ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Mακριά από τις λαϊκές ανάγκες το ΕΣΠΑ

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι ο «καβγάς» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ. Δήμοι και Περιφέρειες αναλίσκονται σε ανακοινώσεις υπέρ ή κατά της ρύθμισης με την οποία συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, με τη μεν ΚΕΔΕ να θεωρεί ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, τη δε ΕΝΠΕ να κάνει λόγο για απομείωση του ρόλου των περιφερειών. Η ουσία, τα βαθιά δηλαδή λαϊκά προβλήματα που δεν λύνονται μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς αυτά κατευθύνονται κυρίως σε ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ουδόλως απασχολεί. Αυτό διαφάνηκε άλλωστε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου και μεταφέρθηκε η κόντρα των δύο συλλογικών οργάνων, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, να θεωρεί θετικό βήμα τη διατύπωση γνώμης από την Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του ΕΣΠΑ που προβλέπει η τροπολογία. Να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε περιφέρεια, πρόεδρος είναι εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσωπείται με ένα μέλος του.

Τουλάχιστον απαράδεκτο χαρακτήρισε τον σκληρό ανταγωνισμό που διαφαίνεται ανάμεσα σε περιφέρειες και δήμους η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ. Ο ανταγωνισμός αυτός, όπως υπογράμμισε, αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, για τα οποία θα έπρεπε από κοινού περιφέρειες και δήμοι να παλεύουν για να επιλύσουν και όχι να ανταγωνίζονται για χρήματα που δεν υπάρχουν. Οπως διευκρίνισε, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν προορίζονται για έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει, για παράδειγμα, για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση.

Στο μεταξύ, στην ίδια τροπολογία θεσμοθετείται νέα αφαίμαξη των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων, της κρατικής δηλαδή χρηματοδότησης που λαμβάνουν. Προβλέπεται η παρακράτηση 1% των ΚΑΠ για την επιστροφή χρημάτων από τη μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων των δήμων. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στην τροπολογία, δημιουργείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται το 1% των ποσών που προσδιορίζονται ετησίως για τους ΚΑΠ «με σκοπό την κάλυψη των ποσών προς επιστροφή με βάση αποφάσεις δημοσιονομικής διόρθωσης» εις βάρος δήμων και περιφερειών.

«Αγριεύει» ο καιρός σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

«

Αγριεύει» ο καιρός σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, από χτες χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια, στο Σέλι, στο Ανήλιο Μετσόβου, στη Βασιλίτσα, αλλά και στο Πισοδέρι. Νωρίς χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Χτες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες σήμερα (Τρίτη), με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Από το βράδυ χτες αναμενόταν να πέσουν χιόνια και στην Πάρνηθα.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στη Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), στις Σποράδες, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και νότια). Επίσης, θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από τις βραδινές ώρες και με παράλληλη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αύριο, Τετάρτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά περιόδους, ενώ από την Πέμπτη και από τα βόρεια σταδιακά θα ασθενήσουν. Θα διατηρηθούν όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ολικός.

Σε ετοιμότητα τέθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων, λόγω των προβλέψεων για σημαντική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Δευτέρας. Κλιμάκια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και των συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων ξεκινούν τις επιτόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν σε θερμαινόμενους χώρους. Από σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν ανοιχτές όλο το 24ωρο δύο θερμαινόμενες αίθουσες: Η Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα και το Γραφείο του 4ου δημοτικού διαμερίσματος στον Κολωνό. Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από σήμερα 30 Δεκέμβρη το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Ενας Σύρος μετανάστης εντοπίστηκε προχτές το απόγευμα νεκρός στην παρέμβρια περιοχή του Θουρίου Εβρου, εντός οικίσκου γεώτρησης άντλησης υδάτων. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο άτυχος νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ για τους 14 κατηγορούμενους αποφάσισε το δικαστήριο στην τρίτη δίκη για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η τρίτη δίκη αφορούσε την αποστολή των λεγόμενων «τρομοδεμάτων» και διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοκατοχής και εκρήξεις. Πιο συγκεκριμένα στους Γ. Πολύδωρα, Θ.Μαυρόπουλο και Ολ.Οικονομίδου επιβλήθηκε κάθειρξη 25 χρόνια. Στους Χρ.Τσάκαλο, Γ.Νικολόπουλο και Δ.Μπολάνο, κάθειρξη 24 χρόνια και δύο μήνες. Επίσης επιβλήθηκαν στον Γ.Τσάκαλο, κάθειρξη 21 ετών και εννέα μηνών, στον Μ.Νικολόπουλο κάθειρξη 20 ετών, στον Π.Αργυρού κάθειρξη 19 χρόνια και 9 μήνες. Με 14 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι Αλ.Μητρούσιας και Γ.Καραγιαννίδης, ενώ στον φυγόδικο Κ.Σακκά που καταζητείται από τότε που παραβίασε τους περιοριστικούς όρους επιβλήθηκε κάθειρξη 16 χρόνια. Τέλος φυλάκιση έξι ετών επιβλήθηκε στον Δ.Πολίτη και πέντε χρόνια στον Γ.Μιχαηλίδη. Για την συγκεκριμένη υπόθεση είχαν αθωωθεί από την παραπομπή τους με τον τρομονόμο η Σ.Αντωνίου και ο Κ.Παπαδόπουλος.Η Σ.Αντωνίου είχε κριθεί ένοχη για απλή συνέργεια σε διακεκριμένη οπλοκατοχή ενώ ο Κ.Παπαδόπουλος είχε κριθεί ένοχος για απλή οπλοκατοχή. Και οι δύο είναι εκτός φυλακής με αναστολή.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ με πέντε ελαφρά τραυματίες, σημειώθηκε στις 4.30 χτες τα ξημερώματα, στη Λ. Κηφισού. Τρία οχήματα και μία μοτοσικλέτα συγκρούστηκαν μεταξύ τους κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στο ύψος του Ρέντη στο ρεύμα προς Πειραιά. Στο σημείο έφτασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε πυροσβέστες που απεγκλώβισαν τους τραυματίες.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται φρουρούμενος ένας 39χρονος, ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του στην οδό Αεροπορίας στο Ελληνικό και άρχισε να πυροβολεί με κυνηγετική καραμπίνα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί οι οποίοι δέχτηκαν τα πυρά του άνδρα. Αμέσως ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο γλουτό και τον μηρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 39χρονος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 20.000 παραβάσεις βεβαίωσαν αστυνομικοί των κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκαν στις Εθνικές και επαρχιακές οδούς της χώρας, στο πλαίσιο των εκτεταμένων ελέγχων κατά την έξοδο των εκδρομέων για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την Τροχαία, από την Παρασκευή 19/12 έως και την Παρασκευή 26/12, σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν 75.617 οχήματα από 2.796 συνεργεία ελέγχου, τα οποία και «έκοψαν» 20.131 κλήσεις. Οι κυριότερες ήταν - σύμφωνα με τα στοιχεία - η υπερβολική ταχύτητα (3.181), η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (745), η μη χρήση κράνους (444) και ζώνης ασφαλείας (365). Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 807 κλήσεις σε επαγγελματικά οχήματα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ, ετών 90, κηδεύουμε σήμερα, Τρίτη 30/12/2014 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Εισοδίων Θεοτόκου Βάρης.

Τα παιδιά, Ευανθία και Φώτης

Τα εγγόνια, Μαργαρίτα - Μαρία, Χάρης - Στρατής

Τα αδέλφια, τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ