ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Παρεμβάσεις ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και την κυριακάτικη εργασία

Διαμαρτυρίες σε Ηράκλειο και Κεφαλονιά

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Εξορμήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης οργάνωσε την Κυριακή η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων για ακόμα μια Κυριακή, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου». Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» του ωραρίου, ενώ ανέδειξαν τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των μεγαλεμπόρων για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Οπως έχει καταγγείλει το σωματείο, η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ζητά από τον αντιπεριφερειάρχη σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από Απρίλη έως Οκτώβρη, να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά καθημερινά έως τις 11 το βράδυ, καθώς και να λειτουργούν τις Κυριακές, ενώ ζητούν και επαναπροσδιορισμό των τουριστικών περιοχών με στόχο τη διεύρυνσή τους.

Υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου έχουν σταθεί σε σύσκεψη της Περιφέρειας «η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, μεγαλοεργοδότες του ΣΕΛΠΕ και αντιπεριφερειάρχης», υπενθυμίζει το σωματείο. Προσθέτει ότι στις καταγγελίες του για καταστήματα που ανοίγουν παράνομα Κυριακές, η απάντηση της Περιφέρειας ήταν πως το προσωπικό της «δεν εργάζεται τις Κυριακές, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις».

Η Ενωση κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Παρέμβαση από το Σωματείο στην Κεφαλονιά

Την αυθαιρεσία της εργοδοσίας του καταστήματος που λειτουργεί με το εμπορικό σήμα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» και παρατείνει το ωράριο των εργαζομένων μέχρι τις 11 τη νύχτα καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να παρέμβουν. Οπως σημειώνει, ο υπεύθυνος του καταστήματος εξαπέλυσε επίθεση στους συνδικαλιστές που επισκέφτηκαν το κατάστημα, «ωρυόμενος ότι "εδώ το ΠΑΜΕ δεν έχει δουλειά, να βγείτε έξω, δε μιλάμε με το σωματείο, δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι δεν μπορούμε να πουλάμε μέχρι τα μεσάνυχτα"!».

«Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι λάστιχο που ο κάθε εργοδότης διαλέγει πώς και πόσο θα τεντώσει! Ρυθμίζεται από συγκεκριμένα νομικά πλαίσια, που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες των εργατοϋπαλλήλων, και δεν θα το θυσιάσουμε στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών!», απαντά το Σωματείο, ενώ επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Οι συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ γνωρίζουν τι σημαίνει να δουλεύεις καθημερινά και Κυριακές, να είσαι αποθήκη, ράφια, ταμείο και μάλιστα ταυτόχρονα, ενώ η εργοδοσία να εντατικοποιεί την εργασία με κάθε τρόπο», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες σωματείων των ΟΤΑ

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 356 εργαζόμενοι (από 407 στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές). Η ΔΑΣ ΟΤΑ έλαβε 126 ψήφους εκλέγοντας δύο αντιπροσώπους στο Συνέδριο (από 81 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο την προηγούμενη φορά). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 110 ψήφους και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους και η ΑΣΚΕ 100 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (την προηγούμενη φορά τα δύο αυτά ψηφοδέλτια, δυνάμεων προσκείμενων σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, είχαν κατεβάσει κοινό συνδυασμό, λαμβάνοντας 229 ψήφους και εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους).

Η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της και σημειώνει ότι από καλύτερες θέσεις «θα παλέψουμε για την ανασύνταξη του κινήματος, διεκδίκησης των απωλειών μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Θα αντιπαλέψουμε τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές στον κλάδο μας και τη λογική του διαίρει και βασίλευε, (...), αρνούμενοι τη συνδικαλιστική οργάνωση των συναδέλφων μας που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε άλλες συμφέρουσες για τα αφεντικά μορφές απασχόλησης».

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ και στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Α' Βαθμού Νομού Πρέβεζας, στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ψήφισαν 233 εργαζόμενοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 228 (2 άκυρα, 3 λευκά). Η ΔΑΣ πήρε 148 ψήφους (64,91%) και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους. Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) πήρε 40 ψήφους (17,54%) και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (μετά από κλήρωση). Η παράταξη «Δημοτικοί υπάλληλοι της Απέναντι Οχθης» (ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά.) πήρε 40 ψήφους (17,54%) και δεν εκλέγει αντιπρόσωπο.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει όσους τη στήριξαν και σημειώνει: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ακόμη πιο μαχητικά και δυναμικά τον αγώνα για το δυνάμωμα και την ισχυροποίηση του σωματείου μας. Για την ενότητα όλων των εργαζομένων στον κλάδο μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του καθενός, κόντρα στη διασπαστική τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία για ακόμη ένα συνέδριο δεν έδωσε δικαίωμα φωνής και ψήφου στους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κ.λπ.)».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στην επανακαταμέτρηση αφαίρεσαν την πρωτιά από τη ΔΑΣ

Παίρνοντας 145 ψήφους παραπάνω (ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 40%) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2015), η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη, με διαφορά μίας ψήφου από τη δεύτερη, στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οριστική καταμέτρηση, στις εκλογές ψήφισαν 980 εργαζόμενοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 917 (37 λευκά, 26 άκυρα). Η ΔΑΣ πήρε 459 ψήφους και η παράταξη «Απ. Πλαγεράς» (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) 458 ψήφους.

Ομως, μετά από παρέμβαση υποψηφίων της «Απ. Πλαγεράς», που είχε την πλειοψηφία στην Εφορευτική Επιτροπή, έγινε νέα καταμέτρηση, κατά την οποία ακυρώθηκαν 5 ψηφοδέλτια (4 εκ των οποίων της ΔΑΣ), με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να δοθεί στην «Απ. Πλαγεράς», με διαφορά δύο ψήφων (457 έναντι 455). Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 878, από τα οποία 436 πήρε η ΔΑΣ και 442 η «Απ. Πλαγεράς», εκλέγοντας από 6 και 7 αντιπροσώπους αντίστοιχα.

Η ΔΑΣ κατέθεσε ένσταση και το επόμενο διάστημα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, διεκδικώντας την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων που εντελώς αυθαίρετα ακύρωσε η πλειοψηφία της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2015, είχαν ψηφίσει 900 εργαζόμενοι, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 856 και είχαν πάρει: Η ΔΑΣ 314 ψήφους (ποσοστό 42,8%) και 5 έδρες στο ΔΣ, η «Απ. Πλαγεράς» 379 ψήφους (ποσοστό 44,3%) και 5 έδρες, η «Ριζοσπαστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) 93 ψήφους (10,9%) και 1 έδρα (οι άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν δεν πήραν έδρες). Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ είχαν ψηφίσει 866, με έγκυρα ψηφοδέλτια 817, και είχαν πάρει: ΔΑΣ 314 και 5 αντιπροσώπους, «Απ. Πλαγεράς» 315 και 5 αντιπροσώπους, «Ριζοσπαστική Κίνηση» 83 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που με την ψήφο τους έδωσαν τη νίκη στο ταξικό ψηφοδέλτιό της, τονίζοντας: «Η ψήφος τους αποτελεί αντίσταση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέναντι στο ψηφοδέλτιο της παράταξης "Απ. Πλαγεράς", που στηρίχτηκε από τους μηχανισμούς των επιτελείων των κομμάτων που διακυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και τσάκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και στους δήμους, που είχε στο πλευρό του όλο το μηχανισμό της νυν και της προηγούμενης δημοτικής αρχής».

ΛΕΡΟΣ - ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ - ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Σε συσπείρωση και ένταση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, υψηλού επιπέδου για όλους με επαρκή χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καλεί με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου - ΚΥ Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ).

«Οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας είχαν φτάσει στο σημείο κατάρρευσης, 22% κάλυψη θέσεων βάσει οργανογράμματος για το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λέρου, ακόμη πιο δραματική η κατάσταση για το ΚΥ Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου», σημειώνει η ΕΙΘΕΛ, και επισημαίνει «τον κίνδυνο της προσωρινότητας και βέβαια την επιμονή της κυβέρνησης για απόλυση του επικουρικού προσωπικού».

«Είναι πραγματικά απαράδεκτο και αποτελεί εξαπάτηση το γεγονός ότι, για παράδειγμα, ενώ προσλήφθηκαν 4 γιατροί στο Νοσοκομείο της Λέρου, με αναφερόμενα στην προκήρυξη των θέσεων τα "κίνητρα", τα οποία (κίνητρα) δεν καταβάλλονται σε αυτούς», διευκρινίζει η Ενωση, και καταλήγει: «Από την άλλη, δίνονται 7 δισ. για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και πάνε εξολοκλήρου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα αυτά συνεπάγονται τραγικές ελλείψεις, το άμεσα προσεχές διάστημα, στο χώρο της Υγείας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org