ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Στις 11 Οκτώβρη θα είμαστε στους δρόμους»

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Σε πανελλαδική κινητοποίηση τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη και οργάνωση τοπικών μαθητικών κινητοποιήσεων καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Μετά τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Βρισκόμαστε πάλι απροστάτευτοι. 25άρια τμήματα, κενά σε καθηγητές, αίθουσες - κλουβιά, self test... Σαν να μην πέρασε μια μέρα». Και συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε σε ένα "αγνώριστο σχολείο". Το άλλαξε η πανδημία των 4 νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση. ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο! Εμείς όμως θέλουμε επιπλέον βοήθεια, όχι επιπλέον εξετάσεις!».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, κάλυψη των κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση, προσλήψεις για την κάλυψη των κενών, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους, να διδάσκονται στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Σχέδιο), ουσιαστική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, προσλήψεις σχολικών γιατρών, δωρεάν rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές, ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Δηλώνουν, τέλος, πως «η τρομοκρατία του Webex δεν θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!».

Μαχητική μαθητική συγκέντρωση στη Λάρισα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με κατά τόπους συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε διάφορες πόλεις, με κεντρικά αιτήματα την προστασία της υγείας και την ικανοποίηση των ειδικότερων αναγκών σε κάθε σχολείο, την κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων.

Με αυτά τα αιτήματα, δεκάδες μαθητές από σχολεία της Λάρισας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής μαχητική κινητοποίηση. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ταχυδρομείου - στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων και φοιτητικών συλλόγων - και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου επέδωσαν τα αιτήματά τους. Μετά τη συνάντηση που είχαν, ανακοίνωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με συνελεύσεις στα σχολεία, αποχές, καταλήψεις και άλλες δράσεις.

Αντίστοιχα, μαθητές της Μαγνησίας προχώρησαν χτες σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με αποχές και καταλήψεις των σχολείων τους. Ειδικότερα, υπό κατάληψη βρίσκονταν χτες τα εξής σχολεία: 1ο, 2ο και 3ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 7ο και 9ο Γυμνάσιο Βόλου, Γυμνάσιο και Λύκειο Βελεστίνου, Γυμνάσιο Πτελεού και Γυμνάσιο Λεχωνίων. Οι μαθητές θα συνεδριάσουν σήμερα για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ καλούν και τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων σε συντονισμό του αγώνα τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για την εκρηκτική κατάσταση στις Εστίες

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Εστίες του Ιδρύματος, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, είναι εκρηκτική.

Κρατώντας πανό που έγραφε «Κανένα αντίτιμο στη λέσχη, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες», οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό όσων έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών από τη δωρεάν σίτιση στο εστιατόριο των Εστιών, ενώ παράλληλα διεκδικούν ουσιαστικά και επαρκή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, την επιδιόρθωση όλων των βλαβών που υπάρχουν στα κτίρια αλλά και την εισδοχή όλων των φοιτητών που περιμένουν εδώ και πάνω από έναν χρόνο για δωμάτιο στις Εστίες.

Κατά την τηλεφωνική παρέμβαση που πραγματοποίησαν μέλη του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ στον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Δ. Κωβαίο, δεν έλαβαν ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Οπως τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, Αντζελα Λάρδα, η Πρυτανεία δήλωσε άγνοια από την πλευρά της για τον αποκλεισμό των φοιτητών από τη φοιτητική λέσχη. Οσον αφορά το ζήτημα των εισδοχών, η ίδια ανέφερε πως ενώ υπάρχουν περίπου 600 φοιτητές που περιμένουν να λάβουν δωμάτιο στις Εστίες, μερικοί από αυτούς ακόμα και 3 χρόνια, ο αντιπρύτανης επέμενε ότι «λύση στο ζήτημα θα δώσει η απομάκρυνση των 60 αποφοίτων που διαμένουν παράνομα στις Εστίες», ζητώντας μάλιστα και τη συμβολή του ΣΟΦΕΘ στην απομάκρυνσή τους!

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι προκειμένου ένας φοιτητής να καταθέσει τα έγγραφα ορκωμοσίας του, καλείται να παραδώσει υπογεγραμμένο έγγραφο από τη Γραμματεία των Εστιών με το οποίο πιστοποιείται πως δεν διαμένει σε δωμάτιο των Εστιών.

Ο ΣΟΦΕΘ, όπως και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικεί την ανέγερση, με ευθύνη του κράτους, νέων Εστιών για τις ανάγκες των φοιτητών, σε αναξιοποίητα κτίρια που ανήκουν στο ΑΠΘ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φοιτητές να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των πανεπιστημίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση, αρνούμενη επί 18 ολόκληρους μήνες να θωρακίσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα απέναντι στην πανδημία κι αγνοώντας επιδεικτικά τις ανησυχίες και τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για επιστροφή στα αμφιθέατρα με όρους υγειονομικής ασφάλειας, ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς κι ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας που:

  • Στη λογική αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης, προβλέπουν ως μόνο μέσο προστασίας τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ
  • Καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό του πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη
  • Μεταθέτουν την ευθύνη του επιδημιολογικού ελέγχου και επιτήρησης αποκλειστικά στο διδακτικό, επιστημονικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ, ενώ τους συνιστά "να φέρουν μαζί τους αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των χεριών τους".

Η κυβέρνηση, στο όνομα του "αυτοδιοίκητου", αφήνει τα ιδρύματα επί της ουσίας μόνα τους να αντιμετωπίσουν τα χρονίζοντα προβλήματα με την καθαριότητα, διαθεσιμότητα, χωρητικότητα και καταλληλότητα αμφιθεάτρων, αιθουσών κι εργαστηρίων και να αποφασίσουν "τους τρόπους παρακολούθησης κι εφαρμογής των μέτρων ανά ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος" πετώντας τους τα ψίχουλα της πολυδιαφημισμένης "έκτακτης επιχορήγησης".

Κι όλα αυτά ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αφημένο στην τύχη του και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα οποία μετακινείται ο κύριος όγκος φοιτητών κι εργαζομένων, παραμένουν εστίες μετάδοσης.

Στον αντίποδα της ανεύθυνης κι επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία πολιτικής της κυβέρνησης, οι φοιτητές, οι καθηγητές και το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό έχουν αναλάβει το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αποσπώντας μάλιστα κυβερνητικούς επαίνους για τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού στην κοινότητα, και επιμένουν να διεκδικούν:

  • Μαθήματα και εργαστήρια με αραίωση σε χώρους που θα πληρούν όλες τις υγειονομικές συνθήκες. Να αξιοποιηθούν επιπλέον αμφιθέατρα, αίθουσες, συνεδριακά κέντρα. Να διακοπεί η εκχώρησή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδρυμάτων.
  • Πυκνότερα και ασφαλή δρομολόγια των ΜΜΜ για τις μετακινήσεις φοιτητών κι εργαζομένων από και προς τα ΑΕΙ.
  • Εκτακτο κονδύλι για πρόσληψη προσωπικού όλων των κατηγοριών και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Σταθμούς διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών ελέγχων για όλους (εμβολιασμένους και μη) φοιτητές/τριες, μέλη ΔΕΠ και λοιπούς εργαζόμενους εντός των πανεπιστημίων.
  • Στοχευμένη εξαντλητική ενημέρωση όσων διστάζουν να εμβολιαστούν, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εμβολιαστικά κέντρα εντός των πανεπιστημίων.
  • Δημιουργία και στελέχωση ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, την ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.
  • Ειδικά συγκεκριμένα μέτρα και αυξημένη ιατρική παρακολούθηση, με ευθύνη του κράτους, για κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που ανήκει σε ομάδες αυξημένου υγειονομικού κινδύνου.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, με τη συμμετοχή τους στους φοιτητικούς συλλόγους και την οργανωμένη τους πάλη, να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για λειτουργία των ΑΕΙ "κατά το δοκούν", να επιβάλουν αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα, να γίνουν φοιτητές ξανά σε πανεπιστήμια που θα παρέχουν σύγχρονη και ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και θα τους στηρίζουν σε κάθε βήμα της φοιτητικής τους ζωής».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Ολοι και όλες στην απεργία - αποχή»

Την επικαιροποίηση και επέκταση της απεργίας - αποχής από όλες τις διαδικασίες «αξιολόγησης» αποφάσισε η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο. Στο σύνολο των 78 ΕΛΜΕ, 72 ψήφισαν θετικά (ποσοστό επί των ψήφων των ΕΛΜΕ 92,3%), μόλις 6 ψήφισαν λευκό και καμία δεν καταψήφισε.

«Η Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ επιβεβαίωσε την απόφαση του κλάδου να αντιπαλέψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που θα φέρει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, την κατηγοριοποίηση και τη βαθύτερη ταξική διαφοροποίηση των σχολείων. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη, όπως τον προηγούμενο Φλεβάρη, που σχεδόν το 90% των συναδέλφων/ισσών και των συλλόγων διδασκόντων έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η καθολική απόφαση των ΕΛΜΕ δίνει δύναμη στον κλάδο όχι μόνο να μη συναινέσουν σε καμία από αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ανατρέψουν μαζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», αναφέρεται σχετικά από την Ομοσπονδία.

Παράλληλα επισημαίνει πως «σύσσωμο, σχεδόν, το σώμα των προέδρων των ΕΛΜΕ απέρριψε τις απειλές - προκλήσεις του υπουργείου Παιδείας, ως απαράδεκτες» και «η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ έδωσε επίσης αποστομωτική απάντηση στις φωνές ορισμένων δυνάμεων οι οποίες επέλεξαν να υπερασπιστούν την πολιτική του υπουργείου, να γίνουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης, ως η "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στον κλάδο. Οπως τους ξεπέρασε ο κλάδος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς (ηλεκτρονικές ψευτο-εκλογές, κάμερες στις τάξεις, εντολή να γίνουν οι εκπαιδευτικοί καταδότες των μαθητών/τριών που αγωνίζονται κ.λπ.), έτσι και τώρα σύσσωμος ο κλάδος θα τους βάλει στο περιθώριο».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη

Σε συλλαλητήριο για το άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία μέτρα προχωρούν την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, που προβλέπει 100% πληρότητα στα μαθήματα, υπεύθυνο διαχείρισης COVID που θα ορίζεται από κάθε σχολή ή τμήμα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, καθαρισμό και απολυμάνσεις, που δεν συνοδεύονται ωστόσο από τις αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού.

Το υπουργείο, που παρουσιάζει τα παραπάνω σαν «αυξημένα μέτρα προστασίας», προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Οι φοιτητές παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε τον αγώνα μας!», δηλώνουν οι Σύλλογοι και μπροστά στην έναρξη των μαθημάτων διεκδικούν μεταξύ άλλων να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, με εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πανεπιστήμια για διενέργεια δωρεάν μαζικών rapid test καθημερινά, επιστημονική ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού, έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων, πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αμφιθεάτρων των πανεπιστημίων και πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ