Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Γεύμα εργασίας» στη Νέα Υόρκη

Νέο γύρο διεργασιών για το Κυπριακό - ως μέρος ευρύτερων παζαριών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - προμηνύει το «γεύμα εργασίας» που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τις προσδοκίες για «μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ ερωτηθείς αν είναι ανοιχτός σε μια λύση δύο κρατών απάντησε «όχι».

Από τη μεριά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στο «Σπούτνικ» δήλωσε ότι αυτό που θέλει «να γίνει αποδεκτό» είναι «η κυριαρχική ισότητα» και ότι «αν αυτό γίνει αποδεκτό, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες». Πρόσθεσε δε ότι «δεν περιμένω αναγνώριση αύριο, δεν είναι ρεαλιστικό. Μακάρι να μας αναγνώριζαν, γιατί είμαστε ένα πλήρες κράτος».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική πλευρά προσαρμόζει την τακτική της στο αλισβερίσι για τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου. Οπως διέρρεε η Αγκυρα μετά και από τη συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες, η Αγκυρα θα επιμείνει στην αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος» για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Για τη δε ελληνοκυπριακή πλευρά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «θα υποστηρίξει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία μέσα από ενδιάμεση λύση».

Σημειωτέον, οι εξελίξεις «τρέχουν» μαζί με τις επενδύσεις ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή, όπως υπενθύμισαν και συναντήσεις που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της «ExxonMobil», Μάικ Κάζινς, με αναφορά - όπως μετέδιδαν κυπριακά ΜΜΕ - «στις περαιτέρω δράσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, με τον πρώτο να τονίζει ότι «η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι "κλειδί" και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δημιουργική συνάντηση» για να «ξεπεραστούν τα αδιέξοδα»(2021-09-29 00:00:00.0)
Να «εγκαταλειφθεί η λογική» που «αγνοεί την Τουρκία» ζητά ο Ερντογάν(2021-09-23 00:00:00.0)
Προετοιμασία νέου παζαριού για διχοτομικές «λύσεις»(2018-10-16 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις(2018-02-21 00:00:00.0)
«Δημιουργική συνάντηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες(2017-03-23 00:00:00.0)
Συναντήθηκαν Αναστασιάδης - Ακιντζί(2015-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ