ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαζόμενοι στις πλατφόρμες: Απέναντι και στην αντεργατική Οδηγία που στήνουν σε βάρος τους, συμμετέχουν στην απεργία

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες
Στη συζήτηση σχετικά με την «Οδηγία για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ανέφερε τα εξής στην ομιλία του:

«Η υποκρισία της ΕΕ, επικαλούμενη μάλιστα "δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες", δεν έχει όριο. Αφού στο Ευρωκοινοβούλιο επέλεξαν να μη γίνει καθόλου συζήτηση για την Οδηγία, αλλά διαπραγμάτευση - παζάρι πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ αστικών κυβερνήσεων, επιτροπών, ευρωβουλευτών και λόμπι, τώρα η Κομισιόν "ανησυχεί" για την απόρριψη της Οδηγίας από το Συμβούλιο.

Η δε αντεργατική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που καταψήφισε στο Συμβούλιο, δεν εκπλήσσει, καθώς έχει "πρωτοπορήσει" στην εργοδοτική ασυδοσία, με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που δίνει το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να βαφτίζονται ..."συνεργάτες".

Είναι όμως πρόκληση να γκρινιάζουν σαν απατημένοι σύζυγοι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν πάνω από τα μισά άρθρα του νόμου της ΝΔ και οι πολιτικές τους ομάδες πρωταγωνίστησαν στις ύπουλες μεθοδεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ενάντια στην αντεργατική ευρωενωσιακή Οδηγία, που δεν θεμελιώνει μισθωτή εργασία και αποδέχεται τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και τη χρήση αλγορίθμων για την εντατικοποίηση της δουλειάς, ακόμα και για απολύσεις, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δυναμώνουν την πάλη τους συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στα δικαστήρια

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα (8 π.μ. - 11 π.μ.) για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στη διάρκεια της οποίας καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων (κτίριο 11). Την ώρα εκείνη εκδικάζεται η απαράδεκτη αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία της «Teleperformance» κατά του ΣΕΤΗΠ, στην προσπάθειά της να καθυστερήσει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η «Teleperformance», επικαλούμενη τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, ισχυρίζεται ότι το ΣΕΤΗΠ δεν έχει το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Ενα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι αποτελούν όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για να επιτίθεται στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα τους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΙΓΙΝΑΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για ποιοτικό πόσιμο νερό

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας πραγματοποίησαν, την περασμένη Τετάρτη, κάτοικοι, υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, φορείς και μέλη της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ απαιτώντας άμεσα μέτρα από τον δήμο Αίγινας για να εξασφαλιστεί ποιοτικό πόσιμο νερό στο νησί. Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις οικονομικές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει, επιβαρύνονται με ακόμα ένα έξοδο, της αγοράς εμφιαλωμένων νερών.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της περιφερειακής αρχής Χαρδαλιά, που έχουν αφήσει το νησί χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα, παίρνοντας μόνο ημίμετρα όπως π.χ. η αποστολή εμφιαλωμένων νερών, χωρίς να ενημερώνουν πού και πώς θα τα διανείμουν.

Μεταξύ άλλων απαίτησαν:

Να μην εκδοθεί κανένας λογαριασμός νερού από τον δήμο Αίγινας και να μην υπάρξει η παραμικρή οικονομική αξίωση από πλευράς του δήμου απέναντι στον λαό, για όσο καιρό καταναλώνει νερό γεωτρήσεων. Να απαιτήσει η δημοτική αρχή Αίγινας από την κεντρική διοίκηση άμεσα να γίνει μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω των υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, όπως είχε γίνει και το 2013.

Ο δήμαρχος Αίγινας, Ι. Ζορμπάς, μέσω της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη οι κάτοικοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό. Από την άλλη, δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα να μην πληρώσει ο λαός για όσο καιρό καταναλώνει ένα νερό αμφίβολης χημικής σύστασης και ποιότητας. Μεταξύ άλλων στην απάντησή του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επίταξης των υδροφόρων μιας και ο δήμος Αίγινας έχει την οικονομική αυτοτέλεια να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες υδροφόρες. Ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η σύναψη μιας σύμβασης με υδρομεταφορείς συγκρινόμενη με τον χρόνο αποκατάστασης», βάζοντας στο ζύγι από τη μια την πρόσβαση του λαού σε πόσιμο νερό και από την άλλη το οικονομικό συμφέρον.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί «ο δήμαρχος να δώσει δημόσια απάντηση στον αιγινήτικο λαό όσον αφορά το κομμάτι των ενεργειών προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ώστε να βρεθούν υδροφόρα πλοία ή για τη χρήση των υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα και τι απαντήσεις έχει λάβει». Επίσης ασκεί κριτική και στην άλλη παράταξη που υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία αρκείται σε ανέξοδη αντιπαράθεση για τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση η οποία παλεύει για τις λαϊκές ανάγκες είναι η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, ακόμα και τώρα που δεν έχει εκλεγμένο αντιπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η μόνη δύναμη που δεν αρκέστηκε στο να καταλογίσει μόνο ευθύνες - οι οποίες φυσικά υπάρχουν και είναι πολλέςν- και δεν συμβιβάστηκε με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά ήταν εκεί με τους κατοίκους για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής και υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να μπει στο ζύγι κόστους - οφέλους για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνό

Τον πρωτοπόρο - θεμελιωτή της ελληνικής χαρακτικής Γιάννη Κεφαλληνό τιμά η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ με εκδήλωσή της την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Palatino».

Θα μιλήσει η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Χώρου Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», με θέμα «Ο χαράκτης Γιάννης Κεφαλληνός: Ο δημιουργός, ο τεχνίτης, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Τάκη Κεφαλληνό, μαθηματικό, με θέμα «Ο χαράκτης, μια προσέγγιση στη ζακυνθινή καταγωγή του», και την Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγο, διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με θέμα «Το εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού, σηματωρός για το χθες και το σήμερα».

Στην εκδήλωση θα εκτεθούν τα λευκώματα «Δέκα λευκές λήκυθοι» και «Το παγώνι», σειρές γραμματοσήμων του Γ. Κεφαλληνού, βιβλία που επιμελήθηκε, χαρακτικά του έργα από τη συλλογή του Τ. Κεφαλληνού, καθώς και τρία χαρακτικά από το αρχείο του συγγραφέα Νικία Λούντζη.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Στη Βουλή η έκθεση για το 2022

Την ετήσια έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το 2022 επέδωσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, o πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, Κ. Μενουδάκος. Σε δηλώσεις του ο Κ. Μενουδάκος σημείωσε πως «το 2022 η Αρχή ανταποκρίθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό και τον εθνικό νόμο, παρά τα διαχρονικά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκών πόρων, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή υποθέσεων και άλλων καθηκόντων της», σημειώνοντας πως υποβλήθηκαν 1.250 καταγγελίες, σε ποσοστό 8% περισσότερες σε σύγκριση με το 2021, η Αρχή εξέτασε 209 γνωστοποιήσεις για περιστατικά παραβίασης δεδομένων και επέβαλε πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κίνησε και αυτεπάγγελτη έρευνα για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης Predator. Εως χτες βράδυ πάντως περισσότερα για το περιεχόμενο της έκθεσης δεν είχαν γίνει γνωστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ