ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματική συνενοχή σε μπίζνες και συγκάλυψη

Αποκαλυπτικός ο πρώην υπουργός της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Ο ένας (ΠΑΣΟΚ) έραβε και ο άλλος (ΝΔ) έκοβε, με μόνες κερδισμένες τις πολυεθνικές
Ο ένας (ΠΑΣΟΚ) έραβε και ο άλλος (ΝΔ) έκοβε, με μόνες κερδισμένες τις πολυεθνικές
Στη λογική της συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ για την παραγγελία (από το ΠΑΣΟΚ) του διαβόητου συστήματος των Ολυμπιακών Αγώνων C4I και στη συνέχεια την παραλαβή του (από τη ΝΔ), κινήθηκε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, καταθέτοντας τις προηγούμενες μέρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου της «Ζήμενς».

Κατά τον Χρ. Μαρκογιαννάκη - μετά από σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη - η κυβέρνηση Σημίτη καλώς εν τέλει παρήγγειλε το C4I, αφού υπήρχαν τεράστιες πιέσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στη συνέχεια επίσης καλώς η κυβέρνηση Καραμανλή το παρέλαβε, αφού λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές του Μάρτη του 2004 άρχιζαν οι αγώνες.

Η κατάθεσή του επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα δύο ένοχα κόμματα στην υπόθεση «Ζήμενς» αλληλοκαλύπτονται και οδηγούν την υπόθεση με τη λογική της συγκάλυψης, δίνουν άφεση αμαρτιών ο ένας στον άλλον και στήνουν επιμέρους, άσφαιρους και αποπροσανατολιστικούς καυγάδες.

Οι του ΠΑΣΟΚ ρίχνουν το βάρος στη ΝΔ, που παρέλαβε το C4I, και δεν κάνουν κουβέντα για τις διαδικασίες παραγγελίας του, ενώ οι της ΝΔ ασχολούνται μόνο με την παραγγελία του συστήματος και δεν ασχολούνται με όσα ακολούθησαν για την παραλαβή του.

Σε ερώτηση του Θ. Παφίλη γιατί παραλάβαμε ένα πανάκριβο σύστημα το οποίο δε λειτούργησε ποτέ, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι το πήραμε για την περίπτωση που γινόταν κάτι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ εκτίμησε ότι οι διάφορες εταιρείες συμβούλων του έργου στην κυριολεξία «πλούτισαν». Ο πρώην υφυπουργός είπε ότι κατά την εκτίμησή του «στην κυβέρνηση Σημίτη ή στον ίδιο τον Κ. Σημίτη επεβλήθη να αγοραστεί ένα σύστημα το οποίο ήταν τόσο ακριβό» και σε ερώτηση του Θ. Παφίλη από ποιον, είπε: «Δεν ξέρω, από ξένες κυβερνήσεις, από εταιρείες, πάντως από εκείνους που είχαν συμφέρον άμεσο ή έμμεσο».

Οι πολυεθνικές σταθερά κερδισμένες

Σε άλλη ερώτηση, γιατί ο ίδιος δε βγήκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να καταγγείλει την παραγγελία και την παραλαβή αυτού του συστήματος που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός και δε λειτούργησε ποτέ, είπε ότι ο ίδιος έθετε το θέμα αρμοδίως αλλά του απαντούσαν ότι «κάναμε καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν πρέπει να τους αμαυρώσουμε».

Στην παρατήρηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ ότι πίσω από τις εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν για το C4I ήταν μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας ή του Ισραήλ, οι οποίες προφανώς ενδιαφέρονταν και για άλλα πράγματα, απάντησε σιβυλλικά: «Αυτό προφανώς θέλετε να σας πω. Ομως, δεν θα σας το πω». Αναφερόμενος στη δράση των διαφόρων εταιρειών έκανε λόγο για «τρελές συμβάσεις» και υπογράμμισε: «Ξέρετε τι είναι από ό,τι παίρνει μια εταιρεία από το δημόσιο, το 85% να πηγαίνει στην τσέπη και μόνο το 15% να διατίθεται για την αποστολή που ανέλαβε»!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πυκνές συναντήσεις ενόψει της άφιξης Ερντογάν

Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Πολλαπλασιάζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού και της συνεδρίασης του κοινού ελληνοτουρκικού «υπουργικού συμβουλίου», υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, στις 15 Μάη στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο του Economist και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα επιδώσει προσωπικό μήνυμα από τον Ερντογάν.

Χτες, στο πλαίσιο των συμφωνημένων ελληνοτουρκικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε συνέχεια της απόφασης της 8ης Απρίλη στην Αγκυρα για τακτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Γενικούς Γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Στόχος αυτών των επαφών (με επικεφαλής τους Φ. Σινιρλίογλου και Ι. Αλέξιο Ζέπο), είναι η προετοιμασία των συμφωνιών που πιθανότατα θα εμφανιστούν προς υπογραφή στις 15 του Μάη, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης είναι ταυτόχρονα επικεφαλής και της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του στις Διερευνητικές Επαφές με την Ελλάδα, με κύριο αντικείμενο την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καλλιέργειας της θετικής ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει προγραμματιστεί μια ακόμη διερευνητική επαφή για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Στο ζήτημα, τέλος, της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Φίλιπ Ρίκερ αναφέρθηκε χτες στο θέμα της ονομασίας, χαρακτηρίζοντας τη διευθέτηση «επιτακτική ανάγκη». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι είπε: «Οφείλετε να βρείτε λύση για το πρόβλημα του ονόματος, διαφορετικά μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας... Θεωρώ ότι για να φθάσετε σε λύση θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι αποδεκτό από εσάς και όχι σε αυτό, που θεωρείτε απορριπτέο».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Δεν υπάρχει σκάνδαλο λέει ο Εφραίμ!

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου ο ηγούμενός της Εφραίμ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο!

Κατά τον Εφραίμ, η Βιστωνίδα ανήκει στην κυριότητα της Μονής με βάση βυζαντινά χρυσόβουλα (!) τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά. Η Μονή, είπε, σύρθηκε στις ανταλλαγές με ακίνητα του δημοσίου γιατί οι τοπικοί φορείς της Ξάνθης πίεζαν την κυβέρνηση να την διώξει από τη λίμνη. Ο Εφραίμ ισχυρίστηκε ότι όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις επισκέφθηκε τον τότε υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος τον παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς.

Η Μονή, είπε, για να φύγει από τη λίμνη ζήτησε από το κράτος χρήματα ή ομόλογα του δημοσίου, αλλά οι υπουργοί απάντησαν ότι λεφτά δεν υπάρχουν παρά μόνο ακίνητα του δημοσίου. Αναφερόμενος στο Ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες που δόθηκε στη Μονή και στη συνέχεια αυτή το πούλησε, είπε ότι το πούλησαν γιατί είχε προβλήματα στην κατασκευή του.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει να διεκδικεί την κυριότητα της Βιστωνίδας και δεν απέκλεισε ακόμα και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντιπροσωπεία Αφρικανών συνδικαλιστών στον «Ριζοσπάστη»

Τα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και τις εγκαταστάσεις της «Τυποεκδοτικής» στο Κρυονέρι επισκέφτηκαν χτες συνδικαλιστές από την Αίγυπτο, τη Ν. Αφρική, τη Νιγηρία και την Αιθιοπία, που φιλοξενούνται στη χώρα μας από το ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση που είχαν με τον αρχισυντάκτη του «Ρ» Π. Αλέπη, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, επικεντρωμένη στα στοιχεία που αφορούν στη βάρβαρη επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους σε βάρος της εργατικής τάξης, καθώς και στο πώς το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ ανταποκρίνεται στο ρόλο του σαν συλλογικός διαφωτιστής, προπαγανδιστής και οργανωτής της πάλης των εργατών για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Εγινε επίσης ενημέρωση για την Ιστορία της εφημερίδας και του ΚΚΕ, καθώς και ξενάγηση στους χώρους της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ