ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από το πλήθος των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

-- Πλήθος Μαθητικών Φεστιβάλ με πλούσια προγράμματα διοργανώνονται και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα.

-- Αρθρο για την ετήσια Εκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές με γνήσια μαθητική έκφραση και δημιουργία

Με πλήθος κόσμου, αλλά κυρίως με μεράκι, πλούσιο προβληματισμό και πολυμορφία, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώθηκαν σε όλη τη χώρα με δεκάδες εκδηλώσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και με ορμή θα συνεχίσουν να στήνουν αξιόλογες γιορτές και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μεταφέρουν στη νέα γενιά το σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο», δανεισμένο από το στίχο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ έκαναν την προετοιμασία των Φεστιβάλ και το περιεχόμενό τους υπόθεση δική τους και των συμμαθητών τους. Και η δημιουργικότητά τους ξεδιπλώνεται στα προγράμματα των εκδηλώσεων που ήδη έγιναν, αλλά και σε αυτές που ακολουθούν. Καθιστούν τα Φεστιβάλ μαθητικές γιορτές στις γειτονιές, με πρωτοτυπία, κέφι και γνήσια μαθητική καλλιτεχνική έκφραση, που βάζουν στο επίκεντρό τους το δίκιο σε κάθε πλευρά της ζωής της νεολαίας και πώς αυτό θα κατακτηθεί.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στα Φεστιβάλ που θα γίνουν και τις επόμενες μέρες συναντάμε, μεταξύ άλλων, συζητήσεις για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, για τον πόλεμο και την προσφυγιά, για το πρόβλημα των ναρκωτικών, για τα ΕΠΑΛ και την προοπτική των αποφοίτων τους κ.ά.

Συναντούμε θεατρικά δρώμενα που έχουν ετοιμάσει οι ίδιοι οι μαθητές, μεταξύ άλλων με θέμα τον αντικομμουνισμό (Μενίδι), με το έργο «Τάνια» του Ν. Χικμέτ (Ιλιον), με θέμα τον πόλεμο (Ηλιούπολη) κ.ά. Ακόμα διάφορες εκθέσεις, όπως για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση (Μενίδι), αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γκράφιτι και φυσικά πολλές συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αλλά χορευτικά προγράμματα από τοπικούς συλλόγους και κοινότητες μεταναστών.


Μέσα στις εκδηλώσεις των Μαθητικών Φεστιβάλ ή και πριν από αυτές, οι μαθητές διοργανώνουν επίσης τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, σκάκι και πινγκ πονγκ, αλλά και επιδείξεις ενόργανης γυμναστικής, τζούντο (Καλλιθέα), πυγμαχίας (Ζωγράφου).

Αναλυτικά, Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

Αύριο Πέμπτη

Σπάρτη (πλατεία ΟΤΕ).

Παρασκευή 5 Μάη

Αγιος Στέφανος (πλατεία Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου), Τρίκαλα (πλατεία Ρήγα Φεραίου, άγαλμα ΕΠΟΝιτών), Σιάτιστα (κεντρική πλατεία), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Καλαμαριά (πεζόδρομος), Εύοσμος (πλατεία Δημαρχείου), Ωραιόκαστρο (κεντρική πλατεία), Κιλκίς (πλατεία Κήπου).

Σάββατο 6 Μάη

Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), Ζωγράφου (6μ.μ., πλατεία Αγ. Θωμά, Γουδή), Ηλιούπολη (6μ.μ., πλατεία Ηρώων, Φλέμινγκ), Ιλιον (7.30μ.μ., κεντρική πλατεία Ιλίου), Μενίδι (8μ.μ., δημαρχείο Αχαρνών), Παλλήνη (γήπεδο μπάσκετ Κάντζας, έναντι πάρκου), Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου), Αγρίνιο (στενό Κούρου), Αίγιο (πλατεία «Ψηλά Αλώνια»), Λάρισα (φρούριο - πλατεία Λαμπρούλη), Ηράκλειο (πάρκο Γεωργιάδη), Λιβαδειά, Πρέβεζα (6μ.μ., δικαστήρια), Κοζάνη (1ο Δημοτικό), Γρεβενά (πλατεία Λαχαναγοράς, ρολόι), Ικαρία (Εύδηλος), Ρόδος.

Διήμερα - Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μάη

Καλλιθέα (πρώτη μέρα από τις 10.30 π.μ., στο σχολείο «Νίκος Μπελογιάννης», και δεύτερη από τις 7 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη), Λευκάδα (πρώτη μέρα τουρνουά ποδοσφαίρου και δεύτερη ιστορικός περίπατος, 11 π.μ., από την πλατεία Μαρκά).

Κυριακή 7 Μάη

Αμαλιάδα (πλατεία ΟΤΕ), Βόλος (παραλία, άγαλμα), Αγ. Νικόλαος Κρήτης (λίμνη), Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Κατερίνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μουδανιά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (πεζόδρομος Ακαδημίας), Μυτιλήνη (2ο ΓΕΛ), Μετέωρα Θεσσαλονίκης (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να δοθεί άμεσα το στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές

Να δοθεί άμεσα το στεγαστικό επίδομα σε όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Τμημάτων με το παραπάνω αίτημα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι διοικήσεις των σχολών μας προσθέτουν άλλο ένα ακόμα εμπόδιο στο δικαίωμά μας στη μόρφωση. Με την ευθύνη των παραπάνω, από την αρχή της χρονιάς δεν έχει καταβληθεί ακόμα το στεγαστικό επίδομα, των 1.000 ευρώ, στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 φοιτητές να είναι στον αέρα! Πρόκειται για φοιτητές με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, που βλέπουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ως προϋπόθεση για να μπορέσουν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, τονίζοντας:

«Το θέμα δεν είναι "γραφειοκρατικό", όπως λέει το υπουργείο. Οταν πρόκειται για τα κέρδη των μονοπωλίων, τα προβλήματά τους τα λύνουν κατευθείαν! Ενώ όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας, τότε μπαίνουν χίλια εμπόδια! Την ίδια στιγμή δεν αποτελεί λύση το να παραμένουν χιλιάδες φοιτητές στην αναμονή και να περιμένουν το αν και πότε θα έρθουν οι αιτήσεις υποτροφίας του ΙΚΥ, χρόνια τώρα άλλωστε έχουν κοπεί!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι διοικήσεις των σχολών μας έχουν τεράστιες ευθύνες! Είναι η δική τους πολιτική που ενισχύει την υποχρηματοδότηση στις σχολές και τις εστίες και φτάνει μέχρι και στο σημείο να κόβει το επίδομα που έχουν ανάγκη χιλιάδες φοιτητές για να σπουδάσουν σήμερα!», αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, δηλώνοντας: «Δεν ανεχόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση χιλιάδων φοιτητών να είναι στον αέρα! Να δοθεί τώρα το στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη! Να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα!».


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η αφίσα της Πανσπουδαστικής για τις εκλογές στις 17 Μάη

Την Τετάρτη 17 Μάη διεξάγονται οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές και στους σπουδαστές για την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας ώστε να δυναμώσει η φωνή της σύγκρουσης και της ανατροπής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Το σύνθημα της φετινής αφίσας της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι: «Ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει! 17 Μάη ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ