Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο δήμο Ωρωπού

Ενας ακόμα εργαζόμενος σε δήμο έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ο 46χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ωρωπού έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.

Κάθε μέρα «έχουμε και ένα εργατικό "ατύχημα", το αποτέλεσμα είναι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια να έχουμε 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες», σημειώνει το Συνδικάτο. «Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το Συνδικάτο αντιδρώντας άμεσα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, χτες το μεσημέρι. Σε συνάντηση που είχε με τον Κ. Αγραπιδά, γενικό διευθυντή, εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατήγγειλε το νέο θανατηφόρο «ατύχημα», απαίτησε να γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι σχεδόν καμιά δημοτική αρχή δεν τα δίνει ενώ είναι υποχρεωμένη, και ανέδειξε το ζήτημα της παλαιότητας και της συντήρησης των οχημάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να συστήσει την υποβολή αιτήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια ελέγχων στους δήμους όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και σχετικού εγγράφου προς το υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας «μπαλάκι» τις ευθύνες μεταξύ υπουργείων.

Διαχρονικές ευθύνες και σοβαρά ερωτήματα

Η ΚΟΒ Ωρωπού του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ο 46χρονος «είναι ο τρίτος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του - εν ώρα εργασίας - στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Ωρωπού τα τελευταία χρόνια».

Και τονίζει: «Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης».

Στο μεταξύ, σε κείμενό τους προς τη δημοτική αρχή, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού επισημαίνουν: «Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σας ρωτάμε: Είχαν δηλωθεί στο βαρδιολόγιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (οδηγός και συνοδοί) για την αποκομιδή των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας; Είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας; Εχετε χορηγήσει στους εργαζόμενους της καθαριότητας όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της ζωής και της υγείας τους; Η παράδοση του απορριμματοφόρου στον οδηγό έγινε από το αμαξοστάσιο του δήμου μας στη Σκάλα Ωρωπού, από το αμαξοστάσιο στο Καπανδρίτι ή από άλλο μέρος; Εγινε παρουσία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, του αρμόδιου αντιδημάρχου ή ακολουθήθηκε κάποια άλλη διαδικασία; Το απορριμματοφόρο έχει περάσει ΚΤΕΟ; Εχουν γίνει όλα τα απαραίτητα service ώστε να κυκλοφορεί με ασφάλεια;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org