ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Σύνταγμα, ενημερώνοντας για την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που κλιμακώνεται, μεταξύ άλλων και με το αντεργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες Σωματείων και Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο της μάχης να οργανωθεί ενιαία απεργιακή απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες νομοσχεδίου που προωθεί το χτύπημα του 8ωρου, του απεργιακού δικαιώματος, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Μπροστά από τη Βουλή οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν ένα μεγάλο πανό, ενώ τα μέλη των σωματείων μοίρασαν την ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας για τον μακρύ κατάλογο των ανατροπών από την ντουντούκα.

«Δεν φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια και εισοδήματα. Δεν φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δεν φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ηρθε και ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης και του ΣΕΒ», τόνισαν και απηύθυναν κάλεσμα: «Να προετοιμαστεί μαζική, δυναμική απάντηση με πανεργατική απεργία παντού, σε εργοστάσια, γραφεία, ξενοδοχεία, γιαπιά, μαγαζιά».

Για το επικείμενο νομοσχέδιο ενημέρωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκει μέσα στις συνθήκες της πανδημίας την ευκαιρία να καταργήσει το 8ωρο και να γυρίσει τους εργαζόμενους 100 χρόνια πίσω, ξεκαθάρισε πως τα σωματεία δεν θα το δεχτούν.

Οσον αφορά την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπενθύμισε πως κι άλλοι πριν από τη σημερινή κυβέρνηση προσπάθησαν να το κάνουν. «Πήραν τότε την απάντησή τους. Θα την πάρουν και τώρα», τόνισε. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τα μέλη των σωματείων να κάνουν πορεία και εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ερμού.

Αποφάσεις για απεργία

Αποφάσεις για απεργία έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Κορίνθου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Σε απεργιακή προετοιμασία καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες των Σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας, οι παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 4/11, στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας αποφάσισε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ προχωρά σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.
  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, συσκέψεις (η επόμενη θα είναι με εργαζόμενους που μένουν στα βόρεια προάστια, την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στη Νέα Ιωνία), παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11/11 και νέα Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου στις 15/11. Παράλληλα, προχωρά στην οργάνωση έκθεσης σκίτσου με θέμα: «Τηλεργασία στο σήμερα. Πάμε κόντρα στην ευελιξία και την απομόνωση».
Συνελεύσεις, συνεδριάσεις, συσκέψεις

-- Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Εμποροϋπαλλήλων. Η σύσκεψη θα γίνει διαδικτυακά λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

-- Το Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου πραγματοποιεί στα γραφεία του διευρυμένο ΔΣ με τις σωματειακές επιτροπές και εργαζόμενους στις 4/11, στις 6.30 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα ΔΣ των σωματείων του κλάδου και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Τετάρτη 4/11, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συνεχίζεται η δίκη για το «Norman Atlantic»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 22 Σεπτέμβρη, στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, για την πολύνεκρη τραγωδία στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC». Στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της 28ης Δεκέμβρη του 2014, καθώς έπλεε 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, στη διαδρομή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκόνα, με απολογισμό 11 νεκρούς και 18 αγνοούμενους, χωρίς μέχρι τώρα να έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτός είναι και ο τελικός αριθμός των αγνοουμένων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχουν τσουβαλιαστεί εφοπλιστές και ναυτεργάτες, όταν τα στοιχεία βοούν ότι πίσω από τον φριχτό θάνατο τόσων ανθρώπων βρίσκονται το κυνηγητό του κέρδους των εφοπλιστών και οι διευκολύνσεις που τους παρέχουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Ανάμεσα στους 11 κατηγορούμενους οι 9 είναι μέλη του πληρώματος και δύο της εταιρείας (ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΝΕΚ Γιώργος Κατσανεβάκης), οι οποίοι διώκονται «για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή» και «εμπρησμό από αμέλεια».

Κατά το κατηγορητήριο, η πυρκαγιά προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ψάρια. Στους δύο κατηγορούμενους της εταιρείας αποδίδονται «σειρά από λάθη και παραλείψεις», όπως ότι «παρέλειψαν να παράσχουν στον Ιταλό πλοίαρχο την κατάλληλη πληροφόρηση για το φορτίο που θα έπρεπε να φορτωθεί στο πλοίο αρκετό χρόνο προ της φόρτωσης, έτσι ώστε να παρέχεται σ' αυτόν (πλοίαρχο) η δυνατότητα σχεδιασμού για κατάλληλη στοίβαξη και ασφαλή μεταφορά του φορτίου, για σωστή κατανομή των φορτηγών - ψυγείων που χρειάζονταν σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα και ώστε να διαχωρίζονται πηγές ανάφλεξης από άλλα εύκαυστα και εύφλεκτα υγρά (...)».

Στο κατηγορητήριο και συνολικά στη δίκη δεν γίνεται πουθενά κουβέντα για τα σοβαρά στοιχεία που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, όπως ότι στο πλοίο δόθηκε άδεια απόπλου να βγει στην Αδριατική με σφοδρή θαλασσοταραχή και παρά τις σοβαρές παρατηρήσεις που είχαν γίνει για προβλήματα σε αυτό στις 19 Δεκέμβρη 2014, μετά από επιθεώρηση του Λιμενικού, σε ό,τι αφορά τις πόρτες πυρόσβεσης, τις υδατοστεγείς θύρες, το πλάνο διαχείρισης επιβατών και τα φώτα κινδύνου. Επίσης, ότι το πλοίο ήταν υψηλού κινδύνου λόγω της μειωμένης οργανικής σύνθεσης, που είχε άμεσες επιπτώσεις στην επιχείρηση διάσωσης. Ενώ θα έπρεπε να διερευνηθεί γιατί οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές δεν εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες (πλωτά και εναέρια μέσα, Ειδικές Δυνάμεις κ.ο.κ.) για τη διάσωση επιβατών και πληρώματος κ.ά.


Βίντεο - αφιέρωμα στη ΛΑΡΚΟ από τον «902.gr»

«Ενα έγκλημα με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Ο λαός απαιτεί τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή». Σε ένα βίντεο 21 λεπτών και μέσα από τις τοποθετήσεις εργαζομένων και τις παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΕ, ο «902.gr», με το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, αναδεικνύει το ποιος και για ποιον λόγο κλείνει τα εργοστάσια, τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικότερα στο λαό της χώρας, που προκαλούν οι διαλυτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναδεικνύει παράλληλα τους αγώνες των εργαζομένων καθώς και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να στηρίξουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΛΑΡΚΟ
Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό των Σωματείων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο και τους εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία, ζητά το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ ενόψει της συνεδρίασης του Συντονιστικού των Σωματείων, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη.

Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ συζητήθηκαν στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας. Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, με την πρόσφατη επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση, τον δεκάμηνο μέχρι τώρα αγώνα τους και την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που δέχτηκαν, στάθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση και πέτυχαν να περιορίσουν τις περικοπές στις αποδοχές τους, να αποτρέψουν απολύσεις και διαθεσιμότητες, να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να βάλουν εμπόδια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να προκηρυχθεί άμεσα η δεύτερη 24ωρη απεργία που αποφασίστηκε με κάλπη και μαζική συμμετοχή στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές αγώνα. Ζήτησε εξηγήσεις από την πλειοψηφία για τους λόγους που δεν έχει προκηρυχθεί η απεργία μέχρι σήμερα, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία, ενώ επισήμανε ότι το ΔΣ του Σωματείου δεν έδωσε τη μάχη για την προετοιμασία της προηγούμενης κινητοποίησης με όλες του τις δυνάμεις.

Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τσιμπήσουν από το τυράκι του «αντικοινωνικού πακέτου» που τάζει η κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί «διαβατήριο ανεργίας», προσθέτοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και εκκαθαριστής αποπροσανατόλιζαν και καθησύχαζαν τους εργαζόμενους, για να οδηγήσουν τελικά τη ΛΑΡΚΟ στο «λουκέτο», τους εργαζόμενους στην απόλυση και τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ