ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ατζέντα νέων επεμβάσεων

Η Ρωσία δηλώνει ότι η αναστολή πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας λόγω Ουκρανίας θα βλάψει και τη λυκοσυμμαχία

Από τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες
Από τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου επιβεβαιώθηκαν η καταδίκη της ενσωμάτωσης της Κριμαίας από τη Ρωσία και η δέσμευσή του για ένταξη της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αναστολή της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, περιορίζοντάς την μόνο σε επίπεδο διπλωματικό και τους λεγόμενους πρεσβευτές. Η κίνηση αυτή, που εντάσσεται στις λεγόμενες κυρώσεις, προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, που είπε ότι «επιστρέφει στη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου». «Η γλώσσα των δηλώσεων μοιάζει μάλλον με τα φραστικά κονταροχτυπήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. Και προσθέτει: «Η τελευταία φορά που το ΝΑΤΟ είχε πάρει μια τέτοια απόφαση ήταν το 2008, αναφορικά με τον πενθήμερης διάρκειας πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία, η συμμαχία επανέλαβε αργότερα τη συνεργασία με δική της πρωτοβουλία. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα κερδίσει από τη διακοπή της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και των φυσικών καταστροφών και των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία ζητά από τις ουκρανικές αρχές να εφαρμόσουν τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 21 Φλεβάρη από τον ανατραπέντα Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση, και με έμφαση επιμένει ότι δεν αρκούν μόνο κινήσεις όπως η προχτεσινή απομάκρυνση φασιστών του «Δεξιού Τομέα» από ξενοδοχείο του Κιέβου, αλλά απαιτείται ουσιαστικός αφοπλισμός και επίσης σεβασμός των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Πάντως, η ανησυχία του ΝΑΤΟ εκφράζεται και από τον Αμερικανό πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο οποίος ηγείται των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει όλες τις δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται στα σύνορα με την Ουκρανία εάν επιθυμούσε να εισβάλει στη χώρα και θα μπορούσε να πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς της σε τρεις έως πέντε μέρες». Σημείωσε ότι εντόπισε δείγματα κινήσεων του ρωσικού στρατού τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι κινείται προς επιστροφή στις αρχικές του θέσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ζήτησαν από τον πτέραρχο Μπρίντλαβ να εκπονήσει μέχρι τις 15 Απρίλη πακέτο εξασφάλισης της ασφάλειας των μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή και βέβαια είναι σε εξέλιξη γυμνάσια στη Λιθουανία και έχουν αναγγελθεί και στην Ουκρανία.

Αφγανιστάν, Γεωργία και συνεργασία με χώρες του Κόλπου

Στη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ εξετάσθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενόψει των εκλογών του Σαββάτου. Επαναλήφθηκε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα παραμείνουν με δήθεν εκπαιδευτικό ρόλο. Σήμερα, στη λεγόμενη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν, από το 2003, υπηρετούν 50.000 στρατιωτικοί.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Μάια Παντζίκτζε, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η λυκοσυμμαχία στηρίζει την ένταξη της χώρας σε αυτή, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, εκθείασε τη συνεργασία και τη συμμετοχή δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Στην έδρα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν και εκπρόσωποι της λεγόμενης Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Ισταμπούλ, που περιλαμβάνει τις χώρες του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και σημειώθηκε ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί ενώ αναγνωρίσθηκε η συνεισφορά αυτών των πετρομοναρχιών στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα και κινήσεις τακτικής

Η νέα αστική εξουσία στην Ουκρανία προχωράει με γοργούς ρυθμούς την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα που έχουν χτυπηθεί ήδη μια 20ετία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Ετσι, χτες η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, διά του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ολεξάντερ Σλαπάκ, ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση θα φτάσουν το 73% και αυτό θα γίνει σταδιακά ως το 2017. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την απόφαση λέγοντας ότι οι τιμές ήταν σταθερές από τον Ιούλη του 2010, ενώ η τελευταία αύξηση κατά ένα τρίτο από τη ρωσική «Γκαζπρόμ» έπαιξε ρόλο. Βέβαια, η συμφωνία και το μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το δάνειο των έως 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων προϋποθέτει σειρά από αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που θα επιδεινώσουν και άλλο την κατάσταση για το λαό, για να «ξελασπώσει» από την κρίση η ουκρανική πλουτοκρατία.

Αλλη μια «ένεση» για το κεφάλαιο 1 δισ. δολαρίων αποφασίστηκε την Τρίτη το βράδυ από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που θα πάει προς υπογραφή στον Αμερικανό Πρόεδρο. Επίσης, ενέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (περιορισμούς σε βίζες και πάγωμα λογαριασμών για αξιωματούχος) για την ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς

Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε συνέντευξή του χτες που μεταδόθηκε από το ρωσικό δορυφορικό και καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο «Dojd» σημείωσε για την ενσωμάτωση της Κριμαίας ότι «δεν μπορεί να τη δεχτεί». «Αν αυτό είχε συμβεί όταν ήμουν εγώ στην εξουσία, θα είχα προσπαθήσει να το εμποδίσω», πρόσθεσε και είπε ότι την ευθύνη για την απώλεια της Κριμαίας έχει η νέα εξουσία με τη στάση της. «Είναι η ακραία θέση τους σχετικά με τη ρωσική γλώσσα, σχετικά με τις περιοχές όπου ζει ρωσόφωνος πληθυσμός. Οι προσπάθειες να υπαγορεύσουν στους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζουν προκάλεσε τη διαμαρτυρία τους».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση στη Ρωσία εμφανίζει το 67% των Ρώσων να υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα «προστατεύει τα δικαιώματα εκείνων που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως των ρωσόφωνων πληθυσμών» στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσια αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει να διχάσει ακόμη περισσότερο τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εμφανίζεται να έχει προγραμματιστεί συνάντηση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών την επόμενη η βδομάδα στην Βιέννη.

Ποροσένκο: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να διχάσει

Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και δύο ακόμα εξελίξεις. Από τη μία ο μεγαλοκαπιταλιστής Πέτρο Ποροσένκο, σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής με θητεία σε κυβερνήσεις Γ. Τιμοσένκο και Β. Γιανουκόβιτς, υποψήφιος πρόεδρος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα διχάσει τη χώρα, και αυτό γιατί το ποσοστό των πολιτών που το θέλει είναι κάτω από το 50%. Είπε ότι ο ίδιος προτιμά τη συνεργασία με χώρες εγγυήτριες όπως η Γαλλία ή Βρετανία και επίσης ότι το έχει ήδη συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών. Επίσης, κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε εμπάργκο στο ρώσικο φυσικό αέριο.

Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που έδωσε το πόρισμα για το θάνατο του ηγέτη του «Δεξιού Τομέα» αρχιτραμπούκου φασίστα Ολεξάντρ Μουζίτσκο στις 25 Μάρτη σε συμπλοκή με την αστυνομία που τον καταζητούσε. Σύμφωνα με αυτό, οι αστυνομικοί έδρασαν με τον πρέπον τρόπο, υπήρξε συμπλοκή, τραυματισμός του αλλά «ο θάνατος με σφαίρα στην καρδιά προήλθε από το όπλο του ίδιου σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε πυρά». Δηλαδή, ουσιαστικά επρόκειτο για αυτοτραυματισμό. Θυμίζουμε ότι αυτή η εκτέλεση είχε αφήσει υποψίες για δράση των λεγόμενων ομάδων αυτοάμυνας που έχουν συγκροτήσει ρωσόφωνοι που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου.

ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΕΣ ΑΡΧΕΣ
«Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

«Στο τέλος των ερευνών, μπορεί να μη μάθουμε την αληθινή αιτία (σ.σ. για την εξαφάνιση του αεροσκάφους)», δήλωσε χτες ο αρχηγός της Μαλαισιανής αστυνομίας Κχαλίντ Αμπου Μπακάρ, ο οποίος διευκρίνισε πως η έρευνα μπορεί να συνεχίζεται «επ' αόριστον».

Δίνοντας κι αυτός νέα τροφή στα «σενάρια» όχι μόνο για την τύχη του μοιραίου «Μπόινγκ 777», αλλά και για πιθανή απόκρυψη στοιχείων από τις αρχές, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς μπορεί να επηρεάσουν μια δίωξη ή μια δίκη, αν κάτι τέτοιο συμβεί στο μέλλον». Αυτά, χωρίς να έχει ακόμα δοθεί καμία εξήγηση, βδομάδες μετά τη βεβαιότητα, με την οποία η μαλαισιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», που «χάθηκε» από τα ραντάρ στις 8 Μάρτη, «κατέληξε» στον Ινδικό Ωκεανό και δεν υπάρχουν επιζώντες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες, στην Καμπούλ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Σαββάτου και την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της χώρας.

Εκτός από τον βομβιστή, σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Ο ύποπτος έφτασε στο σημείο με στρατιωτική περιβολή (χωρίς να καταφέρει να μπει στο κτίριο) και οι αρχές αναζητούσαν το όχημα που οδηγούσε, ερευνώντας πώς κατάφερε να περάσει τα σημεία ελέγχου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν», που εδώ και καιρό έχουν καλέσει σε αποχή από τις εκλογές, καταγγέλλοντας ότι είναι «στημένες» από τις ΗΠΑ.

Επίθεση σημειώθηκε χτες και στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων, ανάμεσά τους και ενός υποψηφίου για το περιφερειακό συμβούλιο στην περιοχή. Οι επιθέσεις που τις τελευταίες βδομάδες έχουν πυκνώσει στη χώρα, αναζωπυρώνουν διαρκώς τη συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας. Το θέμα, άλλωστε, θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και στην ατζέντα του επόμενου προέδρου - όποιος κι αν είναι - καθώς μέχρι το τέλος του 2014 θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα από το 2001. Βεβαίως, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την «αξιοποίηση» των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, πολλοί (με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραμείνουν, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και συνολικά στη στήριξη των αφγανικών αρχών στο πλαίσιο του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ