ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες

Παρέμβαση με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα

Ο καταυλισμός στη Μόρια

Copyright 2017 The Associated

Ο καταυλισμός στη Μόρια
Συνεχίζεται η αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά 1.968 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου το φετινό Μάρτη. Από αυτούς ο μεγαλύτερος αριθμός, 1.369 άνθρωποι, πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και 58 στην Χίο. Το Γενάρη είχαν έρθει 1.504 άτομα και το Φλεβάρη 997. Αντίστοιχα, το Μάρτη του 2017 στο βόρειο Αιγαίο πέρασαν 1.407 πρόσφυγες και μετανάστες (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο), ενώ τον Μάρτη του 2016 είχαν έρθει 8.604 (3.277 στη Λέσβο, 3.614 στη Χίο και 1.713 στη Σάμο).

Το πρωί της περασμένης Κυριακής σημειώθηκαν δυο περιστατικά αφίξεων στη Σάμο. Ενα με 84 άτομα και ένα με 58 άτομα, για το οποίο στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στην περιοχή έσπευσε και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ. Η λέμβος ρυμουλκήθηκε στο Καρλόβασι από το σκάφος της Frontex με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα επιβάτη της λέμβου, ο οποίος επικοινώνησε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι έξι μποφόρ, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των λιμενικών.

Εξάλλου, νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ύψους 180 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Κομισιόν, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το κονδύλι θα κατευθυνθεί, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση». Ο Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτη του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Την ώρα που στη Λέσβο ζουν εγκλωβισμένοι 5.812 άνθρωποι στο ΚΥΤ της Μόριας και 7.958 σε όλο το νησί, με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ ζητά δραστικά μέτρα για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αύξηση και πάλι των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο αυτές να συνεχιστούν, δημιουργούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού. Η κατάσταση στο νησί έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο και μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις για πρόσφυγες και κατοίκους.

Πολύ περισσότερο άμα συνδυαστεί με την ένταση που καλλιεργείται στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας, στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα: Αμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και μεταφορά τους, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας να γίνεται από εδώ και στο εξής η κατάθεση και η εξέταση ασύλου και η έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου. Πλήρης αποζημίωση των κατοίκων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης. Οχι στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους λαϊκούς φορείς να διεκδικήσουν τα παραπάνω αιτήματα και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των πολέμων, την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών

Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
«Η κινητοποίηση στις 29 Μάρτη ήταν μόνο η αρχή!». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη βδομάδα ενάντια στους σχεδιασμούς της «Cosco» και των εταιρειών πετρελαιοειδών, για την επαναλειτουργία των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα. Προαναγγέλλει δε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος χαιρετίζει τους μαθητές, των γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που κινητοποιήθηκαν και έδωσαν μαχητική απάντηση. Δηλώνουμε ότι η κινητοποίηση στις 29 Μάρτη ήταν μόνο η αρχή! Το Δημοτικό Συμβούλιο που ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας μέρας της κινητοποίησης, μας επιβεβαίωσε την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής Περάματος για το θέμα των καζανιών του θανάτου. Ο δήμαρχος Περάματος, κ. Λαγουδάκης, μην απαντώντας σε καμία από τις κρίσιμες ερωτήσεις που του τέθηκαν, έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι παίρνει μέρος σε ένα απαράδεκτο παιχνίδι πίσω από τις πλάτες του λαού του Περάματος.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η δημοτική αρχή Περάματος:

  • Συμφωνεί επί της ουσίας με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων της "Cosco" και των εταιρειών πετρελαιοειδών. Η όποια διαφοροποίηση και διαφωνία είναι υποκριτική για να ρίξει στάχτη στα μάτια του περαμαϊκού λαού. Ολοι μαζί, μονοπώλια, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Περιφέρεια Αττικής, δημοτική αρχή Περάματος, μιλάνε για σχεδιασμούς που θα φέρουν την ανάπτυξη, ενώ μας φέρνουν το θάνατο έξω από το σπίτι μας.
  • Εχει εμπλακεί τόσο βαθιά στους σχεδιασμούς που δεν τόλμησε να βγάλει κουβέντα για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με την αμερικάνικη πρεσβεία, την περασμένη βδομάδα, η οποία παραμένει ως ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα στο λαό του Περάματος.
  • Μπροστά στη βιασύνη να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία των καζανιών του θανάτου, με όσο το δυνατό πιο αθόρυβο τρόπο, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από πιθανό ατύχημα - έγκλημα που μπορεί να συμβεί ακόμα και αυτή τη στιγμή στις δεξαμενές πετρελαιοειδών.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, μαζί με τους φορείς και τα εργατικά σωματεία θα συνεχίσουν την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, κυβέρνησης, περιφέρειας, δημοτικής αρχής. Απαντάμε με το σύνθημα που φώναζε ο λαός του Περάματος στο συλλαλητήριο, "Ανάπτυξη στο Πέραμα είναι τα παιδιά του και όχι τα καζάνια του θανάτου".

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί νέος συντονισμός φορέων και εργατικών σωματείων για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων».

Μεγάλη ανταπόκριση για την ημερίδα της ΕΑΚΠ στη Θεσσαλονίκη

«Η ΕΑΚΠ, όπως έκανε πάντα, έτσι και τώρα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να διαμορφωθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος, μονίμους, πενταετείς και συμβασιούχους, καθώς επίσης και για να εδραιωθούν σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, για ένα ανθρώπινο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».

Αυτό αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», με αφορμή την πραγματοποίηση ημερίδας της ΕΑΚΠ στη Θεσσαλονίκη, για την υγιεινή και ασφάλεια στην Πυροσβεστική, που έγινε την περασμένη βδομάδα.

Στο δελτίο Τύπου υπογραμμίζεται πως «με το πέρας των εισηγήσεων αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των παρευρισκομένων, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ηταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που προκλήθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ημερίδα, τόσο από τα στελέχη της ΕΑΚΠ, όσο κυρίως από τους δύο ειδικούς επιστήμονες, για τις συνέπειες των επαγγελματικών κινδύνων και τους παράγοντες που τους δημιουργούν, που οι εργασίες της ημερίδας διήρκησαν 3,5 ώρες.

Απαίτηση όλων των παρευρισκομένων και υπόσχεση από την πλευρά των διοργανωτών, των προσκεκλημένων φορέων και των επιστημόνων ήταν να διοργανωθεί παρόμοια ημερίδα με πιο διευρυμένο από πλευράς συμμετοχών επαγγελματικών χώρων πλαίσιο. Το γεγονός αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων που προέκυψαν για τους κοινούς παράγοντες που δημιουργούν τους επαγγελματικούς κινδύνους, που δεν είναι άλλοι από την προκλητική και εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα».

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Με χτεσινή διάταξη της εισαγγελέα Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τους τρεις συγκατηγορουμένους του που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την υπόθεση των εμβασμάτων για το ναρκοπλοίο «Noor One». Η διάταξη θα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι είναι ενδεχομένως ύποπτοι φυγής. Μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη διώκονται ο Νίκος Συντυχάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας «Capital», ο δικηγόρος Πειραιά Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org