ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επιτυχία της μάχης είναι στο χέρι όλων μας!

Συνέντευξη με την Ελένη Μυτικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η κατάταξη των Οργανώσεων της ΚΝΕ
Η κατάταξη των Οργανώσεων της ΚΝΕ
Ο πρώτος μήνας της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ έχει περάσει και στο δεύτερο μήνα όλες οι Οργανώσεις κλιμακώνουν την προσπάθειά τους ώστε να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν θέσει.

Μετά το τελευταίο πανελλαδικό «κλείσιμο», το Κόμμα καλύπτει το στόχο του κατά 59,18%, ποσοστό που μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επιτυχία της μάχης. Στο πλάι του Κόμματος δίνει τη μάχη και η ΚΝΕ, απευθυνόμενη πλατιά με το κουπόνι στη νεολαία που εργάζεται, στα παιδιά των εργατικών οικογενειών που σπουδάζουν, είναι στο σχολείο. Η συζήτηση με τους νέους και τις νέες για να ενισχύσουν το ΚΚΕ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συζητηθούν πλευρές της πολιτικής του Κόμματος, των πολιτικών εξελίξεων, της δράσης των εργαζομένων και της νεολαίας.

Για την προσπάθεια της ΚΝΕ, η οποία έχει καλύψει το πλάνο της κατά 55,16%, μίλησε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» η Ελένη Μυτικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

***

-- Πώς κρίνεται η μέχρι τώρα προσπάθεια της ΚΝΕ;

-- Είμαστε στη μέση της μάχης και είμαστε ήδη στο 55,16 %. Στόχος μας δεν είναι απλώς να πιάσουμε το πλάνο μας. Επιδιώκουμε να υπερκαλύψουμε τους στόχους μας σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε Οργάνωση, σε κάθε ΟΒ, ατομικά ο κάθε σύντροφος.

Η ΚΝΕ έχει αποκτήσει μια θετική πείρα, κάθε χρόνο υπερκαλύπτουμε το πλάνο μας. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή έχουμε «στρωμένο έδαφος» στη νεολαία, από το κύρος που έχει το Κόμμα μας στο λαό, από την πρωτοπόρα, μαχητική, αταλάντευτη, ανιδιοτελή δράση του.

-- Τι δυσκολίες συναντάμε στη νεολαία;

-- Η μάχη αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, έχει μεγάλες απαιτήσεις. Υπάρχουν και ορισμένες ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η πλειοψηφία των νέων που απευθυνόμαστε πλατιά με το κουπόνι ενίσχυσης, ίσως να μην έχουν ξαναδεί ποτέ τους κουπόνι, ίσως να ξαφνιάζονται που το Κόμμα τούς ζητάει οικονομική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, η αστική προπαγάνδα που τσουβαλιάζει όλα τα κόμματα για να οδηγήσει τους νέους στην απογοήτευση, η επίθεση απέναντι στο ΚΚΕ με ψέματα και συκοφαντίες, με επίκεντρο τα οικονομικά του, έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Ομως η θαρραλέα και ειλικρινής συζήτηση για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος και της ΚΝΕ, η συζήτηση για το πώς λειτουργεί και δρα το Κόμμα μας σχεδόν 100 χρόνια τώρα, το γεγονός ότι το στήριγμά του είναι ο λαός και η νεολαία, σπάει τους όποιους δισταγμούς, μας ανοίγει δρόμους στην επαφή μας με τους νέους. Οι άνθρωποι που σε αυτές τις συνθήκες, που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, κάνουν το βήμα και δίνουν για πρώτη φορά ενίσχυση στην Οργάνωση, αν και δυσκολεύονται, καθώς δίνουν από το μικρό τους υστέρημα, κάνουν ένα πιο στέρεο βήμα συμπόρευσης με την ΚΝΕ.


-- Υπάρχουν παραδείγματα Οργανώσεων που ξεχωρίζουν;

-- Υπάρχουν αρκετά θετικά παραδείγματα που δείχνουν τις δυνατότητες και τα περιθώρια για όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Για παράδειγμα:

Η Οργάνωση του Αιγαίου για πρώτη φορά είναι στην κορυφή της κατάταξης της άμιλλας του ΚΣ και, όπως όλα δείχνουν, θα πιάσει το πλάνο της πολύ πριν τη λήξη της μάχης. Αυτό το έχει καταφέρει με την αυτοθυσία και το παράδειγμα των στελεχών και μελών της ΚΝΕ, που με «κόκκινα μεροκάματα» και εισφορές έχουν καλύψει σημαντικό κομμάτι του πλάνου, σε συνδυασμό με το μεγάλο άνοιγμα σε νέους και νέες. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των μαθητών μας π.χ. στη Σάμο και στη Ρόδο, που πρωτοστατούν στις μαθητικές κινητοποιήσεις, αναγνωρίζονται από τους συμμαθητές τους ως πρωτοπόροι στον αγώνα τους και ενισχύουν οικονομικά την Οργάνωση, γιατί ακριβώς καταλαβαίνουν στην πράξη τη σημασία συνολικά της ισχυροποίησης της ΚΝΕ.

Αντίστοιχα στην Α' Αθήνας, που είναι η πρώτη συνοικιακή Οργάνωση της Αττικής, ξεχωρίζει η προσπάθεια των μαθητικών ΟΒ. Οι σύντροφοι μαθητές έχουν δημιουργήσει από την αρχή της μάχης τούς «κόκκινους κουμπαράδες» τους, που ευρώ το ευρώ μαζεύουν από το μικρό χαρτζιλίκι τους για να αποδώσουν τις συνδρομές τους και εισφορές. Ταυτόχρονα, έχουν συγκεντρώσει οικονομική ενίσχυση με οργανωμένο σχέδιο αλλά και μαζικές εξορμήσεις από τους συμμαθητές, τους φίλους, την οικογένεια, τη γειτονιά αλλά και τους καθηγητές τους. Επίσης, έχουν πάρει πρωτοβουλίες με φαντασία και μεράκι που βοηθούν στη μάχη, όπως π.χ. οι μαθητές από τα Σεπόλια και τον Κολωνό που έφτιαξαν μπροσούρα σκίτσων μαθητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ, ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά και μοιράζουν στα σχολεία. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι σύντροφοι από την Α' Αθήνας, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η ουσιαστική και πρακτική βοήθεια της Κομματικής Οργάνωσης.

Αντίστοιχα υπάρχουν πρωτοπόρες ΟΒ, όπως η ΟΒ Δημοσίων ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης που έπιασε το πλάνο της ήδη από τις 17 Νοέμβρη, από την οικονομική ενίσχυση δεκάδων σπουδαστών και έχει αναπροσαρμόσει το στόχο της.

-- Πώς επιδρά η άμιλλα στη μάχη της Οργάνωσης;

-- Η συντροφική άμιλλα είναι καθοριστική για τη μαχητικότητα, τον ενθουσιασμό και συμβάλλει στην αυξημένη προσφορά και αυτοθυσία των συντρόφων.

Από την αρχή της μάχης, ξεκίνησαν και οι «προκλήσεις»... Μέχρι στιγμής οι Οργανώσεις έχουν φτάσει στην κατάταξη που φαίνεται στον πίνακα, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η ΟΠ Αττικής κάλεσε την ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας (53,40% - 58,50%). Η ΟΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας κάλεσε την ΟΠ Πελοποννήσου (65,02% - 58,00%). Η ΠΟ ΑΕΙ Αθήνας κάλεσε την ΤΟ ΑΕΙ Πάτρας (38,80% - 44,00%). Η ΠΟ ΤΕΙ Αθήνας κάλεσε την ΤΟ ΤΕΙ Πάτρας ( 33,70% - 43,30%). Τέλος, η ΤΟ Α' Αθήνας κάλεσε την ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης (57,00% - 43,00%). Η ΠΟ Δυτικής Αθήνας κάλεσε την ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης (27,00% - 45,00%).


ΕΕΔΥΕ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε συγκέντρωση ενάντια στην επικίνδυνη για το λαό συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σήμερα, Κυριακή 3 Δεκέμβρη, μέρα που ολοκληρώνεται το 18ο Συνέδριό της, στις 5 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και εντείνει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Βήμα βήμα αποκαλύπτονται τα όσα συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ: Αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, νέα βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τεράστια ποσά για "αναβάθμιση" των "F-16". Αμερικανικά στρατιωτικά κλιμάκια εξετάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, για νέες βάσεις.

Ολη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ο ελληνικός λαός εκτίθεται σε θανάσιμους κινδύνους. Ολα τα αστικά κόμματα ομοφωνούν, γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πολιτική που τσακίζει το λαό, η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (...) Τα περί "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και Ελλάδας "κόμβου Ενέργειας και μεταφορών" είναι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολα αυτά πρέπει να συναντήσουν τη μαζική λαϊκή καταδίκη και εναντίωση. (...) Να σηκώσουμε λαϊκό αγωνιστικό φράγμα, να αποκαλύψουμε τα σχέδιά τους, τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που συντάσσονται στην "εθνική στρατηγική", που είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

  • ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό αφέντη στον τόπο του».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ