ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει άλλες «ισορροπίες» εντός ΕΕ

Τις ανισότιμες σχέσεις, στο πλαίσιο των διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπου τα ισχυρότερα κράτη δίνουν τον τόνο των εξελίξεων και αστικές τάξεις σαν της Ελλάδας ψάχνονται πώς θα αναβαθμίσουν τη θέση τους στους σφοδρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση διαφορετικού μείγματος πολιτικής διαχείρισης στην Ευρωζώνη, σκιαγράφησε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου. Εδειξε να ποντάρει σε αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, κάλεσε δε τα γαλλικά μονοπώλια για επενδύσεις στην Ελλάδα, πιστοποιώντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τα μνημόνια διαρκείας που έχουν αποφασιστεί κεντρικά στην ΕΕ σε βάρος των λαών.

Υποστηρίζοντας αρχικά ότι «στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της Ευρωζώνης. Και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της Ελλάδας γενικότερα, είναι ένα στοίχημα πανευρωπαϊκό, από το οποίο εξαρτάται και η αξιοπιστία και η δυνατότητα επιβίωσης της Ευρώπης», πρόσθεσε ότι η ΕΕ, συνολικά η Ευρώπη, «μικραίνει ως παγκόσμιος παίχτης και έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά».

Παρακάτω, μίλησε για μια αίσθηση που υπάρχει στους ψηφοφόρους μπρος στις ευρωεκλογές ότι η ΕΕ «είναι ταυτισμένη με τη λιτότητα, την κρίση και, εν πάση περιπτώσει, με ένα μοντέλο μονόπλευρο, ετεροβαρές, που κανοναρχείται κυρίως από τη Γερμανία, και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος της Γαλλικής Δημοκρατίας (...) γιατί οι εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΕ είναι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνο - Παρίσι. Και όταν ο άξονας αυτός είναι διαταραγμένος και δεν επιτρέπει να διαδραματίζεται ένας ισότιμος ρόλος στη λήψη των αποφάσεων, αυτό μας επηρεάζει όλους, ιδίως επηρεάζει τον Ευρωπαϊκό Νότο που είναι το μεγάλο θέμα αυτού του εξαμήνου, το μεγάλο θέμα της αφήγησης για την Ευρώπη που πρέπει να παρουσιάσουμε».

Ο άξονας, οι ...ρόλοι και ο διάλογος με τις ΗΠΑ

Πρόσθεσε ότι «εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη, δεν συγκροτείται εάν η Γαλλία δεν παίξει έναν καθοριστικό ρόλο και αν δεν ανασυγκροτηθεί ο εσωτερικός ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων και αν δεν λειτουργήσει πραγματικά ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο άξονας στα θέματα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Γιατί, στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλεια και Αμυνας είναι και ο γαλλικός ρόλος πάρα πολύ σημαντικός (...) όπως είναι και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά, βλέπετε, το σημαντικότερο στοιχείο εθνικής ισχύος στις μέρες μας είναι η οικονομία και η δυνατότητα να παίζεις ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής, της χρηματοπιστωτικής και, εν τέλει, της οικονομικής πολιτικής».

Παράλληλα, κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν εδώ, λέγοντας ότι «είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γαλλίας που έχει τεράστια περιθώρια να είναι ένας πολύ πιο δυνατός παίκτης στην Ελλάδα ως άμεσος ξένος επενδυτής. Οπως είναι και μια ευκαιρία επανόδου στο χρηματοοικονομικό τομέα, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο η γαλλική παρουσία ήταν πάρα πολύ έντονη».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί και θα τηρεί τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει. «Δε θέλουμε να φύγουμε από καμία κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας, μάλιστα, για «μια πολυμερή ευρωπαϊκή εποπτεία, η οποία αφορά όλες τις χώρες» επιβεβαίωσε ότι από 1/1/2014 ξεκίνησε η μόνιμη επιτήρηση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την «οικονομική διακυβέρνηση» και την «τραπεζική ένωση», «ζητήματα που ανοίγουν και πολύ έντονο διάλογο και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», ζητήματα που πυροδοτούν σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις.

Κόντρες για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, αλλά κι ευρύτερα, με αιχμή το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Σ' αυτό το φόντο, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες σχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του τραπεζικού τομέα, με στόχο, όπως αναφέρουν, τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή κλυδωνισμών από τις πολύ μεγάλες τράπεζες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι «εποπτικές αρχές» έχουν την εξουσία ν' απαγορεύουν «δυνητικά επισφαλείς τραπεζικές δραστηριότητες, εάν η άσκησή τους θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Πρόκειται για δραστηριότητες που αφορούν παράγωγα και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα «υψηλού ρίσκου» και αφορά μόνο αυτά που διεκπεραιώνονται με ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ δήλωσε πως «οι νομοθετικές προτάσεις αφορούν ένα μικρό αριθμό πολύ μεγάλων τραπεζών, οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλες για ν' αφεθούν να πτωχεύσουν, εξαιρετικά δαπανηρές για να διασωθούν κι εξαιρετικά σύνθετες για να εξυγιανθούν». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν ακόμη πρόσκαιρο συμβιβασμό, στο πλαίσιο της γενικότερης διαπάλης στη λυκοσυμμαχία γύρω από τη μορφή της τραπεζικής ένωσης.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα δήλωσε «απογοητευμένος» από την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν «έρχεται πολύ αργά και προσφέρει πολύ λίγα» και ακόμη ότι «χρειάζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες τράπεζες δε διατρέχουν κινδύνους κατάρρευσης. Ο εν λόγω σοσιαλδημοκράτης αγωνιά και για τους «διαφορετικούς τραπεζικούς κανόνες» που θα ισχύουν στα κράτη της ΕΕ. Τα παραπάνω συνθέτουν πλευρές των ανταγωνισμών εν αναμονή και των «διαγνωστικών ελέγχων» που θα διενεργήσει απευθείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων 130 τραπεζών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κ. Νογέ δήλωσε αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση, γιατί θα «έπληττε την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη».

Ανησυχίες εξάλλου για τις επιδράσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι εξελίξεις στις «αναδυόμενες οικονομίες» διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία, το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιφέρει «βίαιη μεταβλητότητα στις αγορές».

Με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σήμερα Πέμπτη, στις 13:00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μάχη των εκλογών

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μάχη των Ευρωεκλογών, τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι βασικές υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΚΚΕ για τις περιφερειακές εκλογές και τους μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ επίσης θα παρέμβουν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων, που εκφράζουν την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ