ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργιακός συναγερμός απέναντι στις νέες βάρβαρες ανατροπές

Αφίσα του ΣΕΤΗΠ με κάλεσμα για απεργιακή απάντηση
Αφίσα του ΣΕΤΗΠ με κάλεσμα για απεργιακή απάντηση
Σε θέση μάχης και απεργιακής ετοιμότητας βρίσκει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα η νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας, με αιχμή το νέο νομοσχέδιο βάρβαρων ανατροπών που παρουσίασε χτες στο κυβερνητικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης (βλ. ρεπορτάζ για το νομοσχέδιο στη σελ. 7).

Παράλληλα με τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις που συνεχίζονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από συνελεύσεις, εξορμήσεις και συσκέψεις ξεσκεπάζουν τον χαρακτήρα των νέων μέτρων, τα σχέδια για 10ωρη εργάσιμη μέρα και παραπέρα χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, αναδεικνύουν το νήμα που συνδέει όλη την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου.

Μέσα από αυτήν τη δράση που εντείνεται, πληθαίνουν οι αποφάσεις για 24ωρη απεργία - απάντηση στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφήνει το αντιλαϊκό της αποτύπωμα σε κάθε πλευρά και πτυχή της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αρτας, Κορίνθου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν ακόμα πάρει μια σειρά από συνδικάτα από τα Τρόφιμα - Ποτά: Τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Αργολίδας, Χανίων, Βοιωτίας και τα Σωματεία Εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «TASTY FOODS», «ΦΑΓΕ».

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και Συνέλευση σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και Συνέλευση σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Επίσης, το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε την «οργάνωση του αγώνα και της απεργιακής απάντησης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, την καταστολή, την πολιτική χτυπήματος κάθε συλλογικής δράσης».

Στο δρόμο τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 2/11 προχωρούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ προετοιμάζει την κινητοποίηση με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, καλεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας. Συσκέψεις προετοιμασίες έχουν, μεταξύ άλλων, πραγματοποιηθεί σε Λευκίμμη, Υψο, Σιναράδες και στον Αγ. Ματθαίο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε κλαδική κινητοποίηση στις 11 π.μ. στη συμβολή Αριστοτέλους και Μητροπόλεως. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζεται παρέμβαση στις εργοδοτικές ενώσεις.

Στα Χανιά, το Σωματείο Επισιτισμού οργανώνει κινητοποίηση στις 10 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου, αλλά και συνολικά τα σωματεία που έχουν στην δύναμή τους εποχικά εργαζόμενους, να πάρουν μέρος.

Επίσης, στη Ρόδο η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του κλάδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare - Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton» καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο συνάντησης του υφυπουργού Τουρισμού Μ. Κόνσολα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου στις 27/10, έθεσε σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους της περιοχής, για την τουριστική εκπαίδευση και συνολικά για τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι εργαζόμενοι του κλάδου απαίτησαν μέτρα εξασφάλισης τους εισοδήματός τους χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις που εξαιρούν την πλειοψηφία των εργαζομένων από στοιχειώδη μέτρα όπως η επιδότηση ανεργίας.

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας σε εργοτάξια

Με στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, συνέχισε χτες τις πρωτοβουλίες προετοιμασίας της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στο εργοτάξιο έγινε χτες για πρώτη φορά Συνέλευση, με μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου, κάλεσε τους συναδέλφους να δώσουν απάντηση στην κατάσταση που ζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά και στα προβλήματα που βασανίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην Υγεία, στην Παιδεία, στις συγκοινωνίες, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην απεργία. Ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης με τον νέο νόμο να θέσει νέα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, εξηγώντας ότι η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι η άλλη όψη της πολιτικής που τσακίζει τα μεροκάματα, την Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή (12.30 μ.μ. έως 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Απεργιακή προετοιμασία από Σωματεία σε Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες

«Ως εδώ! Απεργώ!», είναι το μήνυμα που στέλνει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) με σχετική αφίσα, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν απάντηση στο μέλλον που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, στην «απογείωση» της «ευελιξίας» και το νέο χτύπημα στα συνδικάτα.

Το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησε τη Δευτέρα σε συνάντηση με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειρίας και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών για να δοθεί απεργιακή απάντηση στην αντεργατική επίθεση.

Την ίδια ανάγκη υπογραμμίζει με ανακοίνωση - απεργιακό κάλεσμα το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» Αττικής.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσά του στο Λαύριο (Δανουκάρα 7).

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/11, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα ΔΣ των ναυτεργατικών σωματείων και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Τετάρτη 4/11, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο δήμο Ωρωπού

Ενας ακόμα εργαζόμενος σε δήμο έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ο 46χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ωρωπού έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.

Κάθε μέρα «έχουμε και ένα εργατικό "ατύχημα", το αποτέλεσμα είναι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια να έχουμε 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες», σημειώνει το Συνδικάτο. «Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το Συνδικάτο αντιδρώντας άμεσα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, χτες το μεσημέρι. Σε συνάντηση που είχε με τον Κ. Αγραπιδά, γενικό διευθυντή, εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατήγγειλε το νέο θανατηφόρο «ατύχημα», απαίτησε να γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι σχεδόν καμιά δημοτική αρχή δεν τα δίνει ενώ είναι υποχρεωμένη, και ανέδειξε το ζήτημα της παλαιότητας και της συντήρησης των οχημάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να συστήσει την υποβολή αιτήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια ελέγχων στους δήμους όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και σχετικού εγγράφου προς το υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας «μπαλάκι» τις ευθύνες μεταξύ υπουργείων.

Διαχρονικές ευθύνες και σοβαρά ερωτήματα

Η ΚΟΒ Ωρωπού του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ο 46χρονος «είναι ο τρίτος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του - εν ώρα εργασίας - στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Ωρωπού τα τελευταία χρόνια».

Και τονίζει: «Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης».

Στο μεταξύ, σε κείμενό τους προς τη δημοτική αρχή, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού επισημαίνουν: «Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σας ρωτάμε: Είχαν δηλωθεί στο βαρδιολόγιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (οδηγός και συνοδοί) για την αποκομιδή των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας; Είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας; Εχετε χορηγήσει στους εργαζόμενους της καθαριότητας όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της ζωής και της υγείας τους; Η παράδοση του απορριμματοφόρου στον οδηγό έγινε από το αμαξοστάσιο του δήμου μας στη Σκάλα Ωρωπού, από το αμαξοστάσιο στο Καπανδρίτι ή από άλλο μέρος; Εγινε παρουσία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, του αρμόδιου αντιδημάρχου ή ακολουθήθηκε κάποια άλλη διαδικασία; Το απορριμματοφόρο έχει περάσει ΚΤΕΟ; Εχουν γίνει όλα τα απαραίτητα service ώστε να κυκλοφορεί με ασφάλεια;».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης διοργανώνουν την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και Εμποροϋπαλλήλων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της υγείας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Μεσσηνία
  • Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα οργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στις ήδη «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις, για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε πάνω από 700.000 στρέμματα, από την κακοκαιρία του Σεπτέμβρη αλλά και γενικότερα. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές κατεστραμμένων καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Αποζημίωση από το κράτος των χωραφιών που έχουν υποστεί ζημιές από διάβρωση, φερτές ύλες, μπάζα.
  • Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας, σήμερα Παρασκευή στις 9 π.μ., καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, ενάντια στη δικαστική δίωξη σε βάρος 33 αγροτών που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org