ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα εκδικάζεται η έφεση των ναυτεργατών

Σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, καλούν το ΠΑΜΕ και το Ενιαίο Συνδικάτο των Ναυτεργατών

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους δικαζόμενους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους δικαζόμενους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Σήμερα Παρασκευή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας θα εκδικαστεί η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου (23/6/2014), που καταδίκασε 13 εν ενεργεία και 7 συνταξιούχους ναυτεργάτες σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11/3/2010.

Συγκέντρωση συμπαράστασης οργανώνουν το ΠΑΜΕ και το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, αύριο, στις 9 το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στις αρχές του μήνα (3 Μάη), το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή άλλους 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ολη αυτή η βιομηχανία δικών ενάντια σε αγωνιστές, πρωτοπόρους εργάτες του ταξικού κινήματος επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη ούτε «ανεξάρτητη» είναι, ούτε «τυφλή», αλλά ταξική και υπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, που επιτίθενται με ταξικό μίσος στους ναυτεργάτες.

Οι διώξεις αυτές μάς αφορούν όλους

Για τις απαράδεκτες διώξεις ενάντια στους ναυτεργάτες, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), ο οποίος συμμετέχει στη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία του ταξικού κινήματος που θα βρεθεί σήμερα στο πλευρό των κατηγορούμενων, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Οι διώξεις ενάντια στους ναυτεργάτες, επειδή απέργησαν έχουν στόχο το χτύπημα του δικαιώματος της εργατικής τάξης στην απεργία και ταυτόχρονα την τρομοκράτηση των εργαζομένων για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με λιγότερες αντιδράσεις.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν όλα τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες, γιατί οι διώξεις ενάντιά τους αφορούν όλη την εργατική τάξη και το δικαίωμά της να διεκδικεί τον πλούτο που παράγει για να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία.

Οι ναυτεργάτες διώκονται, επειδή απέργησαν διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες για το λαό μας.

Η αποφασιστική συμμετοχή των εργατών στην οργάνωση της πάλης, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, η ένταση του αγώνα μας που επιδιώκουμε να συνεχιστεί με απεργιακή κινητοποίηση, αποτελεί την έμπρακτη αλληλεγγύη και την απάντηση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού».

Αθωώθηκε ο Δ. Κουμπούρης

Αθώο έκρινε τελικά το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, που δικάστηκε χτες για κινητοποίηση που έγινε στα διόδια των Μαλγάρων, στις 19 Μάρτη 2010. Η δίωξη προέκυψε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εκείνη την εποχή το κόμμα «Δράση» του Σ. Μάνου για μια σειρά κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος.

Ο Δήμος Κουμπούρης δικάστηκε με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της «διατάραξης κοινής ειρήνης». Από τη διαδικασία δεν τεκμηριώθηκε η κατηγορία, ενώ αποδείχθηκε και ότι δεν παρευρισκόταν καν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Θυμίζουμε ότι η κλήτευσή του έγινε «στο σωρό», καθώς η αστυνομία έψαξε να βρει ένα όνομα που να μπορεί να το χαρακτηρίσει ως «εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ» και μέσα από διάφορα δημόσια έγγραφα, κατέληξε στον Δήμο Κουμπούρη.

Μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του «προγκρόμ» των δικαστικών διώξεων σε βάρος στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος, την Πέμπτη, 4 Ιούνη, καλούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Ιδιωτικών Κλινικών, Βαγγελιώ Λίτσα.

Η δίκη αφορά στην αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι του Κέντρου - κράτησε 28 μέρες - διεκδικώντας τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών που τους χρωστάει η επιχείρηση.

Επίσης, να απαγορευτεί κάθε μελλοντική απεργία με το ίδιο αίτημα και να υπάρξει προειδοποίηση στους δυο προέδρους ότι θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πληρωμή προστίμου 20.000 ευρώ, ώστε να αναγκαστούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις.

Αμέσως μετά, την Τρίτη 9 Ιούνη, εκδικάζεται η μήνυση της διεύθυνσης της Γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» σε βάρος στελεχών του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και άλλων συνδικαλιστών, με την οποία ζητάει την καταδίκη τους, επειδή συμμετείχαν ή συμπαραστάθηκαν στην απεργία που έγινε το 2012 στον «Ολυμπο» ενάντια στην επιβολή μειώσεων 10% - 53% στους μισθούς των εργαζομένων.

Για το επόμενο διάστημα, εκκρεμούν και άλλες δίκες συνδικαλιστών του ΕΚ Λάρισας, Σωματείων και του ΠΑΜΕ για κινητοποιήσεις στα διόδια, στο «Πράκτικερ», στα ΚΤΕΛ, στα «Goody's» και άλλες επιχειρήσεις.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το ρόλο της ITUC

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ITUC (τη γνωστή διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση - όργανο των πολυεθνικών) η οποία συμβάλλει στην εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, στην εκστρατεία προώθησης μιας νέας συμφωνίας που θα συνεχίσει το σφαγιασμό των Ελλήνων εργαζομένων. Με δελτίο Τύπου, η ITUC επικρίνει το ΔΝΤ για τη «σκληρή» του στάση στις διαπραγματεύσεις, σε αντιπαραβολή με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η ITUC, όπως και η ΓΣΕΕ αξιοποιούνται για να στοιχίσουν τους Ελληνες εργαζόμενους πίσω από μια κυβέρνηση και μια συμφωνία που θα συνεχίζει το τσάκισμα του λαού», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Ειδικότερα, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, η ITUC παίρνει θέση υπέρ του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου έναντι του άλλου, καλώντας τους εργαζόμενους να γίνουν υποστηρικτές της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η παρέμβαση της ITUC, όπως και η ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να κάνουν την εργατική τάξη να συνυπογράψει τη σφαγή της. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν από τους εργαζόμενους.

Οι πραγματικές οργανώσεις των εργαζομένων - και όχι οι καλά αμειβόμενοι εργατοπατέρες της ITUC- αυτή τη στιγμή οργανώνουν και προετοιμάζουν την εργατική τάξη να απαντήσει στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στη μάχη προετοιμασίας μεγάλης απεργιακής απάντησης στο νέο μνημόνιο, ενώ πάνω από 200 -μέχρι τώρα- συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας καλούν σε συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη ενάντια στη νέα συμφωνία».

Ακύρωσαν πρόγραμμα με συμμετοχή της «Coca-Cola»

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 27 Μάη, οι απεργοί της «Coca-Cola», από κοινού με τις Λαϊκές Επιτροπές. Απαίτησαν να μη συμμετάσχει ξανά ο Δήμος στο γνωστό πρόγραμμα της πολυεθνικής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.

Η συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε προς έγκριση την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο η δυναμική παρουσία των απεργών είχε ως αποτέλεσμα να παρθεί ομόφωνη απόφαση μη συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα της πολυεθνικής και συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Οι απεργοί τόνισαν ότι με τέτοιου είδους προγράμματα και χορηγίες, η «Coca-Cola» προσπαθεί να καλλιεργήσει φιλολαϊκό προφίλ κι αυτό την ίδια ώρα που έχει κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, πετώντας στο δρόμο δεκάδες εργάτες. Ειδικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη, με 40% ανεργία, με χιλιάδες απολυμένους, ο εξωραϊσμός της πολυεθνικής μέσω τέτοιων προγραμμάτων συνιστά πραγματική πρόκληση.

Μέρα αλληλεγγύης στην Καλλιθέα

Μέρα Δράσης για την ενίσχυση της αλληλεγγύης είναι η Τρίτη 2 Ιούνη για τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας. Καλεί τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους και τους νέους να συμβάλουν στην προσπάθεια με τη συμμετοχή τους στις δράσεις της αλλά και με τη συνεισφορά τους σε τρόφιμα. Η συλλογή των τροφίμων θα γίνει από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92). Η Λαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι στόχος της πρωτοβουλίας της είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν ανάγκη «να σταθούν στα πόδια τους, για να μπορούμε περισσότεροι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να αγωνιστούμε ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, στην ΕΕ και εκείνους που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε».

Εκδήλωση στη Λάρισα για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας» οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 2 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του. Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν οι Θωμάς Κακαβάς, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του ΙΚΑ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org