ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων και συνέχιση της αντιπαράθεσης

Η νέα εκεχειρία από τις 9 Δεκέμβρη γενικά τηρείται, ωστόσο η αντιπαράθεση βαθαίνει
Η νέα εκεχειρία από τις 9 Δεκέμβρη γενικά τηρείται, ωστόσο η αντιπαράθεση βαθαίνει
ΚΙΕΒΟ.--

Η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν τελικά η μοναδική συμφωνία που έφερε η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης που έγινε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των ανατολικών επαρχιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της Ρωσίας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από το Σάββατο και γινόταν σε γκρουπ και χτες κοντά στην πόλη της Κοστιαντίνιβκα (45 χλμ. βόρεια του Ντονέτσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες). Οι κρατούμενοι σε ομάδες των δέκα ατόμων παρατάσσονται απέναντι οι μεν στους δε, σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους υπό την επίβλεψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς, ζήτησαν την αναγνώριση της αυτονομίας τους (θυμίζουμε ότι στις 2 Νοέμβρη έγιναν εκλογές που εξέλεξαν τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους για τις λεγόμενες ψευδεπίγραφα Λαϊκές Δημοκρατίες) ζήτημα που άλλωστε ως «ειδικό καθεστώς» προβλέπονταν και στην συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη που έμεινε στα χαρτιά. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αναγνωρίζει αυτές τις αρχές και θέλει να γίνουν εκ νέου εκλογές με τους όρους της. Το χάσμα αυτό είναι σημαντικό, όπως και το αίτημα που διατυπώνουν οι πολιτοφύλακες για εκ νέου χρηματοδότηση των περιοχών τους από την Ουκρανία που έχει διακοπεί από το Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, η περιοχή του Ντονμπάς είναι ιδιαίτερα βιομηχανική και η πρώτη σε παραγωγή άνθρακα στη χώρα, παραγωγή που έχει υποχωρήσει κάτι που είναι σημαντικό πρόβλημα και για την κυβέρνηση του Κιέβου. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μέρη που είναι ενδοαστική (τμήματα του κεφαλαίου συγκρούονται με θύμα τους Ουκρανούς εργαζόμενους ρωσόφωνους και μη) και ενδοϊμπεριαλιστική για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου με το ΝΑΤΟ ή τη Ρωσία είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί.

Ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και πότε θα γίνει νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σημείωσε ότι θα υπάρξει μια συνάντηση στην Αστάνα του Καζαχστάν στις 15 Γενάρη 2015 ανάμεσα στον ίδιο, τους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, δηλαδή με τη λεγόμενη «σύνθεση της Νορμανδίας» (όπως είχε γίνει συνάντηση των ηγετών των 4 χωρών, σε αυτή την περιοχή της Γαλλίας).

Ρωσική αντίδραση για την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, από την πλευρά της, σημείωσε τις διεθνείς εντάσεις των τελευταίων μηνών, δημοσιοποιώντας χτες επικαιροποιημένο το στρατιωτικό της δόγμα, με το οποίο καταδικάζει το ΝΑΤΟ ως βασική απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Την απάντησή της στη δρομολόγηση της σύνδεσης της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ έδωσε η καπιταλιστική Ρωσία, με το λεγόμενο επικαιροποιημένο στρατιωτικό δόγμα που ενέκρινε η κυβέρνηση. Αυτό εκφράζει την ανησυχία της για «την ενίσχυση των ικανοτήτων επίθεσης του ΝΑΤΟ απευθείας στα ρωσικά σύνορα», ουσιαστικά δηλαδή στην Πολωνία, στις βαλτικές χώρες και την Ουκρανία και κριτικάρει την κατάργηση του λεγόμενου καθεστώτος ουδετερότητας που προχώρησε η τελευταία. Το δόγμα επαναλαμβάνει επίσης ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο πυρηνικό της οπλοστάσιο σε περίπτωση «απειλής για την ίδια την ύπαρξη του κράτους».

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η τοποθέτηση του Αυστριακού Προέδρου, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απερίσκεπτο και επιζήμιο να πιστεύει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει τη Μόσχα και να τη θέσει υπό πίεση, για να πετύχει όλες τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις», ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει κάνει λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης. Φυσικά, ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας του, που έχουν άμεση σύνδεση με τα αντίστοιχα ρώσικα μονοπώλια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του «Νότιου Ρεύματος» (South Stream) αγωγού φυσικού αερίου, που προς το παρόν έχει ματαιωθεί.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην ίδια την Ουκρανία παρουσιάστηκε, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, μια δυσλειτουργία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, (με έξι αντιδραστήρες) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως δε χαρακτηρίστηκε σοβαρό επεισόδιο και χωρίς άνοδο της ραδιενέργειας. Πάντως, είναι το δεύτερο περιστατικό προβλήματος σε πυρηνικό σταθμό μέσα στο μήνα. Επίσης, από το Σάββατο έχει διακοπεί η σύνδεση της Ουκρανίας και τη χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πυρετός διαβουλεύσεων για «διπλωματική πρωτοβουλία» στη Μόσχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θετικές αντιδράσεις σε Συρία και Τουρκία προκαλεί, τα τελευταία 24ωρα, η ρωσική διπλωματική «πρωτοβουλία» για την πραγματοποίηση ενδο-συριακών συνομιλιών μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης Ασαντ και στελεχών της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, πιθανώς μετά τις 20 Γενάρη.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέφρασε σε ανακοίνωσή του προθυμία για συμμετοχή σε «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα» με στόχο την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Δαμασκού ώστε «να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Σύρων για την εξεύρεση διεξόδου στην κρίση».

Ενα 24ωρο μετά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καζάκο ομόλογό του, Γερχάν Ιντρίσοβ, χαιρέτισε τη διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας για επανάληψη των συριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την πραγματοποίησή τους θα είναι «η πολιτική μετάβαση στη Συρία επειδή η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά της».

Οι (από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους) αντιδράσεις Συρίας και Τουρκίας στη ρωσική πρωτοβουλία σημειώνονται έπειτα από τη δήλωση που έκανε τα Χριστούγεννα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, πως η ρωσική κυβέρνηση αναμένει στη Μόσχα «μετά τις 20 Γενάρη» μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Φυσικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας σχετίζεται με τα συμφέροντα της αστικής της τάξης στην περιοχή, σημαντική ενεργειακά και γεωστρατηγικά, ενώ διατηρεί και τη ναυτική στρατιωτική βάση στην Ταρτούς, με πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, ο Χάντι Μπάχρα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», αναφέρθηκε στα «αναπάντητα ερωτήματα» που σχετίζονται με τη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία, σημειώνοντας μεταξύ αυτών το πλαίσιο και το στόχο της διαπραγμάτευσης καθώς και την ταυτότητα όσων θα συμμετάσχουν σε αυτήν...

Σχέδια αντιπολίτευσης και στο Κάιρο

Παράλληλα, στο Κάιρο, συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ στελεχών της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης φέρεται πως ετοιμάζουν πρόταση με στόχο (μεταξύ άλλων) τη συγκρότηση συριακής «μεταβατικής κυβέρνησης», την εκλογή νέου Προέδρου με δικαίωμα για δύο τετραετείς θητείες, την «απομάκρυνση» του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ» από όλους τους κρατικούς φορείς εξουσίας εντός τριμήνου και την ακύρωση όλων των συριακών νόμων «που περιορίζουν τις ελευθερίες». Μάλιστα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», μετέδωσε δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, πως «η αντιπολίτευση στη Συρία έχει εκφράσει την προθυμία της καταρχήν να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Μόσχας» και πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες «για τα καλύτερα συμφέροντα του συριακού λαού».

Επιδρομές από ΗΠΑ

Πλάι σε αυτές τις διεργασίες για υποτιθέμενη «λύση» στη βρώμικη επέμβαση των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των λαών της Συρίας και του Ιράκ, ο λεγόμενος νέος συνασπισμός προθύμων των ΗΠΑ στην περιοχή συνεχίζει τις επιδρομές με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Μόνο χτες πραγματοποίησε 18 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών, εκ των οποίων οι 12 στη Συρία και οι άλλες 6 στο Ιράκ.

Επιπλέον, δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανέκτησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον έλεγχο πολλών συνοικιών της πόλης Ντουλουίγια, στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Στο Ιράκ εκπρόσωποι των τζιχαντιστών ισχυρίστηκαν ότι αυτοί ευθύνονται για τον προχτεσινό θάνατο του Ιρανού ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, ο οποίος σκοτώθηκε καθοδηγώντας ιρακινά στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών στην πόλη Σαμάρα (100 χλμ. βορείως της Βαγδάτης). Ο Ταγαβί κηδεύτηκε χτες παρουσία της ιρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στην Τεχεράνη, όπου ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν άνθρωποι σαν τον Ταγαβί δεν εμπλακούν στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των τρομοκρατών, ο εχθρός θα επιδιώξει σίγουρα να προκαλέσει ανασφάλεια στη χώρα μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ