ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Το ΚΚΕ πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Εκδήλωση για μετανάστες εργάτες στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στην «Αλκυονίδα» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στην «Αλκυονίδα» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
«100 χρόνια ΚΚΕ. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!». Αυτό ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/4 για μετανάστες εργάτες. Μιας εκδήλωσης - καλέσματος στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να μάθουν για την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, να ακούσουν και να διαδώσουν την επαναστατική του στρατηγική.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100χρονα του Κόμματος και το «παρών» έδωσαν μετανάστες εργάτες με τις οικογένειές τους, καθώς και πρόσφυγες που ζουν στην Αττική. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες και διακινήθηκε σε τόπους δουλειάς και συνοικίες η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ η ομιλία του μοιράστηκε επίσης μεταφρασμένη στις γλώσσες των συγκεντρωμένων. Μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με εργατικά τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με τους δεκάδες συγκεντρωμένους να τραγουδούν με υψωμένη γροθιά τη «Διεθνή».

Φεύγοντας, οι εργαζόμενοι πήραν ο καθένας τους μια αναμνηστική κάρτα με το σύνθημα της εκδήλωσης και με το λογότυπο των 100χρονων του Κόμματος, μεταφρασμένα στις γλώσσες τους.


Ο Γ. Μερεντίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πλούσια Ιστορία του Κόμματος, τη γεμάτη με αγώνες και θυσίες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, αλλά και στο διεθνισμό του ΚΚΕ, που πάντα αντιμετωπιζόταν από το Κόμμα ως καθήκον πρώτης γραμμής.

Οπως είπε, «τους μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα μας τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, ποτέ δεν τους αντιμετωπίζαμε ως κατώτερους, που απλά έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία μας. Δεν διεκδικούμε γι' αυτούς, όπως κάνουν ορισμένες άλλες πολιτικές δυνάμεις, ισότητα στην εκμετάλλευση. Πάντα καταπολεμούσαμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που ήταν διαδεδομένη στους κόλπους της προσφυγιάς και πάντα θεωρούσαμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελούν σοβαρό αιμοδότη του εργατικού κινήματος».

Το στέλεχος του Κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που αποτελεί την κύρια αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, ενώ ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τις εξελίξεις με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τις συμμαχίες τους. Οπως είπε, οι εργάτες όλων των χωρών είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, γι' αυτό πρέπει να παλεύουν ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τους μετανάστες εργάτες να πυκνώσουν τις γραμμές του εργατικού κινήματος, να παλέψουν ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενάντια σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό.

«Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες έχουν στο πλευρό τους το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ, που είναι "σάρκα από τη σάρκα τους", η συνειδητή πρωτοπορία τους, που πιστεύει στην εργατική τάξη, στον πρωτοπόρο ρόλο της, στην ιστορική της αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Καμιά θυσία από τους εργάτες για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Περιοδεία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης πραγματοποίησε ο Γ. Πρωτούλης, στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης των ΚΟ του ΚΚΕ

Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε στους εργάτες του «Αστέρα»
Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε στους εργάτες του «Αστέρα»
«Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργάτες από την επαναχάραξη των συνόρων, για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που καθεμιά διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Γι' αυτό πρέπει, μαζί με τους αγώνες για το μεροκάματο, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι βάσεις, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο»: Τα παραπάνω είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενος σε εργάτες οικοδόμους στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Μιλώντας ειδικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που μπλέκει τη χώρα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σημείωσε ότι κάθε χρόνο δίνει 4 δισ. για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κ.α. «Το ίδιο κάνουν και οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό λέμε ότι κανένας λαός δεν έχει συμφέρον από το να είναι η χώρα του στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Οι εργάτες του εργοταξίου ανακαίνισης του «Αστέρα» έχουν πείρα από αγώνες, όπως αυτόν που δίνουν εδώ και πολλούς μήνες μαζί με το Συνδικάτο τους, για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ο Γ. Πρωτούλης τούς κάλεσε να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να θυμηθούν ότι την περίοδο της ανάπτυξης και των μεγάλων έργων που προηγήθηκε της κρίσης, έπαιρναν ένα μεροκάματο λειψό και είχαν χιλιάδες θύματα από εργατικά «ατυχήματα». Σήμερα, που φαίνεται να υπάρχει αναιμική ανάκαμψη, τους κάλεσε να μη δεχθούν να δουλεύουν για μεροκάματα πείνας, ανασφάλιστοι, χωρίς μέτρα ασφαλείας. «Φτιάχνετε ένα παλάτι, που θα το απολαμβάνουν οι μεγιστάνες του πλούτου. Αυτοί που στην ανάπτυξη ξεζουμίζουν τους εργάτες και στην κρίση τούς πετούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην πάλη. Να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους κομμουνιστές και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Συνεχίζεται η πολιτική δράση

Η καθημερινή πολιτική δράση των ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζεται σήμερα και τις επόμενες μέρες. Με περιοδείες και συγκεντρώσεις απευθύνονται στους εργαζόμενους, καλώντας τους «να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται:

Σήμερα Τρίτη:

-- Κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του κόμματος, θα περιοδεύσει στην περιοχή. Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της «Venus Growers» στη Βέροια. Στις 11.30 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στον πολυχώρο «Ελιά» στη Βέροια, και στη 1.30 μ.μ. θα επισκεφθεί τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

-- Η ΚΟ Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Ανω Πόλης, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Οι ΚΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Κ. Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, με ομιλητή τον Μιχάλη Μπέλλα, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.

Αύριο Τετάρτη:

-- Οι ΚΟ Μετάλλου Κ. Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αμπελοκήπων, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη.

-- Οι ΚΟ Μεταφορών καλούν σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Στράτο Κουρτζανίδη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Τροφίμων Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον 3ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.


Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη, στις 5.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εθνικής Τράπεζας Αττικής καλεί στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 1-3) σε εκδήλωση με θέμα «Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας - μελετάμε τις εξελίξεις - δυναμώνουμε το ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους» διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς (Βυζαντίου 3). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org