ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνεχείς εκταμιεύσεις για ΝΑΤΟικά έργα στον Αραξο

Και πολεμικά πλοία σε ευρωατλαντικές αποστολές κατά μήκος της Μεσογείου

Συνεχίζονται τα έργα στην αεροπορική βάση Αράξου, υποδομή που αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, στον Αραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία).

Στις υποδομές του, που σταθερά παραμένουν εντός των πυρηνικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών (προς στιγμή ως υποδομές σε «κατάσταση φύλαξης» - «caretaker status», έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν πυρηνικά), γίνονται κατά καιρούς μια σειρά από εργασίες συντήρησης.

Η εκτέλεση πολυδάπανων εργασιών, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στον Αραξο επιβεβαιώνεται εξάλλου και από το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), που - σύμφωνα και με τα σχετικά παραστατικά - π.χ. το 2019 επέβλεψε την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση Καταφυγίων Αεροσκαφών, Δικτύων Ευκολιών και Λοιπών Εγκαταστάσεων στο Αεροδρόμιο Αράξου».

Ακολούθως, τον Μάρτη φέτος, ενέκρινε δαπάνη 187.000 ευρώ για την «Ανακατασκευή Εστρωμένων Επιφανειών στο Αεροδρόμιο Αράξου», μέσα από «πιστώσεις του Προϋπολογισμού ΝΑΤΟ 2022», πιστώσεις του Προϋπολογισμού Εξόδων του ΓΕΑ που πάνε για ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Παραπέρα, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, αρχές Νοέμβρη, το ΓΕΑ ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ με τίτλο έργου «116 Πτέρυγα Μάχης - ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΝΑΤΟ». Είχε, δε, αναφερόμενο ως «ειδικό σκοπό» της εκταμίευσης: «116 ΠΜ - Εργασίες Συντήρησης Κτιρίου 5ης ΥΕΚΕ». Η 5η ΥΕΚΕ (Υπηρεσία Επίβλεψης Κατασκευής Εργων), με έδρα τον Αραξο, έχει γενικά την ευθύνη επίβλεψης έργων που εκτελούνται για την Πολεμική Αεροπορία σε μονάδες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Π.χ. έχει επιβλέψει την «Ανακατασκευή Εγκαταστάσεων και Δεξαμενών Πρατηρίου Καυσίμων FOB Ακτίου», δηλαδή στην εκεί «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) του ΝΑΤΟ, την οποία αξιοποιούν τα ιπτάμενα ραντάρ της λυκοσυμμαχίας, AWACS.

Αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής δραστηριότητας στη Β. Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στελέχη του αμερικανικού στρατού προανήγγειλαν την αναβάθμιση της δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Β. Ελλάδα, όπου δόθηκαν πληροφορίες σε ενδεχόμενους προμηθευτές για τις διαδικασίες.

Μετά την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλία, όπου πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις, «ο αμερικανικός στρατός θα κάνει πράγματα εδώ. Εχουμε σταματήσει από το 2018, ίσως από τις αρχές του 2019, αλλά θα ξαναρχίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνταγματάρχης DiNenna, διοικητής του Area Support Group Balkans. Ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί ο αμερικανικός στρατός το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής κτιρίων εντός των επόμενων 12 μηνών σε Βόλο, Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο.

Στην «εξίσωση της επιχειρηματικότητας» οι Ενοπλες Δυνάμεις...

Αυτό την ίδια ώρα που περιγράφοντας το πώς εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τη Δευτέρα, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είπε ότι «σε καιρούς δύσκολους, γεμάτους γεωπολιτικές εντάσεις, αλλεπάλληλες κρίσεις, αβεβαιότητες και ανασφάλειες, ασφαλώς το αγαθό της ασφάλειας αποκτά προστιθέμενη αξία. Η διασφάλιση αυτού του αγαθού είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, όπως δύσκολη υπόθεση σε αυτούς τους καιρούς είναι και η επιχειρηματικότητα (...) Η εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματά της, το πρόβλημα της αστάθειας των υποδομών, της διακύμανσης των τιμών στις πρώτες ύλες, αποτελούν για την επιχειρηματικότητα δύσκολη υπόθεση, όμως προϋπόθεση ακόμα και της λειτουργίας του επιχειρείν σε δύσκολους καιρούς είναι η ύπαρξη αυτού του αισθήματος ασφαλείας. Προϋπόθεση, θα έλεγα, ελεύθερης ύπαρξης αυτής της ίδιας οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά της εξωστρέφειας που είναι απαραίτητη στο επιχειρείν. Εδώ λοιπόν μπαίνουν στην εξίσωση οι Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι ο παράγοντας που διασφαλίζει αυτό το αγαθό»...

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει συνεχώς δυνάμεις στις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

Π.χ., η φρεγάτα «Σαλαμίς» στάλθηκε ως ναυαρχίδα στην έκτη και τελευταία για το 2022 «εστιασμένη περιπολία», που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» που «επιτηρεί» την Ανατ. Μεσόγειο, παραλαμβάνοντας καθήκοντα από την τουρκική φρεγάτα «TCG Salihreis».

Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «Αιγαίον», είναι ναυαρχίδα της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Irini» στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ καθήκοντα διοικητή εν Πλω (COM FHQ) ασκεί αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Υποτίθεται ότι ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, την ώρα που είναι «κοινό μυστικό» ότι φορτηγά πλοία, κύρια με τουρκική σημαία, ή προερχόμενα από τουρκικούς λιμένες έχουν αρνηθεί τη διεξαγωγή νηοψίας προς έλεγχο του φορτίου τους. Στην πράξη, «απλά» απλώνονται και άλλες ευρωατλαντικές μονάδες στον κρίσιμο δίαυλο της Μεσογείου.

Τέλος, στο διάστημα 22 - 26/11 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις Γαλλίας και Βρετανίας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES» της Δύναμης Κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» στη Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων από αεροσκάφος στο αεροπλανοφόρο, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πραγματοποίησαν καταρρίχηση με χρήση FAST ROPE στη φρεγάτα «Κανάρης».

Επίσης, από 22 έως 26/11, στελέχη των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και της βρετανικής Special Air Service (SAS) διεξήγαγαν «συνεκπαίδευση αναβίωσης της επιχείρησης καταστροφής της γέφυρας του Γοργοποτάμου».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ
Σήμερα η ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Στις 6 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με θέμα «Δεν υποτασσόμαστε στην "κανονικότητα" του συστήματος των πολέμων, του ξεριζωμού και της εκμετάλλευσης. Με το ΚΚΕ παλεύουμε για την ανατροπή του», πραγματοποιούν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Πάντειο, στην αίθουσα 209 (γυάλινο κτίριο).

Θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

-- Πώς ΕΕ, κυβερνήσεις, κεφάλαιο «εργαλειοποιούν» τα ίδια τα θύματα των πολέμων τους; Η απάντηση των λαών και οι θέσεις του ΚΚΕ.Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τον «βίο αβίωτο» των ξεριζωμένων. Η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η δράση του ΚΚΕ.Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων.

-- Φοιτητές, ερευνητές, νέοι εργαζόμενοι: Με το μέρος των λαών, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενάντια στον καπιταλισμό και τους πολέμους του.Λυδία Βενετοπούλου, φοιτήτρια Παντείου, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Θεσσαλονίκη - λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Η απαίτηση του λαού της πόλης για «Θεσσαλονίκη - λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» εκφράστηκε μαχητικά και μαζικά μέσα από τη χτεσινοβραδινή κινητοποίηση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενάντια στην παρουσία των 5 ΝΑΤΟικών πλοίων και την εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή και δυναμική πορεία διά μέσου των οδών Ερμού, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη, και με ενδιάμεσο σταθμό στο αμερικάνικο προξενείο, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πύλη του λιμανιού που οδηγεί στην Α' προβλήτα, όπου είχαν παραταχθεί πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Εκεί μπροστά, στα κάγκελα, τοποθέτησαν τα πανό που απαιτούν «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο», «Εξω οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και κατήγγειλαν την κινητοποίηση των μηχανισμών καταστολής για την προστασία των δολοφονικών στρατών.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο μεγαλώνουν την αλυσίδα με την οποία δένουν τον λαό στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σχολιάζοντας δε την παρουσία ανάμεσα στα ΝΑΤΟικά πλοία και τουρκικού αρματαγωγού, επισήμανε πως δείχνει πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στην προπαγάνδα ότι τα ΝΑΤΟικά σχέδια αποτελούν ασπίδα στην τουρκική επιθετικότητα σημειώνοντας: «Εχθρός μας δεν είναι ο τουρκικός λαός, είναι η αστική τάξη της Τουρκίας αλλά και η αστική τάξη της Ελλάδας, που με τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντά τους εμπλέκουν τους δύο λαούς σε θανάσιμη αντιπαράθεση και κινδύνους. Με αυτούς πρέπει να λογαριαστούν οι λαοί μας, για να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, συναδέλφωσης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας». Κάλεσε δε τον λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Τηλεδιάσκεψη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης

Την εισαγωγική τοποθέτηση θα κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον φετινό Δεκέμβρη συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) αποφάσισε να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη με θέμα τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ, καλώντας τα κόμματα της ΕΚΠ να ανταλλάξουν σκέψεις για την ίδρυση, την πορεία και τις αιτίες διάλυσης της ΕΣΣΔ.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στις 9 π.μ. και την εισαγωγική τοποθέτηση θα κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org