Μαγειρεύουν την «εισφορά αλληλεγγύης» σε πολυτεκνικά και αναπηρικά επιδόματα, στις παροχές σε χρήμα που δόθηκαν στους ασφαλισμένους κ.ά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Η συγκυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», αποφεύγοντας να δώσει τις αναγκαίες «διευκρινίσεις». Γεγονός είναι ότι στις φετινές δηλώσεις θα δηλωθούν τα κάθε είδους εισοδήματα, για πολλά από τα οποία, ανάλογα με την κατηγορία, θα επιβάλλουν το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Στην πρέσα μπαίνουν εμφανιζόμενα εισοδήματα όπως οι παροχές σε χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους τους (επίδομα τοκετού, γυαλιά όρασης, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.) πολυτεκνικά και αναπηρικά επιδόματα κ.ά.
Σύμφωνα με τις παρεχόμενες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών στους κωδικούς 659-660 (αφορούν σε εισοδήματα που ήδη έχουν φορολογηθεί ή απαλλάσσονται), αθροίζονται, ανάμεσα σε άλλα και τα παρακάτω:
Ποσά όπως τα παραπάνω θα συναθροίζονται στα άλλα εισοδήματα, προκειμένου να υπολογίζουν και για αυτά την «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% στο κλιμάκιο 20.000 - 50.000 ευρώ). Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις επέρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της κλίμακας του φόρου «αλληλεγγύης». Με την προσθήκη και των ποσών αυτών, επέρχεται αλλαγή κλιμακίου και αυξημένος συντελεστής «αλληλεγγύης», που να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος.
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτοξεύουν και απειλές για «διασταυρωτικούς ελέγχους» προκειμένου να «επαληθεύσουν» τα στοιχεία που θα δηλωθούν. Για όσους προκύπτουν «ενδείξεις» απόκλισης θα κινούν τις σχετικές διαδικασίες, την αποστολή ειδοποιητηρίων από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα καλούνται να προσέλθουν στις εφορίες για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να συμπληρώσουν τα «πραγματικά στοιχεία», τους φόρους που παρακρατήθηκαν και τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Θα καλούνται να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις αποδοχών, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, αποδείξεις για δαπάνες κ.ά.). Μαζί με τα δικαιολογητικά θα καλούνται να προσκομίσουν για έλεγχο και τις αποδείξεις λιανικής που απαιτούνται για την «κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου» και που φτάνουν στο 25% του εισοδήματος.