ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Τις ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικών και περιφερειακών αρχών ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εδώ και χρόνια έχουν εκχωρήσει τις αρμοδιότητές τους στις ΜΚΟ για πρόσφυγες και μετανάστες, για κακοποιημένα παιδιά, για την τρίτη ηλικία, αναδεικνύει η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθηναίων και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΜΚΟ είναι πυλώνας της ΕΕ, που τον έχουν στηρίξει όλα τα κόμματα, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε ασυλία στην εποπτεία τόσο από τη σημερινή περιφερειακή αρχή Πατούλη όσο και από την προηγούμενη, και παρότι είχαν την ευθύνη να επιβλέπουν την κατάσταση, δεν το έκαναν». Καταλήγοντας, σημείωσε πως το κράτος οφείλει να παρέχει οργανωμένη φροντίδα στα κακοποιημένα παιδιά και όχι οι διάφορες ΜΚΟ.

Τόνισε ότι ο δήμος Αθήνας πρέπει να πάρει πίσω τα 10.000 ευρώ που έδωσε στην «Κιβωτό».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της «Κιβωτού», στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραδόθηκε χτες ο φάκελος της κατεπείγουσας έρευνας που διεξήχθη από την Οικονομική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε όλο το προανακριτικό υλικό από τον έλεγχο που έγινε σε δομές φιλοξενίας και στα σπίτια στελεχών της οργάνωσης. Οι έρευνες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα και σπίτια. Οπως έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, στο σπίτι του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου και της συζύγου του εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό μέσα σε χρηματοκιβώτιο. Παράλληλα αντίστοιχες έρευνες έγιναν και σε ακίνητα στη Ραφήνα και έχουν δεσμευτεί 4 τραπεζικοί λογαριασμοί, του ιερέα, της συζύγου και συγγενών τους.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Συγκλονιστικές καταθέσεις

Με τις καταθέσεις συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2019, με τους 104 νεκρούς, συνεχίστηκε χτες η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν 223 μάρτυρες, ενώ 21 είναι οι κατηγορούμενοι.

Ενδεικτική ήταν η κατάθεση μάρτυρα που περιέγραψε τι έζησαν οι δικοί του άνθρωποι στην πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Π. Κωσταντακάκης, δικηγόρος που έχασε την μητέρα του, είπε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου, για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι «ούτε ένα πτητικό μέσο δεν σηκώθηκε να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε 77 λεπτά να περάσει στο Μάτι. Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος, χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν, να αποφύγουν το μοιραίο». Αναφέρθηκε στους μπλοκαρισμένους δρόμους που εγκλώβισαν πολύ κόσμο, με ευθύνη των αρχών, και ότι οι αρμόδιοι και κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν από νωρίς ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί.

Η Π. Τσάμπρου έχασε τον πατέρα της, ο οποίος κάηκε στο αυτοκίνητό του, 100 μέτρα από το σπίτι τους στον Νέο Βουτζά. Και ο Ν. Τσάμπρος, γιος του θύματος, περιέγραψε πώς κατάφερε μαζί με την μητέρα του και τον παππού του, 92 ετών, να γλιτώσουν, ωστόσο ο πατέρας του εγκλωβίστηκε και κάηκε μαζί με άλλους γείτονες. Η Μ. Τσάμπρου, χήρα του θύματος, είπε: «Εμείς ζούμε από θαύμα. Ολοι οι υπόλοιποι πίσω μας και μπροστά μας είναι καμένοι. 6 άτομα στη γειτονιά μας. Κάηκαν ζωντανοί. Πώς είναι δυνατόν το κράτος να μη μας προστατέψει; Να μη μας ειδοποιήσει;».

Τέλος, η Μ. Φύτρου, η οποία έχασε τον αδερφό της και τα δύο ανίψια της, επίσης κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και ότι ο αδερφός της ήταν κι αυτός ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΣΟΜΠΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΟΜΠΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΤΩΝΗ και της μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗ και της αδερφής μου ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΜΠΙΚΑ, που έως το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

Εφη Πασχαλίδου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΕΛΗ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς.

Μ. Σαρρής

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του συντρόφου δικηγόρου ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ. Από έφηβος αγωνίστηκε στο Παγκράτι ενάντια στους χίτες. Πουλούσε τσιγάρα κατά την περίοδο της Κατοχής και με τα χρήματα που έπαιρνε αγόραζε από τα καρότσια αριστερά μαρξιστικά βιβλία. Ολα είναι γεμάτα υπογραμμίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τα διάβαζε απλά αλλά τα μελετούσε. Ηταν τακτικός πελάτης της «Σύγχρονης Εποχής». Στο πανεπιστήμιο οργανώθηκε στην παράνομη ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια οργανώθηκε στην παράνομη ΕΔΑ και το 1974 στο Κόμμα. Αγωνίστηκε στον μαζικό χώρο των δικηγόρων. Κατά τα χρόνια της κρίσης (1989 - 1991) έδωσε μάχες για να διασφαλιστεί ο επαναστατικός χαρακτήρας του Κόμματος.

Στη μνήμη του και για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος προσφέρω μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων Δ2 300 ευρώ.

Η σύζυγος και συντρόφισσα Κατίνα Γιαλαμπούνη Καραμάνου

ΕΛΕΝΗ ΓΡΑΒΑΝΗ
ΕΛΕΝΗ ΓΡΑΒΑΝΗ
***

ΦΩΤΟ

Εχουν συμπληρωθεί σχεδόν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ. Αταλάντευτος κομμουνιστής, διακρινόταν για το ήθος, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια. Συνεπής αγωνιστής, αταλάντευτος υπερασπιστής των αρχών και των ιδανικών του κομμουνισμού, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συντρόφου στη ζωή και τους αγώνες, ΠΟΠΗΣ ΔΡΙΤΣΑ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης και μέσα από την ΤΟ Εύβοιας προσφέρω στο ΚΚΕ για τις ανάγκες του αγώνα το ποσό των 50 ευρώ.

Γ. Π.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΕΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΕΛΗΣ
Προειδοποίηση για κακοκαιρία

Για τοπικές βροχές, ακόμα και μεγάλης έντασης, θυελλώδεις νότιους ανέμους έως και 8 μποφόρ και μεγάλη συχνότητα κεραυνών προειδοποίησε χτες με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΜΥ, αναμένεται να επηρεαστεί σχεδόν όλη η χώρα, σε μία κακοκαιρία που ονομάστηκε «Αριελ» και θα κρατήσει έως σχεδόν το βράδυ της Πέμπτης.

Ποινική δίωξη σε υπάλληλο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά υπαλλήλου - φροντιστή, για τον θάνατο 25χρονου περιθαλπόμενου στη Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από έναν χρόνο, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, για την οποία ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απολογηθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον ανακριτή. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα που είχαν γίνει γνωστά τότε, ο θάνατός του αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Αναστάτωση από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις

Αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους της νότιας Εύβοιας από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή το πρωί της Τρίτης, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί ή σοβαρά προβλήματα σε κτίρια και υποδομές.

Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυροποτάμου στη νότια Εύβοια σημειώθηκαν από τις 6.32 π.μ. έως τις 7.24 π.μ. τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 η πρώτη, 4,1 η δεύτερη και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η τρίτη, ενώ καταγράφηκαν και αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την Εύβοια και Στερεά, στην Αττική αλλά και την Κορινθία.

Από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις υπάρχουν αναφορές για μικρές ρωγμές σε σπίτια κυρίως παλιάς κατασκευής. Τα σχολεία χτες στους δήμους Κύμης - Αλιβερίου και Καρύστου παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους, ενώ στους κατοίκους της περιοχής επικρατεί ανησυχία και αναστάτωση, καθώς οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές.

Χθες λίγο μετά τις 10 μ.μ. σημειώθηκε νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθούν σεισμολόγοι, οι οποίοι σε δηλώσεις τους χτες έκαναν λόγο για μία περιοχή που δεν έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ισχυρές σεισμικές δονήσεις και δεν υπάρχουν γνωστά ρήγματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ