ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen»

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, επισκέφτηκε χτες το πρωί τη φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen» στις Σάπες Κομοτηνής. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο υποψήφιος περιφερειάρχης και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής, Δημήτρης Παπατολίδης, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής και ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Βογιατζής, ο οποίος είναι και εργαζόμενος στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τους Κ. Σταμούλη και Γ. Ρωσσέτη, μέλη της διοίκησης της επιχείρησης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία ενός εξαγωγικού ομίλου με 1.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 350 στο εργοστάσιο των Σαπών. Στη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στους εργαζόμενους, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και συνολικότερα στα προβλήματα που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία, με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αλλά και την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, μίλησε και για τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία και την ΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις, γι' αυτό που διαφημίζεται ως «τέλος των μνημονίων» και ως «άνοιγμα του δρόμου για μια ανάπτυξη με σταθερότητα και ασφάλεια για τη χώρα και το λαό». Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι σ' αυτόν τον τομέα με τις πολιτικές που ασκούνται, και όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα μεγέθη, η οικονομία της εξαρτάται πάρα πολύ από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπου όλο αυτό το «λαμπρό» υποτίθεται οικοδόμημα καταρρέει, αυτό που θα τρώγαμε με «χρυσά κουτάλια», που θα αναπτυσσόταν και θα ζούσαν όλοι οι λαοί πολύ καλύτερα, τώρα να δημιουργούνται τάσεις διάσπασης της ΕΕ, αντί ενοποίησης όπως διαφημίζουν. Αλλά και γιατί όλες οι κατευθύνσεις της Κομισιόν, της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι στην κατεύθυνση «μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, ματωμένα πλεονάσματα», που θα παίρνονται απ' το λαϊκό εισόδημα και μια σειρά άλλα ζητήματα, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, γι' αυτό εμείς μιλάμε για μεταμνημονιακό μνημόνιο.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας πως οι προεκλογικές εξαγγελίες, οι εξαγγελίες των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα πήγαν περίπατο! Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Δραγασάκης, μίλησε για συμβιβασμό, «τι να κάνουμε, μας έβαλαν μαχαίρι στο λαιμό». Ετσι πολύ λιγότεροι θα διευκολυνθούν, κι αυτό μόνο μέσα στο 2019, κι αυτό για ορισμένες κατηγορίες, που είναι λιγότερες, και για μικρότερο ποσό απ' αυτό που υποσχόταν. Τη στιγμή που υπάρχει κατατεθειμένη, χτες την ξανακαταθέσαμε, πρόταση νόμου του ΚΚΕ να απαγορευτεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία με εισόδημα 40.000 και με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί μέλος της οικογένειας και βεβαίως να παγώσουν τόκοι, χρέη ή άλλα που υπάρχουν. Και βεβαίως και για τη δεύτερη κατοικία όσοι έχουν, πάλι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Για τις εξελίξεις στην περιοχή

Εκτός των ζητημάτων της οικονομίας, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και στο γεωπολιτικό επίπεδο απ' την άποψη των συμφερόντων που έχουν και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, αλλά κυρίως η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, θέλει να έχει προσβάσεις και σε διάφορους ενεργειακούς πόρους, πλουτοπαραγωγικές πηγές που υπάρχουν και στην Ανατ. Μεσόγειο στην περιοχή, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στο Αιγαίο. Εχει στενή σχέση με τη Ρωσία, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιδρούν σε όλο αυτό το σκηνικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να γίνει ο σημαιοφόρος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, δίνοντάς τους συνεχώς νέες βάσεις, αναπτύσσει εξοπλισμούς που δεν είναι όμως για τις αμυντικές ανάγκες της δικής μας πατρίδας, του λαού μας και της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά είναι για τις πολεμικές στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, είτε για τα Βαλκάνια, είτε προς τη Ρωσία, Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, είτε προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ξοδεύουμε κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για στρατιωτικές επιλογές του ΝΑΤΟ και δεν αφορούν αμυντικούς εξοπλισμούς που θα έλεγε κάποιος ότι ίσως χρειάζονται, αφορά αποστολές εκτός συνόρων, συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις, εκτός απ' τις βάσεις του θανάτου - και με πυρηνικά πλέον όπλα όπως στον Αραξο - που βάζουν την Ελλάδα στο στόχαστρο των επιθετικών ενεργειών, αντίπαλων χωρών του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ.

Κι αυτά βέβαια έχουν να κάνουν και με την εξέλιξη της οικονομίας, όταν υπάρχει τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, συγκρούσεις, επεμβάσεις, τοπικοί πόλεμοι δημιουργούν συνολικότερη αστάθεια, προβλήματα που τα πληρώνει τελικά πάλι ο ελληνικός λαός και εκφράζεται και στο οικονομικό και στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Για όλους αυτούς τους λόγους, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Ομοσπονδίες πρέπει να εκλέγονται αντιπρόσωποι των εργαζομένων που να εκπροσωπούν πραγματικά τα συμφέροντά τους και όχι κάποιες συνδικαλιστικές μαφίες, επιτρέψτε μου να τις ονομάσω έτσι, γιατί τέτοια δυστυχώς έχει καταντήσει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Ξέρετε ότι σήμερα πάρα πολλά σωματεία, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες έχουν κινητοποίηση στην Αθήνα, για να σταματήσει η νοθεία για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Αρα λοιπόν η αλλαγή των συσχετισμών με ανθρώπους, με συναδέλφους που θα εκπροσωπούν πραγματικά τα ταξικά συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων και όχι κομματικά, κυβερνητικά ή άλλα εργοδοτικά συμφέροντα, αλλά τα δικά τους πραγματικά συμφέροντα, είναι κι αυτό στοιχείο της πάλης που πρέπει να συνεχιστεί και άσχετα βέβαια απ' τις βουλευτικές ή τις δημοτικές εκλογές. Αυτό πρέπει να γίνεται συνεχώς και μετά απ' αυτές.

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους στις ευρωεκλογές να στηρίξουν το ΚΚΕ και τους υποψηφίους του στους δήμους και τις Περιφέρειες, να αφήσουνε τα διλήμματα ποιος απ' τους δυο, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πρώτος, αυτήν τη φορά να σκεφτούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Γιατί είναι το κόμμα που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις εκλογές, από καλύτερες θέσεις με μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εδώ τώρα με 15 βουλευτές μπορούμε και «ταρακουνάμε» τα νερά και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω απ' αυτό, εμποδίζουμε να περάσουν χειρότερα μέτρα, πόσο μάλλον αν είναι μεγαλύτερη, πιο ισχυρή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι ώστε πραγματικά να ανοίξει ένας δρόμος για το καλό αυτού του τόπου και για το καλό της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Σε συγκέντρωση στις Σάπες

Χτες το μεσημέρι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σε συγκέντρωση σε καφενείο στις Σάπες Ροδόπης.

Μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που καίνε κυριολεκτικά τον λαό της περιοχής, όπως την ανεργία και τη μετανάστευση που γιγαντώθηκαν μετά το κλείσιμο μιας σειρά εργοστασίων, την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Επίσης, στάθηκε στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών της περιοχής, που στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω φυτικής ασθένειας, η οποία δεν καλύπτεται καθόλου από τον ΕΛΓΑ, και αυτό το πρόβλημα ήρθε να τους δώσει τη χαριστική βολή, καθώς προστίθεται στο ήδη γενικευμένο των χαμηλών τιμών των προϊόντων.

Μίλησε ακόμα για τους βαμβακοπαραγωγούς που παλεύουν να επιβιώσουν στην καλλιέργεια με χωράφια ξερικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μικροί βαμβακοπαραγωγοί να μην πιάνουν το πλαφόν της παραγωγής 160 - 170 κιλά το στρέμμα, που απαιτείται, για να πάρουν την ενίσχυση του βαμβακιού. Χώρια που ένα κομμάτι των βαμβακοπαραγωγών, για να πάρει την ενίσχυση, αναγκάζεται να αγοράζει βαμβάκι από άλλους παραγωγούς.

Ειδική αναφορά έκανε και στους κτηνοτρόφους, που λόγω των χαμηλών τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Επίσης, ανέδειξε την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας, με τα σοβαρά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, που πρέπει να καλύψει μια ευρύτερη περιοχή με πληθυσμό κοντά στις 15.000 κατοίκους.

Οπως είπε, «όλη αυτή η κατάσταση που ζουν εδώ οι κάτοικοι, δεν αλλάζει, επειδή στην περιοχή λειτουργεί το εργοστάσιο, ή επειδή υπάρχει η σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ, για τα οποία περηφανεύονται τα άλλα κόμματα, οι τοπικοί βουλευτές, γιατί όπως λένε όλα αυτά αποτελούν στοιχεία ανάπτυξης της περιοχής.

Ούτε φυσικά τη ζωή του λαού μπορεί να αλλάξει η εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή, το οποίο φυσικά θα το εκμεταλλευτεί συγκεκριμένο μονοπώλιο και όχι ο λαός της περιοχής.

Γιατί όλα αυτά τα κέρδη από τη βιομηχανία και τον πλούτο που παράγει ο εργάτης, ο επιστήμονας, τα χαίρονται μόνο λίγοι, που θησαυρίζουν από τα κέρδη που βγάζουν.

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι η κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Και σ' αυτό θα προχωρήσει ο λαός όταν πάρει τη διακυβέρνηση, την εξουσία στα χέρια του».

Κάλεσε το λαό να διαλέξει το δικό του δρόμο, το δρόμο της πάλης, με το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό απέναντι και στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εκμεταλλευτές του πλούτου του λαού μας και απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τα κόμματά τους.

Με εκπροσώπους του ΔΑΔΑΑ

Στο περιθώριο της χτεσινής συγκέντρωσης στην Κομοτηνή, εκπρόσωποι του Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων, παιδιών και ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΑΑ) του Ν. Ροδόπης, παρέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν την παρέμβαση του ΚΚΕ στην κατεύθυνση επίλυσής τους.

Οπως ανέφεραν, από τον Δεκέμβρη, με απόφαση του υπουργείου, έχουν σταματήσει να πληρώνονται για τις συνεδρίες που πραγματοποιούν τα παιδιά τους στους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, αφού δεν έχει υλοποιηθεί η διακήρυξη του υπουργείου ότι θα προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς και στη συνέχεια να αποζημιώνονται από το Ταμείο. Ζητούν από το υπουργείο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αναγκαίες εργοθεραπείες και λογοθεραπείες, χωρίς αποκλεισμούς παιδιών λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονέων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ