ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
«Σιωπητήριο» από την ηγεσία, κάλεσμα μαχητικής κλιμάκωσης από τα συνδικάτα

Την αγωνιστική φωνή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις και ΣΣΕ, την απόφαση για άμεση απεργιακή κλιμάκωση, με την πραγματοποίηση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, την απόγνωση για το κόστος ζωής που τσακίζει τις εργατικές οικογένειες και τις διεκδικήσεις για άμεση ανακούφιση μετέφεραν πρόεδροι συνδικάτων και Εργατικών Κέντρα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε «σιωπητήριο» καλεί τους εργαζόμενους η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Μια συνεδρίαση αποκαλυπτική για τον ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, αφού την ώρα που οι αποφάσεις των σωματείων για απεργία στις 28 Φλεβάρη πληθαίνουν για όλα τα ζητήματα που σήμερα καίνε την εργατική τάξη, η ίδια επιμένει στην προκήρυξη απεργίας στις ...17 Απρίλη!

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι οι δυνάμεις που συναινούν σε αυτόν τον σχεδιασμό υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων δεν βγάζουν άχνα για την πραγματική αιτία της ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, δηλαδή για το καπιταλιστικό κέρδος, δείχνοντας ως «λύση» τους περισσότερους ...ελέγχους και τα πρόστιμα, αναπαράγοντας δηλαδή όλη την προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Στην ίδια κατεύθυνση η ηγεσία της ΓΣΕΕ είτε απαξιώνει είτε προσπερνάει τα μεγάλα μέτωπα αγώνα που είναι σε εξέλιξη, όπως των βιοπαλαιστών αγροτών, των φοιτητών που δίνουν μάχη για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, των εργαζομένων και όλου του λαού ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μ. Ανατολή και στην ελληνική εμπλοκή.

Κι ενώ σήμερα είναι που καίνε τόσο η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια και η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, όσο και όλα τα παραπάνω, οι μόνες ...δράσεις που προτείνει η ΓΣΕΕ είναι προπαγανδιστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και μια απεργιακή κινητοποίηση μετά από τρεις μήνες.

Μοιρολατρία και ευθύνες στον ...σταθμάρχη

Τη γραμμή της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων, πλάι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ στήριξαν «αναφανδόν» οι εκπρόσωποι τόσο της ΔΑΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση. Μεγάλη πολεμική στην πρωτοβουλία των σωματείων για απεργία στις 28 Φλεβάρη άσκησε μάλιστα ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ), αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα της μοιρολατρίας περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και επικαλούμενος ότι «οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, δεν κινητοποιούνται» κ.λπ. Στην προσπάθεια αυτή να φορτωθούν στους εργαζόμενους οι ευθύνες της ηγεσίας που παραμένει άπρακτη μπροστά στη μεγάλη αντεργατική επίθεση, απαξιώνονται μεγάλοι αγώνες, όπως η μεγαλειώδης απεργία για το δυστύχημα στα Τέμπη, οι κινητοποιήσεις μέσα στην πανδημία, οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, π.χ. στους οικοδόμους, στη ΛΑΡΚΟ κ.α.

Στην ίδια γραμμή και ο Ν. Κουτσούκης της ΔΑΚΕ, απαξιώνοντας εμβληματικές κινητοποιήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς που είχαν και αποτελέσματα, όπως στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας, στις αστικές συγκοινωνίες, όπου με τη στάση τους εργαζόμενοι κουρέλιασαν τον νόμο Χατζηδάκη, ειδικά με απεργιακές κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Μάλιστα, τα λεγόμενά του προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στη συνεδρίαση του ΓΣ, όταν έφτασε να υπαινίσσεται ότι για το έγκλημα στα Τέμπη «φταίει ο σταθμάρχης».

Οπλο για τους εργαζόμενους η πείρα από μεγάλους αγώνες

Στον αντίποδα της θλιβερής αυτής στάσης της πλειοψηφίας της διοίκησης, συνδικαλιστές από σωματεία με αγώνες που δίνουν ανάσες αισιοδοξίας, μετέφεραν τη μαχητική πείρα από τους χώρους δουλειάς, όπως και την απαίτηση η 28η Φλεβάρη να είναι μέρα αποφασιστικής απεργιακής απάντησης.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, που μαζί με τα κλαδικά συνδικάτα ετοιμάζουν την αυριανή πανοικοδομική απεργία, μίλησε για τους μεγάλους αγώνες για τη ΣΣΕ που είχαν θετικό αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια. Ανέδειξε ότι κάθε αγώνας, κάθε διεκδίκηση αποτελεί το «σκαλί» για την επόμενη μάχη, αλλά και παράδειγμα για την ένταση της αγωνιστικής διεκδίκησης και σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς. Αλλωστε, όπως οι αγώνες άλλων κλάδων έγιναν παράδειγμα και για τους οικοδόμους, έτσι και οι δικοί τους για την υπογραφή της ΣΣΕ αποτελούν παράδειγμα που μεταφέρεται και σε άλλους χώρους και κλάδους.

Πείρα και εικόνα από τις μάχες σε χώρους δουλειάς της Στερεάς Ελλάδας μετέφερε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Μίλησε για τα 4 χρόνια του μεγαλειώδους αγώνα, σημειώνοντας ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο αγώνας αυτός θα αντέξει τόσο. «Ο αγώνας στη ΛΑΡΚΟ έδειξε ότι το σωστό πλαίσιο και περιεχόμενο, η αλληλεγγύη, η συμμαχία με άλλα κοινωνικά στρώματα όπως αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, επηρεάζουν και άλλους χώρους δουλειάς. Με πείρα τη ΛΑΡΚΟ έφτιαξαν Σωματείο στη γειτονική επιχείρηση (ΕΖΑ) και διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν και στα χαρτιά μας είχαν πως μέσα σε 6 μήνες θα μας τελειώσουν, έχουμε καταφέρει με τον αγώνα μας να είμαστε στις δουλειές μας και να συνεχίζουμε να παλεύουμε με προοπτική».

Το γεγονός ότι σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ανάμεσά τους 16 παιδιά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θύμισε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Σημείωσε ότι «σχεδόν έναν χρόνο μετά, ακόμα αυτές οι οικογένειες ζητάνε δικαίωση για το έγκλημα αυτό».

Μίλησε για τις μεγάλες απεργίες και τις άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες με σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». «Η απεργία που καλούμε στις 28/2, δεν θέλουμε να είναι μια απεργία - μνημόσυνο, αλλά με βάση όλα τα παραπάνω να είναι ένας αγωνιστικός σταθμός, διεκδικητικός, ένα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα», τόνισε. «Εχει ιδιαίτερη σημασία, οι συνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη να στηρίξουμε και να αποφασίσουμε αυτή την απεργία, ώστε γυρνώντας στην πόλη μας να μην ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά να τους κοιτάξουμε με ψηλά το κεφάλι και να τους πούμε ότι ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της Θεσσαλίας, 5 μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αγωνιστική παρακαταθήκη από τον συντονισμό των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Θεσσαλίας που πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, «δεν περιμέναμε "να πέσουν τα νερά", "να δούμε πρώτα" κ.λπ.», αλλά οργανώθηκε η διεκδίκηση «από κοινού και με άλλα Εργατικά Κέντρα, σωματεία και συνολικά πάνω από 100 φορείς της περιοχής - και προς τιμήν τους όλων αυτών - αλλά και με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα όπως είναι οι αγρότες που αυτές τις μέρες είναι ξανά στον δρόμο. Είναι αγώνας κοινός απέναντι σε κοινό αντίπαλο και χρειάζεται την άμεση αγωνιστική μας αλληλεγγύη! Ετσι θεωρούμε πως πρέπει να πράττουν τα συνδικάτα απέναντι στα προβλήματα, στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Γιώργου Πέρρου εκ μέρους της ΔΑΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

«Απευθυνόμαστε σε όλη την εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους, στη νεολαία και τους καλούμε να οργανωθούμε στα συνδικάτα, να έρθουμε σε επαφή με το σωματείο μας και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να βρεθούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, να ακούσουμε τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις διεκδικήσεις τους. Να τους καλέσουμε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις συσκέψεις να πουν γνώμη, να ασκήσουν κριτική, να συναποφασίσουμε, να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης, απεργιακής απάντησης στην επίθεση που δεχόμαστε.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων. Εχουμε μεγάλη ευθύνη.

Μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα με όσα βασανιζόμαστε, στο εισόδημα, για τις ΣΣΕ στην Υγεία, στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία; Δρούμε σε συνθήκες όπου στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη δυο πολεμικά μέτωπα. Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Μέτωπα στα οποία η εμπλοκή της χώρας, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, είναι μεγάλη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον λαό μας.

Τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη είναι η εμπλοκή της χώρας μας με τη συμμετοχή ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ συνεχίζεται, ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι ορατός (...)

Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα συνδικάτα

Από τη δράση, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνδικάτων, όπως στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, από μεγάλους χώρους δουλειάς, από τη ΛΑΡΚΟ, από τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα Καβάλας, από την COSCO, αλλά και σε άλλους κλάδους αυτό που έρχεται από τους εργαζόμενους είναι η αγανάκτηση, είναι η ανάγκη της οργανωμένης απάντησης. Τώρα είναι η ώρα της μάχης, του αγώνα.

Στη μάχη βρίσκονται οι οικοδόμοι που στις 31 Γενάρη απεργούν, αφού έχουν προηγηθεί αγωνιστικές απεργιακές πρωτοβουλίες σε εργοτάξια, με μαζική συμμετοχή και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στη μάχη βρίσκεται το Μέταλλο που έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες, απεργιακές κινητοποιήσεις για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Η μάχη που είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργαζόμενοι στην COSCO και στην "efood". Στη μάχη τα Τρόφιμα όπου σε μεγάλους χώρους υπογράφτηκαν Συμβάσεις.

Στη μάχη βρίσκονται και οι βιοπαλαιστές αγρότες (...) οι φοιτητές, μαθητές (...)

Η κατάσταση των εργαζομένων δυσκολεύει κάθε μέρα. Τα μεγάλα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας είναι: Ακρίβεια και υπεράσπιση του εισοδήματος. Τα όποια μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα (...)

Ο μεγάλος ένοχος για την ακρίβεια

Γύρω από το μέτωπο της ακρίβειας, η ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει ότι επιχειρεί να περιορίσει την ακρίβεια για τον λαό, επιμένοντας ωστόσο στο ότι είναι περιορισμένες οι ικανότητές της να το κάνει, αφού "είναι διεθνές πρόβλημα", ενώ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο μεγάλος ένοχος για την κερδοσκοπία και την ακρίβεια στην αγορά - τα σπασμένα της οποίας πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα - είναι η κυβερνητική πολιτική των "απελευθερωμένων τιμών" και γενικότερα των "ελεύθερων αγορών". Αυτή η πολιτική, την οποία υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ και υπερασπίζονται ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., επιτρέπει σε όλους εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών και ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Σ' αυτό συνηγορούν και τα διψήφια - και συχνά τριψήφια - ποσοστά αύξησης των κερδών, που μας πληροφορούν πως στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών. Οχι βεβαίως ότι με άλλη πολιτική διαχείρισης η κατάσταση μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως τελικά η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αποτέλεσμα ανικανότητας της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Δεν είναι ούτε εισαγόμενη. Επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για να αθωώσει την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ακρίβεια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι αποτέλεσμα των χαμηλών μισθών προς όφελος των κερδών των ομίλων, της πολιτικής της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση", της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, της πολιτικής ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τελικά η ακρίβεια είναι ένα ακόμα πρόσωπο της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης που έχει ανάγκη το κεφάλαιο τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια. Ο φτηνότερος εργάτης, η σχετική εξαθλίωση της εργατικής τάξης, εκφράζεται και με την ακρίβεια.

Αντίστοιχα, το μέτωπο της Υγείας: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτη (...) Σωστά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κινητοποιούνται, προχωρούν σε απεργία στις 22 Φλεβάρη (...)

Το μέτωπο των πλειστηριασμών: Ο αυταρχισμός και η καταστολή με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι άγριος. Το ζήσαμε έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου (...) στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο συνάδελφός μας, ο Βάλσαμος ο Συρίγος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, που δικάζεται στις 5 Απρίλη (...)

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη πρέπει να πετύχει

Να γιατί λοιπόν πρέπει να πετύχει η απεργία στις 28 Φλεβάρη που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία. Ηδη 15 Εργατικά Κέντρα, μέσα σε αυτά και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 5 πανελλαδικές Ομοσπονδίες και δεκάδες σωματεία έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις, και ο κατάλογος μεγαλώνει διαρκώς.

Σε αυτό το απεργιακό μέτωπο έχουμε θέση όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές. Ολοι όσοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση δυσκολεύει για τους εργαζόμενους. Ολοι όσοι αγωνιούμε από τη συνεχή επίθεση που δέχεται ο λαός μας, από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση που βαθαίνει. Ολοι όσοι προβληματιζόμαστε για την ισχυρή, μαζική, μαχητική απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα (...)

Εχουμε μεγάλη πείρα. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσαν δεκάδες συνδικάτα και μετέτρεψαν τον νόμο Χατζηδάκη σε κουρελόχαρτο.

Τους μεγάλους αγώνες με αφορμή τα Τέμπη που κινητοποίησαν πάνω από 3 εκατ. του λαού μας για 20 μέρες.

Γιατί πρέπει να απεργήσουμε άμεσα, στις 28 Φλεβάρη;

Γιατί τώρα απαιτούνται αυξήσεις στους μισθούς. Τώρα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καταβροχθίζουν το εισόδημά μας, την ίδια ώρα που 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δισ. κέρδη. Ειδικά στα Τρόφιμα, στα σούπερ μάρκετ, στην Ενέργεια, στη ναυτιλία κ.λπ.

Γιατί τώρα ξεκινά η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό με βάση τον τρισάθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με σκοπό η κυβέρνηση να δώσει ορισμένες μικρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που θα εξανεμισθούν από τη μεγάλη ακρίβεια.

Γιατί τώρα απαιτούμε ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό και όχι όταν βγει ο χειμώνας (...)

Γιατί τώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός χτυπιέται (...) λείπουν κρίσιμες υποδομές στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στις υπηρεσίες για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και οι προηγούμενες διαλέγουν να δίνουν 7 δισ. το χρόνο σε πολεμικές αποστολές και ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Γιατί το 2023 οι νεκροί συνάδελφοί μας ξεπέρασαν τους 160, αριθμός - ρεκόρ, τη στιγμή που καταγράφονται ασύλληπτα κέρδη.

Κανένα σωματείο να μη λείπει από αυτήν τη μεγάλη μάχη

Σας καλούμε όλους να υπερβούμε προκαταλήψεις και να προβληματιστούμε. Αξίζει να κάνουμε το βήμα και να δώσουμε μαζική, ταξική, ενωτική απάντηση. Αξίζει να μην αφήσουμε την οργάνωσή μας, το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία, το συνδικάτο μας έξω από αυτήν τη μάχη (...)

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλες τις δυνάμεις που πραγματικά θέλουν να βρεθούμε στη μάχη να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, να συζητήσουμε με αποφασιστικότητα την ανάγκη να προχωρήσουμε στις 28 Φλεβάρη σε μια πανεργατική απεργία που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Εμείς δεν αρνούμαστε καμία αγωνιστική κλιμάκωση όπως προτείνει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη. Μέχρι τότε όμως τι θα κάνουμε; Αν περιμένουμε μέχρι τότε δίνουμε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να περάσει ένα σωρό αντιδραστικά νομοσχέδια. Το ζήτημα είναι πόσοι θα μπουν στη μάχη τώρα.

Οσα προγράμματα, ή όποιοι σχεδιασμοί γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά. Και άλλες φορές πάρθηκαν αποφάσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Γιατί επικράτησαν οι λογικές της πλειοψηφίας, για παράδειγμα για την ΕΓΣΣΕ, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί υπάρχουν οι νόμοι, γιατί αυτό δεν αλλάζει, γιατί ο κόσμος δεν τραβάει, δεν συμμετέχει.

Η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση. Μιλάει για συνεργασία με την κυβέρνηση και τα διάφορα υπουργεία. Νοιάζεται για το Ταμείο Ανάκαμψης λες και τα δισ. που έχει θα πάνε για την ενίσχυση του εισοδήματός μας, νοιάζεται για τους "κοινωνικούς διαλόγους". Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη λογική ότι με μια άλλη διαχείριση, μπορούν και οι εργοδότες να έχουν τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι να ζουν καλύτερα. Οτι υπάρχουν και καλοί και "υγιείς", όπως λένε, εργοδότες.

Να προβληματιστούμε! Ολοι αυτοί που έχουν τέτοιες λογικές, θα οργανώσουν την πάλη, θα παλέψουν ενάντια στην ακρίβεια, στις αιτίες που τη δημιουργούν, θα οργανώσουν την πάλη για γενναίες αυξήσεις;

Κανένας να μην παρασυρθεί. Δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια τους επόμενους τρεις μήνες. Ηδη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό οργανώνουν τον αγώνα τους. Τι θα τους πούμε τότε που θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν; Με τι Συμβάσεις θα ξεκινήσει η νέα περίοδος στη δουλειά τους;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) λέει ότι προχωράμε στις 17 Απρίλη γιατί θέλουμε χρόνο. Είναι αυτός ο πραγματικός λόγος που αποφάσισαν απεργία 3 μήνες μετά; Πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η στάση.

Εχουν πρόθεση να βάλουν εμπόδια στην κυβέρνηση;

Αν πουν ναι, τότε ρωτάμε, τι έκαναν όταν η κυβέρνηση έφερε τους αντιλαϊκούς νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη;

Αν πουν ναι, τότε τι έκαναν για να απαντήσουν στο μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας; Μήπως είδε κανείς κάποια αγωνιστική αντίδραση; Κάποιο συλλαλητήριο; Κάποια έστω παράσταση διαμαρτυρίας; Πού ήταν όταν ψηφίστηκε ο άδικος και αντιλαϊκός προϋπολογισμός τον Δεκέμβρη;

Αν πουν ναι, τότε ας μας πουν και ποια αντίδραση έκαναν όταν οι εταιρείες Ενέργειας ανέβαζαν τις τιμές;

Αν πουν ναι, τότε ας μας πουν κάποια αντίδραση - παρέμβαση όταν κυβέρνηση και κατασκευαστικές εταιρείες αυξάνουν τα διόδια;

Αν πουν ναι, τότε πείτε μας τι κάνατε - κάποια αντίδραση όταν τα "κοράκια" των funds πέταγαν στον δρόμο φτωχούς εργάτες από τα σπίτια τους;

Μαζική δράση παντού και αναμέτρηση με την εργοδοσία

Εχουμε καθήκον να δώσουμε κουράγιο στους εργαζόμενους. Σε αυτόν τον αγώνα στις 28 Φλεβάρη όλοι, σαν μια γροθιά, ανεξάρτητα από πολιτικές και συνδικαλιστικές απόψεις, πρέπει να ενωθούμε. Ενότητα απέναντι στο συνασπισμένο κεφάλαιο. Ενότητα με το σύνθημα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".

Για την εργατική τάξη να είναι ξεκάθαρο: Μισθοί που έχουν σαν κριτήριο τις αντοχές των επιχειρήσεων, σημαίνει ότι μόνιμα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Χαΐρι δεν πρόκειται να δούμε. Επόμενα, μαζική δράση παντού, με σχέδιο αναμέτρησης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος.

Απεργούμε και διεκδικούμε όλο τον πλούτο που παράγουμε, που φτάνει και περισσεύει για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Φτάνει και για τα 900 ευρώ κατώτατο μισθό, φτάνει για γενναίες αυξήσεις, φτάνει για 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Φτάνει για ακόμη περισσότερα.

Η απεργία προβάλλει ως αναγκαιότητα. Η καθολική συμμετοχή των εργατών θα σηκώσει φράγμα σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να καναλιζάρουν την αγανάκτηση στα λασπόνερα της συναίνεσης και των συμβιβασμών.

Κρινόμαστε από το άνοιγμα στους εργάτες, τις Γενικές Συνελεύσεις, τη ζωντανή και δημοκρατική συζήτηση. Από την εγγραφή νέων εργατών, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων.

Κλείνοντας απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλα τα μέλη των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων, σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, παίρνοντας υπόψη όλη την επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας, στα δικαιώματά μας και την ανάγκη να απαντήσουμε, να προχωρήσουμε στις συλλογικές διαδικασίες που είναι το ζωντανό κύτταρο των συνδικάτων. Με πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ριχτούμε στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Φουντώνουν οι εστίες αγώνα για την απεργιακή κλιμάκωση

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους μεγάλα Εργατικά Κέντρα και η ΕΙΝΑΠ, απεργούν στις 28 Φλεβάρη

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπως και οι αγωνιστικές δράσεις που συμβάλλουν στην κλιμάκωση της πάλης, ενταγμένες στην απεργιακή προετοιμασία.

Οι μάχες που δίνονται ανά κλάδους και χώρους δουλειάς επικεντρώνουν στη διεκδίκηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Δεκάδες οι απεργιακές αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Μεγάλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κρίσιμους και μαζικούς κλάδους και χώρους δουλειάς παίρνουν καθημερινά αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Μεταξύ τους είναι τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πάτρας και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Επίσης, από τον χώρο της Υγείας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της βάρβαρης επίθεσης, απόφαση απεργίας στις 28 Φλεβάρη πήρε η μεγαλύτερη Ενωση της χώρας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Επιπλέον, από τον σιδηρόδρομο, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Μέχρι τώρα 15 Εργατικά Κέντρα, 6 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει απόφαση.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αποφάσεις έχουν πάρει:

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου και Σαλαμίνας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής.

Τα Συνδικάτα: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Οικοδόμων Αθήνας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Τιτάνια», «Grande Bretagne», «King George», «Λυκαβηττός», «Stanley» και «Royal Olympic». Το Σωματείο Εργαζομένων «Select Service Partner» ν. Αττικής.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων «Tasty», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ