ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στοχοποιημένος ο Παύλος Φύσσας, τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση

Παλιότερο στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Παλιότερο στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πολύ σημαντικά τα στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από τη διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων. Το πρώτο είναι η τηλεφωνική συνομιλία (από άρση τηλεφωνικού απορρήτου) του στρατολογητή του Ρουπακιά, χρυσαυγίτη Νικόλαου Αποστόλου (υπεύθυνος των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής του Πειραιά), που είναι πράγματι αποκαλυπτική, αφού ακούγεται ξεκάθαρα ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος. Ακούγεται σε διάφορα σημεία μεταξύ άλλων από τις τηλεφωνικές συνομιλίες ότι «(...) τον ψάχναμε τόσο καιρό...», ή σε άλλο σημείο ο Αποστόλου ακούγεται να λέει «θυμάσαι που τους είχαμε πετύχει και κατεβήκαμε μετά με τον Δεβελέκο (σ.σ. πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού Μιχαλολιάκου) και τον Μάκη και τον ψάχναμε» και πάλι για τον Φύσσα και την παρέα του «αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές "Ρεσάλτο"»...

Ο Αποστόλου ακούγεται να λέει ότι αυτός είχε βάλει τον Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης: «Τον είχα βάλει εγώ στις ομάδες ασφαλείας». Αναφέρει επίσης πως στη δολοφονία του Φύσσα και στο κυνηγητό που προηγήθηκε ήταν ο Τσάκας και όλοι «τους κυνηγήσανε ρε, δεν έγινε μέσα στην καφετέρια (...) ήταν Τσάκας και όλοι αυτοί (...) ήταν εκεί και ο Τσάκας στο σκηνικό...», αναφερόμενος με το υποκοριστικό του σε γνωστό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης.

Και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτουν και άλλες «δουλειές» της Χρυσής Αυγής, όπως πως ήταν «νονοί» σε βραδινά κέντρα Ελλήνων και πουλούσαν προστασία και σε αλλοδαπούς: «Είμαστε μια ομάδα καλή, 15 άτομα, και λέω τι το κάνουμε πού το πάμε (...) μάλλον θα δουλέψουμε στο "Caramel"», λέει ο χρυσαυγίτης Αποστόλου. Σε άλλο σημείο λέει χαρακτηριστικά: «Σου 'χει κάνει αίτημα φιλίας ένας Δημήτρης, μποξέρ, δέξου τον είναι απ' τη φρουρά του αρχηγού και ρωτάει αν πλακώνεις και τέτοια»...

Επίσης ακούγεται για πολλοστή φορά για την ιεραρχία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ότι «ναι μωρέ, αυτό είναι η ιεραρχία πώς πήγαινε, για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (σ.σ. τον Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο μεγάλος, πας», λέει ο Αποστόλου.

Σοβαρά ερωτήματα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όμως είναι και οι συνομιλίες του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως «Περίανδρου», που καταδικάστηκε αμετάκλητα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή, όταν τον Ιούνη του 1998 ο τότε φοιτητής υπέστη επίθεση έξω από την Ευελπίδων από τάγμα εφόδου 10 ατόμων με ρόπαλα, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ άλλων ακούμε τον Ανδρουτσόπουλο να εμπλέκει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρο, στη δολοφονική επίθεση κατά του Κουσουρή. Αναφέρει σχετικά: «Αν ανοίξω το στόμα μου, στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραπάνω αναφορές του Ανδρουτσόπουλου, οι οποίες άλλωστε έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, σε συνδυασμό και με την πιο πάνω αμετάκλητη απόφαση καταδίκης του, η οποία αναγνώστηκε σε προηγούμενη δικάσιμο και αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας εμπλέκονται και άλλα άτομα της Χρυσής Αυγής που δεν ταυτοποιήθηκαν, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν έχει διαταχθεί ακόμα από την Εισαγγελία ούτε καν η διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους!

Επίσης, ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρει σχέσεις της Χρυσής Αυγής με ΕΥΠ, Αστυνομία: «Είχαν προστασία από μυστικές υπηρεσίες, ΕΥΠ, από δικαστές κολλητούς του Μιχαλόλια (σ.σ. αναφέρεται στον αδερφό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής)». Σε άλλο σημείο: «Ο αδερφός του έχει τις διασυνδέσεις, μιλάει με τις υπηρεσίες ο Τάκης (...) άλλαξε επώνυμο για να διαχωριστεί από τον αδερφό του τη δεκαετία του '80 που έμπαιναν οι βόμβες»...

Κάνει επίσης λόγο για μπραβιλίκια, εκβιασμούς, δωροληψίες της Χρυσής Αυγής και αναφέρει σχετικά στοιχεία, ενώ αναφέρεται και στην πρώτη ομάδα κρούσης που οργάνωσε και την ονόμασε «Πρωτεσίλαο». «Τα είχαν πάρει από μένα όλα αυτά τα καπέλα και τα μπλουζάκια, είχαμε μια ομάδα τον Πρωτεσίλαο (...) τα ξέρανε οι υπηρεσίες (...) κάναμε πράγματα γ...με και δέρναμε, είχαμε κοντόκανες ...σε εποχές πολύ απαγορευμένες»... Σημειωτέον ότι στο υλικό της δικογραφίας έχει κατατεθεί από τον δημοσιογράφο Δ. Ψαρρά, εκτός από το αρχικό καταστατικό της οργάνωσης, και ο δισέλιδος κανονισμός της ομάδας «Πρωτεσίλαος», τον οποίον αρνούνται τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενεργειακός σχεδιασμός κατά τις επιταγές ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου

Υπό την παρουσία στελεχών επιχειρήσεων από το χώρο της Ενέργειας και της βιομηχανίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας, τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επονομαζόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ).

Οπως είπε ο υπουργός Γ. Σταθάκης, επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί σύντομα με τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση», ώστε να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ θέτουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, που θα πρέπει μέχρι το 2030 να φτάσει στο 30% και αντίστοιχα να έχει μειωθεί η κατανάλωση Ενέργειας κατά 30%, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδίων κινούνται και τα όσα ανέφερε για τη δέσμευση έως σήμερα κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» και επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την «ενεργειακή αναβάθμιση» δημόσιων κτιρίων, μέσω πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης την προώθηση χρήσης «εναλλακτικών καυσίμων» στις μεταφορές, αρχής γενομένης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στη ναυτιλία, ώστε μέχρι το 2020 να προσεγγίσει η Ελλάδα τον στόχο της ΕΕ για χρήση Ενέργειας στις μεταφορές που έχει παραχθεί από ΑΠΕ σε ποσοστό 10% επί του συνόλου.

Το άνοιγμα αυτών των νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο όπως και τα αντίστοιχα κονδύλια που αξιοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν «χαράς ευαγγέλια» για τους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους, για λογαριασμό των οποίων άλλωστε χαράσσεται το «εθνικό» σχέδιο για την Ενέργεια.

Ενδεικτικά, κατά τις παρεμβάσεις τους στην ημερίδα οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και της «Motor Oil», αναφέρθηκαν στα επιχειρηματικά τους σχέδια και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η στροφή προς τις ΑΠΕ και η ενίσχυση χρήσης «εναλλακτικών καυσίμων». Χαρακτηριστική ήταν επίσης η παρέμβαση του εκπροσώπου των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικές εγκαταστάσεις, που έδωσε έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και γενικότερα στις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού με στόχο τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα, ακόμη και η ενεργειακή φτώχεια, που διαρκώς μεγαλώνει για το λαό, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αξιοποιείται από το υπουργείο ως πρόσχημα για την προώθηση των λεγόμενων «ενεργειακών συνεταιρισμών» και άλλων τέτοιων σχημάτων. Ως προς αυτό το ζήτημα η παρέμβαση του εκπροσώπου της «GreenPeace» ήταν άκρως αποκαλυπτική, σημειώνοντας την «ανάγκη» η ενεργειακή φτώχεια να «καταπολεμηθεί» όχι με τη σημερινή επιδοματική πολιτική αλλά μέσω πολιτικών για την «εξοικονόμηση ενέργειας» και την «ιδιοπαραγωγή»...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ενα ακόμα «δωράκι» στους καναλάρχες

«Πασχαλιάτικο δωράκι» στους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ επιφύλαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Χτες ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή (στο νομοσχέδιο που «απελευθερώνει» τις ομαδικές απολύσεις για τους ναυτεργάτες), την οποία κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η οποία προβλέπει ότι όλοι οι φόροι που αφορούν τη διαφήμιση, και ο ειδικός φόρος διαφήμισης, θα υπολογίζονται επί του 80% της αξίας της διαφήμισης και όχι επί του 100% της αξίας της.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, μάλιστα, εμφάνισε την τροπολογία ως «ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα ούτως ώστε να υπάρξουν κανόνες διαφάνειας».

Καταψηφίζοντας την τροπολογία, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι αφού η κυβέρνηση επέκτεινε το χρόνο αποπληρωμής του τιμήματος των αδειών από τα 3 στα 10 χρόνια, αφού μείωσε τον φόρο επί των διαφημίσεων από το 20% στο 5%, τώρα έφερε και αυτήν την τροπολογία, για την οποία είπε: «Εμείς λέμε ότι χαρίζετε λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, την ώρα που φοροληστεύεται ο λαός, και μάλιστα την ίδια ώρα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία σας, λέει ότι θα χαθούν αρκετά έσοδα από το κράτος».

Πρόσθεσε ότι «η κατάργηση του αγγελιόσημου ήταν ένας πόρος στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Στο αγγελιόσημο, όμως, υπάρχουν χρέη εκατομμυρίων στα Ταμεία. Εσείς, την ίδια στιγμή, έχετε υπερδιπλασιάσει τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά έχουν μειωθεί οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι επικουρικές συντάξεις στους εργαζόμενους. Σας θέτουμε το εξής ερώτημα, εάν σκοπεύετε να αναζητήσετε τα χρέη στα Ταμεία από την εργοδοσία και το κράτος. Εμείς σας το προτείνουμε και αν το φέρετε, θα το ψηφίσουμε».

Νέα μομφή για τα φασιστοειδή

Δεκτή έκανε χτες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής την πρόταση μομφής εναντίον του βουλευτή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γ. Λαγού, για το επεισόδιο που είχε προκαλέσει στην Ολομέλεια στις 22 Μάρτη, όταν επιδόθηκε σε ένα από τα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματα του σιναφιού του, χαρακτηρίζοντας βουλευτές «προδότες και πουλημένους», ενώ κινήθηκε και απειλητικά εναντίον τους. Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής.

Η Επιτροπή αποφάσισε την αποβολή του φασιστοειδούς από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και την περικοπή κατά 1/4 της βουλευτικής του αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι η πρόταση μομφής αφορούσε συνολικά την κοινοβουλευτική ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης, κάτι για το οποίο η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε ότι θα πρέπει να αποφανθεί η Ολομέλεια.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org