ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στη Λάρισα ενάντια στην ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό και τη νεολαία. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Με αυτό το κάλεσμα, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, η Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας καλούν σε συλλαλητήριο τον λαό της πόλης, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενάντια στην ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Οπως είναι γνωστό, η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Χαρακτηριστικά, η 110 Πτέρυγα Μάχης αποτελεί για διάφορα χρονικά διαστήματα βάση φιλοξενίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «MQ-Reaper» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου drones), τα οποία περιπολούσαν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα. Αντίστοιχα, σε επίσκεψη του ανωτάτου διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, έγιναν έλεγχος και αυτοψία στο αεροδρόμιο της Λάρισας προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα μελλοντικής φιλοξενίας των θηριωδών σε μέγεθος και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικών και πολεμικών αεροσκαφών «Global Hawk», ενώ πριν λίγους μήνες εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων διενήργησε τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας του αεροδρομίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ («ΚC-135») της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα ανεφοδιάζουν μαχητικά αεροσκάφη. Το δε ενδιαφέρον των Αμερικανών δεν περιορίζεται στη Λάρισα, αλλά επεκτείνεται και στην περιοχή του Βόλου. Στο Στεφανοβίκειο (πεζοναύτες, ελικόπτερα), στο λιμάνι του Βόλου (υποδομές για μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού), στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο ανέγερση νέας πτέρυγας για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων.

Ολη αυτή η κινητικότητα των Αμερικανών δολοφόνων προβλέπεται στην κατάπτυστη και επικίνδυνη για τον λαό «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται στρατόπεδα, στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτήν τη Συμφωνία την προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την επεκτείνει τώρα - και μάλιστα με προσπάθεια να έχει 5ετή διάρκεια - η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τα σωματεία σε προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. μπροστά στο κτίριό του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Κανένας να μην πιστέψει πως όλοι αυτοί σκέφτονται τον λαό, προσφέρουν ασφάλεια και ανάπτυξη. Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται και άλλα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που νοιάζει ΝΑΤΟ, ΕΕ, κυβερνήσεις είναι τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων. Ολοι αυτοί που μας φορτώνουν με φόρους και χαράτσια, αυξάνουν τις τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα, κρατάνε παγωμένους τους μισθούς και μας θέλουν σκλάβους με 10ωρα τον 21ο αιώνα, δεν μπορεί να σκέφτονται το καλό μας. Αυτοί που έχουν μακελέψει ολόκληρους λαούς δεν μπορεί να προσφέρουν ειρήνη».

ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΑΚΡΟΝ
Συμφωνίες και εξοπλισμοί για παραπέρα εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Στο Παρίσι παίζεται το επόμενο επεισόδιο εμπλοκής σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, πληρωμένο με πολλά δισ. από τις τσέπες του ελληνικού λαού, για τις κολεγιές της ντόπιας αστικής τάξης με τους «εταίρους» της στο εξωτερικό, στην προσπάθειά της για γεωστρατηγική αναβάθμιση ώστε να διεκδικήσει καλύτερα μερίδια από τη «λεία» της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τις επαφές του την προηγούμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χτες στο Παρίσι, επισήμως για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, την οποία εγκαινίασε από κοινού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Ακολούθως είχαν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν θέματα όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Προσφυγικό, το Αφγανιστάν, οι γερμανικές εκλογές και η «στρατηγική» (βλ. στρατιωτική) αυτονομία της ΕΕ, όπου οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν ταυτόσημες απόψεις.

Αλλωστε, μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας», συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ. «Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό», συμπλήρωσε, ώστε να παρακαμφθούν και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένεται συνέχεια και ανακοινώσεις, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν την αγορά από ελληνικής πλευράς 3 φρεγατών «Belhara» με «οψιόν» για άλλη μία, καθώς επίσης 3 κορβετών «Gowind» με «οψιόν» για άλλη μία, οι δε φρεγάτες να ναυπηγηθούν στη Γαλλία και οι κορβέτες στην Ελλάδα. Συν τα 6 επιπλέον μαχητικά «Rafale» που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόσφατα στη ΔΕΘ ότι θα παραγγείλει, κοντά στα πρώτα 18, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 24.

Ακόμα πιο βαθιά μέσα στο «μάτι του κυκλώνα»

Ολα αυτά αναμένεται να «ντυθούν» με το περίβλημα μιας «αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας», που πέρα από το «ψητό» των εξοπλισμών θα περιλαμβάνει και την παροχή πολιτικών - διπλωματικών - στρατιωτικών «εγγυήσεων» από πλευράς Γαλλίας προς την Ελλάδα για περισσότερες συνεκπαιδεύσεις και αναβαθμισμένη - σχεδόν μόνιμη - παρουσία μονάδων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ίσως και μια «ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» της μίας χώρας προς την άλλη.

Πρόνοιες που - κατά τους κυβερνώντες - υποτίθεται διασφαλίζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την ώρα που κάνουν το ακριβώς αντίθετο, βάζοντας τον λαό ακόμα πιο βαθιά μέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη, για τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής.

Η δε πιθανολογούμενη ρήτρα αμυντικής συνδρομής έχει την εντελώς ανάποδη ανάγνωση από ό,τι παρουσιάζεται, καθώς υπάρχει ήδη αίτημα από το Παρίσι για αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο Μάλι της Αφρικής, προς υποστήριξη των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν εκεί, συν τις όποιες άλλες τέτοιες «υποχρεώσεις» προκύψουν στην πορεία, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης από μέρους τους «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ στην ΕΡΤ και ερωτηθείς αν αυτή η στρατηγική σχέση σημαίνει κάποια στήριξη από μέρους της Γαλλίας, προφανώς στα Ελληνοτουρκικά, το προσπέρασε. Αντίθετα, μίλησε ξανά για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ όπου, όπως είπε, «Ελλάδα και Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή», και κάλεσε «να δούμε αποστολές στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ»!

Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας των οπλικών συστημάτων, πληροφορίες θέλουν την απόφαση για τα ...ψώνια από τη γαλλική αγορά να έχει κλείσει από την προηγούμενη Τετάρτη, και να έχει έως και συναποφασιστεί με τους Αμερικανούς κατά την παρουσία Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη, μεταξύ άλλων για να «κατευναστούν» οι γαλλικές αντιδράσεις απέναντι στο γεγονός ότι εξαιτίας της AUKUS έχασε το συμβόλαιο με τα υποβρύχια της Αυστραλίας.

Αλλωστε, αναφέρεται ότι στην κυβέρνηση μεθοδεύουν αργότερα και μια παραγγελία μοίρας μαχητικών «F-35», ώστε η «Lockheed Martin» (κατασκευάστρια επίσης των πλοίων που πλάσαραν προηγουμένως οι Αμερικανοί) να μη μείνει ...παραπονεμένη.

Αλλη μια παραγγελία που θα ενισχύσει όχι την άμυνα της χώρας, όπως λέγεται, αλλά τη λειτουργία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες έγινε στο ΥΠΕΞ και συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, επισήμως για «ζητήματα Στρατηγικού Διαλόγου», ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον στα μέσα Οκτώβρη.

Στόχος τους είναι να υπογράψουν εκεί τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, με 5ετή πλέον ισχύ και ίσως παρουσία των Αμερικανών σε επιπλέον σημεία στη χώρα (Σκύρο, Χρυσούπολη, Ξάνθη), ή, αν δεν καταλήξει το παζάρι, να την ανανεώσουν για άλλη μια φορά για ένα έτος - όπως γίνεται μέχρι σήμερα - και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο, αναθεωρημένο κείμενο το φθινόπωρο του 2022. Η δυστοκία, όπως την παρουσιάζουν, οφείλεται - κατά αρμόδιους παράγοντες - στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν διατίθενται να δώσουν, έστω στα χαρτιά, κάποιες «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα μπορούσαν να «πουλήσουν» στον λαό ως διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Σύμφωνα δε με άλλα δημοσιεύματα, αφορά τη «διστακτικότητα» των ΗΠΑ να εγκατασταθούν στη Σκύρο, στην καρδιά του Αιγαίου, όπως ζητάει η κυβέρνηση.

Το παζάρι πάντως συνεχίζεται. Διόλου τυχαία, την Παρασκευή προηγήθηκε συνάντηση του Ν. Δένδια στη Ν. Υόρκη με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Β. Νούλαντ, με αυτήν την ατζέντα - Στρατηγικό Διάλογο και Συμφωνία για τις Βάσεις. Επαφές αναμένονται και το επόμενο διάστημα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Γεύμα εργασίας» στη Νέα Υόρκη

Νέο γύρο διεργασιών για το Κυπριακό - ως μέρος ευρύτερων παζαριών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - προμηνύει το «γεύμα εργασίας» που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τις προσδοκίες για «μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ ερωτηθείς αν είναι ανοιχτός σε μια λύση δύο κρατών απάντησε «όχι».

Από τη μεριά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στο «Σπούτνικ» δήλωσε ότι αυτό που θέλει «να γίνει αποδεκτό» είναι «η κυριαρχική ισότητα» και ότι «αν αυτό γίνει αποδεκτό, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες». Πρόσθεσε δε ότι «δεν περιμένω αναγνώριση αύριο, δεν είναι ρεαλιστικό. Μακάρι να μας αναγνώριζαν, γιατί είμαστε ένα πλήρες κράτος».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική πλευρά προσαρμόζει την τακτική της στο αλισβερίσι για τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου. Οπως διέρρεε η Αγκυρα μετά και από τη συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες, η Αγκυρα θα επιμείνει στην αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος» για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Για τη δε ελληνοκυπριακή πλευρά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «θα υποστηρίξει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία μέσα από ενδιάμεση λύση».

Σημειωτέον, οι εξελίξεις «τρέχουν» μαζί με τις επενδύσεις ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή, όπως υπενθύμισαν και συναντήσεις που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της «ExxonMobil», Μάικ Κάζινς, με αναφορά - όπως μετέδιδαν κυπριακά ΜΜΕ - «στις περαιτέρω δράσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, με τον πρώτο να τονίζει ότι «η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι "κλειδί" και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ