ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα αεροπλάνα Αβακς

ΘΩΜΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗΣ,Αθήνα: Στο Ακτιο Πρέβεζας - ως γνωστό - υπάρχει αμερικάνικη βάση των αεροπλάνων Αβακς. Ενα τέτοιο αεροπλάνο, έχοντας προηγμένη τεχνολογική δυνατότητα, χωρίς καν να απομακρυνθεί από την περιοχή της βάσης του, μπορεί από απόσταση 200 ναυτικών μιλίων (370 χλμ) ν' ανιχνεύσει, παρακολουθήσει και αναγνωρίσει ένα ελικόπτερο που πετάει χαμηλά, αλλά και με ηλεκτρονικές παρεμβολές να το κάνει ν' αποσυντονιστεί, να χάσει τον προσανατολισμό του και να πέσει. Ούτε η καλύτερη πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να διαπιστώσει το αίτιο της πτώσης αυτής. (Η απόσταση του Ακτιου από την περιοχή της βραχονησίδας Ιμια είναι 600 χλμ).

Τα πετρέλαια του Αιγαίου

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ,Περιστέρι (Αττικής): Είμαι ένας ταπεινός Ελληνας πολίτης. Οι πρόγονοί μου το 1821 έχυσαν ποτάμι το αίμα τους για τη λευτεριά της Πατρίδας. Το ίδιο και στον εμφύλιο, όπου η οικογένειά μου είχε οκτώ σκοτωμένους. Εγώ αγωνίστηκα πρωτοπόρος στη Νομική και στο Πολυτεχνείο.Βλέποντας τα πρόσφατα γεγονότα με τους Τούρκους θα ήθελα να σημειώσω ότι: Οι πολυεθνικές της Αμερικής και της Ευρώπης, που ως επί το πλείστον, ελέγχονται από φιλάργυρους Εβραίους, θέλουν να βάλουν κάτω από τον έλεγχό τους τα πετρέλαια του Αιγαίου, είτε βάζοντας τους δύστυχους Τούρκους και Ελληνες να χύσουν το αίμα τους σε έναν πόλεμο, είτε, και το πιο πιθανό, δίνοντας στους ημέτερους καπιταλιστές ή στους αντίστοιχους Τούρκους ψιχία.

Η μοίρα ενός αστυνομικού

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΠΤΗΣ,Ζωγράφου (Αττικής): Είμαι συνταξιούχος αστυνομικός. Τα δυο τελευταία χρόνια ζω σε άθλια κατάσταση. Υπηρετούσα στην Αστυνομία, αλλά απολύθηκα για "πολιτικούς λόγους" επειδή ασχολούμουν με μαρξιστικά βιβλία. Συνταξιοδοτήθηκα ύστερα από αυτό, με σύνταξη 57.000 δρχ. το μήνα. Είμαι πια άνεργος και τα αδέλφια μου (όλα ακροδεξιά) δε με βοηθούν καθόλου. Δε μου δίνουν ούτε ένα 500σάρικο τη μέρα για να φάω.

Πρόσφατα θέλησα να νοικιάσω το διαμέρισμα του πατέρα μου, όπου διαμένω, αλλά πηγαίνοντας στο Υποθηκοφυλακείο να πάρω αντίγραφο συμβολαίου, μου ζήτησαν 11.700 δρχ. Γνωρίζοντας που οφείλονται αυτά, ζητώ προστασία από κάθε αρμόδιο ή μη, για την επιβίωσή μου.

Απαράδεκτος κοινωνικός ρατσισμός

Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ από τη Μυτιλήνη, διαμαρτύρεται - με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, κοινοποιώντας τη στα ΜΜΕ Αθήνας και Λέσβου - για το παρακάτω θέμα: "Είμαι ένας αγανακτισμένος πολίτης - γράφει - και δεν είναι δυνατόν να ανεχθώ την απάνθρωπη, απαράδεκτη και ρατσιστική ενέργεια, να απολυθεί η καθαρίστρια του Γυμνασίου - Λυκείου Παμφίλων - Λέσβου γιατί ο γιος της ήταν φορέας του ΑΙDS.

Ο γιος τελικά της άτυχης γυναίκας πέθανε και κηδεύτηκε στις 3 Γενάρη 1966 στην Κοινότητα Παμφίλων.

Ζητώ να αναλάβετε το θέμα και να επαναφέρετε στη θέση της, τη δυστυχισμένη μητέρα, απολυμένη καθαρίστρια του Γυμνασίου - Λυκείου Παμφίλων - Λέσβου.

Ο λαός ξέρει

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗΣ,από την Κηφισιά, γράφει: Ψάχνουν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν, αν ο χειρισμός στα Ιμια ήταν εθνική ταπείνωση ή όχι. Συμβουλεύουν το λαό για ομοψυχία και ψυχραιμία και να νιώθουν περήφανοι. Επί δεκαετίες, όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο φαίνεται πως δεν κατάλαβαν την περηφάνια του ελληνικού λαού και την προσφορά του σε θυσίες, όταν η πατρίδα είχε την ανάγκη. Πάντα ο απλός λαός έδειξε τον πατριωτισμό του. Αλβανικό Επος, Εθνική Αντίσταση. Τον πόθο του για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, πρόοδο, τον έδειξε με τους αγώνες του ενάντια στους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές του. Αυτοί έβαζαν εμπόδια στο δρόμο του, με δικτατορίες, εμφυλίους πολέμους, εξοντωτικούς διωγμούς, θανατοδικεία και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Ολα αυτά τα κακά, μας έλεγαν, τα έκανε η επάρατος Δεξιά. Αλλα κι εσείς οι "σοσιαλιστές" του ΠΑΣΟΚ συνεχίζετε με περισσότερο ζήλο την καταστρεπτική πορεία. Βάλατε στην παρέα των Ευρωπαίων "συμμάχων" μας - και τους Τούρκους μακελάρηδες - με την Τελωνειακή Ενωση. Στείλατε στρατό στη Βοσνία (στη βάση του "Ιδού ο στρατός σας"). Ξεχαρβαλώσατε την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Ανεβάσατε το εξωτερικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη και οδηγήσατε σε απόγνωση αγρότες, εργάτες, συνταξιούχους, υπαλλήλους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όλο τον εργαζόμενο λαό. Εξυπηρετήσατε με αξιοζήλευτη προθυμία τους πλουτοκράτες.

Σταματήστε εδώ το κακό, όλοι εσείς οι υμνητές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ! Φτάνει πια η δουλοπρέπεια. Φέρτε πίσω τα παιδιά μας από τη Βοσνία. Διώξτε τα ορμητήρια του θανάτου (βάσεις κλπ.). Ξεσκεπάστε τα σκοτεινά σχέδια "φίλων" και "συμμάχων", που υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας μας. Χαράξτε ανεξάρτητη πολιτική. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας μας.

Οσο για τον λαό μας, ήταν και είναι υπερήφανος. Και σίγουρα θα βρει τον τρόπο να τιμωρήσει όσους του έφεραν δεινά και να τιμήσει αυτούς που αγωνίζονται στο πλευρό του.

Αν σας βαστάει!..

Στεναχωρήθηκα αφάνταστα με τα γεγονότα που προκάλεσαν την κρίση στο Αιγαίο. Πολλά ακούστηκαν και πολλά ειπώθηκαν για το ποιος ευθύνεται για την επικίνδυνη τροπή που πήραν τα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας, με φανερά πια τα σύννεφα του πολέμου στον ουρανό της.

Εγώ ρωτώ κατ' ευθείαν τους δυο "μεγάλους" της πολιτικής μας σκηνής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που είναι και κυβέρνηση - γιατί προσπαθούν να βρουν και να μας πουν την αιτία του κακού, όταν οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ίδιοι ευθύνονται για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας; Δεν το ξέρανε, αυτοί και οι παρατρεχάμενοί τους, όταν βάζανε την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά κάτω από συμφωνίες Μάαστριχτ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ότι εκεί θα καταλήγαμε; Το ΚΚΕ φώναζε και ξαναφώναζε ότι οι συμφωνίες και οι συμμαχίες αυτές όχι δε μας εξασφαλίζουν ευημερία και ασφάλεια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και τότε όλα τα κόμματα μαζί, δεμένα με τις υπογραφές τους, κορόιδευαν το ΚΚΕ ότι είναι απομονωμένο στο δικό του κόσμο.

Μη φωνάζετε λοιπόν για προδότες και προδοσίες κάνοντας επίδειξη ψεύτικου πατριωτισμού.. Αν σας βαστάει και ενδιαφέρεστε πραγματικά για την Ελλάδα, τραβάτε να αποσύρετε τα στρατεύματα που στείλατε, με τα παιδιά του ελληνικού λαού, στη Βοσνία. Κλείστε τις βάσεις του θανάτου των Αμερικάνων και πάψτε να υποκλίνεστε μπροστά στους "μεγάλους συμμάχους μας". Εγώ, ένας απλός άνθρωπος, τα καταλαβαίνω όλα αυτά και εσείς οι "τρανοί" δεν τα γνωρίζετε;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΣΤΑΣ

Αντιστασιακός

Τσούκα Φθιώτιδας

Μας πάτε για απόσυρση...

(Ανοιχτή επιστολή αγροτών στον υπουργό Γεωργίας)

Προς τον υπουργό Γεωργίας απευθύνουν ανοιχτή επιστολή οι Διοικήσεις των Αγροτικών, Κτηνοτροφικών συνεταιρισμών καθώς και άλλων Μαζικών Φορέων της Αρκαδίας (23 σφραγίδες και υπογραφές), διαμαρτυρόμενοι στην κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική. "Τα ψυγεία είναι γεμάτα από τα προϊόντα μας, αγροτικά και κτηνοτροφικά. Η παραγωγή πατάτας νέας σοδειάς, μόνο στη Θράκη έφθασε τους 30.000 τόνους, ενώ 1.000 τόνοι περσινής πατάτας υπάρχουν στην Αρκαδία. Γιατί λοιπόν αφήσατε να γίνει εισαγωγή πατάτας, καθώς και άλλων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων; Ετσι εννοείτε την κοινωνική πολιτική; Τα μήλα μας, τα πορτοκάλια μας κ.ά. στην απόσυρση, βουλιάζοντας έτσι την εσωτερική αγορά, χώρια που υπάρχουν γειτονικοί μας λαοί (Σερβοβόσνιοι) που τα 'χουν απόλυτη ανάγκη.

Πιστεύουμε ότι η επόμενη απόσυρση θα 'μαστε εμείς, οι ίδιοι οι Ελληνες αγρότες. Οσο για την ακριτική Θράκη, αυτή θ' αδειάσει από τους αγρότες της για να παραδοθεί πια ελεύθερα στους Τούρκους.

Κύριε υπουργέ, καταστρέφοντας την παραγωγή μας, μας αναγκάζετε να πουλάμε τα χωράφια μας, τη γη μας, την πατρίδα μας στους ξένους για οικόπεδα, για να γίνουμε μια μέρα πρόσφυγες μέσα στον τόπο μας, νέοι "Παλαιστίνιοι".

Μήπως πρέπει να καταφύγουμε στη βία για να σταματήσετε τις εισαγωγές προϊόντων που εμείς παράγουμε πληθώρα;

Σας ψηφίζουμε να λύσετε προβλήματα και όχι να μας προσθέσετε και δημιουργήσετε καινούρια. Περιμένουμε την αντίδρασή σας σ' όλα αυτά που σας θίγουμε παραπάνω".

"Εισαγόμενος" καρνάβαλος

Μπορεί να είναι έθιμα του τόπου μας. Μπορεί να μας αρέσουν τα θεάματα. Αλλά όταν ακούμε αστρονομικά ποσά να διατίθενται από τους δήμους σε βάρος του δημόσιου κορβανά για γιορτές λίγων ωρών, είναι να απορεί κανείς με το σκεπτικό της πλειοψηφίας των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων. Και ενώ ενέκριναν αυτά τα κονδύλια για τα καρναβάλια, για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, δρόμους και κοινωνικές παροχές σε ασθενέστερες ομάδες δημοτών, που υποφέρουν και έχουν ανάγκη, δεν υπάρχει δεκάρα.

Αυτά τα έθιμα, παλιότερα, είχαν έναν αυθόρμητο χαρακτήρα, πηγαίο κέφι, ο καθένας, με δικά του έξοδα, έκανε τις μεταμφιέσεις του, με όσα μέσα διέθετε. Τώρα, όμως, με την αντίληψη ότι πρέπει να μη μείνουμε πίσω από τα φανταχτερά καρναβάλια της Βραζιλίας, αρχίσαμε να τους αντιγράφουμε και να μεταφέρουμε τους δικούς τους τρόπους γιορτής, ξένους προς τα ήθη και έθιμά μας και έξω από τη δική μας νοοτροπία. Η Βραζιλία είναι μια τροπική, ζεστή νοτιοαμερικάνικη χώρα με δικά της ήθη και η χώρα μας, αντίστοιχα, με τα δικά της. Γιατί, λοιπόν, σώνει και καλά ν' αλλάξουμε εμείς τον τρόπο διασκέδασής μας; Γιατί πρέπει και στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα βραζιλιάνικο καρναβάλι - "μαϊμού"; Είναι δε γνωστό ότι κάθε τι που δεν είναι αυθεντικό είναι και άσχημο.

Δε νομίζετε όμως, κύριοι αρμόδιοι, ότι πέρα από θεάματα με κοπελίτσες ημίγυμνες που λικνίζουν τα οπίσθιά τους, έχουμε σπουδαιότερα ζητήματα να ασχοληθούμε;

Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- Συμβουλευτική Επιτροπή της Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.Λάβαμε το υπόμνημά σας.

- ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΥΛΙΔΗ,ιδιωτικό υπάλληλο, Ανω Πατήσια. Λάβαμε την επιστολή σου, με την οποία ασκείς κριτική στον σημερινό πρωθυπουργό, κ. Σημίτη. Κατακρίνεις, επίσης, τη στάση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που, για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, ρυθμίζουν τα θέματα, πάντα προς όφελος της Τουρκίας.

- ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ,Ανω Καλεντίνη Αρτας. Λαβαίνουμε ταχτικά τις κακογραμμένες αναφορές σου στις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνση Δασών Αρτας), με αίτημα την εκχέρσωση δασικής έκτασης. Οπως μας είπαν από τη Διεύθυνση Δασών Αρτας, το αίτημά σου είναι παράνομο και άδικα αγωνίζεσαι τόσα χρόνια για κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία(Ν. 998/79 2081/92).

- ΧΑΡΗ ΡΑΚΙΤΖΗ,Γκάμπροβο (Βουλγαρία). Το γράμμα σου το ταχυδρομήσαμε στον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη στη Θεσσαλονίκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ