ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κλιμακώνεται η δράση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Καθημερινές παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα σε χώρους δουλειάς και συνοικίες

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Ολο και εμπλουτίζουν τη δράση τους συνδικάτα, σωματεία και φορείς, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εξάπλωση της πανδημίας. Με παρεμβάσεις τόσο σε χώρους δουλειάς όσο και σε συνοικίες, φέρνουν στο επίκεντρο τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και οργανώνουν τη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα, για ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας, για τα ΜΜΜ, τα σχολεία κ.ο.κ.

Μακραίνει η λίστα των κρουσμάτων στα εργοστάσια τροφίμων

Στον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού που φαίνεται να υπάρχει στους χώρους δουλειάς του κλάδου εστιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημειώνοντας πως αιτία είναι η ίδια η παραγωγική διαδικασία, «που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν, ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμός κ.λπ.)». Καταγράφει τα παραδείγματα από κάμποσες επιχειρήσεις που καθημερινά προστίθενται στη μακρά λίστα όπου οι εργαζόμενοι νοσούν από Covid-19, και που οι ίδιοι καταγγέλλουν τη διασπορά «αλλά εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους, καθώς βλέπουν να μην παίρνονται τέτοια μέτρα για τον περιορισμό της νόσου». Η Ομοσπονδία απαιτεί την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς και καλεί κάθε αρμόδιο φορέα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

«Η εργοδοσία να αναλάβει το κόστος των ενεργειών και των μέτρων που πρέπει να παρθούν με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων και των οικείων τους», απαιτεί από την εταιρεία «Grantex» το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς έχει ενημερωθεί από εργαζόμενους ότι υπάρχουν «επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους της εταιρείας».

Στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ζητά και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά τα απανωτά κρούσματα σε μεγάλα καταστήματα. Οπως αναφέρει, μέσα σε λίγες μέρες καταγράφονται το ένα μετά το άλλο κρούσματα στο πολυκατάστημα «Attica», σε κατάστημα «Σκλαβενίτη», στα «Praktiker» και σε χώρους δουλειάς, αποθήκες κ.λπ. «που φτάνουν καθυστερημένα ή και καθόλου στους εργαζόμενους, μια που οι εργοδότες απειλούν με απόλυση».

Θυμίζει ότι μόνο με την παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων τους πάρθηκαν τα όποια μέτρα για την προστασία της υγείας. Ετσι, π.χ. στον «Σκλαβενίτη» έγιναν τεστ και οι εργαζόμενοι όλου του καταστήματος μπήκαν σε καραντίνα, ενώ στα «Praktiker» έγινε απολύμανση του χώρου και απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κινητοποίηση στις 3/11 στη Λάρισα

Πρωτοβουλίες αγώνα για όλα τα παραπάνω αποφάσισαν να πάρουν συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς και στη Λάρισα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης το Εργατικό Κέντρο.

Πρώτος σταθμός η κινητοποίηση την Τρίτη 3 Νοέμβρη έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου θα επιδοθεί το κοινό ψήφισμα με τα αιτήματα των φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών - συνταξιουχικών σωματείων, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, της τοπικής ΕΛΜΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού, τονίζοντας ότι αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό.

Αφού παρουσιάστηκαν τα αιτήματα του ΕΚΛ για τη στήριξη της Υγείας, για την ελάττωση του συνωστισμού σε σχολεία και μέσα μεταφοράς, αλλά και για προστασία στους χώρους δουλειάς, αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα, να συζητηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, νοσοκομεία και να ακολουθήσουν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, στις ΤΟΜΥ και αλλού.

Κινητοποιήσεις σήμερα σε Περιστέρι και Ιλιον

Σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, καλούν σωματεία και φορείς της πόλης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλειά και στην υγεία του λαού. Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα του Περιστερίου: «Τα προηγούμενα χρόνια, που παλεύαμε και διεκδικούσαμε να μην κλείσουν τα ΙΚΑ, να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, να μην κλείσει το "Λοιμωδών", να στηριχτεί το "Αττικόν", όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές τα αντιμετώπιζαν ως κόστος», σημειώνουν μεταξύ άλλων και τονίζουν: «Εχουν ευθύνη που πριμοδοτούν την ιδιωτική Υγεία, ακόμα και μετά τα γεγονότα διασποράς στον "Ταξιάρχη". Εχουν ευθύνη διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που ρήμαξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σήμερα το Κέντρο Υγείας Περιστερίου αναλογεί για πάνω από 300.000 πληθυσμού!».

Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού πραγματοποιούν επίσης σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ιλίου, σωματεία και φορείς από δήμους της Δυτικής Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα από Πετρούπολη, Αγ. Αναργύρους - Καματερό και Ιλιον.

Σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, την Κυριακή 1η Νοέμβρη, σωματεία και φορείς της περιοχής προχωρούν σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

ΣΕΡΡΕΣ
Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε γηροκομείο

Κατακόρυφα αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο «Κωστοπούλειος Στέγη», το μεγαλύτερο της πόλης των Σερρών, επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο ότι οι δομές Πρόνοιας παραμένουν αθωράκιστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χτες είχαν διαγνωσθεί 50 θετικά κρούσματα (36 τρόφιμοι 14 εργαζόμενοι). Από τους τρόφιμους του γηροκομείου οι 8 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και την Πτολεμαΐδα. Εξαιτίας της αδυναμίας νοσηλείας των υπόλοιπων θετικών κρουσμάτων, σε νοσοκομεία αναφοράς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε από το γηροκομείο να οργανώσει κλινική covid-19 σε έναν όροφό του! Και αυτό γιατί, στα νοσοκομεία θα μεταφέρονται πλέον μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν και στη συγκεκριμένη δομή, προκύπτουν από την παραδοχή του διευθυντή του γηροκομείου, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι αδυνατεί να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εξαιτίας του «υψηλού κόστους», αφού, όπως εξήγησε, το γηροκομείο θα πρέπει να «δαπανά» 8.000 ευρώ ημερησίως για τεστ στο προσωπικό.

2.758 νέα κρούσματα και 22 νεκροί σε δύο μέρες

Μέσα σε δυο μέρες ανακοινώθηκαν άλλα 2.758 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ακόμα 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 35.510 και των θανόντων σε 615.

Συνεχής είναι η αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς, που έφτασαν τους 114.

Χτες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 12 θάνατοι και 1.211 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +3,5%), εκ των οποίων 335 εντοπίστηκαν στην Αττική και 275 στη Θεσσαλονίκη. Αλλες 18 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Λάρισα και Σέρρες (από 51), Ροδόπη (41), Κοζάνη, Ξάνθη και Μεσσηνία (από 30), Δράμα (24), Εβρος (23), Καβάλα (19), Γιάννενα (18), Πέλλα (15), Καστοριά και Κιλκίς (από 14), Αχαΐα, Ημαθία και Ηράκλειο (από 13), Πιερία (12), Καρδίτσα (11). 38 κρούσματα είναι εισαγόμενα και 52 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Προχτές Τετάρτη ανακοινώθηκαν 10 θάνατοι και νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +4,7%). Από αυτά, 419 εντοπίστηκαν στην Αττική, 384 στη Θεσσαλονίκη, 158 στις Σέρρες, 61 στη Λάρισα, 57 στη Ροδόπη, 51 στα Γιάννενα.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Ροδόπη

Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Ροδόπη ανεβαίνουν από σήμερα στο «Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου», με την εξαίρεση των σχετικών μέτρων για μετακινήσεις από και προς αυτές τις περιοχές, τα οποία θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 2/11.

Σε κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρθηκε ότι το θέμα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες μέρες για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα εντοπίζονται 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές.

Επίσης, από σήμερα ανεβαίνουν στο «Επίπεδο 3 - Αυξημένης Ετοιμότητας» οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Δράμας, Εβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Τέλος, οι ΠΕ Αρκαδίας και Μεσσηνίας περνούν από το επίπεδο 1 στο «Επίπεδο 2 - Επιτήρησης».

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Επιβολή καραντίνας για αποφυγή λήψης μέτρων προστασίας

Ανακοίνωση της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4) τέθηκε από χτες τα ξημερώματα ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων, ως αποτέλεσμα της μετατροπής σε εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στον κλάδο των τροφίμων και των ακραίων πιέσεων που δέχονται τα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους την περασμένη Τρίτη στο προσωπικό των δύο μεγάλων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Πίνδος» και «Νιτσιάκος», παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία στους ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία διαχείρισης της κατάστασης από την εργοδοσία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές μέχρι σήμερα. Συνολικά, οι μονάδες του ΕΟΔΥ πήραν περίπου 700 δείγματα από εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ τα αποτελέσματα αυτών δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί.

Στο μεταξύ, στους «αλλοδαπούς εργάτες και στους χώρους όπου διαμένουν» αναζητεί την πηγή της υπερμετάδοσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις κρατικές και εργοδοτικές ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια καταρτίζει «πρωτόκολλα» με «κανόνες για την απασχόλησή τους, καθώς πολλοί μετακινούνται από νομό σε νομό», την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες απασχολούνται σε δουλεμπορικές - εργολαβικές εταιρείες για λογαριασμό των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Πίνδος» και «Νιτσιάκος».

Σε ανακοίνωσή της για την επιβολή lockdown στα Γιάννενα η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σχολιάζει τις κυβερνητικές εκκλήσεις γύρω από την «ατομική ευθύνη», θέτοντας το ερώτημα: «Τι τους εμποδίζει επιτέλους να κάνουν εδώ και τώρα γενναίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας;».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει ότι «το lockdown δεν είναι μονόδρομος, είναι επιλογή της αστικής τάξης της χώρας, για να μη "χρεωθεί" με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, τους ελέγχους σε χώρους δουλειάς, σχολεία, για να μη "χρεωθούν" οι καπιταλιστές τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους» και καταλήγει στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων διασφάλισης της υγείας και του εισοδήματος του λαού.

Εκδήλωση σωματείων στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με τίτλο «Η υγεία μας vs τα κέρδη τους», την Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ