ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ διεκδικούν μέτρα ανακούφισης του λαού

Ξεκινούν την Πέμπτη στα Γιάννενα οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου

Και μόνο ο τίτλος - «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας» - του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Πέμπτη, στα Γιάννενα, σηματοδοτεί την πολιτική που υπηρετεί η Τοπική Διοίκηση και προφανώς θα συνεχίσει. Η ΚΕΔΕ, δηλαδή δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους: Να συμβάλει η Τοπική Διοίκηση όσο το δυνατόν στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Προσπαθούν, όμως, να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική εξαθλιώνει τις λαϊκές οικογένειες και καταργεί ή οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τις - έστω και υποτυπώδεις αλλά αναγκαίες για έναν κόσμο - κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών των δήμων, προβλέπεται νέα μείωση στη χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι. Συγκεκριμένα από τα περίπου 2,6 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΚΕΔΕ ως το ανελαστικό κόστος λειτουργίας, προβλέπεται να δοθούν μόλις περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τη διαφορά προφανώς θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα, είτε με νέους φόρους είτε με διακοπή των όποιων υπηρεσιών παρέχονταν μέχρι τώρα. Στο μεταξύ, όπως άλλωστε είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, στο πρόσφατο συνέδριο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι στον προθάλαμο της επιτροπείας από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις δημιουργούν στους δήμους απόκλιση 10% έως 12,5 % από την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Κάτι που σημαίνει - για όποιον δήμο μπει στο λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης - απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων, νέοι φόροι και τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η νέα, πάντως, περικοπή, της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ επενδύεται ήδη «επιστημονικά» από την ΚΕΔΕ, η οποία ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) μελέτη που προσδιορίζει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων και τη νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Η μελέτη συζητήθηκε τρεις φορές στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και αναμένεται να απασχολήσει και το συνέδριο.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στέκονται στην απέναντι πλευρά. Και διεκδικούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, όπως:

  • Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των Δήμων.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Οχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των Δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτό μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΗΦΗ (κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων), ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ κ.λπ.
  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Να καταργηθούν τα τροφεία...
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων.
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.
ΤΕ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να απομονώσει τους χρυσαυγίτες

Να απομονώσει τους απόγονους του Χίτλερ, καλεί το λαό της Πέλλας, η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με αφορμή την προκλητική παρουσία - παρέλαση των χρυσαυγιτών στη Σκύδρα στις 19 Μάη στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων, και στα Γιαννιτσά, το Σάββατο 25 Μάη, στο πλαίσιο ρατσιστικής εκδήλωσης.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι χιτλερικοί της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμιά δουλειά να πατούν το πόδι τους και να βρομίζουν με την παρουσία τους την περιοχή μας. Η φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, είναι ιδεολογικός και πολιτικός απόγονος του ναζισμού, υμνητής του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών.

Καμία θέση δεν έχουν στην Πέλλα αυτοί που, πανελλαδικά, με τάγματα εφόδου τραμπουκίζουν, κυνηγούν και χτυπούνε μετανάστες, νέα παιδιά και εργαζόμενους, σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό και τη διχόνοια, χύνουν δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες.

Αυτό το φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή, είναι το τσιράκι της πλουτοκρατίας, γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η δράση της. Καλούμε το λαό, τα σωματεία, τους φορείς της περιοχής να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και τη δράση τους».

Σύλληψη μεταναστών στη Λήμνο

(φωτό αρχείου)

Eurokinissi

(φωτό αρχείου)
Στη σύλληψη 41 μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό, προχώρησαν λιμενικοί στη Λήμνο. Τους μετανάστες εντόπισε σκάφος του Λιμενικού στη βραχώδη ακτή μπροστά από το Φάρο Πλάκας. Δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες εμφανίζονται στο νησί, όπως και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά από όταν στήθηκε ο φράκτης στον Εβρο, στρέφονται αναγκαστικά νοτιότερα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Στην προσπάθειά τους αυτή θαλασσοδέρνονται, πολλές φορές θαλασσοπνίγονται με κουφάρια να ξεβράζονται στις ακτές.

Σύνοδος Γενικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Σάββατο 1 του Ιούνη και ώρα 10 π.μ., συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα γραφεία της Ενωσης, Μαυρομματαίων 12.

Εκδήλωση - έκθεση φωτογραφίας για ΔΣΕ και ΕΑΜ

Εκδήλωση - έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η δράση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ την περίοδο 1941 - 1949 στην επαρχία Αλμυρού, μέσα από φωτογραφικό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα», οργανώνει το παράρτημα Αλμυρού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιούνη 2013, στις 11 πμ, στο Δημαρχείο Αλμυρού, θα γίνουν ομιλία και χαιρετισμοί, ενώ η έκθεση φωτογραφίας στον ίδιο χώρο θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 5 Ιούνη, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ..

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) θα τιμήσει τον Αρη Βελουχιώτη με εκδήλωση που διοργανώνει, το πρωί της Κυριακής 16 Ιούνη, στη Μεσούντα Αρτας, τον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ.

Για τη συμμετοχή των αγωνιστών/τριών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης από την Αθήνα, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιούνη. Καλούνται οι αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι να δηλώσουν, έγκαιρα, συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυροματαίων 12 - Πεδίο του Αρεως) και στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952. Παράλληλα, καλούνται όλα τα παραρτήματα της χώρας να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και στην περιφέρεια της Ηπείρου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει νέα χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής με την κατακόρυφη αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, χτες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου οι εξής επτά υποψήφιοι ιδιωτικοί όμιλοι:

1. ΜΕΤΚΑ - ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. 2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. 3. ΕΡΕΤΒΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡT - ΕΓΝΩΝ. 4. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ. 5. ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT - ENVITEC. 6. ΤΟΞΟΤΗΣ. 7. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, και λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων για διάστημα 27 ετών. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν θα διαχειρίζονται περίπου 150.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ