ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Εντείνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός
  • Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο υπουργείο Παιδείας
  • Κοινό ψήφισμα από πρωτοβάθμια σωματεία Ν. Αχαΐας στο πλευρό των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πάτρας

Εντείνεται ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση καλεί τους Εισαγγελείς των Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας να πιέσουν τις Διευθύνσεις Προσωπικού των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων να παραδώσουν μέχρι τις 10 Οκτώβρη τις λίστες των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων με τα αντίστοιχα προσόντα τους. Παράλληλα, με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ο υπουργός Παιδείας υπογράφει απόφαση, με την οποία στήνει «Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο», που θα υποδείξει ποιοι θα απολυθούν. Από τη μεριά τους, τα 8 πληττόμενα πανεπιστήμια κατέθεσαν χτες στο ΣτΕ τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών δίνει δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση που θέλει να καταφέρει νέο χτύπημα στον ήδη πληττόμενο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, να παραδώσει πτυχές και λειτουργίες των πανεπιστημίων στους ιδιώτες (ήδη με τις συγκεκριμένες διαθεσιμότητες καταργεί τελείως τη φύλαξη και τις τεχνικές υπηρεσίες στα πανεπιστήμια). «Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές μας καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των Ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.

Κλιμακώνουν τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους

Σημαντική εξέλιξη η συσπείρωση και στήριξη πρωτοβάθμιων σωματείων Νομού Αχαΐας στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πάτρας. Τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΣΕ, εμπορίου και υπηρεσιών, νέων τεχνολογιών, εργαζομένων στον Αραξο, κλαδικό ΟΤΑ, εργαζομένων στην Περιφέρεια, Ομοσπονδία Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ), Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ ΕΤΕΠ και Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Πάτρας κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα όπου αναδεικνύεται η γενίκευση και κλιμάκωση του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Και το ψήφισμα τονίζει, ανάμεσα σε άλλα:

«Το μάρμαρο από τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες της καθαριότητας και του πράσινου στους ΟΤΑ θα το πληρώσει ο λαός, αφού τα ανταποδοτικά τέλη για τα σκουπίδια υπολογίζεται να τετραπλασιαστούν!!! Ψεύδεται η κυβέρνηση, όταν λέει ότι νοικοκυρεύει το Δημόσιο Τομέα. Ερχονται νέα μέτρα(...). Από ένα τέτοιο κράτος εχθρικό προς τους εργαζόμενους, αυταρχικό, ταξικό, ένα κράτος που είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου και στενά δεμένο με τους μηχανισμούς της ΕΕ, τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει για τον εαυτό του ο εργαζόμενος λαός. Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Ενιαία πάλη και όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενάντια στο αυταρχικό κράτος».

Μαζική ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση που έγινε το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, με χαιρετισμούς εκπροσώπων σωματείων και ψηφισμάτων από φορείς.

Αναστέλλεται η λειτουργία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Την απαξίωση και απογύμνωση του προσωπικού που στελεχώνει τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, επισημαίνουν σε υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ, καθώς πάνω από το 50% του επιστημονικού προσωπικού μπαίνει σε διαθεσιμότητα, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τους. «Οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζουν το ερευνητικό και διδακτικό έργο που επιτελείται στις οκτώ Σχολές του Ιδρύματος που, ως γνωστόν, είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (Κέντρο Αθήνας, Γουδή, Ζωγράφου, Δάφνη). Αποδέκτες των υπηρεσιών τους δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, αλλά και ερευνητές απ' όλον τον κόσμο και απλοί πολίτες», σημειώνουν.

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την πρακτική της να αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με καταστολή, τρομοκρατία και απειλές, καταγγέλλει και ο Σύλλογος Παρασκευαστών (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η εφαρμογή του νόμου και τάξης έχει εφαρμοστεί σε βάρος όλων των εργαζομένων (ναυτεργάτες, εκπαιδευτικούς, ΕΡΤ, Μετρό) και θα εφαρμόζεται για να επιβάλουν την πολιτική τους σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την ΕΕ και τις επιταγές των μονοπωλίων». Ενώ για την ανακοίνωση των πρώην πρυτάνεων του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι «με καθαρά αβανταδόρικο τρόπο συνδράμει για την καλύτερη εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων σε περίπτωση εφαρμογής της διαθεσιμότητας επισημάνθηκε χτες και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από εργαζόμενους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της που έχει απώτερο στόχο την παράδοση λειτουργιών και τμημάτων στους ιδιώτες.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Στιγμιότυπο από την χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την χτεσινή κινητοποίηση
Στο υπουργείο Παιδείας διαδήλωσαν χτες γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την ασφυκτική κατάσταση στα σχολεία, το χτύπημα στο μορφωτικό δικαίωμα, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στην εκπαίδευση.

Την πρωτοβουλία για τη χτεσινή κινητοποίηση είχε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και στο κάλεσμα απευθύνθηκαν ενώσεις και σύλλογοι γονέων της Αττικής. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συνάντησε το διευθυντή του Γραφείου του υπουργού, που επέμεινε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν, δικαιολόγησε την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, ενώ δήλωσε ότι τα κενά θα καλυφθούν με προσλήψεις αναπληρωτών και μέσω ΕΣΠΑ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές. Με ζωντάνια, μέσα από τα πανό του 2ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ Περάματος, του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας και του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική που τους θέλει στην αμάθεια και στην ανεργία, τους στερεί βασικούς όρους για τη μόρφωσή τους, απαιτούσαν έξω οι φασίστες από τα σχολεία. Οι μαθητές ζουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τις συμπτύξεις που φτάνουν στη δημιουργία τμημάτων 30 μαθητών και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το νέο Λύκειο της ημιμάθειας και της τσάμπα εργασίας.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, με αιχμή τα ζητήματα των εκπαιδευτικών κενών, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, την πολιτική που οδηγεί στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στα σχολεία.

Επίσης, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έκαναν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών. Κάτω από τη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ). Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν να μη γίνει καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκτός ΠΥΣΔΕ, καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και προειδοποίησαν πως μετά τις μετακινήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε επίπεδο περιφερειών, θα ακολουθήσουν μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια και στη συνέχεια οι διαθεσιμότητες.

Τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 2 μ.μ. αύριο Παρασκευή και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου ενάντια στις προσπάθειες να φτιαχτούν υπερμεγέθη τμήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση μαθητών

Μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν λύση στο πρόβλημα μεταφοράς, να αποσυρθεί ο νόμος για το «νέο» Λύκειο, ο οποίος διώχνει τους μαθητές από το σχολείο, ενισχύει την παραπαιδεία και ταυτόχρονα διαλύει τα ΕΠΑΛ. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών του 1ου Λυκείου Μίκρας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου. Συμμετείχαν και μαθητές σχολείων από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης - Συκεών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ