ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ

Από το Πέραμα έως το Χαλάνδρι και από την Καλαμάτα έως την Ξάνθη, πολλές δεκάδες Φεστιβάλ ξεδιπλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο». Οι μαθητές συζήτησαν, γλέντησαν, παρακολούθησαν εκδηλώσεις με ποικιλομορφία και έμπνευση. Οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» αποδεικνύονται λίγες για να παρουσιάσουμε όλον αυτόν τον πλούτο και το πλήθος των μαθητικών γιορτών που έγιναν... Σ' αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζουμε σήμερα ρεπορτάζ από κάποια από τα Φεστιβάλ της Αττικής και άλλων πόλεων, που είναι ενδεικτικά μόνο της αξιόλογης δουλειάς που έκαναν οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις περιοχές και του αποτελέσματος που παρουσίασαν.


Στα Χανιά

Στα Χανιά, από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώνονταν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας μαθητές από σχολεία της πόλης αλλά και της υπαίθρου που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθητές και διαγωνισμό γκράφιτι με θέμα «Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πόλεμο και φασισμό».

Ακολούθησε παρουσίαση μαθητικών συλλογικών εργασιών για διάφορα θέματα. Τη συζήτηση που έγινε στη συνέχεια, απασχόλησαν το γυναικείο ζήτημα και θέματα όπως ποια είναι η διαφορά της ισοτιμίας και του φεμινισμού, ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστριών, ποια είναι τα αίτια που γεννούν την αδικία. Αλλη ομάδα παρουσίασε το τραγούδι ραπ που έγραψαν με μεράκι οι μαθητές με τίτλο «Ναρκωτικά... Είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή;», με το κοινό να ενθουσιάζεται με τους στίχους και τη μουσική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης οι μαθητές συμμετείχαν και στο παιχνίδι «Ακου τι είπαν», με το οποίο άνοιξε η συζήτηση για το πώς μπορούν να συντονιστούν και να οργανωθούν οι μαθητές του νομού, τι αγώνας χρειάζεται σήμερα για να καταφέρουν να έχουν ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και επίδειξη break dance από τους ZNC, με τους μαθητές να τραγουδούν μαζί με τους PMS και τους Core the Band.

Επιτυχία σημείωσε και το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη του Ρεθύμνου, στην πλατεία Μικρασιατών, που έγινε την ίδια μέρα.


Στη Βόρεια Ελλάδα

Στις Σέρρες
Στις Σέρρες
Με επιτυχία και με μαζική συμμετοχή των μαθητών πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Θέρμη και Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, Σέρρες και Ξάνθη. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων συνοψίζεται στο φετινό σύνθημα των Φεστιβάλ, που αναδείχθηκε και μέσα από τα ειδικά αφιερώματα που παρουσιάστηκαν παντού, με απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση τραγουδιών από τους ίδιους τους μαθητές Γυμνασίων των περιοχών και ανάγνωση αποσπασμάτων από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη.

Στην Τούμπα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίδειξη Judo από το τμήμα Judo του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Στο επίκεντρο βρέθηκε και η συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», όπου αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποδόθηκαν βραβεία στην ομάδα Botsari City που ήρθε πρώτη στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και στην ομάδα από το 2ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας για το τουρνουά βόλεϊ.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και χορευτική επίδειξη swing.

Στο χώρο υπήρχε ειδική διαμορφωμένη γωνιά για τις μικρότερες ηλικίες, όπου τα παιδιά ζωγράφιζαν με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη.

Στην Τούμπα
Στην Τούμπα
Στη Θέρμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν τα ταμπλό που είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ, συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια «Πες μας τη γνώμη σου!», συμμετείχαν στο γκράφιτι με θέμα «Οχι στον πόλεμο! Αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα!», στο επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο, αλλά και στην πλούσια συζήτηση σε σχέση με το Προσφυγικό.

Στις Σέρρες, οι μαθητές στάθηκαν στα ταμπλό των εκθέσεων που είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, για τον πόλεμο και το Προσφυγικό. Συμμετείχαν σε γκράφιτι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, αλλά και στο επιτραπέζιο παιχνίδι για τον πόλεμο. Μικροί μαθητές ζωγράφισαν για την ειρήνη και έφτιαξαν περιστέρια της ειρήνης, γράφοντας ευχές για τα μικρά προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία των Σερρών. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Στην Ξάνθη, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη πολεμικών τεχνών από σύλλογο της πόλης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, με τους μαθητές να βάζουν ερωτήματα «γιατί υπάρχει σήμερα αδικία στον κόσμο», «γιατί γίνονται πόλεμοι», «τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο» κ.ά. Συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της ΚΝΕ που περιλάμβανε και άλλες ερωτήσεις, για το αν έχει υπάρξει κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, αν γνωρίζουν για την Οχτωβριανή Επανάσταση κ.λπ. Επαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων με θέμα «Καπιταλισμός VS Σοσιαλισμός». Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με θέμα το Προσφυγικό και τον πόλεμο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έκλεισε σε hip hop ρυθμούς με τον Vento.


Στον Πύργο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πύργο, την περασμένη Κυριακή. Από νωρίς το μεσημέρι το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας πλημμύρισε με κόσμο για τα μαθητικά τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, στα οποία συμμετείχαν ομάδες από όλα τα σχολεία της πόλης, αλλά και τη γύρω περιοχή. Την ίδια ώρα, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του απογεύματος.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Ε. Τσίγκλα, μαθήτρια από το Λύκειο Πελοπίου, η οποία ανέλυσε το σύνθημα του Φεστιβάλ και κάλεσε όλους τους μαθητές να μπουν στον αγώνα για τη ζωή που τους αξίζει. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με κρητικούς χορούς από το Σύλλογο «Οι Μωραΐτες».

Ακολούθησαν η βράβευση των νικητών των τουρνουά από τον Σ. Διαμαντόπουλο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή μπάσκετ και η προβολή βίντεο ενάντια στα ναρκωτικά που επιμελήθηκαν μαθητές από το Λύκειο Ζαχάρως.

Τις εντυπώσεις έκλεψε το θεατρικό «Το survivor των μαθητών», μια δουλειά εξολοκλήρου των μελών και φίλων της ΚΝΕ από όλο το νομό, που περιέγραφε τις δυσκολίες της καθημερινότητας για τους μαθητές και την προσπάθειά τους να βρουν ελεύθερο χρόνο για να αξιοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια μαθητικά συγκροτήματα με ελληνική και ξένη μουσική, με τους Θ. Σπυρόπουλο, Στ. Λανταβό και Γ. Μπαντουδάκη να κερδίζουν το χειροκρότημα των μαθητών. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με karaoke battle, με μαθητές από το 1ο Λύκειο Πύργου να κερδίζουν το πρώτο βραβείο.


Στην Πάτρα

Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που πήραν μέρος στις δραστηριότητες του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα. Το πρωί, έγινε τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών απ' όλα τα σχολεία της Πάτρας και η συνέχεια δόθηκε το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του 12ου Γυμνασίου Πατρών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίδειξη πυγμαχίας από ομάδα μαθητών του 11ου Γυμνασίου, που συνοδεύονταν από τον προπονητή τους. Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του δήμου. Το ενδιαφέρον τράβηξε η ομάδα μαθητών που έκανε επίδειξη παρκούρ, αλλά και τα γκράφιτι με θέμα το Προσφυγικό. Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με παιχνίδι από το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές όλων των ηλικιών.

Παράλληλα, στο χώρο διεξάγονταν αγώνες μπάσκετ, επιτραπέζιο παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου και πάγκος κατασκευής απλού κινητήρα για μεγαλύτερους μαθητές και μαθητές ΕΠΑΛ. Τα θεματικά ταμπλό που υπήρχαν στο χώρο, τράβηξαν την προσοχή των μαθητών και αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 6 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου.


Στο Γαλάτσι

Mε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής ολοκληρώθηκε την Κυριακή το διήμερο Μαθητικό Φεστιβάλ στην πλατεία Λυσίου στο Γαλάτσι.

Στη διάρκειά του, έγινε η απονομή βραβείων στους νικητές των αθλητικών τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα «Ελα μαζί μας στον αγώνα - Γνώρισε την ΚΝΕ». Εγιναν πολλές ερωτήσεις από τους μαθητές, ενώ ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν ήταν πώς μπορεί να πείσει ένας κομμουνιστής στο σχολείο σήμερα, αλλά και πώς θα είναι η ζωή στο σοσιαλισμό.

Το χώρο πλαισίωναν εκθέσεις και ταμπλό που είχαν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλίες από τα μαθητικά συγκροτήματα «DNA» (από το 68o Γυμνάσιο), από το 1ο ΕΠΑΛ Γκράβας και το χιπ χοπ συγκρότημα «Anthi Crew».


Στην Κυψέλη

Πλήθος μαθητών από τα σχολεία της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα πήραν μέρος στο Μαθητικό Φεστιβάλ που έγινε το Σάββατο στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφήγηση με θέμα: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο», από μαθητές του 39ου ΓΕΛ και του 72ου Γυμνασίου Αθηνών. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε σήμερα ανάγκη», στην οποία μίλησαν η Κ. Γιοβάνη, μαθήτρια του 8ου ΓΕΛ, η Ηλ. Χατζηευσταθίου, μαθήτρια του 39ου ΓΕΛ, και ο Αλ. Ρεντίφης, μαθητής από το 39ο ΓΕΛ. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο χαρακτήρας του σημερινού σχολείου και πού οφείλεται αυτός, το σχολείο που έχουν ανάγκη οι νέοι, το μαθητικό κίνημα σήμερα και ο ρόλος της ΚΝΕ σε αυτό. Στις ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους, οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τη σημερινή κατάσταση στο σχολείο και συνολικά στη ζωή τους, αλλά κυρίως σκέψεις για το πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση και τι στάση θα πρέπει να κρατήσει η νεολαία.

Ακολούθησε συναυλία με την Faith από το 8ο Λύκειο που ξεσήκωσε το κοινό.

Εγινε επίσης η βράβευση ομάδας προσφυγόπουλων από το Αφγανιστάν που συμμετείχαν και κέρδισαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που έγινε στην περιοχή. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία με μαθητικό συγκρότημα από το 39ο ΓΕΛ και ταξικό hip - hop από τους Anthi Crew.


Στο Αιγάλεω

Μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία του Αιγάλεω βρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο Μπαρουτάδικο, συμμετέχοντας στο Μαθητικό Φεστιβάλ. Το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή κέντρισε ο διαγωνισμός σκίτσου και φωτογραφίας ενάντια στο φασισμό, τα ταμπλό και οι εκθέσεις που με μεράκι είχαν προετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ. Στο χώρο έγινε και τουρνουά σκάκι και στη διάρκεια του Φεστιβάλ υπήρχε τραπεζάκι αλληλεγγύης, όπου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο - μουσικό αφιέρωμα από μαθητές με τίτλο «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» που αναδείκνυε ότι οι Ελληνες εργάτες και οι πρόσφυγες έχουν κοινά συμφέροντα, ανάγκες και όνειρα για τη ζωή, αλλά και κοινό αντίπαλο το καπιταλιστικό σύστημα, που τους τα στερεί.

Ακολούθησε ομιλία από τον Βασ. Παπαβασιλείου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Βαδίζουμε με σιγουριά και αισιοδοξία, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί η ιδεολογία και οι επαναστατικές ιδέες μας μπορούν σήμερα όχι μόνο να μας γεμίζουν τόλμη και αντοχή, αλλά να συμπαρασύρουν περισσότερους νέους και νέες στον αγώνα για το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με μεγάλη συναυλία από τον Φρανκ και τους Dog in the Fog.


Στο Νέο Ηράκλειο

Με μεγάλη συμμετοχή από μαθητές και άλλους νεολαίους που κατέκλυσαν το θεατράκι, έγινε το περασμένο Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Ν. Ηράκλειο.

Η αυλαία του άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Γ. Μπαμπανιώτη, μαθητή του 2ου ΓΕΛ Ν. Ηρακλείου, ο οποίος, εκφράζοντας τις αγωνίες των μαθητών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. Μας αρέσει να διασκεδάζουμε, αλλά δεν μας αρέσει να βλέπουμε συμμαθητές μας να μπλέκουν με τα ναρκωτικά. Μας αρέσει ο αθλητισμός, αλλά δεν θέλουμε κάθε Κυριακή να σφάζονται οι οπαδοί και να καίνε τα γήπεδα. Μας αρέσει η επικοινωνία, αλλά δεν μας αρέσει να καθόμαστε όλη μέρα πίσω απ' την οθόνη του κινητού. Θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. Να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε, να συζητάμε, να μελετάμε, να μαθαίνουμε, να παλεύουμε».

Ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική (νταούλι και φλογέρα), εμπνευσμένη από το παραμύθι του Μ. Γκόρκι «Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο», από ομάδα μαθητών της Ν. Ιωνίας. Το καλλιτεχνικό κομμάτι του Φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης συναυλία έντεχνης μουσικής από την Ειρ. Βαλεντίνα και τον Γ. Ρούσσο, επίδειξη ποντιακών χορών από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής και παραδοσιακούς χορούς της Νάουσας από το χορευτικό σύνολο του Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έκλεισαν οι Wolf Roads, ένα hip hop συγκρότημα από το 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, το συγκρότημα «ΦωΝή» από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και οι «Τριφασικοί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ