ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗΣ
Εχουμε πείρα τι θα πει Περιφέρεια - συνέχεια του αντιλαϊκού, αντεργατικού κράτους

Ο Δημήτρης Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ, ενισχύοντας παντού τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τόνισε πως «έχουμε την πείρα και στην Περιφέρειά μας. Οι νυν και οι προηγούμενοι περιφερειάρχες, που ανήκαν είτε στη ΝΔ είτε στο παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται την πολυπόθητη ανάπτυξη, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιούνκερ, για να ξεβαλτώσει η Περιφέρεια από τις τελευταίες θέσεις σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ. Ζητάνε όλοι μαζί κίνητρα για να στηρίξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στις επενδύσεις που σχεδιάζουν για την περιοχή σε Ενέργεια και μεταφορές.

Ξεχνούν, όμως, πως η δική μας Περιφέρεια είχε και στο παρελθόν πρωτεία στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μαζί με αυτά τα πρωτεία, πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια για το λαό της περιοχής, πρωτιά για τους μαθητές ιδιαίτερα σε Ξάνθη και Ροδόπη στη μαθητική διαρροή, δηλαδή στην εγκατάλειψη του σχολείου. Πρωτιά τα χρόνια της κρίσης στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Πρωτιά και στη μετανάστευση εργατών από τη μειονότητα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Ολα αυτά όταν έτρεχαν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια από ΕΕ και την κυβέρνηση, για να γεμίζουν οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οταν η ίδια η Περιφέρεια δεν έδινε ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή μας, ο λαός μιας περιοχής που από τον Εβρο έως τη Δράμα οι πλημμύρες είναι φυσικό και όχι ακραίο φαινόμενο πλέον. Και την ίδια ώρα, στήριζε και στηρίζει τις επενδύσεις μεγάλων ομίλων για να λεηλατηθούν τα γεωθερμικά πεδία για ένα κομμάτι ψωμί.

Φίλες και φίλοι, έχουμε πείρα τι θα πει Περιφέρεια - συνέχεια του αντιλαϊκού, αντεργατικού κράτους. Αποτυπώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στους προϋπολογισμούς, στο χωροταξικό σχέδιο, στις προτεραιότητες που έβαζαν όλες οι διοικήσεις για να στηρίξουν το κεφάλαιο. Αποτυπώθηκε με την απόφαση να κόβουν το νερό από τους αγρότες και να δίνουν ακόμη και περιοχές με πηγές νερού σε ιδιοκτήτες λατομείων.

Αυτοί που τώρα στήνουν ψευτοτσακωμούς, μακριά από τα συμφέροντα του λαού, αγκαλιάζονταν και συμφωνούσαν στο αναπτυξιακό συνέδριο όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑίοι, Νεοδημοκράτες, στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Τώρα ο λαός μας, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, να στηρίξουν αυτήν τη δύναμη που πάλεψε, αποκάλυψε, διεκδίκησε, συγκρούστηκε με αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ, να συμπορευτούν μαζί του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή

Ο Γιάννης Λεβέντης, υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής, στον δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση τόνισε πως η απάντησή των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων «πρέπει να είναι ενιαία στην επίθεση που δεχόμαστε. Ενιαία και πολιτική, η οποία να έχει στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου που ενιαία υπηρετούν, από την άλλη πλευρά, όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως και στο δήμο Κομοτηνής «τόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν αναγάγει σε πανάκεια την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Στηρίζουν σε αυτό το αφήγημα τη λύση όλων των τοπικών προβλημάτων. Πώς; Με την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Δηλαδή, δίνουν περισσότερο ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών που παρέχονται από τον δήμο, συμπράττουν με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να βαθύνουν κι άλλο την ανταποδοτικότητα και κινούνται αυστηρά εντός "δημοσιονομικού πλαισίου".

Αντίθετα, η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο μας εναντιώθηκε σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων, ενώ πάλεψε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο δρόμο, δίπλα σε φορείς που διεκδίκησαν, το προηγούμενο διάστημα, μέτρα ανακούφισης για τον λαό. Αποτέλεσε πραγματική Λαϊκή Αντιπολίτευση τόσο απέναντι στη δημοτική αρχή όσο και απέναντι στην κυβέρνηση.

Και θα συνεχίσει να παλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας σαν οδηγό τους δήμους όπου τα προηγούμενα πέντε χρόνια άσκησαν διοίκηση κομμουνιστές δήμαρχοι. Κομμουνιστές δήμαρχοι που ήρθαν σε αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση για τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας για το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες τους, ανακούφισαν τα λαϊκά νοικοκυριά από την καταβολή υψηλών δημοτικών τελών, ενώ συγκρούστηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα και αξιοποίησαν δημόσιους χώρους για να τους χρησιμοποιεί δωρεάν ο λαός της περιοχής τους».

ΜΠΙΡΓΚΙΟΥΛ ΜΑΞΟΥΜ
Οι νέες εργαζόμενες της μειονότητας θα δώσουμε ηχηρή απάντηση με ισχυρό ΚΚΕ

Η Μπιργκιούλ Μαξούμ, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, ξεκίνησε το χαιρετισμό της σημειώνοντας ότι «με τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: "Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο: Η δουλειά του εργάτη" στο μυαλό και την καρδιά μας, δίνουμε τη μάχη για να βγει όσο πιο δυνατό γίνεται το Κόμμα μας στις τριπλές κάλπες του Μάη.

Οι νέες εργαζόμενες της μειονότητας θα δώσουμε δυνατή απάντηση σε όσους στέλνουν τους πατεράδες, τα αδέρφια, τους φίλους μας στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των ναυπηγείων, των κατασκευών, των θερμοκηπίων και σε όποια άλλη βαριά και ανθυγιεινή χειρωνακτική εργασία υπάρχει στη Β. Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Θα δώσουμε ηχηρή απάντηση σε όσους πιστεύουν πως ένα παιδί μπορεί να μεγαλώνει βλέποντας τον πατέρα του κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο, στα διαλείμματα από τα τρίμηνα, εξάμηνα, 15ήμερα του εξωτερικού.

Θα καταδικάσουμε αυτούς που δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση ώστε να μπορούμε να μορφωθούμε όσο γίνεται περισσότερο. Γνωρίζουν καλά πως μορφωμένος λαός - ξύπνιος λαός.

Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Είναι οι αστικές τάξεις και των δύο πλευρών. Είναι το πολιτικό προσωπικό τους, όλα τα κόμματα που κυβερνήσανε, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους διαμορφώνουν την άσχημη πραγματικότητα που βιώνουμε.

Ανησυχούμε γιατί η περιοχή μας μπλέκεται όλο και πιο πολύ στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και με τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Ξέρουμε καλά πως για τα κέρδη τους, για το ξαναμοίρασμα των αγορών μπορούν να ματοκυλήσουν τους λαούς.

Απομονώνουμε όσους λένε πως πρέπει να ψηφίζουμε με βάση τη θρησκεία, την καταγωγή. Είμαστε απέναντι σε κάθε είδους εθνικισμό.

Εμπιστευόμαστε το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που δεν ξεχωρίζει πραγματικά τον εργάτη και την εργάτρια από το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Που δίνει καθημερινά τη μάχη για να οργανώσει την αντεπίθεση για να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε.

Γιατί είμαστε νέες και νέοι και θα αλλάξουμε τον σάπιο κόσμο τους.

"Αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάολος!"

"Και θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα" (Ν. Χικμέτ)».

ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΕΡΑΤΖΗ ΙΜΠΡΑΜ
Το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε λαϊκό σπίτι της μειονότητας

Ο Ιμπραήμ Κερατζή Ιμπράμ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ πρέπει να φτάσει σε κάθε λαϊκό σπίτι της μειονότητας, τονίζοντας ότι «δεν είναι ένα απλό κάλεσμα. Είναι μια επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του μόχθου που δεν συμβιβάζονται με τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκατάλειψη». Και προέτρεψε «καθαρά - δυνατά - τίμια: ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες!».

Σημείωσε πως «Ζούμε σε μια περιοχή όπου ενώ παράγεται τεράστιος πλούτος από την εργασία μας, η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων βιώνει τη φτώχεια», και αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που ζει ο λαός της περιοχής σε ό,τι αφορά τις παροχές κοινωνικής πολιτικής, της Πρόνοιας και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις υποδομές, στα προβλήματα στη μειονοτική Εκπαίδευση που παραμένουν, με το εισόδημα του λαού να μειώνεται συνεχώς, με τα χωριά να ερημώνουν από τη μετανάστευση όπου οδηγεί τους νέους η υψηλή ανεργία και η ανασφάλεια για το μέλλον. Ετσι που να γίνονται πελάτες των δουλεμπορικών γραφείων.

«Ο ένοχος είναι γνωστός και όλο και περισσότερος κόσμος το συνειδητοποιεί», σημείωσε: «Είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις οποίες συνδιαμορφώνει και στηρίζει μέχρι τώρα η κάθε φορά κυβέρνηση της χώρας και η σημερινή. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορεύει τον λαό στο ρυθμό των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης.

Αυτές τις αποφάσεις αποδέχονται και υλοποιούν όλοι οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες στο πλαίσιο του "Καποδίστρια" και "Καλλικράτη" παλιότερα, του "Κλεισθένη" σήμερα.

Γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία σε όλες τις κάλπες. Γιατί ο λαός έχει ανάγκη από στήριγμα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, για τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, που δηλητηριάζει τους λαούς και τους κάνει υποχείρια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, στον αγώνα για την απομόνωση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και κάθε φασιστικού μορφώματος, που παράγει το σύστημα της εκμετάλλευσης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org