ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις δολοφονίες

Συνεχίζονται οι έρευνες της «Αντιτρομοκρατικής» για την ένοπλη, αιματηρή επίθεση με τους δύο νεκρούς και τον έναν σοβαρά τραυματία έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, το απόγευμα της Παρασκευής. Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση και επισήμανε: «Αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας νέων ανθρώπων επιβάλλει την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει: «Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα. Η δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Εμείς καλούμε τους Ελληνες σε ενότητα, ομοψυχία και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας». Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει: «Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν το φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος». Σε δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας ανέφερε πως δε θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία, καταδικάζοντας την επίθεση. Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της έριξε την ευθύνη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για ελλιπή φύλαξη των γραφείων της.

Θυμίζουμε ότι περίπου στις 7 το βράδυ της Παρασκευής δυο άτομα φορώντας κράνη στάθμευσαν τη μηχανή τους απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, προσέγγισαν τα θύματα στην είσοδο των γραφείων στη Λ. Ηρακλείου 426 και Μ. Κωνσταντίνου, τους πυροβόλησαν εξ επαφής με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα δύο και βαριά έναν. Οι νεκροί, 20 και 23 χρόνων, μεταφέρθηκαν στο «Αγ. Ολγα» και ο 29χρονος τραυματίας στο «Γ. Γεννηματάς». Κατά πληροφορίες, οι δράστες πυροβόλησαν τα θύματά τους ακόμα και όταν κείτονταν στο έδαφος. Από το σημείο, οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν 12 κάλυκες, από την εξέταση των οποίων ανακοινώθηκε πως προήλθαν από ένα όπλο, τύπου Zastava, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν πως εξετάζεται ένα βίντεο που έχει καταγράψει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ έρευνες γίνονται και στις κασέτες του κλειστού κυκλώματος βιντεοσκόπησης της Αττικής Οδού για να διαπιστωθεί αν οι δράστες διέφυγαν από το συγκεκριμένο οδικό άξονα.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλλά και περιοδείες από ΚΟ του ΚΚΕ. Αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Σήμερα, Κυριακή, στις 11 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης). Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Πεύκης, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση της ΤΟ Δικηγόρων στο Σωματείο Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ.
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στους Αμπελόκηπους, στο καφενείο «Μυτιλήνη» (Βαφειοχωρίου & Διστομίτου), με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Την Τρίτη 5/11, στις 6 π.μ. περιοδεία στους εργάτες του Δήμου Περιστερίου με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ
Συστράτευση με την «Πανεπιστημονική»

Την Πέμπτη, 7 Νοέμβρη, από τις 10.00 το πρωί, θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Ενωσης Συνταξιούχων Ταμείου Ασφαλίσεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης στα δικαιώματα των συνταξιούχων μηχανικών, επίθεση που κάνει επιτακτική την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Η Πανεπιστημονική Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ, καλώντας όλους τους απόμαχους της δουλειάς του κλάδου σε μαχητική στήριξη του ψηφοδελτίου της και αγωνιστική συστράτευση, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της για τις εκλογές: «Μένει λοιπόν στα δικά μας χέρια να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να αλλάξει ουσιαστικά υπέρ των ταξικών δυνάμεων ο συσχετισμός στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ και στους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους πλήττονται και αυτοί από την πολιτική της άρχουσας τάξης - ΕΕ - κυβερνήσεων, πολιτική που θα την ακολουθεί κάθε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, πολιτική που είναι καταστροφή για εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας.

Μοναδική λύση είναι η οργάνωση της πάλης μας σε κατεύθυνση ρήξης με τις πραγματικές αιτίες των δεινών που πέφτουν πάνω μας, μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους μηχανικούς, όλους τους εργαζόμενους, μαζί με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις που έχουν ταξικό προσανατολισμό».

Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι εγγραφούν στην Ενωση μέχρι και την Τρίτη 5 Νοέμβρη, ενώ οι φίλοι της «Πανεπιστημονικής» μπορούν, για οποιαδήποτε πληροφορία, να απευθύνονται στα τηλέφωνα 695.65.46.076 και 697.30.01.389.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του μέλους της ΚΕ και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ στο ρ/σ «Alpha 98,9»

Τα πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τους στόχους που εξυπηρετεί και τα κέντρα από τα οποία εκπορεύεται η προχτεσινή δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, καθώς και την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, υπογράμμισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, μιλώντας το Σάββατο στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και στο δημοσιογράφο Σπ. Χαριτάτο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Εμείς από χτες ως Κόμμα καταδικάσαμε το συγκεκριμένο γεγονός, τη δολοφονική δηλαδή επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά και για τους στόχους και για τα κίνητρα που εξυπηρετεί και από ποια κέντρα -σε τελική ανάλυση- εκπορεύεται. Δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις, ούτε να μπούμε σε σενάρια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, όμως θέτουμε ορισμένα ερωτήματα, που κατά τη γνώμη μας είναι εύλογα.

Για παράδειγμα, η επίθεση πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου γίνεται μία προσπάθεια να οργανωθεί -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- η αντίσταση, οι αγώνες του λαού μας, ενάντια σε μία πολιτική που γίνεται όλο και πιο σκληρή. Την επόμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, υπάρχει μια πανεργατική απεργία. Και η επίθεση γίνεται σε μία περίοδο, όπου γίνεται προσπάθεια, επίσης, να απομονωθεί με μαζικούς όρους -με μαζικούς όρους και το τονίζω- η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει κατά τη γνώμη μας, ότι τέτοιου είδους ενέργειες, που έχουν άρωμα προβοκάτσιας, υπονομεύουν αυτόν τον αγώνα και αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή αποπροσανατολίζουν, δημιουργούν κλίμα φόβου και διευκολύνουν αντικειμενικά όσους επιδιώκουν να επαναφέρουν θεωρίες, τσουβαλιάζοντας και την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τις προβοκάτσιες, με την πάλη του λαϊκού κινήματος. Και εδώ θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, σαν την χτεσινή (σ.σ. της Παρασκευής), καμία σχέση δεν έχουν με την πάλη του λαού, με την πάλη του λαϊκού κινήματος, ούτε με το λαϊκό αίσθημα για την αντιμετώ(σ.σ. της Παρασκευής)πιση της Χρυσής Αυγής.

Αυτές οι ενέργειες κατά τη γνώμη μας υπηρετούν άλλους στόχους και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι και ο λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, να έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά. Να μην περάσει ούτε κλίμα φόβου ούτε κλίμα τρομοκρατίας. Να μην αδυνατίσει κι ο αγώνας αν θέλετε για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αλλά και να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι πιθανόν θελήσουν να αξιοποιήσουν τέτοιου είδους ενέργειες, προκειμένου να πλήξουν, να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αυτό νομίζουμε ότι σε αυτή τη φάση έχει σημασία.

Βεβαίως παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το τι μπορεί να προκύψει το επόμενο διάστημα».

Για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Στις 15 Δεκέμβρη 2013 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη Περιφερειακών Διοικήσεων και Αντιπροσώπων για τη ΣτΑ, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας - ΟΕΕ.

Στο ΟΕΕ συμμετέχουν οι οικονομολόγοι, πτυχιούχοι ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκλογές ισχύουν οι παρακάτω προθεσμίες:

- Μέχρι 8/11/2013:

α. Εξόφληση συνδρομών.

β. Εγγραφές νέων μελών

γ. Δήλωση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας.

- Μέχρι 11/11/2013 κατάθεση των υποψηφιοτήτων και των ψηφοδελτίων των συνδυασμών.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων/ΔΠΚ - Ο καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους, ιδιαίτερα τους άνεργους και νέους, όλους αυτούς που συσπειρώνονται στην ταξική αγωνιστική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα με το ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ, να συμμετάσχουν στις εκλογές, ενισχύοντας την ΔΠΚ-Ο. Να συμβάλουν αποφασιστικά στην ισχυροποίηση της ΔΠΚ-Ο.

Προσφορά στο ΚΚΕ

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ της Μελβούρνης σε πρόσφατη εκδήλωση που έκανε προς τιμήν των 95χρονων του ΚΚΕ συγκέντρωσε το ποσό των 7.335 δολαρίων Αυστραλίας για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος. Στο ποσό αυτό συνεισέφεραν: Ο Λουκάς Σταυριάς 550 δολάρια, στη μνήμη του πατέρα του, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑ. Ενώ 200 δολάρια προσέφερε ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτώριας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ