ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να δοθεί ηχηρό χαστούκι στις 19 Μάη

Σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Κάλεσμα στους φοιτητές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση και με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές στις 19 Μάη απηύθυνε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα της εκδήλωσης που έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος των οργανώσεων της ΚΝΕ στις σχολές της Αθήνας με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ».

Ο Γ. Πρωτούλης, απευθυνόμενος στο νεανικό ακροατήριο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αντίστασης του κινήματος στα μέτρα που έρχονται, στο από πού πηγάζουν και ποιος τελικά κερδίζει από την πολιτική της κυβέρνησης και τη δράση των κομμουνιστών, οι οποίοι έχουν επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Κάλεσε τους νέους να μη συναινέσουν στον ενταφιασμό δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνάμεις εκείνες μέσα στις σχολές που εγκλωβίζουν τους φοιτητές σε ψευτοαντιπαραθέσεις για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενας πολιτικοποιημένος άνθρωπος, δε λέμε να είναι κομμουνιστής ή ριζοσπάστης, ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος από άλλο χώρο θα διαπιστώσει ένα πράγμα: Οτι οι δυνάμεις του δικομματισμού σε αγαστή συνεργασία με όλους αυτούς τους μεγαλοκαθηγητάδες που έχουν πιάσει στασίδια στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στα κανάλια και στις εφημερίδες, έχουν ασφαλισμένα πόρτες και παράθυρα για να μην πάρει ο φοιτητόκοσμος μυρωδιά από το σφαγείο δικαιωμάτων που συντελείται έξω».

«Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά. Πέρα από τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα, τουλάχιστον για σας: Να δώσετε ένα ηχηρό χαστούκι στις 19 Μάη που είναι οι φοιτητικές εκλογές. Και θα είναι τέτοιο μόνο όταν ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά για τη συγκρότηση του ΜΑΣ και την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος», είπε στους φοιτητές, καλώντας σε αποφασιστική ενίσχυση της ΠΚΣ.

Παράλληλα, μεταφέροντας τα όσα γράφονται στον Τύπο, είπε ότι η 19η Μάη θεωρείται η κρίσιμη ημέρα επειδή εκείνη την ημέρα καλούνται να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας και θα ανακοινωθεί ο τρίτος γύρος των μέτρων. Σε απάντηση στα μέτρα που έρχονται, κάλεσε το βράδυ εκείνο, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, να πλημμυρίσει η Αθήνα από μια μεγάλη διαδήλωση. «Να είναι η άμεση απάντηση. Και να γυρίσει ο φοιτητόκοσμος την πλάτη σε όλους εκείνους που τον κοροϊδεύουν ανοιχτά».

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ απευθύνθηκε στα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και που, όπως είπε, «ήρθαμε σε αντιπαράθεση και προεκλογικά» όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει και ότι έρχεται θύελλα. «Αυτόν το κόσμο τον καλούμε την επιλογή που έκανε το προηγούμενο διάστημα, που ήταν και καταστρεπτική επιλογή, να την πάρει πίσω στο δρόμο, με τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση στο σύλλογο, με τη συμμετοχή του στο κίνημα, στο ΜΑΣ».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Γ. Πρωτούλης σε όσους σκόπιμα κρύβουν ότι υπάρχει πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος, για να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο τη σύνθλιψη των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, κρύβοντας τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ. Γι' αυτό το δρόμο θέλησαν να μάθουν περισσότερα οι φοιτητές, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις που έγιναν μετά το τέλος της ομιλίας και επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, για την προοπτική του σοσιαλισμού κ.ά.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Οι σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στα παραμύθια της ΠΑΣΠ

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στις σχολές κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν τους φοιτητές να δεχθούν τα μέτρα. Η κυβέρνηση στηρίζεται στην ΠΑΣΠ μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, ποντάρει στη νεολαία της για να δουλεύει όλη την αντιδραστική ιδεολογία στους φοιτητές. Εχουν μεγάλη γκάμα από ψεύτικα επιχειρήματα για να καλλιεργούν αυταπάτες ότι τάχα τα μέτρα θα είναι προσωρινά, να εγκλωβίζουν και αποπροσανατολίζουν με μια φρασεολογία ότι δήθεν «διαφωνούν». Παλιά τους τέχνη κόσκινο!

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για το «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ, για το «παλιό ΠΑΣΟΚ του '80» και τους «εκσυγχρονιστές» κτλ. Το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές έχει κοροϊδέψει το λαό με αυτές τις ψευτιές, είναι «μανούλα» η σοσιαλδημοκρατία να εμφανίζει δήθεν δυο πρόσωπα για να ρίχνει στάχτη στα μάτια. Τα ίδια δεν έλεγαν και η ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ για τα αντιλαϊκά μέτρα επί κυβέρνησης Σημίτη; Τα ίδια δεν έλεγαν, όταν η χώρα μας συμμετείχε στους πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ; Η κοροϊδία δεν είχε όριο, η κυβέρνηση είχε ενεργή εμπλοκή, έδινε γην και νερό στους ιμπεριαλιστές και την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη καλούσαν σε συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση περνάει θύελλα μέτρων και την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «είναι εκτός ιδεολογικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ αλλά αναγκαία» κτλ. Αυτός είναι ο καταμερισμός τους, αυτή είναι η αποστολή τους.

Κανένας φοιτητής να μην πιστέψει στα ψέματα της ηγεσίας της ΠΑΣΠ, στηρίζονται μόνο στο ότι οι σημερινοί φοιτητές δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται επειδή τότε πήγαιναν στο δημοτικό. Δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» ΠΑΣΟΚ, ούτε «αριστερό» και «δεξιό» ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα του κεφαλαίου και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που υπάρχει είναι λαϊκά παιδιά που ψηφίζουν ΠΑΣΠ και πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Αυτά τα παιδιά προσπαθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να φοβίσει με τον αντικομμουνισμό, με λάσπη και με ψευτιές να τα απομακρύνουν από την πολιτική του ΚΚΕ.

Οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Παρά τη φρασεολογία τους, στηρίζουν την αντιλαϊκή θύελλα. Οι φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη. Στις 19 Μάη ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Περιοδεία στο Τμήμα που λειτουργεί στη Βέροια

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που λειτουργεί στη Βέροια, επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι της «Πανεπιστημιακής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας», ενόψει των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ. Το Τμήμα που ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έχει κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη του μετά τη λήξη του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ που συνέβαλε στην ίδρυσή του.

Η επαγγελματική κατοχύρωση του πτυχίου του εκκρεμεί, καμία πρόνοια δεν υπάρχει για τη στέγαση ή και τη μεταφορά των φοιτητών και των εργαζομένων σε αυτό, από και προς την πόλη της Βέροιας, ενώ η υποτυπώδης σίτιση που προσφέρεται (με μεταφορά φαγητού από τη λέσχη του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη!) απειλείται άμεσα από την έλλειψη κονδυλίων.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα αυτού του απομονωμένου Τμήματος είναι το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού του. Κάτω από την ομηρία συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αβέβαιου μέλλοντος το προσωπικό διατηρείται στη θέση του με «παρατάσεις» και αλχημείες.

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» - με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο Μαργαρίτη - κάλεσαν εργαζόμενους και φοιτητές στο Τμήμα να συστρατευθούν σε αγώνες, διεκδικώντας την επίλυση των πολλών προβλημάτων τους ενόψει μάλιστα και των νέων δεινών που υπόσχεται η συγκυρία και των διαφαινόμενων εξελίξεων που απειλούν την ύπαρξη και το χαρακτήρα του Τμήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ