ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
Σελ. /28
Γνωμάτευση

Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναλύει τις «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό: «Το Γραφείο θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας, ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της. Τονίζεται πως η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει. Από αυτό θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η οικονομία θα επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024». Η «γνωμάτευση» αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό: Για να αποφασίζει αυξήσεις (ή και μειώσεις) στον κατώτατο μισθό, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων και τις «αντοχές της οικονομίας», που είναι κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Δεν διστάζουν μάλιστα να φορτώσουν τους εργαζόμενους με ...ενοχές, ότι πήραν τάχα μεγάλες αυξήσεις, που βάζουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη! Με 1 ευρώ αύξηση τη μέρα στον κατώτατο μισθό θα πέσει έξω η οικονομία! Οπότε, καλύτερα να συνεχίσουν να πέφτουν έξω τα λαϊκά νοικοκυριά με τους μισθούς πείνας, που τελειώνουν στις 15 κάθε μήνα. Καμία ανάσα δεν μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους το αντεργατικό πλαίσιο, που θωρακίζουν με τους νόμους τους οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Μόνη διέξοδος είναι να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, παλεύοντας να καταργήσουν τους αντεργατικούς νόμους και το άθλιο σύστημα του κέρδους, που τους επιβάλλει.

Χορηγός

Από 1η Απρίλη η χρήση κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς», δηλαδή για να μαστουρώνουν οι νέες και οι νέοι, είναι νόμιμη στη Γερμανία. Για να γιορτάσουν μάλιστα την εφαρμογή του νέου νόμου, εκατοντάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βερολίνου με ένα τσιγαριλίκι στο χέρι, αποθεώνοντας το «δικαίωμά» τους στη μαστούρα. Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, σε συνεργασία με τους Πράσινους, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Στις προειδοποιήσεις μέρους της επιστημονικής κοινότητας ότι αυτό θα συντελέσει στη διαφήμιση και στην αύξηση της χρήσης, με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων και βέβαια με κοινωνικές συνέπειες, η κυβέρνηση απάντησε ότι στόχος της είναι να πατάξει τη «μαύρη αγορά» της κάνναβης, ενώ ικανοποιεί ταυτόχρονα το αίτημα οργανώσεων που είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των ναρκωτικών. Ο ατομικός δικαιωματισμός με κρατική «ομπρέλα» στα καλύτερά του! Το κράτος γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της χρήσης ναρκωτικών, εξασφαλίζοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Από τη μια, μετατρέπει σε νόμιμη μπίζνα τα ναρκωτικά, δίνοντας υπόσταση σε σκοτεινά κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, με δισ. ευρώ τζίρους. Και από την άλλη, σε συνθήκες επερχόμενης οικονομικής κρίσης και πολεμικής προπαρασκευής, παίρνει υπό την αιγίδα της τη ναρκωκουλτούρα, ενδεδυμένη με τον μανδύα του «προοδευτισμού», προωθώντας μια άκρως αντιδραστική και επικίνδυνη απόφαση όπως είναι η νομιμοποίηση της χρήσης.

Εγκληματική

«Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί». Η αθλιότητα αυτή που ξεστόμισε ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «κόφτη» και στη φαρμακευτική περίθαλψη για το πιο ευάλωτο τμήμα των ασθενών, δηλαδή των καρκινοπαθών, δικαιολογημένα προκαλεί οργή. «Οδηγός» της σκέψης του υπουργού δεν είναι άλλος από το «κόστος» των αναγκαίων θεραπειών, δηλαδή από το «κόστος» της Υγείας που πρέπει να «εξορθολογιστεί» ώστε να εξοικονομούνται πόροι, που ως γνωστόν ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό καρκινοπαθής στην Κρήτη έβαλε τέλος στη ζωή του, μέσα στην απελπισία του, αφού από τη μία δεν έβρισκε το αναγκαίο φάρμακο και από την άλλη καθυστερούσαν οι ζωτικές γι' αυτόν εξετάσεις. Και ενώ τότε ο ίδιος ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι κάθε φάρμακο θα είναι διαθέσιμο, τώρα προαναγγέλλει νέες «κρησάρες», που αναπόφευκτα θα προσθέσουν μεγαλύτερη απόγνωση στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Μιλάμε δηλαδή για πολιτική τσακίσματος των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού, που όσες περικοκλάδες κι αν βάζει η κυβέρνηση, παραμένει εγκληματική.

Ετοιμότητα

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έλεγε χτες στον ΣΚΑΪ για την πυρκαγιά στα Πιέρια Ορη ότι βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου στην πλαγιά του βουνού η φωτιά συνυπάρχει με χιόνι, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στη Λιβαδειά, η θερμοκρασία θυμίζει καλοκαίρι. Τα έλεγε όλα αυτά για να καταλήξει ότι «η κλιματική αλλαγή» βάζει και φέτος δύσκολα στον κρατικό μηχανισμό, φτιάχνοντας από τώρα άλλοθι για όσα έχουν να δουν τα μάτια μας τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε ξανά για την ετοιμότητα του κράτους να αναμετρηθεί με τις φλόγες, αλλά στο πρώτο «crash test», στην Πιερία, η φωτιά καίει για τέταρτη μέρα και κοντεύει να φτάσει στην Κοζάνη! Οπότε τι άλλο μπορεί να φταίει εκτός από την «κλιματική αλλαγή»;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

1827 Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

1885 Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1897 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπραμς.

1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

1922 Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (Μπ.) εκλέγει στη θέση του ΓΓ τον Ι. Β. Στάλιν.

1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει κυρίως τον επαναστατικό Τύπο.

1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βαθαίνει.

1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

1974 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη συμμετοχή της χούντας σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμαρτυρόμενοι για τον ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ