ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Να σταλεί το πρώτο μήνυμα

Νέα αγωνιστική εξόρμηση, με αφετηρία την κινητοποίηση στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ, στις 2 του Φλεβάρη

Σε μια νέα αγωνιστική εξόρμηση ρίχνεται η μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν, εναλλάξ, στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, που εξήγγειλε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φλεβάρη, από τη Θεσσαλονίκη, με το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, στη διάρκεια της Εκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Η πάλη θα συνεχιστεί με κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα διοργανώσει το συνεπές αγροτικό κίνημα σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα κορυφωθεί με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 του Μάρτη.

Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες προετοιμάζονται εντατικά για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλιστεί μια «καλή αρχή» του νέου αγροτικού ξεσηκωμού. Το «κλίμα» στα χωριά και στις αγροτικές επαρχίες δείχνει ότι μπορεί αυτή η «καλή αρχή» να διασφαλιστεί και να δώσει ώθηση σε μια καλύτερη συνέχεια. Η δυσαρέσκεια για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης έχει, πλέον, απλωθεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και έκδηλη είναι η οργή και η αγανάκτηση για τα νέα, μεγάλα, προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική στον αγροτικό κόσμο και γενικότερα στους κατοίκους της υπαίθρου. Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς οι τιμές πέφτουν και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, ενώ αυξάνονται οι δυσκολίες για τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής και διογκώνονται τα αγροτικά χρέη.


Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως «τα χειρότερα έρχονται». Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ξεκίνησε απ' τις αρχές του χρόνου και, ήδη, οι πρώτες επιπτώσεις της είναι φανερές. Πολλοί αγρότες βρέθηκαν με λιγότερα δικαιώματα καλλιέργειας και συνειδητοποιούν ότι με το πενιχρό «τσεκ» της χρονιάτικης επιδότησης δε θα μπορούν να βγάλουν τη χρονιά. Οσοι αποφασίσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, μαθαίνουν ότι η τιμή των προϊόντων που θα παράγουν θα είναι τόσο χαμηλή που θα μπαίνουν «από μέσα» - οι πρώτοι που το κατάλαβαν είναι οι τευτλοπαραγωγοί, που είδαν σαν πρώτη δόση να κόβεται η τιμή των τεύτλων κατά 36,5% - και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν ν' αφήσουν χέρσα τα κτήματά τους ή να τα πουλήσουν «για ένα κομμάτι ψωμί».

Με πολιτικά συμπεράσματα

Ολα αυτά κάνουν τους μικρομεσαίους αγρότες να συνειδητοποιούν πως βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πιο σφοδρή επίθεση από τη μεριά της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στοχεύει στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους, για να περάσει η γη τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Και συμπεραίνουν ότι μόνο με τη σφοδρή αγωνιστική αντεπίθεσή τους θα καταφέρουν να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους, αποφεύγοντας τη «μοίρα» των άνεργων των ελληνικών μεγαλουπόλεων ή του μετανάστη. Κι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι και, μάλιστα, από διάφορους πολιτικούς χώρους, πείθονται πως μόνο η αγωνιστική συστράτευσή τους με το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζει η ΠΑΣΥ, μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα του αγώνα, όχι μόνο για τη σωτηρία τους, αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή η αγωνιστική συστράτευση χρειάζεται να συνδυαστεί με την απεμπλοκή των αγωνιστών της αγροτιάς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ κι όσοι, φανερά ή κρυφά, συμπαρατάσσονται μαζί της στην αντιαγροτική επίθεση δε μένουν με «σταυρωμένα τα χέρια», ενόψει των νέων αγροτικών αγώνων. Η κυβερνητική προπαγάνδα «περί νέων δυνατοτήτων» που προσφέρει στον «νοικοκύρη αγρότη» η νέα ΚΑΠ συνεχίζεται - με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ηγεσιών και κάποιων νεοδημοκρατών «αγωνιστών» που εξακολουθούν στον «ντορό» του αποπροσανατολισμού και της υπονόμευσης - σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση περάσματος ενός κλίματος μοιρολατρίας και υποταγής μέσα στον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο «μπαράζ» αγροτικών δικών, με στόχο την τρομοκράτηση όλων όσοι εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Αγωνιστική διεκδίκηση

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι νέοι κυβερνώντες - όπως το έμαθαν οι προκάτοχοί τους - ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί και να υποταχθεί και θα συνεχίσει την πάλη, με κάθε τρόπο και μέχρι την τελική δικαίωση. Με τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΠΑΣΥ, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα διεκδικήσουν λύσεις στα άμεσα προβλήματά τους και, ταυτόχρονα, δίνοντας πολιτική προοπτική στον αγώνα θα διεκδικήσουν κι ένα καλύτερο αύριο. Βγαίνοντας στους δρόμους οι αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, απαιτούν:

  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ
  • Να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή όλων των προϊόντων, με τιμές κι επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν ένα αγροτικό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με χτύπημα της αισχροκέρδειας στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Να γίνει ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και να παταχτεί η τοκογλυφία της Αγροτικής Τράπεζας.
  • Να αυξηθεί η κατώτερη αγροτική σύνταξη, τουλάχιστον, στα 420 ευρώ.

Η αγωνιζόμενη αγροτιά θα προβάλει και τις διεκδικήσεις της για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα προβλέπει:

- Ανάπτυξη της γεωργίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.

- Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.

- Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, να αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.

- Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.


Ρεπορτάζ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Ελένη ΤΖΙΚΑ, Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΠΑΣΥ
Αγωνιστικό προσκλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Οι επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ δε σταματούν μόνο στην αγροτιά

Για την αγωνιστική συμμετοχή τους, στις 2 Φλεβάρη, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέλη της ΠΑΣΥ, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όλο αυτό το διάστημα, παίρνουν μια σειρά πρωτοβουλίες ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και άλλες δραστηριότητες στα χωριά και στους δήμους, με διανομή ενημερωτικού υλικού, ενώ ναυλώνονται και λεωφορεία για τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη.

Στις προκηρύξεις - κάλεσμα συμμετοχής στις νέες κινητοποιήσεις οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων αναφέρονται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι «οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγους», υπογραμμίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία». Σημειώνουν, επίσης, ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα «από χρόνια προειδοποιούσε και οργάνωνε αγώνες για να μην περάσουν τα μέτρα που είναι καταστροφικά για τη μικρομεσαία αγροτιά,» προσθέτοντας ότι «σήμερα που έχει γίνει φανερό και ομολογούν και οι ίδιοι που προωθούσαν τα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα ότι έρχεται το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει ο καθένας να βγάλει και τα συμπεράσματα για φίλους και εχθρούς».

Και τονίζουν ότι «αυτή η πολιτική που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 και της ΝΔ το 2004 και οδηγούν τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τους εμποροβιομήχανους σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη εις βάρος αγροτών και καταναλωτών, καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να την αντιπαλέψουμε και να την ανατρέψουμε». Επισημαίνοντας, δε, την αναγκαιότητα κοινής πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σημειώνεται ότι «οι επιπτώσεις δε σταματούν στους αγρότες, αλλά "αγκαλιάζουν" όλα τα κοινωνικά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, επαγγελματίες, νέους, άνεργους, γι' αυτό από κοινού πρέπει να δώσουμε τον αγώνα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάγκη κοινής δράσης εργατών - αγροτών

Μιλά στο «Ρ» ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ

ICON

Με το μεγάλο τους συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη οι αγρότες θα προβάλουν τις διεκδικήσεις τους και θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Τις τελευταίες μέρες οι γραμματείες της ΠΑΣΥ στην Κεντρική Μακεδονία έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα και έχουν αρχίσει οι εξορμήσεις στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τους στόχους του συλλαλητηρίου. Ηδη στους Νομούς Πιερίας, Πέλλας, Σερρών και Ημαθίας αποφασίστηκε να γίνει η μεταφορά με λεωφορεία των αγροτών που δηλώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μεγάλη αναμένεται να είναι και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Θεσσαλών αγροτών, ενώ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα από την ΠΑΣΥ Εβρου όπου συζητήθηκαν τα σχετικά με τη μεταφορά των αγροτών της Θράκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το πρόγραμμα των ενημερωτικών εξορμήσεων στα χωριά της περιοχής.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που βρίσκονται αυτό τον καιρό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της εταιρίας να κλείσει τη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Ηδη τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της ΠΑΣΥ από τη γραμματεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και μετέφερε κάλεσμα για συμμετοχή τους στην παναγροτική κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά, δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη κοινής και συντονισμένης δράσης αγροτών και εργαζομένων. Επίσης, αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλη Μπούτα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Ρίσκος, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε: «Υπάρχει ανάγκη κοινής δράσης εργατών και αγροτών για να αντιπαλέψουμε τις επιλογές της ΕΕ, που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καμία τάξη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της. Αυτό φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και παραγωγοί κι αυτό θα φανεί και στη συγκέντρωση. Η ΠΑΣΥ, εκφράζοντας αυτό τον κόσμο, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που καθημερινά μας πλήττουν».

«Ηδη αυτό τον καιρό οξύνονται τα προβλήματα για τους αγρότες με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Αγροτικής Πολιτικής. Σ' όλα τα προϊόντα υπάρχουν προβλήματα. Λιγότερα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς, μέσα σε τρία χρόνια το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα μειωθεί κατά 40%, η βιομηχανική ντομάτα μετά και το κλείσιμο της "Ομοσπονδίας" εγκαταλείπεται στην περιοχή μας, αφού δε δίνει κανένα εισόδημα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για το ρύζι, το στάρι, τα οπωροκηπευτικά, αλλά και τα κτηνοτροφικά. Από την άλλη οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν μια πρωτοφανή ανεργία, τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Με αυτή την έννοια η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης σημαίνει ότι μόνο με κοινό μέτωπο είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση», καταλήγει ο Γιώργος Ρίσκος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ