ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με το λαό νοικοκύρη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η μεθοδευμένη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Ισραήλ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, συμβάλλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.

Η πρόσφατη "νομιμοποίηση" των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μαζί με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ, με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προστίθενται στον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως του "πιο ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή" και δείχνουν τη στήριξη του Ισραήλ, που παρέχει συνολικά η αστική τάξη των ΗΠΑ. Σε ανάλογη πορεία κινείται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών της, παρά επιμέρους ελιγμούς και διαφοροποιήσεις, που "θολώνουν τα νερά", αλλά δεν αλλάζουν την κύρια κατεύθυνση στήριξης της ισραηλινής επιθετικότητας.

Η ορμητική βιασύνη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι μέρος της "μεγάλης εικόνας" της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και ενεργειακών μεγαθηρίων, που συγκρούονται στην περιοχή και έχουν προκαλέσει μεγάλες αιματοχυσίες στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης κ.ά.

Σήμερα, εκτός της κατοχής εδαφών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας από το κράτος του Ισραήλ, έχει προστεθεί και η κατοχή συριακών εδαφών από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και η στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή πολλών άλλων δυνάμεων.

ΗΠΑ και ΕΕ δεν "αποσύρονται", δεν παραιτούνται και απεργάζονται συνεχώς νέα σχέδια ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, αξιοποιώντας όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και άλλα καθεστώτα - συμμάχους τους, σε διαπάλη με ισχυρές ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να αναγνωρίσει ουσιαστικά και πραγματικά το κράτος της Παλαιστίνης, προχωρά στην εγκληματική διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας, που ψευδώς την παρουσιάζει στο λαό μας ως "λύση" για την ασφάλεια και την ειρήνη έναντι της επιθετικότητας της αστικής τάξης της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας.

Ο δίκαιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης μπορεί να βρει τη δικαίωση μέσα από τη συνέχιση της ανυποταγής στους ιμπεριαλιστές και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να αψηφήσει τον σημερινό αρνητικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και να συνεχίσει ακόμα πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων. Για:

  • τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της
  • τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
  • το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ
  • την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές».
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης των ισραηλινών εποικισμών από τις ΗΠΑ

Ενώ εντείνεται η βιαιότητα του Ισραήλ, που κατεδάφισε ακόμη πέντε σπίτια Παλαιστινίων

Τέσσερα σπίτια κατεδαφίστηκαν στο χωριό Μπεΐτ Καχίλ κοντά στη Ραμάλα

Copyright 2019 The Associated

Τέσσερα σπίτια κατεδαφίστηκαν στο χωριό Μπεΐτ Καχίλ κοντά στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη στη Δυτική Οχθη ενάντια στην πρόσφατη διακήρυξη των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ως συμβατούς με το Διεθνές Δίκαιο, δίνοντας ακόμη περισσότερο «αέρα στα πανιά» της βίαιης κατοχής του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες κινήσεις των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή - όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν.

Σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Τουλκάρμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά στη «μέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Ο ισραηλινός στρατός είχε ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενώ συνόδευσε λεωφορεία γεμάτα με φανατικούς Ισραηλινούς εποίκους στη Ναμπλούς, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με Παλαιστίνιους.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο πλήθος σε διάφορα σημεία με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ, με αποτέλεσμα περίπου 26 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν, ενώ τουλάχιστον δέκα φυλακίστηκαν.

Την επόμενη μέρα συνεχίστηκαν οι ισραηλινές βιαιότητες, με τον στρατό να κατεδαφίζει τα σπίτια τεσσάρων Παλαιστινίων που φέρεται να εμπλέκονται στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη στη Δυτική Οχθη τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή. Επίσης, κατεδαφίστηκε σπίτι Παλαιστίνιου στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς, του οποίου οι ισραηλινές αρχές δεν χορηγούν οικοδομική άδεια, όπως και σε όλους τους Παλαιστίνιους. Στη διάρκεια των κατεδαφίσεων ξέσπασαν συγκρούσεις, με Παλαιστίνιους να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που περιφρουρούσαν τις μπουλντόζες, για να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα. Κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί και για την Παρασκευή.

Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΚΔ Νέων

Με πρωτοβουλία των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία (Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (Νοέμβρης 1919), 5 Κομμουνιστικές Νεολαίες, ανάμεσά τους και η ΚΝΕ, διαμόρφωσαν και εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση και αφίσα. Ακολουθεί η Κοινή Ανακοίνωση, στην οποία οι υπογραφές συνεχίζονται και θα εμπλουτιστούν τις επόμενες μέρες:

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!»

«"Στον αγώνα ενωμένοι

κι ας μη λείψει κανείς

Ω! Νάτη, μας προσμένει

στον κόσμο η Διεθνής".

Τέτοιες μέρες πριν από έναν αιώνα (20-26 Νοέμβρη 1919) συγκεντρώνονταν παράνομα στο Βερολίνο 29 αντιπρόσωποι από 13 χώρες, που εκπροσωπούσαν 219.000 μέλη Οργανώσεων Νεολαίας. Ηταν το ιδρυτικό συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), η οποία λειτούργησε για 24 χρόνια ως τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) (που είχε ιδρυθεί τον Μάρτη του 1919) και κάτω από την καθοδήγησή της.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουμε αυτήν την κοινή ανακοίνωση τιμάμε την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΚΔΝ. Η ίδρυσή της ανταποκρίθηκε στην ανάγκη κοινής πάλης των κομμουνιστικών ομοσπονδιών και οργανώσεων νεολαίας, στο καθήκον επεξεργασίας και υλοποίησης των αποφάσεων της ΚΔ, με στόχο την επαναστατική διαπαιδαγώγηση και οργάνωση των νέων εργατών. Η ΚΔΝ είχε κληρονομήσει την πείρα από τη μάχη που δόθηκε τα χρόνια που προηγήθηκαν ενάντια στη σοβινιστική πολιτική της ηγεσίας της Β' Διεθνούς, πρώτα απ' όλα τη μεγάλη επαναστατική προσφορά των νέων της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, των χωρών που συνταράχτηκαν από τις πρώτες σοσιαλιστικές επαναστάσεις και εξεγέρσεις.

Η 24χρονη δράση της ΚΔΝ είναι γεμάτη με στιγμές ηρωισμού και αποτελεί πηγή συμπερασμάτων για τις Κομμουνιστικές Νεολαίες σήμερα. Η πορεία της δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πορεία και τη συμβολή της ΚΔ, αλλά και των οργανώσεων νεολαίας που τη συγκροτούσαν. Είναι ταυτισμένη με τον ηρωισμό που έδειξαν εκατομμύρια νέοι κομμουνιστές στη μάχη ενάντια στον φασισμό και τον μιλιταρισμό, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αλλά και με την επιμονή στην υπεράσπιση καλύτερων όρων εκπαίδευσης, ζωής και δουλειάς της νεολαίας. Η ΚΔΝ συνέβαλε και στη διαμόρφωση και ενδυνάμωση οργανώσεων Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλο τον κόσμο, στην έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς. Πλούσια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από την ιστορική πορεία της ΚΔ και της ΚΔΝ. Συμπεράσματα που αφορούν την πάλη ενάντια στον φασισμό και τη σύνδεσή της με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, την επιζήμια συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό, τη στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σήμερα ενάντια στον αρνητικό για τους λαούς διεθνή συσχετισμό προβάλλει η ανάγκη κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλο τον κόσμο. Ο προλεταριακός διεθνισμός, ο διεθνιστικός χαρακτήρας της πάλης μας δεν είναι απλή έκφραση αλληλεγγύης, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο της, που προκύπτει από τον διεθνή χαρακτήρα της ταξικής πάλης. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που παίρνει όλο και πιο συχνά τη μορφή της πολεμικής σύγκρουσης, η επίθεση των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στα εργατικά δικαιώματα, στις λαϊκές ελευθερίες, η όξυνση της καταστολής και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα, βρίσκουν απέναντί τους την κοινή πάλη χιλιάδων νέων κομμουνιστών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μετρήσει βήματα στον κοινό βηματισμό, στην αταλάντευτη πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην αναζωογόνηση του κομμουνιστικού κινήματος με νέες δυνάμεις. Μπροστά στη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Β. Ι. Λένιν, τον Απρίλη του 2020, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη πιο αποφασιστικά.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες τιμάμε το παρελθόν μας, παλεύουμε στο σήμερα, προετοιμαζόμαστε για να κατακτήσουμε το αύριο - τη νίκη - τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

"Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!"».

Οι Νεολαίες που υπογράφουν: Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη

Με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ελλάδας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, το ΠΑΜΕ ήδη βρίσκεται στην Παλαιστίνη, στηρίζοντας την αποστολή αλληλεγγύης συνδικάτων της Ευρώπης, μελών της ΠΣΟ.

Η αντιπροσωπεία των Συνδικάτων έφτασε την Πέμπτη 28 Νοέμβρη στην Παλαιστίνη. Θα έχει συναντήσεις με τοπικά συνδικάτα και οργανώσεις. Την Παρασκευή συμμετείχε σε εκδήλωση αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό που οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ