ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Από τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Κολομβία
Από τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Κολομβία
Νέες κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Κολομβία ενάντια στη βάρβαρη καταστολή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, με αφορμή και το πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της χώρας από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στον 18χρονο Ντύλαν Κρους που καταδεικνύει βίαιη ανθρωποκτονία. Ο νεαρός φοιτητής χτυπήθηκε από απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων, από φυσίγγιο αστυνομικής καραμπίνας των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, τύπου «bean bag διαμετρήματος 12 mm», σε διαδήλωση στις 23 Νοέμβρη και «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη. Η εξέλιξη πυροδοτεί περαιτέρω τη λαϊκή αγανάκτηση που έχει ξεσπάσει από τις 21 Νοέμβρη, οπότε έγινε η μαζικότατη γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα που χτυπάνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων και ιδιωτικοποιούν την Ασφάλιση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, βασικό αίτημα των διαδηλώσεων είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις, από την πλευρά της κυβέρνησης, της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC του 2016 και οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, που ήδη τα τελευταία 3 χρόνια ξεπερνούν τις 700 (ανάμεσά τους και πάνω από 120 πρώην αντάρτες).

Την Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας, που απαρτίζεται από εκατοντάδες οργανώσεις, συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, ανάμεσά τους και την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT), τα μεγαλύτερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, στην πετρελαϊκή και χημική βιομηχανία, φοιτητές, αγρότες, ιθαγένικες οργανώσεις, αλλά και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και του πολιτισμού, απηύθυναν επιστολή στον Πρόεδρο Ντούκε, καλώντας να ξεκινήσει «ανοιχτό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό διάλογο» με όσους κινητοποιήθηκαν, οι οποίοι εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οπως σημειώνουν, στόχος αυτού του διαλόγου πρέπει να είναι «η επίτευξη συμφωνιών για την επίλυση των βασικών προβλημάτων που αναδείχτηκαν στις κινητοποιήσεις: Για την οικονομία, τη διασφάλιση των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, την εξέταση της επανέναρξης συνομιλιών με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό (ELN, την άλλη μικρότερη αντάρτικη οργάνωση) και τον τερματισμό της βίαιης καταστολής και ειδικά των ESMAD». Εως τώρα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις 4 διαδηλωτές, δεκάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες οι συλληφθέντες.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί νέες τοπικές και πανεθνικές κινητοποιήσεις, την 1η Δεκέμβρη ετοιμάζεται μέρα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας σε όλη τη Λατινική Αμερική, στις 8 Δεκέμβρη μεγάλη συναυλία στην Μπογκοτά κ.ά.

Νέες διαμαρτυρίες στη Χιλή

Σε πολλές πόλεις συνεχίστηκαν και αυτήν τη βδομάδα οι κινητοποιήσεις (συμπληρώνοντας 6 βδομάδες) με νέα επιτυχημένη γενική απεργία στις 26 Νοέμβρη, που διοργάνωσε η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών και ιθαγένικων οργανώσεων) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. Το ζήτημα της βάρβαρης κρατικής καταστολής αναδείχτηκε ιδιαίτερα, αφού μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 28 διαδηλωτές, πάνω από 900 είναι οι τραυματίες, από τους οποίους πάνω από 200 έχουν υποστεί οφθαλμολογικές βλάβες (μερική απώλεια όρασης). Ο 21χρονος Γκουστάβο Γκατίσα Βιγιαροέλ επίσης έχασε πλήρως την όρασή του. Η διαδήλωση της Πέμπτης ανέδειξε το ζήτημα των ανθρώπων που από την αστυνομική βία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Χιλιάδες επίσης εξακολουθούν να είναι οι κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση Πινιέρα από μετρήσεις της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης (82% έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση), ενώ οι οργανώσεις που κινητοποιούνται καλούν σε ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς, αμοιβών, στην ανάγκη για υποδομές, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία και αλλαγή του Συντάγματος, που κρατάει από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ, με Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, απορρίπτοντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος που συμφώνησε με κάποια κόμματα (εκτός του ΚΚ Χιλής).

ΙΡΑΚ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί

Μια μέρα μετά τις πιο αιματηρές επιθέσεις που δέχτηκαν διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, λίγες ώρες αφότου η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας κάλεσε τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό και μια μέρα έπειτα από μία εκ των πλέον αιματηρών επιθέσεων των δυνάμεων καταστολής κατά διαδηλωτών.

Ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, καταδίκασε την Παρασκευή τις επιθέσεις στους διαδηλωτές και κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση.

Την ίδια μέρα, άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στη νότια πόλη Νασιρίγια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εκεί σε τουλάχιστον 49. Συνολικά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει από την 1η Οκτώβρη οι νεκροί ανέρχονται στους 408, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου «Reuters» από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Μόνο την Πέμπτη οι δυνάμεις καταστολής σκότωσαν 46 ανθρώπους στη Νασιρίγια, 12 στη Νατζάφ και 4 στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το «Reuters». Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής με πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες.

Ο Σιστάνι σημείωσε ότι οι επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές «απαγορεύονται», αλλά κάλεσε παράλληλα και τους διαδηλωτές «να απορρίψουν τη βία», δυο μέρες μετά την πυρπόληση από διαδηλωτές του ιρανικού προξενείου στη Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ.

Ο Μαχντί δήλωσε ότι «άκουσε με μεγάλη ανησυχία» το κήρυγμα του Σιστάνι και ότι έλαβε την απόφασή του, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ανώτατου ιερωμένου, προκειμένου «να διευκολύνει και να επιταχύνει την εκπλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν». Πάντως δεν διευκρίνισε πότε θα υποβάλει την παραίτησή του στο Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την Κυριακή.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην πάλη των λαών πραγματοποιεί η ΚΝΕ. Το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, φιλοξενεί τον Ομάρ Κουότα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Θα προλογίσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Επίσης, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, η OΠ Αττικής της ΚΝΕ καλεί στις 5 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Και σ' αυτήν την εκδήλωση θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, ενώ θα προλογίσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στην «Amazon»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» απήργησαν την Παρασκευή στη Γερμανία με την ευκαιρία της «Black Friday», διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, η απεργία έγινε στα κέντρα διανομής της «Amazon» σε Λειψία, Μπαντ Χέρσφελντ, Κόμπλεντς, Ράινμπεργκ, Βέρνε και Γκράμπεν, και πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη, πλήττοντας τη δραστηριότητα της «Amazon» και τη Δευτέρα, επίσης μέρα προώθησης των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Με δεδομένο ότι είναι δίκαιες οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, το ζήτημα της «Αmazon» και στο παρελθόν έχει γίνει αφορμή για αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τους τάξεις.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η επιχείρηση «στερεί από το προσωπικό θεμελιώδη δικαιώματά του» και το υποβάλλει «σε ακραία πίεση». Από την πλευρά της η «Amazon» επιχείρησε να υποβαθμίσει την απεργία, ισχυριζόμενη ότι «οι περισσότεροι από τους 13.000 εργαζομένους στα 13 κέντρα επιμελητείας που διαθέτει σε όλη τη Γερμανία εργάστηκαν κανονικά».

ΙΡΑΝ
Νέες συμμετοχές στον INSTEX

Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία ένταξης στον INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges)» και ότι ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες σε κάθε κράτος. Ο INSTEX αποτελεί κοινή πρωτοβουλία που πήραν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία το Γενάρη του 2018, ρύθμισης των εμπορικών τους σχέσεων με το Ιράν. Ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι να παρακαμφθούν οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), μέσω του να μη γίνονται οι συναλλαγές με το Ιράν σε δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση - την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα του και το ΥΠΕΞ της Φινλανδίας - οι έξι παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες «αποδίδουν τη μεγαλύτερη σημασία στη διατήρηση και πλήρη εφαρμογή της JCPOA», χαρακτηρίζουν δε τον INSTEX «κρίσιμο εργαλείο για την παγκόσμια μη εξάπλωση των πυρηνικών» και «μια μέγιστη εισφορά για τη σταθερότητα στην περιοχή». Τέλος, τονίζουν ότι είναι κρίσιμη «η επιστροφή του Ιράν χωρίς καθυστέρηση στην πλήρη συμμόρφωση με τους όρους και τα όσα προβλέπει η Συμφωνία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Eκδήλωση για τα 60χρoνα της Κουβανικής Επανάστασης

Τιμώντας τα 60 χρόνια από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»).

Θα μιλήσουν η Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, ο Νίκος Μόττας, γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, και ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική και τραγούδια από την Κούβα, τα οποία θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Duo Los Capos.

Επίθεση με μαχαίρι σε γέφυρα του Λονδίνου

Επίθεση με μαχαίρι έγινε την Παρασκευή στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) κοντά σε γέφυρα του Λονδίνου, ενώ λίγο αργότερα η αστυνομία έσπευσε στο σημείο, όπου πυροβόλησε και σκότωσε τον φερόμενο δράστη, τα στοιχεία του όποιου αναζητούνται. Βίντεο δείχνουν περαστικούς να ακινητοποιούν έναν άντρα με μαχαίρι και στη συνέχεια να παρεμβαίνει η αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας, «αρκετοί έχουν τραυματιστεί» - 5 τραυματίες ανέφεραν βρετανικά ΜΜΕ - χωρίς να διευκρινιστεί η κατάσταση της υγείας τους. Η αστυνομία εξετάζει το περιστατικό ως «τρομοκρατικό», αν και παρέμενε «ανοιχτή» και για ενδεχόμενο άλλο κίνητρο. Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης φορούσε «ψεύτικο εκρηκτικό γιλέκο - αυτοκτονίας». Οι αστυνομικές περιπολίες ενισχύθηκαν στο Λονδίνο και σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org