ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2012
Σελ. /32
Η ισπανική «ωρολογιακή βόμβα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη όπου φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμός της Ισπανίας ως «ωρολογιακής βόμβας».

Η ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΑΝΟΔΟΣ των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, σε επίπεδα υψηλότερα του 6%, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, σήμανε συναγερμό στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης σημειώνουμε ότι η ισπανική οικονομία είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρώπης, ενώ το ενεργητικό της είναι ισοδύναμο με το διπλάσιο του αθροίσματος των οικονομιών Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας. Στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας ήταν η μεγάλη ισπανική τράπεζα Bankia.

Η Bankia είναι η τράπεζα που είχε εκτεθεί περισσότερο στη «φούσκα» των ακινήτων στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, καθώς έχει περίπου 32 δισ. ευρώ σε «τοξικά» δάνεια. Την προπερασμένη Παρασκευή, η Bankia ανακοίνωσε ότι ζήτησε κεφάλαια 19 δισ. ευρώ από το κράτος, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν. Η νέα διεύθυνση της τράπεζας ενέκρινε το αίτημα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιοργάνωσής της. Το ποσό προστίθεται στα 4,5 δισ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί στην Bankia, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της «διάσωσης» της συγκεκριμένης τράπεζας σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει διατεθεί για κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ισπανίας.

Η «μαύρη τρύπα» της Bankia παραπέμπει στο σκηνικό της κατάρρευσης της Lehman Brothers στις ΗΠΑ με ένα επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό, την έκθεσή της στην αγορά κατοικίας και τα επισφαλή δάνεια. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης σε όλη την έκτασή της.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ αποτυπώνεται και στην υποβάθμιση (πριν από 10 μέρες) πέντε ισπανικών τραπεζών, στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ωστόσο, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Ο S&P υποβάθμισε τις τράπεζες Banco Popular, Bankinter και Bankia στο BB+ από BBB-, ενώ υποβάθμισε και τις Banca Civica και Banco Financiero de Ahorros. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ «βουτιά» σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία τον Απρίλη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία το 2003. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,8% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για τον 22ο μήνα που υποχωρούν οι πωλήσεις. Η πτώση τους ήταν, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 11,3% τον Απρίλη, έπειτα από πτώση 4% που είχαν σημειώσει το Μάρτη.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αντιφάσεις

Αντιφατικά είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η όποια ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το τελευταίο στοιχείο που ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση είναι η παρατηρούμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση 1,9% σε ετήσιο ρυθμό κατά το διάστημα Γενάρη - Μάρτη, έπειτα από την αύξηση 3,0% που καταγράφηκε στους φθινοπωρινούς μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Από την άλλη, το στοιχείο που ενθαρρύνει τις προβλέψεις για δυναμικότερη εξέλιξη είναι η βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των εξόδων των νοικοκυριών ναι μεν σημείωσε πτώση κατά 0,2 μονάδες, στο 2,7%, αλλά η κατανάλωση εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο, οπόταν είχε φθάσει το 2,1%.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η τελική εσωτερική ζήτηση για εγχώρια προϊόντα έχει αυξηθεί κατά 1,7% το πρώτο τρίμηνο, ήτοι 0,1 μονάδες περισσότερο από τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τον Απρίλη και 0,6 από αυτά του φθινοπώρου, δεδομένα που μεταφράζονται σε αύξηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ομως, προς την αντίθετη κατεύθυνση δείχνουν τα στοιχεία για την ανεργία, αφού αυξημένες κατά 10.000 στις 383.000 - τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων - ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 26 Μάη, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Τα στοιχεία για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 373.000 από 370.000 αιτήσεις.

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΜΨΗ Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003 αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Ινδίας, εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων και του μεγαλύτερου εμπορικού ελλείμματος. Το ινδικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% στο εν λόγω τρίμηνο, από το 6,1% του προηγούμενου τριμήνου. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του πληθωρισμού και της χαμηλής ισοτιμίας της ρουπίας. Από τον περασμένο Ιούλιο η ρουπία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 27% έναντι του δολαρίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Το ενδεχόμενο περικοπής 14.000 θέσεων εργασίας - το 30% του εργατικού της δυναμικού - και να πουλήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιό της εξετάζει η ιαπωνική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών «Renesas Electronics Corp», σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τετάρτης. Η «Renesas», που ιδρύθηκε το 2010 και βασικοί της μέτοχοι είναι οι όμιλοι «Hitachi Ltd», «Mitsubishi Electric Corp» και «NEC Corp», ανακοίνωσε ζημίες ύψους 62,6 δισ. γεν το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 31η Μάρτη.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Μεγαλύτερη υποχώρηση από τις εκτιμήσεις παρουσίασε το Μάη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που μπορεί να τροφοδοτήσει ελπίδες στην αγορά για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, που ωστόσο είναι η πρώτη εκτίμηση, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε το Μάη στο 2,4%, από το 2,6% που ήταν τον Απρίλη. Η Γιούροστατ δεν αιτιολόγησε τη μείωση του πληθωρισμού στην ανακοίνωσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ