ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχει «δίκαιη» ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα

«Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, για την εξουσία». Με το σύνθημα αυτό οι ΚΟ του ΚΚΕ αναπτύσσουν δραστηριότητα, που περιλαμβάνει περιοδείες, συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε δεκάδες τόπους δουλειάς, με στόχο να συζητηθεί πλατιά ο πραγματικός αντεργατικός χαρακτήρας της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Για να δοθεί απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους ενάντια στα μέτρα που αποφασιστικά προωθεί με την 3η «αξιολόγηση», τον προϋπολογισμό κ.λπ. Η μεγάλη αυτή εξόρμηση του Κόμματος, ενόψει και της απεργίας της 14ης Δεκέμβρη, αποτελεί μαχητικό κάλεσμα προς την εργατική τάξη για την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ, γιατί στην πολιτική του πρόταση βρίσκονται η ελπίδα και η αγωνιστική διέξοδος.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι παρακάτω παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς:

Αύριο, Δευτέρα:

-- Στις 10 π.μ. στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, με επικεφαλής τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ηλεκτροτεχνείο του ΑΗΣ Καρδιάς, με επικεφαλής τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δ. Μακεδονίας.

-- Στο ξενοδοχείο «Imperial», στη Λάρισα στις 12.30 μ.μ., με την Κατερίνα Γκρίμπα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Λάρισας.

Την Τρίτη 5 Δεκέμβρη:

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο του τραμ και της ΟΣΥ στο Ελληνικό, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ. στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ Περιστερίου και στις 10 π.μ., στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου με επικεφαλής την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά, με επικεφαλής τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 8.30 π.μ., στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλο.

-- Στις 12 μ., στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με επικεφαλής τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δ. Μακεδονίας.

-- Στις 5 μ.μ., στο ΙΕΚ Κοζάνης και στις 6 μ.μ., στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης, με επικεφαλής τον Δημήτρη Τζελαπτσή, μέλος της ΤΕ Κοζάνης.

-- Στις 6 μ.μ., στα εμπορικά πολυκαταστήματα της Κοζάνης, με επικεφαλής τον Γιώργο Γκούμα, μέλος της ΤΕ Κοζάνης.

-- Ομιλία στο αμαξοστάσιο δήμου Καρδίτσας, στις 7 π.μ., με τον Νίκο Τέγο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στην ΜΠΕΤΙΝΑ, στη Λάρισα, στις 11 π.μ., και στις 12 μ. στη ΣΤΑΦ θα μιλήσει ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Λάρισας, στις 6 μ.μ., με τον Θανάση Μπιζαϊντέ, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Σε υπηρεσίες Εκπαίδευσης, στη Λάρισα, στις 11 π.μ., με τον Χρήστο Μπίκα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Εδωσαν αποφασιστική απάντηση στη νοθεία και τον εκφυλισμό

Από την κινητοποίηση το βράδυ της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση το βράδυ της Παρασκευής
Απέναντι στην προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να οργανώσει εκλογές νοθείας και απάτης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), μια σειρά συνδικάτα της Πάτρας, από τα πιο μαζικά της δύναμης του ΕΚΠ, ανέλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία: Στο πλαίσιο μαζικής σύσκεψης που πραγματοποίησαν στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΕΚΠ και της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, πετώντας έξω τους εργατοπατέρες και τους φίλους των αφεντικών.

«Το Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχος των αφεντικών. Η νοθεία και απάτη δεν θα περάσει»: Το σύνθημα στο γιγαντοπανό που ανάρτησαν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΠ στην πρόσοψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου έδωσε το στίγμα της πρωτοβουλίας τους.

Αυτό ήταν και το περιεχόμενο του πλατιού καλέσματος που απηύθυναν με κάθε τρόπο στην εργατική τάξη της Πάτρας, στους ανέργους, στα συνδικάτα και τις Επιτροπές Αγώνα, να αγκαλιάσουν αυτήν τη δίκαιη πρωτοβουλία, συμμετέχοντας μαζικά σε συγκέντρωση χτες Σάββατο, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο του ΕΚΠ σήμερα Κυριακή, καθιστώντας το πραγματικά συνέδριο της εργατιάς.

Το όργιο νοθείας, εκφυλισμού και απάτης στο οποίο επιδόθηκε το προηγούμενο διάστημα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, «απογειώθηκε» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου στις 14 Νοέμβρη, κατά την οποία η «ηγετική» ομάδα της διοίκησης του ΕΚΠ, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ΠΑΣΚΕ, «νομιμοποίησε» μια σειρά «αντιπροσώπους», με απαράδεκτες διαδικασίες που «έμπαζαν» από παντού, χωρίς κανέναν έστω υποτυπώδη έλεγχο, χωρίς καν να υπάρχουν πρακτικά σωματείων.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση που πήρε προχτές, Παρασκευή, το Πρωτοδικείο Πάτρας, με την οποία «νομιμοποίησε» τους αντιπροσώπους - «μαϊμού», παρεμβαίνοντας ευθέως στις διαδικασίες του συνεδρίου, στηρίζοντας τις εκφυλιστικές μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία της Πάτρας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, κατήγγειλαν αυτήν την απόφαση, επισημαίνοντας: «Το δικαστήριο αποφάσισε να συμμετέχουν στις εκλογές σωματεία που δεν έκαναν καν αρχαιρεσίες, που παρουσίασαν ψεύτικα και πλαστά χαρτιά, που μάζεψαν ψήφους από όλη την Ελλάδα, που δεν έκαναν ποτέ συνεδρίαση, εναντιώθηκαν σε κάθε πρωτοβουλία οργάνωσης και αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων και των ανέργων. Αυτή είναι η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη που νομιμοποιεί τη νοθεία και την απάτη».

Αποτυπώνοντας τη σημασία και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους, τα σωματεία της Πάτρας υπογραμμίζουν: «Η αντιπαράθεση και η κόντρα που έχουμε ανοίξει εδώ και μήνες με αφορμή τις εκλογές του ΕΚ, είναι δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της πόλης μας. Δεν είναι μια μάχη για τα κουκιά, είναι μια ουσιαστική μάχη για το τι προσανατολισμό θα έχει το ΕΚ. Είναι μια μάχη για να σταματήσει το ΕΚ να είναι μηχανισμός της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που το μόνο που επιδιώκει είναι να υποτάξει τους εργάτες στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων της περιοχής μας. Θέλουμε ΕΚ αποκούμπι και πραγματικό στήριγμα των εργατών και των αγώνων τους, και όχι παραμάγαζο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Πατριδογνωμόνιο
Τα απόρρητα του Αη Βασίλη

Τα είδα εκεί κοντά στο ξημέρωμα, πίσω απ' το μεγάλο ταχυδρομικό κουτί που είχαν καταφέρει ν' ανοίξουν. Μια παρέα πιτσιρίκια είχαν παραβιάσει ένα φανταχτερό και πλουμιστό τεράστιο κουτί, απ' αυτά που στήνει η Αγορά, ελεύθερη καθώς είναι, για να εμπορεύεται τις πραγματικές και μη επιθυμίες των παιδιών. Το μικρότερο ήταν πέντε, το μεγαλύτερο άντε δεκαπέντε. Πλησίασα. Βγάλαν κάμποσα φάκελα τσαλακωμένα με παιδικά γράμματα των αποστολέων και παραλήπτη τον Αη Βασίλη. Στο κίτρινο φως της λάμπας ασφαλείας, κυριολεκτικά χολερικό, τα παιδιά διάβαζαν και δε γέλαγαν. Κρυφάκουσα και δε νομίζω ότι θα μπορέσω να ξανακούσω την επίσημη εκδοχή για το συμβάν: Δηλαδή ότι τα παιδιά ήταν βαλτά για να ρίξουν τον Αη Βασίλη - κυβέρνηση από το έλκηθρό του, την ώρα που εκτοξεύεται ως αριστερός με κόκκινη φορεσιά και κατάμαυρο ζωνάρι.

Αη Βασίλη, πες μου ότι δεν θα βάλουν φυλακή τον πατέρα μου, που δούλευε στου Καρυπίδη κι ήρθαν και τον πιάσανε στο σπίτι μας, επειδή ζήταγε τη δουλειά και τα λεφτά που του χρωστάνε για να πάψουμε να πεινάμε.

-- Αη Βασίλη, κάνε να μην αρρωστήσει ο αδερφός μου που μάθαινε γράμματα στις τρώγλες της εστίας, ξεπαγιασμένος και νηστικός, και τον πλάκωσαν στο ξύλο, μπροστά απ' το υπουργείο που δε φέγγει σαν το φεγγαράκι το λαμπρό να περπατάς και να μαθαίνεις γράμματα, αλλά μοιάζει με τη μαύρη τρύπα που λένε οι σοφοί.

-- Αγιε μου Βασίλη, εσύ που 'σαι χοντρός γιατί φαντάζομαι πως έχεις λεφτά και για γλυκά, κάνε να μη μας πάρει η τράπεζα τα κεραμίδια, που όπως λέει κι ο παππούς μου έφτυσε αίμα για να τα βάλει πάνω απ' το κεφάλι μας, να μη μας δέρνει ο καιρός.

-- Αγιε μου Βασίλη, πάρε με κοντά σου και κάνε με καλικάτζαρο, γιατί δεν αντέχω άλλο τη λάσπη που μπήκε στο σπίτι μου και δε βγαίνει με τίποτα, και δεν έχω ούτε πού να κοιμηθώ, ούτε τι να ονειρευτώ. Θα ταΐζω τους ταράνδους σου και θα σου γυαλίζω και τις μπότες και θα μάθω κι Αγγλικά, να σου λέω τραγουδάκια που σ' αρέσουν.

-- Αγιε μου Βασίλη, πάρε τη μαμά μου και στείλε μου μια τράπεζα στη θέση της να με φυλάει, γιατί μόνον αυτές οι τράπεζες, είπε ο κ. Ευκλείδης, θέλουν το καλό της κοινωνίας και το δικό μου. Η μαμά μου φοβάται και κλαίει πως θα χάσουμε το σπίτι μας και είπε ότι θα γίνει εκτός από την πρώτη κι η τελευταία μας κατοικία.

-- Ακου να δεις, κυρ Βασίλη, εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχεις κι ούτε είσαι αριστερός επειδή φοράς κόκκινα. Ο παππούς μου, όμως, που έχει άσπρα μαλλιά και είναι κόκκινος κι έχει και σημάδια απ' αυτό, στο κορμί του, φωνάζει να τον αφήσεις ήσυχο στον ύπνο του. Και να μην του ρουφάς κάθε τέλος του χρόνου και μια μερίδα απ' τη σύνταξη που έχει και δεν του φτάνει να πάρει φάρμακα, να αναπνέει καλύτερα. Γιατί εγώ ξέρω πως είναι και άρρωστος και φτωχός και δε ροχαλίζει απλώς και ξύπνιος, όπως ισχυρίζεται.

-- Δεν ξέρω γιατί ήρθες απ' την Καισάρεια και βασανίζεις τους φίλους μου που βγαίνουν κάπου κάπου απ' το στρατόπεδο προσφύγων και παίζουμε κυνηγητό και μπάλα. Αη Βασίλη, να ξέρεις, είμαι εγώ για τους ξένους, που χάρισα την κούκλα της αδερφής μου στη Φαριντέ, που είναι οχτώ χρονών, την κυνηγάνε κάτι παιδιά που 'χουν στην μπλούζα τους αγκυλωτό και της είπα ότι είμαι ο Αη Βασίλης. Μην εμφανιστείς και μου το χαλάσεις γιατί κατάλαβα πως τα παιδιά τ' αγαπάτε μόνον όταν ζητιανεύουν. Τελεία και παύλα.

Ξημέρωσε. Αποσύρθηκα. Συντετριμμένη, περιμένοντας την τελική αξιολόγηση περί της αποτρόπαιης κατάλυσης του κράτους του γραμματοκιβωτίου, στην οποία είμαι βέβαιη ότι θα προβεί το δίδυμο των αριστερών αρχαγγέλων Τόσκα - Κοντονή...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ