ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αιχμή τον εργάσιμο χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία

Κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, απαιτώντας ανθρώπινο ωράριο, εφημερίες και αποδοχές στο ύψος των πραγματικών αναγκών γιατρών, εργαζομένων και ασθενών

Το αίτημα για 1.300 ευρώ βασικό μισθό για τους εργαζόμενους και 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο γιατρό προβάλλει το ΠΑΜΕ Υγείας -Πρόνοιας
Το αίτημα για 1.300 ευρώ βασικό μισθό για τους εργαζόμενους και 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο γιατρό προβάλλει το ΠΑΜΕ Υγείας -Πρόνοιας
Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση στο ζήτημα του ωραρίου εργασίας, των εφημεριών και στις αποδοχές τους, καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο «Προμήθειες Φορέων Εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και άλλες Διατάξεις», που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ κινείται στον αντίποδα των αντιλαϊκών σχεδίων που αποτυπώνονται και σε αυτό το νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση - πέραν των αρχικών ρυθμίσεων - ήρθε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής αφ' ενός να προωθήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διευρύνοντας το θεσμό των επικουρικών γιατρών που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και αφ' ετέρου να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές ανάγκες των ελλείψεων με την παράταση του χρόνου των ειδικευομένων, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις.

Κάλυψη των σύγχρονων αναγκών

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται η συνολική και με ενιαίο τρόπο ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών (ειδικευομένων και ειδικευμένων) και του λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων, με κύριο γνώμονα αφ' ενός μεν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του ως άνω προσωπικού, αφ' ετέρου δε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα, που να καλύπτουν ολοκληρωμένα τις σύγχρονες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Σημειώνοντας τις τεράστιες ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, η αιτιολογική έκθεση καταλήγει: «Κρίνεται αναγκαία η νομοθετική κατοχύρωση ενός πλαισίου που θα ρυθμίζει το καθεστώς εργασίας και εφημεριών των ιατρών και του λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων και το οποίο, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση κατώτατου βασικού μισθού 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο ιατρό και 1.300 ευρώ για το λοιπό προσωπικό, θα διασφαλίζει, συνολικά και με ενιαίο τρόπο, αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής του προσωπικού, προς όφελος, σε τελική ανάλυση, του κοινωνικού συνόλου και της Δημόσιας Υγείας. Περαιτέρω, παρέχεται ένα ευέλικτο πεδίο βελτίωσης των όρων αυτών, μέσω της συλλογικής διεκδίκησης και του βαθμού της αγωνιστικής και διαπραγματευτικής ικανότητας του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργεί η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας αποσκοπεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις προμήθειες των νοσοκομείων, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Με το νομοσχέδιο συγκροτείται κεντρική επιτροπή προμηθειών, η οποία όμως πρακτικά θα έχει ως αποστολή την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, αφού θα καθορίζει τι θα γίνεται με την καθαριότητα, την εστίαση ή τη φύλαξη, που ήδη έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες.

Τις παραπάνω επιδιώξεις κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο και σημειώνοντας ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης κινούνται στη λογική να λειτουργούν τα νοσοκομεία με επιχειρηματικά κριτήρια. Η ΝΔ, είπε, συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και παραδίδει ουσιαστικά τα νοσοκομεία στις τράπεζες, αφού θα δανείζονται για να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Υπερασπιζόμενος τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τσιάρας ισχυρίστηκε ότι με την εφαρμογή του θα υπάρξει εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αφού θα μπει μια τάξη στο σύστημα προμηθειών, από το οποίο απουσίαζαν οι σταθεροί και καθαροί κανόνες.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι θεσπίζεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο προμηθειών που δε διασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια και ισχυρίστηκε ότι επί των κυβερνήσεών τους είχε δρομολογηθεί η λύση του θέματος, ενώ κατά τάχθηκε και ο ΣΥΝ.

Ουδέν μονιμότερον του ... επικουρικού

Η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνει με προεκλογικό χρώμα παλιότερες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ

Τη διεύρυνση του θεσμού των επικουρικών γιατρών - που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ - με προεκλογικές υποσχέσεις, καθώς και την κάλυψη των εκρηκτικών ελλείψεων με την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογίες που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Η τροπολογία για τους ειδικευόμενους προβλέπει την παράταση της θητείας τους για ένα εξάμηνο - με την προοπτική δωδεκάμηνου - εφόσον το ζητήσουν και μετά από απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επικαλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις για 1.200 προσλήψεις ειδικευόμενων, όταν δεν είχαν εγκριθεί ούτε τα απαραίτητα κονδύλια.

Η προώθηση αυτής της τροπολογίας απ' την κυβέρνηση στηρίχτηκε στη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ και «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών», που στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ψήφισαν υπέρ της παράτασης της παραμονής των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία. Την πρόταση αυτή καταψήφισαν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και η ΑΡΣΙ. Μάλιστα, οι τρεις παρατάξεις ψήφισαν θετικά, σε αντίθεση με τη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που είχε ταχθεί κατά της συνέχειας μετά την ειδίκευση.

Η άλλη τροπολογία αφορά στη διεύρυνση του θεσμού των επικουρικών γιατρών, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προβλέπει ότι οι επικουρικοί γιατροί θα διορίζονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής (πλην των Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης μέχρι ένα χρόνο. Ωστόσο, όμως, με απόφαση του υπουργού Υγείας ο επικουρικός γιατρός μπορεί να αποσπαστεί για έξι μήνες σε οποιαδήποτε υγειονομική μονάδα της χώρας.

Οι ρυθμίσεις για τους επικουρικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους αποτελούν το πρελούντιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, που προωθούνται απ' τις κοινοτικές οδηγίες και ενσωματώθηκαν - παρότι έγινε αναστολή με άρθρα του νόμου 3527/2007 - στην εθνική νομοθεσία.

Επίσης, με άλλη τροπολογία, η κυβέρνηση μειώνει το χρόνο της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε 12 από 15 μήνες.

Παράταση της ρύθμισης

Την παράταση της ρύθμισης για ένα ακόμη εξάμηνο, που επιτρέπει τη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων με το λεγόμενο παλιό καθεστώς, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στο μεταξύ με απόφαση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο τα χρηματικά εντάλματα για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Η απόφαση του δικαστηρίου δέχεται ότι ο τρόπος κατάρτισης των εφημεριών από τα νοσοκομεία, και μετά την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 3527/2007, δεν έγινε από «πρόθεση καταστρατήγησης των νομοθετικών διατάξεων, αλλά από συγγνωστική πλάνη» και γι' αυτό δικαιολογείται η θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων, καθώς και όσων θα εκδοθούν έως το τέλος του 2007.

Η τροπολογία του ΚΚΕ

Ολόκληρη η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 3527/2007 τροποποιείται ως εξής: "Προς διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων του ιατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων, αλλά και για λόγους που ανάγονται στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, το χρονικό διάστημα εργασίας για τους ειδικευμένους ιατρούς, για τους ειδικευόμενους ιατρούς και το λοιπό προσωπικό των νοσηλευτικών και παρόμοιων ιδρυμάτων που έχουν χαρακτήρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθορίζεται σε σταθερό χρόνο 6 ωρών ημερησίως, 5 ημερών εβδομαδιαίως και συνολικά 30 ωρών εβδομαδιαίως. Περαιτέρω, το καθεστώς εφημεριών του ως άνω προσωπικού διαμορφώνεται σε μία εφημερία ανά εβδομάδα. Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ή ΔΑ (Διαιτητική Απόφαση) υπερισχύει της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης στο βαθμό που περιέχει ευνοϊκότερους για τους εργαζόμενους όρους"».

Απεργία και συγκέντρωση σήμερα

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης αποτελεί η σημερινή 24ωρη απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά και η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ