ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεθοδεύσεις για πρόσθετα χαράτσια

Μαγειρεύουν την «εισφορά αλληλεγγύης» σε πολυτεκνικά και αναπηρικά επιδόματα, στις παροχές σε χρήμα που δόθηκαν στους ασφαλισμένους κ.ά.

Πρόσθετα αντιλαϊκά χαράτσια της τελευταίας στιγμής, τα οποία θα υπολογιστούν με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μεθοδεύονται από τη συγκυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Το δόκανο που στήνουν έχει να κάνει με την επέκταση της λεγόμενης εισφοράς «αλληλεγγύης» και σε εμφανιζόμενα εισοδήματα που μέχρι και πέρυσι εξαιρούνταν από το μέτρο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Η συγκυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», αποφεύγοντας να δώσει τις αναγκαίες «διευκρινίσεις». Γεγονός είναι ότι στις φετινές δηλώσεις θα δηλωθούν τα κάθε είδους εισοδήματα, για πολλά από τα οποία, ανάλογα με την κατηγορία, θα επιβάλλουν το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Στην πρέσα μπαίνουν εμφανιζόμενα εισοδήματα όπως οι παροχές σε χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους τους (επίδομα τοκετού, γυαλιά όρασης, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.) πολυτεκνικά και αναπηρικά επιδόματα κ.ά.

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών στους κωδικούς 659-660 (αφορούν σε εισοδήματα που ήδη έχουν φορολογηθεί ή απαλλάσσονται), αθροίζονται, ανάμεσα σε άλλα και τα παρακάτω:

 • Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών και προσώπων με απόλυτη αναπηρία.
 • Συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στο εξωτερικό.
 • Σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας.
 • Ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
 • Κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν εγκαταστήσει στις στέγες φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10 kW.
 • Το χαράτσι της «αλληλεγγύης» εφαρμόζεται και στα ποσά επιδοτήσεων και αποζημιώσεων στους αγρότες. Τα ποσά αυτά συμπληρώνονται στους κωδικούς 995-996, προκειμένου να υπολογιστεί η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», μέτρο που ίσχυε και στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις.
 • Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες θα δηλωθούν οι συνολικοί τόκοι για ποσά πάνω από 250 ευρώ.

Ποσά όπως τα παραπάνω θα συναθροίζονται στα άλλα εισοδήματα, προκειμένου να υπολογίζουν και για αυτά την «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% στο κλιμάκιο 20.000 - 50.000 ευρώ). Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις επέρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της κλίμακας του φόρου «αλληλεγγύης». Με την προσθήκη και των ποσών αυτών, επέρχεται αλλαγή κλιμακίου και αυξημένος συντελεστής «αλληλεγγύης», που να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος.

Απειλούν με «ελέγχους»

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτοξεύουν και απειλές για «διασταυρωτικούς ελέγχους» προκειμένου να «επαληθεύσουν» τα στοιχεία που θα δηλωθούν. Για όσους προκύπτουν «ενδείξεις» απόκλισης θα κινούν τις σχετικές διαδικασίες, την αποστολή ειδοποιητηρίων από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα καλούνται να προσέλθουν στις εφορίες για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να συμπληρώσουν τα «πραγματικά στοιχεία», τους φόρους που παρακρατήθηκαν και τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Θα καλούνται να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις αποδοχών, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, αποδείξεις για δαπάνες κ.ά.). Μαζί με τα δικαιολογητικά θα καλούνται να προσκομίσουν για έλεγχο και τις αποδείξεις λιανικής που απαιτούνται για την «κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου» και που φτάνουν στο 25% του εισοδήματος.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διαμαρτυρία για ΦΠΑ και φορολόγηση χωραφιών

Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ Καρδίτσας για την καθυστέρηση της επιστροφής και για τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς και για την επικείμενη άγρια φορολόγηση των αγροτών και τα χαράτσια για τα χωράφια, οργάνωσε, χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις και τις επόμενες μέρες, καλώντας τους αγροτικούς συλλόγους να βγουν με ανακοινώσεις και τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα για οργάνωση της πάλης, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα σύμμαχα στρώματα.

Σε δήλωσή του, μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε: «Φαίνεται πως ήρθε, για τα καλά, "η ώρα των αγροτών" να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Αυτό προωθεί η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που, κατά τα άλλα, "κόπτονται" για τη σωτηρία του λαού, με τα πολυδιαφημισμένα ταξίδια στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, εκτός του ότι είναι μειωμένη από το 11% στο 6% και καθυστερεί η απόδοσή της, από φέτος μπαίνουν και νέα εμπόδια, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των αγροτών -μπορεί να φτάσει και στο 30%- να κινδυνέψει να μην πάρει καθόλου επιστροφή, ή να την εισπράξει με καθυστέρηση μέχρι 8 μηνών. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εκείνο που, από το μπλόκο της Νίκαιας, είχαμε καταγγείλει: Ανεξάρτητα από το ποια παραγωγή είχε ο αγρότης, το υπουργείο "πέρασε" την παραγωγή που αυθαίρετα καθόρισε ο ΕΛΓΑ, προσαυξημένη κατά 30%.

Αυτό σημαίνει ότι, αν, π.χ., ο ΕΛΓΑ καθορίσει την παραγωγή ενός βαμβακοπαραγωγού στα 300 κιλά το στρέμμα και η πραγματική σοδειά την οποία πούλησε το 2012 είναι πάνω από 390 κιλά το στρέμμα, τότε αυτός ο παραγωγός θα πάει για έλεγχο, που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ, αν δεν βρει και δεν παραδώσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (τιμολόγια συλλογής κ.ά.), κινδυνεύει να μην πάρει καθόλου επιστροφή. Το ίδιο θα συμβεί κι αν το συνολικό ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στους αγρότες ξεπεράσει, λόγω αυξημένης παραγωγής, το πλαφόν που έχει θέσει το υπουργείο».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Σήμερα η συγκέντρωση για το απλήρωτο γάλα

Σήμερα η πανηπειρωτική κινητοποίηση για το απλήρωτο γάλα

Στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στο πανηπειρωτικό αγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων χτυπά σήμερα ο παλμός των φτωχών μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου, που διεκδικούν να εξοφληθούν για το απλήρωτο γάλα δύο μηνών, τιμές βιώσιμες που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, να μην επιβαρύνονται οικονομικά κατά τη συμπλήρωση δηλώσεων στον ΟΣΔΕ.

Η σημερινή κινητοποίηση δίνει ώθηση και συνέχεια στα αγωνιστικά βήματα που σημειώνουν οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι για την οργάνωση της πάλης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αποτελεί, παράλληλα, απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να διαμορφώσει η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ εις βάρος των απλήρωτων παραγωγών για να προλάβει την οργανωμένη μαζική αντίδραση και τη συλλογική διεκδίκηση.

Παράλληλα με το απλήρωτο γάλα δύο μηνών, η εταιρεία πουλάει το τμήμα της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι, δίνοντας συνέχεια σε προηγούμενες απολύσεις με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Στα σκαριά βρίσκονται και οι συζητήσεις για μείωση των μισθών.

Γι' αυτό και ο δίκαιος αυτός αγώνας των απλήρωτων αγροτοκτηνοτρόφων χρειάζεται να βρει την πλατιά λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη των εργαζομένων, συνολικά του λαού, αφού αφορά μεταξύ των άλλων και τη διατροφή του, δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα η εργατική λαϊκή οικογένεια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥ ΧΙΟΥ
Καταγγέλλουν την υποβάθμιση και τα λουκέτα

Την αναφορά των εργαζομένων στη ΔΟΥ Χίου, με την οποία διαμαρτύρονται για υποβάθμιση της υπηρεσίας τους για τις ευρύτερες επιπτώσεις στους κατοίκους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Γ. Γκιόκας και Χρ. Κατσώτης.

Οι υπάλληλοι της ΔΟΥ καταγγέλλουν τη στάση του υπουργείου Οικονομικών που την οδηγεί σε λουκέτο, στην «αποψίλωση των υπηρεσιών της Χίου και των άλλων νησιών Σάμου, Λήμνου κ.ά.». Η κυβερνητική ενέργεια έχει και ευρύτερες επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε άλλα νησιά. Στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε και στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, καταγγέλλονται οι κυβερνητικές ενέργειες, που αποσκοπούν στην «εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες - κολοσσούς, των αντικειμένων ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων» που, με τη σειρά τους, οδηγούν και σε απολύσεις εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Χίου ζητούν:

 • Την άμεση αναστολή και οριστική ματαίωση του πορίσματος για τις νησιωτικές περιοχές.
 • Τη στήριξη στην πράξη του δικαιώματος των νησιωτών να έχουν αξιοπρεπείς, φθηνές και ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες.
 • Αντίσταση στην επαπειλούμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μέσω της κατάργησης των τοπικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.
 • Την άμεση λήψη υπεύθυνης και ξεκάθαρης θέσης από τους συνδικαλιστικούς φορείς κ.ά.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org