ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρέπει να αφοπλίσουμε τη Χεζμπολάχ»

Ξεκάθαρος ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δύναμη κατοχής, που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Λίβανο

Εντελώς ξεκάθαρα, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως στη διεθνή στρατιωτική δύναμη που προτείνει να πάει στο Λίβανο επιφυλάσσει ρόλο καθόλου ...ειρηνευτικό. Αλλά του αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ».

Συγκεκριμένα χτες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, για πρώτη φορά ονομάτισε ανοιχτά τη «Χεζμπολάχ» ως στόχο της δύναμης αυτής, προχωρώντας και σε ανακρίβειες, για να δικαιολογήσει την τέτοια θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ερωτηθείς για τους σκοπούς της πολεμικής αυτής αποστολής και αν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ», απάντησε ότι «πρέπει να υπάρξει, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1559 και 1680 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της κυβέρνησης του Λιβάνου σε όλο το έδαφος της χώρας. Για να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας, αυτό εμπεριέχει - και αναγράφεται και στις συγκεκριμένες αποφάσεις που σας ανέφερα - και τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ή άλλων ακραίων ομάδων».

Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ψευδώς - ή έστω εκ παραδρομής - ότι «στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες ανέφερα, περιλαμβάνεται και η "Χεζμπολάχ", η οποία νομίζω ότι και συγκεκριμένα αναφέρεται».

Το αληθές είναι πως η «Χεζμπολάχ» δεν αναφέρεται συγκεκριμένα και ονομαστικά σ' αυτές τις αποφάσεις. Και αυτό, παρότι ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις από τις ΗΠΑ να γίνει αυτό. Και πώς αλλιώς, αφού η «Χεζμπολάχ» είναι σημαντική πολιτική δύναμη του Λιβάνου, με εκλεγμένους βουλευτές. Πέραν του κυριότερου, φυσικά, που είναι ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα του ίδιου του Λιβάνου και του λαού του να αποφασίζει για την ύπαρξη και ένοπλη δράση ή τον αφοπλισμό και τη διάλυση των οργανώσεών του.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΛΙΒΑΝΟΥ
Ευχαριστήρια επιστολή σε ΠΑΜΕ και ΠΣΟ

Ευχαριστήρια επιστολή προς το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία) για την ηθική και υλική υποστήριξή τους, έστειλε χτες το πρωί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Λιβάνου (FENASOL). Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η ευγνωμοσύνη της Συνομοσπονδίας για τη χρηματική βοήθεια που τους στάλθηκε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και για τα ψηφίσματα καταδίκης της σφαγής της Κάνα από τον ισραηλινό στρατό.

Εκφράζουν ακόμα τη μεγάλη τους εκτίμηση για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ προς το Λιβανέζικο και Παλαιστινιακό λαό και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να σβηστεί από τη μνήμη τους η αλληλεγγύη που προσφέρεται στους Λιβανέζους, τους Παλαιστίνιους και σε όλους τους λαούς του κόσμου που παλεύουν για την ελευθερία τους.

Νέες κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Στην Κορινθία σήμερα Πέμπτη στα Περιβολάκια στις 8.00 μ.μ. διοργανώνει συγκέντρωση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Στο Βόλο σήμερα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, διοργανώνουν συγκέντρωση η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Στις Σέρρες στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Σερρών και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Σερρών.

Στην Ρόδο συγκέντρωση διοργανώνουν την Παρασκευή 4 Αυγούστου έξω από το Καζίνο της Ρόδου, η Ροδιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Εκδήλωση συμπαράστασης στους λαούς της Παλαιστίνης και Λιβάνου διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Κυκλάδων την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μιαούλη (Δημαρχείου) της Ερμούπολης.

Με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη βάρβαρη εισβολή του Ισραήλ και καλούν σε λαϊκή κινητοποίηση, για να σταματήσει το έγκλημα, πολλοί φορείς. Συγκεκριμένα, ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, που καταγγέλλει το ισραηλινό έγκλημα, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και όσους ακολουθούν την πολιτική ίσων αποστάσεων και σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα του πολέμου, ενισχύει οικονομικά με 500 ευρώ, μέσω του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), τα συνδικάτα Παλαιστίνης και Λιβάνου.

Πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία ενάντια στην ισραηλινή επίθεση σε Λίβανο και Παλαιστίνη, πραγματοποιούν σήμερα στις 7.00 μ.μ. το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ο ΣΥΝ, η ΓΣΕΕ και οργανώσεις της εξοκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org