ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης του λαού από τα χρέη στις τράπεζες

Ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η κυβερνητική τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, που αφήνει χιλιάδες εκτεθειμένους σε εκβιασμούς και πλειστηριασμούς

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, με την οποία η κυβέρνηση «κατακρεουργεί» τα κριτήρια, επιδεινώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από το κόστος της διαχείρισης των δανείων αυτών, να εξασφαλίσει την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους.

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, έδειξε καθαρά ότι αγωνιά για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ που περιείχε συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την υπερχρέωση, προκειμένου να σταματήσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης, απαντώντας στο ΚΚΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να προβάλει κάποια απαίτηση προς τις τράπεζες για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών, αλλά θα φέρει και νέα μέτρα, που θα καλύψουν τα όποια «χρηματοδοτικά κενά» για να προχωρήσει το «νέο παραγωγικό μοντέλο» της «δίκαιης» ανάπτυξης για το κεφάλαιο. Ο υπουργός μάλιστα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΚΚΕ, επιστράτευσε και το άθλιο επιχείρημα ότι τάχα τα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα επιβαρύνουν τους τραπεζίτες, αλλά «επιστρέφουν πάλι στον Ελληνα φορολογούμενο».

Εξάλλου, η τροπολογία, που θα αφήσει εκτός ακόμα και της όποιας τυπικής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, είναι ενταγμένη σε νομοσχέδιο που περιέχει πληθώρα προνομίων, όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ενισχύσεις με χρήμα κ.ά. των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, έρχονται άμεσα τα νομοσχέδια για την ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, για το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» κ.ά., όλα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αβαντάροντας την κυβέρνηση, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία του ΚΚΕ, προβάλλοντας τις δικές τους διαχειριστικές προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών, συνολικά του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική τροπολογία, η ΝΔ δείχνοντας και εδώ ότι μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου, δήλωσε μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια ότι θα την υπερψηφίσει. Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία χωρίς να έχει ουσιαστικές διαφωνίες, ενώ κατέθεσε την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία για να δείξει, σύμφωνα με τους βουλευτές του, τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Κατά τάχθηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επειδή, κατά τον ειδικό της αγορητή Γ. Σαχινίδη, τα «κόκκινα» δάνεια για να μειωθούν χρειάζονται ανάπτυξη «και ακόμα δεν έχουν έρθει επενδυτές» λόγω αντιαναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε για την τροπολογία ότι «είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία αλυσίδα κυβερνητικών ρυθμίσεων σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Μαζί με τους τραπεζικούς ομίλους αντικαθιστούν ακόμα και αυτήν την ελάχιστη δικαστική προστασία του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόσφερε και ουσιαστική και γενικευμένη κυρίως προστασία, βάζοντας ακόμα χειρότερους όρους για αυτήν την προστασία. Κυβέρνηση και τράπεζες εκβιάζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο εκβιασμός τους είναι απλός: `Η μπαίνεις στη ρύθμιση και πληρώνεις τις δόσεις ή αλλιώς χάνεις το σπίτι σου».

Οσο για τα περί περιορισμού των μπαταχτσήδων, που λέει ότι κάνει η κυβέρνηση, ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι φωτογραφίζεται η μεγάλη μάζα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που εξαναγκάστηκαν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν τις στεγαστικές και καταναλωτικές τους ανάγκες και τσακίστηκαν από την κρίση, την ανεργία, τα αντιλαϊκά μέτρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να αποτρέψουν τους 100.000 και πάνω πλειστηριασμούς που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση και οι τράπεζες ότι θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να συμπληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας ένα αντιδραστικό πλαίσιο σε βάρος της πρώτης λαϊκής κατοικίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Ωστόσο, τα εισοδήματα, παρ' όλο που ήταν πολύ υψηλότερα, δεν μπορούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες, με αποτέλεσμα ο λαός να καταφύγει στο δανεισμό για να καλύψει βασικές ανάγκες όπως στέγη, Υγεία, Παιδεία. «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης», σημείωσε, «με πλήρη ανατροπή των όρων αμοιβής και εργασίας, με την άγρια φοροληστεία, οδηγήσατε σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων χιλιάδων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων», τονίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Σημείωσε ότι η τροπολογία του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί απαντά στις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους, τονίζοντας την ανάγκη «η στάση των πολιτικών δυνάμεων που απορρίπτουν την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα "αρπακτικά" να γίνει και αυτή κριτήριο ψήφου».

«Στα λόγια, λοιπόν, παριστάνετε τη φιλολαϊκή κυβέρνηση, στην πράξη όμως έχετε κόφτη στις βασικές ανάγκες, όπως είναι η λαϊκή στέγη», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως τόνισε, τα «κόκκινα» δάνεια γιγαντώθηκαν για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων κατακρεούργησαν μισθούς, συντάξεις, με συνεχείς περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, μειώσεις στις κρατικές δαπάνες για συντάξεις, εκτόξευση των έμμεσων φόρων κ.ο.κ.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τόνισε ότι «εξασφαλίζετε υπερπλεονάσματα μέσω της περαιτέρω επιβάρυνσης του λαού» με τη φοροεπίθεση, τη φοροληστεία, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την ανεργία να πλησιάζει το 20% και τώρα χειροτερεύουν οι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όλα προς όφελος των τραπεζών, των επιχειρηματικών ομίλων.

«Με την πολιτική σας, εκτός από τη διεύρυνση της φτώχειας, θα δημιουργήσετε με αυτό το νομοθέτημα και άστεγους. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετείτε με συνέπεια και θεωρείτε αδύνατη και ουτοπία κάθε φιλολαϊκή ρύθμιση», σημείωσε.


Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ανάγκες των εργαζομένων θρυμματίζονται από την κατοικία - εμπόρευμα και το καπιταλιστικό κέρδος

«Οσο και να χτυπιέστε για να παρουσιάσετε το μαύρο άσπρο, καμία προστασία από τον πλειστηριασμό δεν προβλέπεται μέσα σε αυτή την τροπολογία», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναλύοντας μία προς μία τις προϋποθέσεις που περιέχει η τροπολογία για τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην προϋπόθεση που προβλέπει ότι τα περιουσιακά στοιχεία για την ένταξη στο νόμο πρέπει να φτάνουν τις 80 χιλιάδες ευρώ. «Δηλαδή αν κάποιος έχει κληρονομήσει ένα σπίτι στο χωριό και έχει και ένα αυτοκίνητο και ένα κτήμα και κάτι άλλο ενδεχομένως, τότε όλα αυτά μαζί ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες. Από χέρι χαμένος είναι επί της ουσίας», σημείωσε.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην προϋπόθεση για τον δανειολήπτη της αποπληρωμής του 120% της αντικειμενικής αξίας ακινήτου και μάλιστα σε βέβαια βάση 25 χρόνων μετά. «Τι σημαίνει αυτό, το 25 χρόνια μετά; Οτι αυτό δεν θα είναι άτοκο, αλλά θα είναι με ένα επιτόκιο Euribor συν 2%. Επί της ουσίας αυτά τα 25 χρόνια οι τράπεζες θα έχουν πάρει το δάνειο δύο και τρεις φορές πίσω, και πάλι θα συνεχίσει να χρωστάει. Δηλαδή τον έχετε συνεχώς όμηρο στις τράπεζες και βεβαίως το όποιο "κούρεμα" θα υπάρξει, αν θα υπάρξει, θα είναι εφόσον έχει αποπληρώσει όλο το χρέος της ρύθμισης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση των δόσεων, σημείωσε ότι είναι έμμεση ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος, ενώ από την άλλη μεριά βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του δανειολήπτη, αφού σε περίπτωση ατυχήματος πετιέται έξω από τη ρύθμιση, ό,τι έχει δώσει μέχρι τότε χάνεται και αρχίζει από την αρχή.

Στόχος της τροπολογίας, ανέφερε, είναι να εξαναγκαστούν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους στις τράπεζες, επιλέγοντας ανάμεσα στην πληρωμή του δανείου και π.χ. τη μόρφωση των παιδιών τους ή άλλες ανάγκες.

Οπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει και στην αντίφαση για «το μέρος του τραπεζικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί στα ακίνητα. Αν πάει να κάνει μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, τότε θα πέσει η αξία των ακινήτων. Αρα θα "κουρευτεί" αυτό το κεφάλαιο που έχει επενδύσει». Με την τροπολογία αυτό που επιδιώκεται είναι τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, που απαξίωσε τις λαϊκές κατοικίες, αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν για τις κατοικίες, να τα πληρώσει και πάλι ο λαός.

«Ετσι, με την τροπολογία θα εξαναγκαστούν με την απειλή της κατάσχεσης να πληρώσουν όσο γίνεται περισσότερο και πιο αδύναμα στρώματα και παράλληλα, με τα διάφορα κριτήρια που έχετε θεσπίσει, να προχωρήσουν οι τράπεζες σε κατασχέσεις εκείνων των ακινήτων που πραγματικά τις ενδιαφέρουν», σημείωσε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ με την τροπολογία του λέει καθαρά να μην πληρώσει ο λαός τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν αγωνιστικά να μπαίνουν μπροστά, να οργανώνουν το λαό, για να μην περάσει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.

«Αποκαλύπτεται ότι το σύστημά σας το οποίο υπηρετείτε, το καπιταλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, τα επιδεινώνει. Και η λαϊκή στέγη είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα». Πρόσθεσε ότι η κατοικία στον καπιταλισμό δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα, γι' αυτό «ο καπιταλισμός στην Ελλάδα του 2019, με 250 χιλιάδες απούλητα σπίτια, αδυνατεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι ανάγκες των εργαζομένων θρυμματίζονται κάτω από την κατοικία - εμπόρευμα, από το καπιταλιστικό κέρδος, τους τραπεζικούς και τους κατασκευαστικούς ομίλους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «αυτή η μιζέρια στην οποία καταδικάζει ο καπιταλισμός - και εσείς ως πολιτικός του υπηρέτης - τους εργαζόμενους δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα μπορεί να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην κατοικία και τον χωροταξικό σχεδιασμό με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να προχωρήσει στην αναμόρφωση των πόλεων και στη δημιουργία αναγκαίων υποδομών για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org