ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκαν άλλες δύο απολογίες χρυσαυγιτών

Ολοκληρώθηκαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής και οι απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα, Κορκοβίλη, Μιχάλαρου. Και ο χρυσαυγίτης Κ. Κορκοβίλης, οδηγός απορριμματοφόρου, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι του κοιμώμενος μέχρι τη 1 τη νύχτα της δολοφονίας, την οποία πληροφορήθηκε, όπως είπε, την άλλη μέρα από τα ΜΜΕ.

Οι απαντήσεις του αναλώθηκαν σε «είπα - ξείπα», σε «άλλα ακούνε τ' αυτιά μου» και γενικά στο ότι δεν τον αφορούσε ό,τι συνέβαινε γιατί οδηγούσε... Για το μήνυμα του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, που έλαβε και καλούσε στην ΤΟ Νίκαιας, έδωσε διαφορετικό χρόνο και δεν θυμόταν τι αφορούσε. Για την καταγεγραμμένη κλήση του, μετά τις 12 τη νύχτα και ενώ κοιμόταν, όπως είχε πει, ανακάλυψε... τελικά ότι ήταν ξύπνιος και βρισκόταν στη Δραπετσώνα για να πάρει ένα σάντουιτς πριν πάει στη δουλειά! «Πριν μας είπατε ότι κοιμόσασταν μέχρι τη 1, τώρα μας λέτε ότι μετά τις 12 ήσασταν στη Δραπετσώνα;», επισημάνθηκε από το δικαστήριο. «Στη δουλειά χτυπάμε κάρτα. Πιο νωρίς μπορούμε να πάμε, πιο αργά όχι...», ήταν η απάντηση.

Δεν ανήκε στην ασφάλεια (έτσι είπε), όμως λάμβανε πολλά σχετικά μηνύματα από την Τοπική, όπως «αύριο το πρωί όλη η ασφάλεια στην Τοπική στις 10.30. Κατάσταση σοβαρή», «Τα άτομα που είσαστε για αύριο 11 η ώρα στα γραφεία για να είσαστε στις 12 στη Δηλιγιάννη, παρακαλώ μη γίνει στραβή, είναι στη μέση ο Λαγός, όλοι στολή Νίκαιας».

«Στην Τοπική της Νίκαιας κάποια καθήκοντα, αρμοδιότητες;», ρωτήθηκε χαρακτηριστικά από το δικαστήριο. «Οχι, δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο. Δεν ήμουν ποτέ μέλος της ασφάλειας», απάντησε. «Μια σειρά μηνυμάτων που απευθύνονται σε σας και σας καλούν ως ασφάλεια; Είναι πολλά, δεν είναι ένα», του επισημάνθηκε.

Σε άλλες σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, «Ρωτήσατε τι σήμαινε το μήνυμα;», «Υπάρχουν πολλά μηνύματα που τελειώνουν με "εντολή Λαγού". Αυτό σας προβλημάτισε να ρωτήσετε;», «Ναι αλλά σε σας απευθύνεται, γιατί ειδικά σε μήνυμα η ενδυμασία, λέει "της πόλεως"», οι απαντήσεις του χρυσαυγίτη Κορκοβίλη ήταν του τύπου: «Οχι, δε με αφορά», «Το παντελόνι παραλλαγής εννοούνε», κ.λπ.

Για τη στρατιωτική εκπαίδευση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και τη σχετική συνομιλία του μετά τη δολοφονία Φύσσα, όπου ακούγεται να λέει πως «το μόνο αληθές είναι ότι, εντάξει, γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα», απάντησε ότι αναφερόταν σε ατομική εκπαίδευση όπου μετείχε ο ίδιος, με τα ΜΑΤ, το Λιμενικό, ενώ δεν ήταν πειστικός προς το δικαστήριο και για τα μηνύματα που αφορούσαν παραγγελίες για όπλα και πτυσσόμενα κλομπ...

Οσο για τις τηλεφωνικές κλήσεις με τον Καλαρίτη πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επανέλαβε και αυτός τα περί συλλυπητηρίων... Πλήρη άγνοια δήλωσε σχετικά με τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Και ο Αν. Μιχάλαρος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι του το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα. Οσο για τους τρεις αυτόπτες μάρτυρες που τον αναγνώρισαν έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» εξαιτίας του χαρακτηριστικού τατουάζ (ο μαίανδρος με το Ε), κατά τον χρυσαυγίτη «είναι φίλοι του Σ. Πουλικόγιαννη» (προέδρου του σωματείου της Ζώνης που υπέστη δολοφονική επίθεση). Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθε και αυτός την επόμενη μέρα.

Και αφού είπε το... «ποίημα» ενάντια στο σωματείο της Ζώνης, ανέφερε ότι μιλούσε με τον Αγγο που βρισκόταν στο «Κοράλλι» για το προσφιλές τους θέμα, το καταστατικό για το χρυσαυγίτικο σωματείο (δουλεμπορικό) τους. «Είναι πολλά τα τηλεφωνήματα με τον Αγγο και λέτε ότι τον θέλατε να σας πει το ΑΦΜ για το καταστατικό. Αν το θυμόταν δεν θα σας το έλεγε στο πρώτο τηλεφώνημα; Αφού δεν σας έλειπε μόνο το ΑΦΜ του Αγγου, γιατί δεν πήρατε και τους υπόλοιπους να σας πουν τα ΑΦΜ τους; Θα μιλούσατε με τον δικηγόρο για το καταστατικό τα μεσάνυχτα;», ρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση της προέδρου, «Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ όλοι βλέπατε καθημερινά τον Ρουπακιά στα γραφεία στη Νίκαια, η ηγεσία λέει ότι εκείνος δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή;», απάντησε: «Τι να σας πω; Εγώ δεν τον αρνήθηκα τον Ρουπακιά»...

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ»
Παρέμβαση για την επίσκεψη του υπουργού σε «χώρο εποπτευόμενης χρήσης»

Ο πρώτος ΧΕΧ στην Καποδιστρίου
Ο πρώτος ΧΕΧ στην Καποδιστρίου
Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική «μείωσης της βλάβης» αποτυπώθηκε και χτες, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού στις εργασίες για τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), ο οποίος πρόκειται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΧΕΧ αποτελούν ένα από τα πιο ανάλγητα μέτρα «μείωσης της βλάβης», υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση και νομιμοποιώντας τη χρήση ναρκωτικών.

Ο πρώτος ΧΕΧ πρόκειται να λειτουργήσει εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) στην Καποδιστρίου, με την τοποθέτηση ενός διαχωριστικού. Ο ΣΦΕΑ είναι ο χώρος που επισκέπτονται χρήστες που θέλουν να μείνουν εκτός «πιάτσας» για κάποιο διάστημα, με απώτερο στόχο να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα. Η συγκεκριμένη «συγχώνευση» στην ουσία τινάζει στον αέρα το ρόλο του ΣΦΕΑ, έχει προκαλέσει την εύλογη αντίδραση των εργαζομένων σε αυτόν (οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι απόφοιτοι «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ που έδωσαν τη μάχη της απεξάρτησης και βγήκαν νικητές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και πρόγραμμα υποκατάστασης.

Παρ' όλα αυτά, και χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι ο ΧΕΧ θα προσφέρει «ασφαλή (!) χρήση ναρκωτικών ουσιών».

«Διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση δημιουργίας ΧΕΧ. Πέρα από τις ηθικές ενστάσεις των εργαζομένων, που θα παρακολουθούν τους χρήστες να τρυπιούνται "σωστά", κάτι τέτοιο θα μειώσει οποιοδήποτε κίνητρο για θεραπεία και έχει σαν στόχο την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση του κόσμου», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» και εκφράζει τη στήριξή της στους εργαζόμενους του ΣΦΕΑ που αντιδρούν στην έναρξη λειτουργίας ΧΕΧ από τον ΟΚΑΝΑ στον συγκεκριμένο χώρο.

Επικίνδυνη «μείωση της βλάβης» για χρήστες και εργαζόμενους

Σε όλο αυτό το εκρηκτικό τοπίο έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο ενός ακόμα από τα εναπομείναντα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ στην Πάτρα, παράλληλα με τη μετατροπή του σε πρόγραμμα υποκατάστασης! Οσο για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, πλέον χαρακτηρίζονται από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα μετά τη μαζική αποχώρηση των γιατρών που δούλευαν για χρόνια με «μπλοκάκι», με αποτέλεσμα οι μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων να λειτουργούν χωρίς παρουσία γιατρού για μέρες, ακόμη και μήνες.

«Ο τρόπος αυτός λειτουργίας κρίνεται επικίνδυνος τόσο για εμάς τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, όσο και για τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει άμεσα ιατρική εκτίμηση κλινικής εικόνας, συνταγογράφηση ή αλλαγή δοσολογίας, αντιμετώπιση οξέων ψυχιατρικών ή άλλων περιστατικών (...) Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της εφαρμοζόμενης από την ΕΕ - με τη στήριξη των αστικών κομμάτων και όλων των κυβερνήσεων - πολιτικής της "μείωσης της βλάβης", που έχει ως συνέπεια τη διαχείριση και την αναπαραγωγή του προβλήματος και όχι τη ριζική αντιμετώπισή του», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» και στηλιτεύει τη στάση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης και την απόφασή της για εκ περιτροπής κάλυψη των μονάδων υποκατάστασης από τους εναπομείναντες γιατρούς.

Και διεκδικεί:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ με βάση τις ανάγκες, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα συνεργεία, κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος εργαζομένων με «μπλοκάκι», όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Καμία λειτουργία των ΧΕΧ.
  • Καμία εκχώρηση έργου του ΟΚΑΝΑ σε ιδιώτες.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα εμπορίας ηρωίνης

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα εμπορίας ηρωίνης από την Τουρκία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η σπείρα δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή από την Τουρκία, αποθήκευση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης στη χώρα μας και διαμετακόμιση σε χώρες της Ευρώπης. Σε διαμέρισμα στα Πατήσια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 83 κιλά ηρωίνης.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολική ποσότητα ηρωίνης βάρους 82 κιλών και 724 γραμμαρίων, συσκευασμένη σε 35 χάρτινα κουτιά παπουτσιών που μέσα τους υπήρχαν 56 πλαστικές συσκευασίες, αεροστεγώς σφραγισμένες, συνολικού μεικτού βάρους 55 κιλών και 575 γραμμαρίων και σε 56 νάιλον συσκευασίες, συνολικού μεικτού βάρους 27 κιλών και 149 γραμμαρίων. Η αξία των κατασχεθεισών ποσοτήτων ηρωίνης, στην παράνομη αγορά, υπερβαίνει το ποσό των 1.650.000 ευρώ.

ΔΕΥΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απειλές για μαζικές διακοπές παροχής νερού αμέσως μετά τις εκλογές!

Το τι περιμένει τα λαϊκά στρώματα την επόμενη μέρα των εκλογών δείχνουν οι απειλητικές ανακοινώσεις, μέσω του Τύπου, από τη ΔΕΥΑ Αγιάς Λάρισας για διακοπή της παροχής ύδρευσης σε 2.400 συνδέσεις - οι 1.000 άμεσα - οι χρήστες των οποίων έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Μετά τις δημοτικές εκλογές, η ΔΕΥΑ Αγιάς εμφανίζεται να ανακάλυψε το χρέος των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο σιωπούσε προεκλογικά. Με δεδομένο δε ότι, όπως αναφέρει, ο ανώτερος ανεξόφλητος λογαριασμός φτάνει τα 5.000 ευρώ, είναι βέβαιο ότι ανάμεσα σ' αυτούς που απειλούνται με διακοπή νερού βρίσκονται πάρα πολλές φτωχές οικογένειες (άνεργοι, χαμηλοαμειβόμενοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες και μικρέμποροι, φτωχοί αγρότες κ.λπ.), που, λόγω εισοδηματικής αδυναμίας, δεν μπορούν να ξοφλήσουν το χρέος που συσσωρεύεται.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αγιάς προειδοποιεί την ΔΕΥΑ να μην τολμήσει καμία διακοπή νερού σε όσους υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες και καλεί τους μαζικούς λαϊκούς φορείς της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποτραπεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους διακοπή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org