ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40

ΦΑΞ οφ...

Το Σύνταγμα, η ΝΔ και οι «νταβατζήδες»

Το Σύνταγμα της Ελλάδας, το σύνταγμα του αστικού και «εκσυγχρονισμένου» κράτους μας, που το ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προβλέπει:

*

«Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης, που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών» (άρθρο 14, παράγραφος 9).

*

Αυτά αναφέρει το Σύνταγμα - ο ανώτατος νόμος - του κράτους τους. Προβλέπει τη ρητή (υποτίθεται) απαγόρευση σε όποιον καπιταλιστή κάνει «μπίζνες» με το Δημόσιο να κατέχει, ταυτόχρονα, κάποιο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.

*

Πλειάδα στελεχών της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό, όταν πριν από έναν περίπου χρόνο ξεκίνησε η περιπέτεια του νόμου της κυβέρνησης περί «βασικού μετόχου», επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ «κολοκοτρωνέικων» δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες θα πρότασσαν τα στήθη τους, θα έδιναν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους (περί φιλότιμου δεν είχαν πει τίποτα), ώστε να υπερασπιστούν έναντι της ΕΕ την παραπάνω διάταξη του συντάγματος.

*

Ιδού ένα δείγμα των εν λόγω «λεβέντικων» διακηρύξεων της ΝΔ:

*

«Το ελληνικό Σύνταγμα και η ελληνική έννομη τάξη δεν είναι κατώτερα από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. H κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τις επιταγές του».

(Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου για τον «βασικό μέτοχο», 6/12/2004)

*

«Η κυβέρνηση δε διακατέχεται από ηττοπάθεια και θα υπερασπιστεί τη συνταγματική νομιμότητα. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, που το τελευταίο διάστημα διέδιδαν ότι διαπραγματευόμαστε τα άρθρα των εκτελεστικών νόμων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι ήμασταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη συνταγματική νομιμότητα και να αποδείξει τη συμβατότητα, τόσο του ελληνικού Συντάγματος, όσο και της εκτελεστικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό Δίκαιο».

(Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου για «βασικό μέτοχο», 20/3/2005)

*

«Ενα πολύ σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η Κομισιόν διαφωνεί με το Σύνταγμά μας. Διαφωνεί με ένα συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τη διαφωνία της Κομισιόν μεν, αλλά πάνω από όλα να σεβαστούμε το δικό μας Σύνταγμα».

(Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου για τον «βασικό μέτοχο, 21/4/2005)

*

«Το ζητούμενο είναι η συμβατότητα του ελληνικού Συντάγματος με την κοινοτική νομοθεσία. Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, καθώς και το εθνικό συμφέρον».

(Δήλωση Κ. Καραμανλή για «βασικό μέτοχο», 23/3/2005)

*

Αυτά έλεγαν από τη ΝΔ μόλις λίγους μήνες πριν. Αλλά έρχεται κάποια στιγμή, που οι «μαγκιές» φτάνουν στα όριά τους. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για «μαγκιές» που απευθύνονται στους «νταβατζήδες» και εκστομίζονται από εκείνους που υπηρετούν και διαχειρίζονται το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό καθεστώς που τρέφει τους «νταβατζήδες».

Αυτή η στιγμή ήρθε χτες. Στη σεμνή και λιτή «τελετή» που έλαβε χώρα στη Βουλή, η κυβέρνηση ανέλαβε το ...«πατριωτικό» καθήκον να εκτελέσει τη διαταγή της ΕΕ και να θάψει με τα ίδια της τα χέρια τον ίδιο της το νόμο (ψηφίζοντας στη θέση του τον ακριβώς αντίθετο!). Ενα νόμο, που είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, φέροντας τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου! Αλλά, τώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης έβαλαν τις υπογραφές τους εκεί ακριβώς που έβαλαν και το νόμο τους.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΣΟΚισμός!

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ενάντια στη ρύθμιση που θα απαγόρευε στους εργολάβους να ελέγχουν τα ΜΜΕ.

Πήρε στις πλάτες του την εκπροσώπηση των συμφερόντων εκείνων των καναλαρχών - εργολάβων που ένιωσαν να θίγονται από τις νέες ισορροπίες που πήγε να διαμορφώσει η ΝΔ στο μιντιακό τοπίο.

*

Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που πριν ακόμα πετάξει η ΕΕ στον κάλαθο των αχρήστων το νόμο της ΝΔ, είχε βγει στο «μεϊντάνι», ζητώντας την κατάργηση και την ακύρωσή του.

Πρώτο και καλύτερο έσπευσε να ψηφίσει όχι μόνο την κατάργηση του νόμου της ΝΔ, αλλά, με την ίδια ετοιμότητα και την ίδια «λεβεντιά», οι βουλευτές του σήκωσαν το χέρι τους για να καταργηθεί ακόμα και ο προηγούμενος, ο δικός τους νόμος, αφού κι αυτός θεωρήθηκε από την Κομισιόν «ασύμβατος» με το κοινοτικό δίκαιο.

*

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που επί δέκα χρόνια έφτιαχνε ως κυβέρνηση νόμους που υποτίθεται ότι εξασφάλιζαν τη «διαφάνεια» και απέτρεπαν τη διαπλοκή στα ΜΜΕ. Που επί δέκα χρόνια, δηλαδή, κορόιδευε την κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα εκείνο που νομοθετούσε ήταν τα μικρά και μεγάλα «παράθυρα» για να μπορούν οι «νταβατζήδες» να κάνουν τις «μπίζνες» τους νομότυπα.

Ακόμα και όταν ο εισηγητής του, ο Ε. Βενιζέλος, προχωρούσε στην πρόταση - κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος - για τη διάταξη που τάχα μου θα απαγόρευε στους εργολάβους να έχουν κανάλια, την ίδια ώρα ομολογούσε:

*

«Αν κάποιος θέλει να κρυφτεί πίσω από κάποιον άλλον για να κάνει τη δουλιά του, θα χρησιμοποιήσει τη σύζυγο ή το παιδί του; Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα φίλο, ένα συνεργάτη του, ή ένα πιο μακρινό συγγενή του;» (Ε. Βενιζέλος, 25/9/2000).

*

Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που έφτασε να δίνει και συμβουλές στους εργολάβους για το πώς θα κάνουν τις «μπίζνες» τους μέσω των «αχυράνθρωπών» τους, αποχώρησε χτες από τη Βουλή εις ένδειξη, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, του πάθους του για τη Δημοκρατία και το σεβασμό του πολίτη!

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Πρόκειται για το φαρισαϊσμό ενός κόμματος που η κυβερνητική του θητεία ήταν συνώνυμη του τηλεοπτικού «γυαλιού» και του «παλουκιού»!

1814. Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη.

1918. Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας.

1918. Αρχίζει η εξέγερση των ναυτών και των εργατών στο Κίελο και σ' άλλες γερμανικές πόλεις.

1957. Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα που γύρισε νεκρή στη Γη.

1964. Η Γαλλία ζητεί την πολιτική ένωση της ΕΟΚ και τη χάραξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο στρατηγός Ντε Γκολ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

1964. Η νέα βρετανική κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνικοποίηση των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα.

1968. Σε συλλαλητήριο κατά της χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.

1970. Ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής ο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

1981. Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου υποφέρουν από πείνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων, παρότι την τελευταία 30ετία η παραγωγή τροφίμων στον κόσμο διπλασιάστηκε.

1992. Εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπιλ Κλίντον, νικώντας τον Τζορτζ Μπους.

2004. Ο Τζορτζ Μπους (υιός) μετά την απόφαση των δικαστηρίων που τον ανακήρυξαν το 2000 Πρόεδρο έναντι του Γκορ, αυτή τη φορά εκλέγεται καθαρά για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο με αντίπαλο τον Τ. Κέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ