ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Για να νικήσει ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πρώτα τον αντίπαλό του

Σε εκδήλωση στην Καλαμαριά μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Καλαμαριάς, παρά τη βροχή, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, αλλά και παρουσίασης των θέσεων για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς.

Ο Γ. Ζιώγας αναφέρθηκε στο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων ως εργαλείου υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών και των αποφάσεων κυβέρνησης - ΕΕ, και κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις περιφέρειες, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων. Είναι ελπίδα για το λαό και η μόνη δύναμη που παλεύει καθημερινά με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματά του.

Σημείωσε ότι «ο καβγάς ανάμεσα στην κεντροδεξιά με πυρήνα τη ΝΔ και στην κεντροαριστερά με πυρήνα τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Και οι δύο στηρίζουν τον "ευρωμονόδρομο", μέσα από τον οποίο φτάσαμε ως εδώ. Κι οι δύο στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εκμεταλλευτές του λαού».

«Για να νικήσει ο λαός», τόνισε, «πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσει τον αντίπαλο και στη συνέχεια να οργανώσει την πάλη εναντίον του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οτι ο αντίπαλος είναι τα μονοπώλια, η ευρωενωσιακή τους λυκοσυμμαχία και τα κόμματα που τα εκπροσωπούν, νυν και επίδοξοι διαχειριστές της εξουσίας τους.

Για να σταματήσουν να τσακίζονται τα όνειρα, οι επιδιώξεις και η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται οργανωμένη ανυπακοή, οργάνωση και λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι μαζί αυτό που λείπει: Μια πραγματική ισχυρή λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ.

Μόνο έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την εξουσία του λαού. Το ΚΚΕ θα δώσει το "παρών" του, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα κάνει τον πλούτο που παράγουμε κοινωνική ιδιοκτησία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».

Ο Β. Αντωνάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι τα τοπικά όργανα, οι διοικήσεις (οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους) που υλοποιούν στην πράξη ό,τι πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό προστάζουν η ΕΕ και τα όργανά της.

Προωθούν πιο αποτελεσματικά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας ώστε να εισπράττουν χρήματα από το λαό και να τα διοχετεύουν στο μεγάλο κεφάλαιο με διάφορους τρόπους, όπως εργολαβίες, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις».

Παρουσιάζοντας πώς υλοποιούνται αυτά στο Δήμο Καλαμαριάς, επικέντρωσε στα ζητήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς που είναι στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και των στρατοπέδων, των ελεύθερων χώρων.

Αποκάλυψε ότι η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ), με τη σύμπλευση των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεθοδεύει την παραχώρηση της μαρίνας και της παραλίας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ο νυν εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «ήπιες επιχειρηματικές δράσεις στην παραλία».

Ο Β. Αντωνάκης ξεκαθάρισε ότι για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το παραλιακό μέτωπο πρέπει να αποτελεί χώρο αναψυχής, πρασίνου, αθλητισμού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Καμία αξιοποίηση ή συνδιαχείριση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Κολιγιές» ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε πολιτικές «κολιγιές» με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλία, ενόψει των τοπικών εκλογών. Σε δήμους της περιοχής, η παράταξή του συνεργάζεται, επισήμως, με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, ενώ σε άλλους που δεν κατάφερε να «κατεβάσει» δικό του ψηφοδέλτιο, στελέχη του συμμετέχουν - επισήμως και ανεπισήμως - στα ψηφοδέλτια συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ σε δικό του συνδυασμό μετέχουν ακόμα και προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή!

Την ίδια ώρα, βέβαια, ανεβάζει τους τόνους της εκλογικής αντιπαράθεσης, καταγγέλλοντας τους «μνημονιακούς» αιρετούς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον νόμο «Καλλικράτη», που οι προερχόμενοι από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημερινοί δήμαρχοι και υποψήφιοι εφαρμόζουν με συνέπεια και ζήλο.

Μερικά παραδείγματα - μεταξύ άλλων - που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ:

-- Στο Δήμο Λάρισας η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε, επισήμως, με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και παίρνουν μέρος στις εκλογές με κοινό συνδυασμό και ψηφοδέλτιο και με υποψήφιο δήμαρχο τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καλογιάννη.

-- Στο Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή διακήρυξή τους, εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με επικεφαλής τον δήμαρχο Μπ. Παπαδόπουλο που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης που δημιουργήθηκε από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκε σύμπλευση απόψεων».

-- Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, ο Ηλ. Αντωνίου, από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναγγελθεί ως υποψήφιος δήμαρχος, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για κοινή κάθοδο με τον Δ. Τουλιά, που προέρχεται από τη ΝΔ, και τον Θ. Μαλέτσικα, που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, με επικεφαλής του κοινού συνδυασμού τον Δ. Τουλιά. Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «Ενιαίο, Ενωτικό, Δυναμικό και Πολυσυλλεκτικό Ψηφοδέλτιο απαλλαγμένο από τις διάφορες καταστρεπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος» και διακηρύσσουν «...την πλήρη ταύτιση των απόψεών μας και των κοινών μας θέσεων απέναντι στα σοβαρά ζητήματα του δήμου».

-- Στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικό του συνδυασμό και «δικοί» του μπήκαν στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ.

-- Το ίδιο έγινε και στο Δήμο Παλαμά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή πάσχιζε να «κατεβάσει» δικό του ψηφοδέλτιο, αλλά, τελικά, δεν τα κατάφερε...

-- Στο Δήμο Νότιου Πηλίου, στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν τρία άτομα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Καρδίτσας με δικό του ψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ «κατεβαίνει» μόνο στο Δήμο Καρδίτσας, ενώ και στο Νομό Τρικάλων δεν κατάφερε να συμπληρώσει ψηφοδέλτια στους Δήμους Πύλης και Φαρκαδόνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Μετά από αυτά τα αποκαλυπτικά γεγονότα για τις προθέσεις και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τους κατοίκους του νομού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν ποιος τους κοροϊδεύει, ποιος συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευσης όλων αυτών των δυνάμεων που στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ». Καλεί δε τους Καρδιτσιώτες «να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζονται από το ΚΚΕ, σε όλους τους δήμους του νομού και στην περιφέρεια (...) Να είναι βέβαιοι πως η ψήφος τους θα πιάσει τόπο και δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε για συναλλαγές ούτε για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Αντίθετα, η ενισχυμένη παρουσία του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης (ευρωβουλή, περιφέρεια, δήμος) θα παρεμποδίσει, θα καθυστερήσει ή και θα ανατρέψει την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα. Θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές».

Νέο χιουμοριστικό βίντεο της ΚΝΕ

Μουσική κινουμένων σχεδίων κι ένα χαριτωμένο μωράκι είναι πρωταγωνιστές στο νέο χιουμοριστικό σποτ της ΚΝΕ που ανέβηκε χτες στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης (http://www.kne.gr) και στο «you tube» (http://youtu.be/dmy5AZdj3PE). Το σύντομο βίντεο σατιρίζει τoν ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις του ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα αλλάξει την ΕΕ...

Περιοδείες της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ

Περιοδείες σε μέρη όπου μορφώνεται, εργάζεται ή συχνάζουν νέοι πραγματοποιεί τις επόμενες ημέρες η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

Σήμερα Σάββατο:

-- Στις 18.00 στα γήπεδα Χαλανδρίου (στη λεωφόρο Πεντέλης) με τον Ιάσονα Χαρίση, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Χολαργού - Παπάγου.

-- Στις 20.00 περιοδεία στις καφετέριες στον πεζόδρομο του Κορωπίου με το Βαγγέλη Ρεμπάπη, υποψήφιο δήμαρχο Κορωπίου.

-- Στις 20.00 στις καφετέριες στην πλατεία Φιλαδέλφειας με νεολαίους υποψήφιους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας.

Αύριο Κυριακή:

-- Στις 16.00 στο αθλητικό κέντρο στο Στάδιο Κορωπίου με τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, υποψήφιο δήμαρχο Κορωπίου.

-- Στις 19.00 στο αθλητικό κέντρο στο Στάδιο Παλλήνης με τον Χρήστο Δάλλα, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γέρακα - Παλλήνης.

Δείγματα γραφής

Ακόμα ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έδωσαν την Πρωτομαγιά οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας, Α. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης. Ο μεν πρώτος, από τη Δ. Αρεοπαγίτου όπου βρέθηκε ανάμεσα σε... λουλούδια, εστίασε ότι η χτεσινή μέρα είναι «μέρα γιορτής για την Αθήνα» και επανέλαβε το διακαή πόθο του η πρωτεύουσα να γίνει «πάνω από όλα μία πόλη επισκέψιμη, προορισμός για πολλούς επισκέπτες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Κακλαμάνης, αφού μοίρασε γλάστρες με βασιλικό σε κατοίκους της πόλης, υπογράμμισε την ανάγκη «η Αθήνα να γίνει και πάλι πραγματική μητρόπολη, που θα προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον»...

Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική που υπηρετούν οι δύο υποψήφιοι και τη σημασία της χθεσινής μέρας, την πάλη των εργαζομένων για απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά. Απεναντίας, είναι ακριβώς αυτή η σκλαβιά - στις πιο ακραίες της εκφάνσεις όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - στην οποία στηρίζονται λογικές περί μετατροπής της πρωτεύουσας σε «λίκνο» επιχειρηματικότητας και επισκεψιμότητας.

Στο ίδιο μήκος ...λουλουδιών, ο Γ. Μώραλης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, αφού περπάτησε σε δρόμους του Πασαλιμανιού για να «τιμήσουμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία», όπως είπε, επισκέφθηκε στη συνέχεια την Ανθοκομική Εκθεση στον Τινάνειο Κήπο. Προηγούμενα, με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, εξέφραζε το ...πρόβλημα του Πειραιά, ότι δηλαδή έφυγαν οι εφοπλιστές από την πόλη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org