Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διαμαρτυρία για ΦΠΑ και φορολόγηση χωραφιών

Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ Καρδίτσας για την καθυστέρηση της επιστροφής και για τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς και για την επικείμενη άγρια φορολόγηση των αγροτών και τα χαράτσια για τα χωράφια, οργάνωσε, χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις και τις επόμενες μέρες, καλώντας τους αγροτικούς συλλόγους να βγουν με ανακοινώσεις και τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα για οργάνωση της πάλης, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα σύμμαχα στρώματα.

Σε δήλωσή του, μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε: «Φαίνεται πως ήρθε, για τα καλά, "η ώρα των αγροτών" να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Αυτό προωθεί η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που, κατά τα άλλα, "κόπτονται" για τη σωτηρία του λαού, με τα πολυδιαφημισμένα ταξίδια στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, εκτός του ότι είναι μειωμένη από το 11% στο 6% και καθυστερεί η απόδοσή της, από φέτος μπαίνουν και νέα εμπόδια, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των αγροτών -μπορεί να φτάσει και στο 30%- να κινδυνέψει να μην πάρει καθόλου επιστροφή, ή να την εισπράξει με καθυστέρηση μέχρι 8 μηνών. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εκείνο που, από το μπλόκο της Νίκαιας, είχαμε καταγγείλει: Ανεξάρτητα από το ποια παραγωγή είχε ο αγρότης, το υπουργείο "πέρασε" την παραγωγή που αυθαίρετα καθόρισε ο ΕΛΓΑ, προσαυξημένη κατά 30%.

Αυτό σημαίνει ότι, αν, π.χ., ο ΕΛΓΑ καθορίσει την παραγωγή ενός βαμβακοπαραγωγού στα 300 κιλά το στρέμμα και η πραγματική σοδειά την οποία πούλησε το 2012 είναι πάνω από 390 κιλά το στρέμμα, τότε αυτός ο παραγωγός θα πάει για έλεγχο, που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ, αν δεν βρει και δεν παραδώσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (τιμολόγια συλλογής κ.ά.), κινδυνεύει να μην πάρει καθόλου επιστροφή. Το ίδιο θα συμβεί κι αν το συνολικό ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στους αγρότες ξεπεράσει, λόγω αυξημένης παραγωγής, το πλαφόν που έχει θέσει το υπουργείο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ