ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Μεγάλη κινητοποίηση για τις ανάγκες του λαού το Σάββατο 10 Φλεβάρη

Απέναντι από την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι συνδυασμοί της ΝΔ και του «ανεξάρτητου» «ΣΠΙΡΑΛ» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από παλιότερη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής Πάτρας
Από παλιότερη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής Πάτρας
Σε μεγάλη κινητοποίηση διεκδίκησης της ικανοποίησης των αναγκών του πατραϊκού λαού προχωρά ο δήμος Πατρέων το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., απαιτώντας χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία του, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έργα που είναι απαραίτητα στην πόλη, να μην προχωρήσουν μια σειρά από μέτρα περαιτέρω εμπορευματοποίησης αγαθών όπως π.χ. το νερό κ.ά.

Το θέμα έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή και τα συνολικά προβλήματα που προκαλούνται από την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., απέναντι στους δήμους. Η πρότασή της υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Απέναντι στάθηκε ουσιαστικά η παράταξη του εκπροσώπου της ΝΔ, Κ. Σβόλη, που κατέθεσε άλλη πρόταση χωρίς πολιτικό σκεπτικό, αλλά και ο δήθεν «ανεξάρτητος» συνδυασμός «ΣΠΙΡΑΛ» του Π. Ψωμά, που απείχε από την ψηφοφορία.

Καλώντας να βρεθεί όλη η πόλη στο πόδι, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε στην εισήγησή του:

«Ο πατραϊκός λαός ξεσηκώνεται, διεκδικεί τα δίκια του, δεν μένει παρατηρητής, δεν περιγράφει μόνο τις αγωνίες του για το σήμερα και το αύριο, απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται!

Η κυβέρνηση, και τη φετινή χρονιά, αρνείται να χρηματοδοτήσει τον δήμο μας - όπως και όλους τους δήμους. Αντί για 91 εκατομμύρια συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μόνο 24. Αρνείται την πρόσληψη εργαζομένων, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα των συμπολιτών μας. Αυτήν τη στιγμή, μας λείπουν πάνω από 400 μόνιμοι εργαζόμενοι από τον δήμο, 200 από τη ΔΕΥΑΠ και πάνω από 50 από τα Νομικά Πρόσωπα, με βάση τα ήδη λειψά οργανογράμματα.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ο ιδρώτας του πατραϊκού λαού, τα έσοδα από την άγρια φορολογία μας, να καταλήγουν στα χέρια μιας χούφτας κατόχων του πλούτου στη χώρα μας.

Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών στα σχολεία μας, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας για σύγχρονα σχολεία, να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των σχολικών επιτροπών, να μην έχουμε κάλυψη με καθαρίστριες, να μην μπορούν να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν, υπό την επιμέλεια γυμναστών και εργαζομένων δημιουργικής απασχόλησης.

Είναι απαράδεκτο να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη δημοτική οδοποιία της πόλης μας, ούτε ένα ευρώ για την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών μας, να έχει παραχωρηθεί το Πράσινο Ταμείο στους δανειστές κατά 97,5% και να δίνονται "ψίχουλα" για τις αναπλάσεις, για την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο την αδιαφορία για την υπογειοποίηση του τρένου και τη διαμόρφωση στην επιφάνεια του γραμμικού πάρκου, για την παραχώρηση στον δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο.

Δεν θα ανεχτούμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, που προωθείται μέσω των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και θα οδηγήσει στη διάλυση του κρίσιμου αυτού τομέα, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στην εκτόξευση των τιμολογίων νερού.

Η ανάγκη για την επίλυση του μεγάλου θέματος της μετακίνησης εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, με σύγχρονα σχεδιασμένα μέσα, προαστιακό, αστική συγκοινωνία, τραμ, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο κατάλογος των αναγκών είναι ατελείωτος».

Κάλεσε, τέλος, μπροστά σε όλα τα μέτρα που του κάνουν τη ζωή του «κόλαση», ο λαός, με τους φορείς του, να μπει μπροστά, να απαιτήσει τα δικαιώματά του, πλημμυρίζοντας τις σκάλες στην Αγίου Νικολάου, στη Γεροκωστοπούλου, στην Αγίου Γεωργίου, τη μέρα της κινητοποίησης. «Ολη η Πάτρα στο πόδι! Με τα παιδιά μας, για το δίκιο και την προκοπή της πόλης μας», κατέληξε.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φοιτητοδάνεια μέχρι ... τα γεράματα

Μπορεί η κυβέρνηση να επιτίθεται με λύσσα στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, μπορεί ο πρωθυπουργός να επιμένει να παρουσιάζει ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως η πραγματικότητα από άλλες χώρες, όπου έχουν ήδη προχωρήσει αυτά, τους ξεγυμνώνει. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και του πτυχίου. Σημαίνει να βλέπουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σαν πορτοφόλια για ξεζούμισμα. Σημαίνει φοιτητές υπερχρεωμένοι, από τα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής τους, με φοιτητικά δάνεια. Οποιος πληρώνει, παίρνει πτυχίο. Οποιος δεν έχει να πληρώσει, δανείζεται και χρεώνεται μέχρι τον λαιμό για δεκαετίες.

* * *

Στις ΗΠΑ τα μέσα δίδακτρα των ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 69% μεταξύ 2000 και 2020, ενώ το συνολικό κόστος των σπουδών μεταξύ 2010 - 2020 αυξήθηκε κατά 18% (από 21.990 σε 25.910 δολάρια). Εξετάζοντας μόνο τα δημόσια ιδρύματα, αυξήθηκε από 16.147 δολάρια σε 19.374 δολάρια, ενώ το μέσο κόστος φοίτησης σε ιδιωτικό κολέγιο αυξήθηκε από 37.939 δολάρια σε 45.920 δολάρια, δηλαδή κατά 21% περίπου. Ο μέσος φοιτητής ιδιωτικών - «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων δαπανά συνολικά (μαζί με τα δίδακτρα) 55.840 δολάρια ανά ακαδημαϊκό έτος για να ζήσει στην πανεπιστημιούπολη. Λαμβάνοντας υπόψη τους τόκους των φοιτητικών δανείων και την απώλεια εισοδήματος, το τελικό κόστος ενός πτυχίου μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 δολάρια!

Για να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα κόστη, 12 εκατ. από τους 20 εκατ. φοιτητές που εγγράφονται κάθε χρόνο στα 4.000 αμερικανικά ΑΕΙ αναγκάζονται να πάρουν φοιτητικό δάνειο. Κάθε χρόνο πάνω από το 70% των φοιτητών καταφεύγουν στον δανεισμό και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 65% των πτυχιούχων, δηλαδή 45 εκατ. άνθρωποι, έχουν φοιτητικό χρέος μεγαλύτερο από 39.000 δολάρια. Το κατά κεφαλήν χρέος αμέσως μετά την αποφοίτηση ξεπερνά τα 30.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Η ηλικιακή κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό σε φοιτητικά δάνεια είναι οι νέοι 18 - 29 ετών (34%). Οι 35άρηδες έχουν το μεγαλύτερο χρέος, με 42.600 δολάρια κατά μέσο όρο, και δάνεια που ξεπερνούν 3 φορές το αρχικό ποσό. Το σωρευτικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ξεπερνά πλέον τα 1,7 τρισ. δολάρια (το ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται στα 21 τρισ. δολάρια).

* * *

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Βρετανία, όπου σε φοιτητικό δανεισμό καταφεύγει πάνω από το 90% των φοιτητών. Ερευνα του 2016 είχε αποκαλύψει ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις (37%) Βρετανούς 18-35 ετών που πήγαν στο πανεπιστήμιο μετανιώνουν που το έκαναν, λόγω του χρέους που είναι αναγκασμένοι να αποπληρώσουν. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις αυξήσεις που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος Βρετανός προπτυχιακός φοιτητής πληρώνει 9.250 λίρες ετησίως σε δίδακτρα για να σπουδάσει στην Αγγλία, 9.000 λίρες στην Ουαλία και 4.630 λίρες στη Βόρεια Ιρλανδία, χώρια τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μετακινήσεων κ.λπ.

Φέτος, για πρώτη φορά, τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία ξεπέρασαν τις 200 δισ. λίρες. Συγκεκριμένα, έφτασαν τις 205 δισ. λίρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, αξίας 19 δισ. λιρών, σε προπτυχιακούς φοιτητές. Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί σε μόλις 6 χρόνια! Σύμφωνα με την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων, το μέσο ποσό που οφείλουν οι αποφοιτήσαντες έχει επίσης αυξηθεί και τώρα βρίσκεται λίγο κάτω από τις 45.000 λίρες. Από το 2024 - 2025 οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους όταν κερδίζουν 25.000 λίρες (αντί για το τρέχον όριο των 27.295 λιρών), με ορίζοντα αποπληρωμής τα 40 χρόνια! Στη δε Σκοτία, λόγω του υψηλού επιτοκίου των φοιτητικών δανείων (6,25%) κάποιοι φοβούνται ότι θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς να έχουν αποπληρώσει εντελώς τα έξοδα που έκαναν στα εφηβικά και νεανικά τους χρόνια!

***

Στην Ολλανδία, τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (CBS) δείχνουν ότι 1,6 εκατ. απόφοιτοι πανεπιστημίου χρωστούσαν πάνω από 28 δισ. ευρώ στις αρχές του 2023, ποσό αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Το φοιτητικό χρέος έχει διπλασιαστεί μετά την κατάργηση των υποτροφιών το 2015 (φέτος επανήλθαν, αλλά μειωμένες). 330.000 φοιτητές χρωστούν πάνω από 30.000 ευρώ (215.000 πριν από την κατάργηση των υποτροφιών). Από αυτούς οι 120.000 χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο οι απόφοιτοι ηλικίας 25 - 29 ετών χρωστούν 22.900 ευρώ. Τα δε επιτόκια των φοιτητικών δανείων αυξήθηκαν στο 2,56% για όσους αποφοίτησαν πριν 5 χρόνια.

Ολα τα παραπάνω αφορούν εξίσου κρατικά και «μη κρατικά» πανεπιστήμια, αφού πλην 8 χωρών της Ευρώπης όλες οι υπόλοιπες προβλέπουν δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα και των δημόσιων πανεπιστημίων. Η επιβολή διδάκτρων στα δημόσια επιταχύνθηκε και διευρύνθηκε παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς στα ιδιωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οδηγεί στην επέκταση της εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης συνολικά, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, όσο το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και οι επιχειρήσεις «πιάνουν στασίδι» σε αυτά. Να πού καταλήγει στην πράξη ο «ανταγωνισμός» με τα «μη κρατικά», ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ...«αναβαθμίσει» τα δημόσια πανεπιστήμια!


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ