ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Η Τουρκία στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικούς δεσμούς με την Αρμενία

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Armenian Defense Ministry

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις εχθροπραξίες που αναζωπυρώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αυτόνομο θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό. Θυμίζουμε ότι και τον Ιούλη είχαν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα σύνορά τους, αν και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Οπως ισχυρίζεται η αρμενική πλευρά, οι μάχες ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί μετά από πολλαπλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που το τελευταίο αποδίδει στον αρμενικό στρατό. Μέχρι χτες είχαν αναφερθεί δεκάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, αλλά και άμαχοι, ενώ εκατοντάδες φέρεται να είναι οι τραυματίες.

Η πολυετής σύγκρουση για την περιοχή αντανακλά ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον ανταγωνισμό για ενεργειακούς δρόμους και προέκυψε λίγα χρόνια πριν από την ανατροπή (και επίσημα) του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανήκε τότε ως αυτόνομη περιοχή στη ΣΣΔ Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους, που ζούσαν ειρηνικά με τους Αζέρους. Το 1988 ανακοίνωσε την αυτονόμησή του. Το διάστημα 1992 - 1994 ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας είχαν να σημειωθούν από το 2016. Από τη δεκαετία του '90 διεξάγονται «διαπραγματεύσεις» για την «επίλυση» του ζητήματος στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις οποίες ηγούνται Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, επιβεβαίωσε ότι ο θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του στις συγκρούσεις με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Στο μεταξύ οι συγκρούσεις είχαν εξαπλωθεί χτες σε όλη τη γραμμή επαφής Ναγκόρνο - Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο στη χώρα, καλώντας τον πληθυσμό να είναι «έτοιμος να υπερασπιστεί την ιερή πατρίδα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι «ο αζέρικος στρατός μάχεται στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρνει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε». Επίσης κήρυξε μερική επιστράτευση εφέδρων.

Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας με την άμεση εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα όξυνε επικίνδυνα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή του Καυκάσου, περιοχή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οπως είχε κάνει και τον περασμένο Ιούλη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως η Τουρκία θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της». «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», είπε ο Χουλούσι Ακάρ, συμπληρώνοντας πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογό του εκφράζοντας τη στήριξη της Αγκυρας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας για την κατάσταση στην περιοχή. Πάντως το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές σε «άμεση κατάπαυση πυρός» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης». Το γειτονικό Ιράν δήλωσε έτοιμο να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το Πακιστάν τάχθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, η Τουρκία έχει συμβάλει στην ενίσχυση του οπλοστασίου του Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία πουλάει οπλικά συστήματα και στις δύο πλευρές, ενώ διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, με την οποία είναι και σύμμαχοι στον Οργανισμό της Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορία από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από την αρχή του πολέμου, μαχητές από τη Συρία πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, πληροφορία την οποία διέψευσε το Αζερμπαϊτζάν.

Καλέσματα για «αποκλιμάκωση», κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις έκαναν η ΕΕ, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία, ενώ ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως σκοπεύει να συνομιλήσει με τους Προέδρους των δύο χωρών. Μέσα στο «κουβάρι» του ανταγωνισμού, και η κυβέρνηση της ΝΔ διεμήνυσε ότι είναι διαθέσιμη να αναλάβει «διαμεσολαβητικό» ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να «υπάρξει αποκλιμάκωση».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει»

Σε Λιθουανία και Λετονία περιοδεύει ο Γάλλος Πρόεδρος

ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με βασικό αίτημα την παραίτηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι παρεμβάσεις από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ΗΠΑ και ΕΕ να επιδιώκουν αλλαγή πορείας της χώρας, ενώ Ρωσία και Κίνα διαπραγματεύονται με τον Λουκασένκο, τον οποίο έχουν συγχαρεί και για την επανεκλογή του.

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι κατηγόρησε την Κυριακή «χώρες της Δύσης» ότι επιχειρούν να σπείρουν «χάος και αναρχία», για «απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα». «Η ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί στη Λευκορωσία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι επιβλαβείς για όλους», πρόσθεσε. ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αναμένεται να επιβάλουν σύντομα κυρώσεις σε πρόσωπα της Λευκορωσίας που εμπλέκονται στις «νόθες εκλογές» και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Νέα παρέμβαση έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται από χτες έως αύριο Τετάρτη τη Λιθουανία και τη Λετονία, δυο κράτη που πρωτοστατούν στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων και άλλων ποινών κατά της Λευκορωσίας. Η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Μακρόν να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της αντιπολίτευσης. Η Τιχανόφσκαγια κάλεσε τον Εμ. Μακρόν να είναι «ο μεσολαβητής τον οποίο έχουμε τρομερά ανάγκη».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη «Le Journal du dimanche», εκτιμώντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία».

Αναφερόμενος σε συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μέσα Σεπτέμβρη, ο Μακρόν ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους». Ωστόσο, εκτίμησε, πως δεν έχει προσεγγιστεί αυτός ο στόχος.

Η Γαλλία καλεί σε «ειρηνική μετάβαση» στη Λευκορωσία, με τον τερματισμό της καταστολής και με την έναρξη ενός διαλόγου «αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μεγαλύτερης καταστολής ή ακόμη και επέμβασης της Ρωσίας», σημειώνει η γαλλική προεδρία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
«Φίμωτρο» σε όσους ασκούν κριτική στον καπιταλισμό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας, με επιστολή που απέστειλε σε σχολικούς διευθυντές και εκπαιδευτικούς στις 24/9, προτείνει την απαγόρευση της χρήσης πηγών σε σχολικές δραστηριότητες όταν αυτές θίγουν ή κριτικάρουν πλευρές της κοινωνίας από «ακραία πολιτική στάση», όπως π.χ. όσοι ζητούν την ανατροπή του καπιταλισμού!

Η επιστολή του υπουργείου Παιδείας εξισώνει με άλλα λόγια τον κομμουνισμό και προοδευτικές οργανώσεις, που ασκούν κριτική ή αναπτύσσουν δραστηριότητες κατά του καπιταλισμού, με το φασισμό ή την ακροδεξιά, στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής της ΕΕ με τη θεωρία «των άκρων» και του «εξτρεμισμού», το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και το ξέπλυμα των εγκλημάτων του καπιταλισμού.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας συνιστά τη μη χρήση πηγών από οργανισμούς ή φορείς με «ακραία πολιτική θέση», ακόμα και όταν το υλικό που χρησιμοποιείται δεν είναι το ίδιο «ακραίο». «Τα σχολεία δεν θα πρέπει υπό οιεσδήποτε συνθήκες να χρησιμοποιούν υλικά και πηγές που δίνονται από οργανισμούς που έχουν ακραία πολιτική στάση σε διάφορα θέματα. Αυτό αφορά και περίπτωση που το ίδιο το υλικό δεν είναι ακραίο, καθώς η χρήση του θα μπορούσε να υπονοεί υιοθέτηση ή υποστήριξη του οργανισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απαγορευτική οδηγία προκάλεσε αντιδράσεις από συλλόγους εκπαιδευτικών της Αγγλίας και από διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καταγγέλλει κάθε ξένη παρέμβαση

Ανακοίνωση για την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για συνοριακές διαφορές στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το ΠΣΕ καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε ξένη παρέμβαση, είτε πρόκειται για πρόκληση και κλιμάκωση της έντασης είτε για άμεση ή έμμεση συμμετοχή στην ίδια τη σύγκρουση και απαιτεί το τέλος των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί ήδη ορισμένες δυνάμεις μέχρι στιγμής. Δεν είναι μυστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή και η ευρύτερη περιοχή έχουν γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για ισχυρές χώρες για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων, όπως παρατηρείται και στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΠΣΕ έχει επίγνωση της περίπλοκης ιστορίας της αμφισβητούμενης περιοχής και ανησυχεί με τις σοβαρές συνέπειες που έχει το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών - για τους λαούς της και για τους λαούς της ήδη ταραγμένης περιοχής. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρή πιθανότητα μια τέτοια σύγκρουση να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο μεγαλύτερων διαστάσεων, το ΠΣΕ απαιτεί:

  • Αμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών
  • Επιστροφή στο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, για αναζήτηση πολιτικής και συμφωνημένης επίλυσης της σύγκρουσης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πιστεύει ότι τα παραπάνω είναι ο μόνος δρόμος για τα συμφέροντα των λαών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και για την ειρήνη στην περιοχή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ