ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ "F - 16"
Για φορολογικές παραβάσεις οι παραλήπτες...

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των φυσικών προσώπων και των εταιριών - συμβούλων, που δρουν στην Ελλάδα και που φέρονται να εισέπραξαν προμήθεια 12 εκατ. δολ. από την αμερικανική εταιρία "Λίτον", με την οποία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε σχετικό συμβόλαιο το 1992 για την αγορά συστημάτων αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου "F - 16", αξίας 150 εκατ. δολ.

Μετά τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν την Τετάρτη η εισαγγελία του Λος Αντζελες με τη διοίκηση της εταιρίας "Λίτον", με την οποία η τελευταία παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον αμερικανικό νόμο και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστή και η ταυτότητα των τεσσάρων εκπροσώπων της "Λίτον" στην Ελλάδα που φέρονται να έλαβαν προμήθεια 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο εκπρόσωπος της "Λίτον" δήλωσε ότι πρόκειται για πληρωμές σε εκπροσώπους της εταιρίας και δεν αφορούν υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων. Πρόκειται για τον Ελληνα Κων. Κωνσταντινίδη και τις εταιρίες Space Hellas (αντιπρόσωπος σήμερα της "Λίτον" στην Ελλάδα), Mati Consultant Internasional και Isabela Internasional. Με τους παραπάνω η "Λίτον" υπέγραψε μέσα στο 1992 συμβόλαια για την καταβολή συγκεκριμένων ποσοστών από 3% έως 4% επί της συνολικής προμήθειας για τη βοήθειά τους στην εξασφάλιση του συμβολαίου για το σύστημα "ASPIS".

Ομως, το ύψος του ποσοστού αυτού ως προμήθεια, που αθροιστικά φθάνει το 10% επί του αυτού συμβολαίου, θεωρείται ως υπερβολικό και έξω από τα πλαίσια της αμερικανικής αγοράς, όπου συνήθως είναι το 2% επί της τιμής του συμβολαίου που συνάπτεται. Το γεγονός γεννά ερωτηματικά αν το ποσόν αυτό το εισέπραξαν τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρίες που αναφέρονται ή λειτούργησαν ως μεσάζοντες για να καταλήξουν τα χρήματα σε Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι βέβαια πουθενά δεν κατονομάζονται.

Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, που έχει σχέση και με τις διεργασίες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς η εταιρία "Λίτον" έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την πώληση του ίδιου συστήματος αυτοπροστασίας και για τον εξοπλισμό των 50 νέων "F - 16" που έχει παραγγείλει η Πολεμική Αεροπορία και θα τα παραλάβει τα επόμενα χρόνια.

Η όλη υπόθεση βγήκε στον αέρα με αφορμή σχετική έρευνα σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας "Λίτον" που έχει ξεκινήσει από την αμερικανική δικαιοσύνη. Η έρευνα αρχικά αναφερόταν σε δωροδοκία για την εξασφάλιση συμβολαίων, στην πορεία όμως αμβλύνθηκε και περιορίστηκε σε κατηγορίες για απλές παρατυπίες στην τήρηση των βιβλίων της εταιρίας. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στο Λος Αντζελες, αναφέρεται ότι δόθηκαν μίζες σε 4 Ελληνες.

Η υπόθεση στον εισαγγελέα

Στο μεταξύ με την υπόθεση ασχολείται και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Γεράκης,ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να έχει στα χέρια του τη μετάφραση της δικογραφίας από την εισαγγελία της Καλιφόρνιας για τις μίζες που έδωσε η Λίτον. Ο Ελληνας εισαγγελικός λειτουργός θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα με τα οποία εκπροσωπούνται στην Ελλάδα οι τρεις εταιρίες Space Hellas, Mati Consultan International και Isabela International, προκειμένου να τους καλέσει να καταθέσουν. Για κατάθεση θα κληθεί και ο Κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει μέρος από τα 12 εκατομμύρια δολάρια της μίζας.

Πηγές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέφεραν χτες, ότι μάλλον δεστοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα για τις μίζες της "Λίτον" για τα "F - 16" και αυτοί που εισέπραξαν τις μίζες ενδέχεται να λειτούργησαν στα πλαίσια του νόμου περί μεσαζόντων. Ωστόσο, ο Γ. Γεράκης θα ερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα και την προσοχή του θα την εστιάσει αν έχουν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, θεωρείται πιθανότατο, να ζητήσει την άρση του τραπεζικού απόρρητου για κάποιους που εμπλέκονται στην υπόθεση της μίζας των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ.

Ηδη μέχρι τώρα στον Γ. Γεράκη μεταξύ των άλλων που έχουν καταθέσει, είναι ο εκπρόσωπος της "Λίτον" στην Ελλάδα Ηλ. Ευαγγέλου,ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Αμυνας Ι. Βαρβιτσιώτης και Ι. Σταθόπουλος, αντίστοιχα. Ο Δ. Μανωλόπουλος,ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της Space Hellas, έχει ήδη καταθέσει στον Γ. Γεράκη, αλλά μετά τη δημοσίευση των ονομάτων που πήραν τη μίζα, ο Δ. Μανωλόπουλος θα κληθεί και πάλι να καταθέσει στον Γ. Γεράκη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στρουθοκαμηλισμός για τους φιλοχουντικούς

Να αντιμετωπίσει την "εικόνα" και όχι φυσικά το υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα που έχει με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και τους νοσταλγούς της χούντας, επιχειρεί με κάθε μέσο ο Κ. Καραμανλής. Γι' αυτό το σκοπό παραπέμπεται σήμερα στο Πειθαρχικό για διαγραφή ο Μ. Μανωλάκος, που παραβρέθηκε στην κηδεία του πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου. Ταυτόχρονα, όμως, στο απυρόβλητο μένει ο βουλευτής Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος, αψηφώντας τις αρχηγικές εντολές, δε δίστασε να αποκαλέσει "επανάσταση" το χουντικό πραξικόπημα. Το χειρότερο είναι πως, παρά τις άνωθεν υποδείξεις, στη "διορθωτική", υποτίθεται, δήλωσή του, όχι μόνο δεν αναιρεί τις προκλητικές και απαράδεκτες θέσεις του, αλλά επαυξάνει, ισχυριζόμενος ότι η επανάσταση δεν ήταν πραξικόπημα! Αναφέρει συγκεκριμένα στη δήλωσή του: "Στον χαρακτηρισμό επανάσταση για την περίοδο εκείνη, δε δίνω πολιτική διάσταση, διότι ήταν μια ενέργεια κατάλυσης της τότε δημοκρατίας διά των όπλων και σίγουρα διαφέρει η πράξη εκείνη από αυτή του πραξικοπήματος"!

Ο Κ. Καραμανλής κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προτίμησε βέβαια την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, και δεν "άγγιξε" τον βουλευτή, επιλέγοντας τον Μ. Μανωλάκο για να κάνει επίδειξη της "αποφασιστικότητάς" του. Πάντως, η οριστική διαγραφή του τελευταίου δε θεωρείται δεδομένη, αφού η ποινή του μπορεί να μετριαστεί, αν, όπως λένε στη Ρηγίλλης, ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ζητήσει να προηγηθεί μια συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή "για να λυθεί η παρεξήγηση"!

Βέβαια, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για την ηγεσία της ΝΔ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι η ακροδεξιά πτέρυγα είναι ισχυρή και γι' αυτό εξάλλου ο Κ. Καραμανλής δεν τόλμησε, παρά τις επανειλημμένες προκλήσεις της, να αναμετρηθεί μαζί της. Εχει επιλέξει τη "συμβίωση" μαζί της, με την προσδοκία ότι θα την υπερκαλύψει και ιδεολογικοπολιτικά.

Προσφορές
  • Στη μνήμη του ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ τα παιδιά του και μέλη της ΚΟΒ Θερμαϊκού προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΑΕ Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.
  • Ο ιδιοκτήτης της EPAL κουφώματα - πόρτες - παράθυρα προσφέρει στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κυμίνων.
  • Ο Θανάσης Κόλιας προσφέρει, όπως κάθε μήνα, στην ΚΟΒ Νέου Κόσμου 5.000 δρχ.
  • αντιστασιακός Αθανάσιος Χριστόπουλος,από τον Κόκκινο Πυλίας Μεσσηνίας, πρόσφερε στην ΚΟ Μεσσηνίας 5.000 δρχ.
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ, με την οποία αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα με το δάκο στην Κέρκυρα

Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας επισημαίνει πως "βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται επίμονα την ουσιαστική λύση του προβλήματος των αεροψεκασμών, για την αντιμετώπιση του δάκου στην Κέρκυρα. Ο υπουργός Γεωργίας αντί να λύσει το πρόβλημα από πέρσι, με υπουργική απόφαση ή έστω με υπουργική τροπολογία στη Βουλή, προχώρησε στην πραξικοπηματική απόρριψη της σχετικής τροπολογίας, που κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, επικαλούμενος, με τη βοήθεια και του προεδρεύοντος στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, το γεγονός ότι δεν υπήρχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κι αυτό όταν είναι πασίδηλο ότι με καμιά δαπάνη δεν επιβαρύνεται το κράτος και συνεπώς δε χρειάζεται σχετική έκθεση. Αν ο υπουργός έκρινε ότι υπάρχει δαπάνη, δεν επιβαρύνεται το κράτος και συνεπώς δε χρειάζεται σχετική έκθεση. Αν ο υπουργός έκρινε ότι υπάρχει δαπάνη, έπρεπε να κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία στο Γενικό Λογιστήριο, πράγμα όμως που δεν έκανε.

Οι αγρότες της Κέρκυρας πρέπει ακόμη μια φορά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης".

ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Λύση μόνο με το Κτηματολόγιο

Συζητήθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία

Στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και αφορά την παραχώρηση γαιών στους δικαιούχους εποικιστικών εκτάσεων (ακτήμονες των οποίων κτήματα απαλλοτριώθηκαν τις δεκαετίες '20 και του '30) εστιάστηκε προχθές το ενδιαφέρον στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε την εν λόγω τροπολογία, κάνοντας λόγο για "τακτοποίηση" υποθέσεων στην περιοχή της Αττικής και σημειώνοντας ότι λύση στο θέμα μπορεί να δοθεί μόνο με το Κτηματολόγιο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης σημείωσε ότι λήγει με αυτόν τον τρόπο μια υπόθεση που εκκρεμεί πολλές δεκαετίες.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε: "Θεωρούμε ότι αποσπασματικά δεν μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχουν και περιοχές που η αξία των οικοπέδων και των κτημάτων είναι παρά πολύ μεγάλη. Υπάρχουν οικόπεδα μέσα στα προάστια της Αθήνας, λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, που πάνε να τακτοποιηθούν. Εχουμε τη γνώμη ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με το Κτηματολόγιο και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι".

Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης απέσυρε προχθές τμήμα της τροπολογίας, που αναφερόταν στην παραχώρηση δασικών εκτάσεων για έργα κοινής ωφέλειας (σχολεία, νεκροταφεία κλπ.) και ανέφερε ότι είναι δυνατή η παραχώρηση δασικών εκτάσεων για "βοτανικούς κήπους" μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή από τις 23 Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο τηλ.: 8810.074 ή 8810.046 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Η καταδίκη Οτσαλάν

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Σάββατο,στην εκπομπή:

"Από το Σήμερα στο Αύριο",σε επανάληψη, στις 14.30:

Η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά για την καταδίκη του Οτσαλάν στην εσχάτη των ποινών από το δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας Τουρκίας, με τους κυρίους:

Αγάπιο Παπανεοφύτου, Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου

Κονταξή Αθανάσιο, Βουλευτή ΝΔ

Φαϊλο Κρανιδιώτη, Δικηγόρο του Οτσαλάν

Μαντά Παναγιώτη, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και

Ροσχάτ Λασέρ, εκπρόσωπο του ΕΡΝΚ στην Ελλάδα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ