ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πλήρης κάλυψη στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη

Απαντώντας σε Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει «ορθές πρακτικές» τα 10ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις συνδικαλιστικές διώξεις

Από απεργιακή κινητοποίηση την περίοδο που ο νόμος - έκτρωμα ψηφιζόταν στη Βουλή
Από απεργιακή κινητοποίηση την περίοδο που ο νόμος - έκτρωμα ψηφιζόταν στη Βουλή
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ και με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πλήρη κάλυψη στο αντεργατικό τερατούργημα δίνει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Επικαλούμενος την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, που ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας, ο επίτροπος επιβεβαιώνει ότι στους εργαζόμενους μπορεί να επιβληθεί δουλειά έως και 13 ώρες τη μέρα. Υποστηρίζει ότι οι απλήρωτες υπερωρίες, η ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, η εργολαβική εργασία, η δουλειά με το κομμάτι, όπως και η μετατροπή των μισθωτών σε αυτοαπασχολούμενους από πλατφόρμες τύπου «e-food», που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, ακολουθούν «τις διεθνείς ορθές πρακτικές (...) το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την Οδηγία 2019/1158 της ΕΕ, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές».

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου - εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και της κυριακάτικης αργίας. Για τη δε πληρωμή υπερωρίας και υπερεργασίας με ρεπό, ο επίτροπος απαντά ότι «η ανάκτηση υπερωριών με τη μορφή μερικής απασχόλησης ή ημερών αδείας είναι συμβατή με την εν λόγω Οδηγία». Αποδεικνύεται έτσι ότι ο διακαής πόθος των μεγαλοεργοδοτών για τζάμπα εργασία έχει κατοχυρωθεί στις ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Η πλήρης κάλυψη της Κομισιόν στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι αυτό αποτελεί πιστή εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Είναι αυτές οι δυνάμεις που έχουν κάνει «σημαία» τις λεγόμενες «διεθνείς ορθές πρακτικές» και «το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ», εμφανίζοντάς τα ως δήθεν «ασπίδα» των εργαζομένων. Γι' αυτό άλλωστε όλοι τους υπερψήφισαν από κοινού την έκθεση που νομιμοποιεί τη μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε αυτοαπασχολούμενους, πλην της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που την καταψήφισε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος στην ΕΒΟ Αιγίου

«Να μη γίνει καμία απόλυση στο εργοστάσιο της ΕΒΟ! Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργολαβικών σε αορίστου χρόνου!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή τους σχεδιασμούς για απόλυση 36 «εργολαβικών» εργαζομένων της εταιρείας «ΟΝΕΧ» στην ΕΒΟ Αιγίου.

«Η αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με βάση τους μνημονιακούς νόμους», σημειώνει, «οδήγησε το 2017 στην πρόσληψη συμβασιούχων οι οποίοι με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους κάλυψαν τις ανάγκες λειτουργίας της ΕΒΟ, που, όπως το σύνολο της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας, χάνει συνεχώς την ανεκτίμητη τεχνογνωσία μέσω των συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων κ.λπ. των εργαζομένων. Ολες οι πολιτικές μέχρι σήμερα που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για συρρίκνωση της εθνικής παραγωγής, ενώ ενδεχομένως η προσπάθεια "απαλλαγής" της ΕΒΟ από τους 36 εργαζόμενους να κρύβει μελλοντικούς σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου».

«Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της διοίκησης», υπογραμμίζει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, «την ίδια ώρα που έχουν ανακοινωθεί παραγγελίες άνω των 700 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και με την Ελλάδα να είναι 2η σε εξοπλισμούς με 2,5% σε ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με 5,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, να πετιούνται οι εργαζόμενοι στον δρόμο. Βέβαια οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αφορούν τη χώρα αλλά τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και κολοσσιαίους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών, που έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας, για το ποια μερίδια του κεφαλαίου θα αναλάβουν τις τύχες μικρότερων βιομηχανιών όπως η ΕΒΟ».

  • Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου στην ΕΒΟ και για να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές.
«PRAKTIKER» - ΛΑΡΙΣΑ
Απεργιακή απάντηση σήμερα στην απόλυση συνδικαλιστή

Την κινητοποίηση στηρίζουν το ΕΚ Λάρισας και το ΠΑΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωράνε σήμερα οι εργαζόμενοι της «Praktiker Hellas» στη Λάρισα, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση του γενικού γραμματέα της τριμερούς επιτροπής στο κατάστημα Λάρισας, Γιώργου Δημουλάκου, και να σταματήσει κάθε μεθόδευση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την απεργία καλύπτει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.

Επίσης, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker» έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για όλη τη χώρα και καλεί τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας να συμμετάσχουν μαζικά. Την απόλυση καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Οπως καταγγέλλει το παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker», το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεσή του, σε τροποποίηση της σύμβασης και την αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή - χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή».

Αυτό πρακτικά σήμαινε την απένταξη από τα ΒΑΕ, όπως προβλεπόταν από την αρχική εργασιακή του σχέση. Οταν ο εργαζόμενος αντέδρασε, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση και παρόλο που η Επιθεώρηση Εργασίας την έκρινε παράνομη, δεν την ανακαλεί.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι «η εργοδοσία επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς (...) Είναι γνωστή μέθοδος των εργοδοτών όταν κλιμακώνουν την επίθεσή τους να προσπαθούν να χτυπούν τους συνδικαλιστές για να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι».

Την κινητοποίηση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» στηρίζει το ΠΑΜΕ. «Η απόλυση του συνδικαλιστή είναι καταχρηστική και εκδικητική. Η εταιρεία "τιμώρησε" τον συνδικαλιστή για τη στάση απειθαρχίας που κράτησε, ως όφειλε να κάνει, απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας που εφαρμόζει τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη», τονίζει.

Καλεί τους εργαζόμενους «να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και να στείλουν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης στην εργοδοσία και στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σε άλλους χώρους εργασίας». Καλεί επίσης τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών στις οποίες λειτουργούν καταστήματα της αλυσίδας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το νέο τεύχος της «Πανεργατικής»

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος της «Πανεργατικής», της εφημερίδας των συνδικάτων. Στις σελίδες του περιλαμβάνει τον αποχαιρετισμό του ΠΑΜΕ στον Μίκη Θεοδωράκη, μικρό αφιέρωμα στη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών το 2002, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη δράση των ταξικών συνδικάτων με αφορμή τη ΔΕΘ. Αποτυπώνει πλευρές της δράσης και των πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνουν τα σωματεία στους ΟΤΑ, αλλά και της οργάνωσης του κύματος αλληλεγγύης των συνδικάτων στους πυρόπληκτους. Τέλος, φιλοξενεί άρθρο συνδικαλιστή του νέου Συνδικάτου Νοσηλευτών Δανίας για την απεργία και τον αγώνα των νοσηλευτών της χώρας.

Φτηνό ρεύμα απαιτούν οι αγρότες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των βιοπαλαιστών αγροτών σε όλη τη χώρα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που μεγαλώνουν το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής και τους καταδικάζουν να ζουν με ψίχουλα. Αύριο, στις 11 π.μ. ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Σπάρτης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ. Οι βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν: Καμιά αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες. Αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνά αγροτικά εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Διεκδικούν λύσεις μετά από 22 μήνες ανεργίας

Σε κινητοποίηση στον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος» προχώρησαν χτες οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη του Σωματείου τους τόνισαν ότι έχουν συμπληρώσει 22 μήνες ανεργίας και βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς ταμείο ανεργίας, χωρίς εισόδημα. Πολλές από τις καθαρίστριες είναι σε ηλικία που δύσκολα θα βρουν δουλειά για να συνταξιοδοτηθούν.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Μαρία Πλαγερά, τόνισε ότι δεν θα χαρίσουν σε καμία πρυτανική αρχή και σε κανέναν εργολάβο το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία και ότι ζήτησαν απάντηση από την Πρυτανεία. Οπως ανέφεραν οι καθαρίστριες, η απόλυσή τους με την παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο τον Δεκέμβρη του 2019, παρότι είχε χαρακτηριστεί «προσωρινή», μέχρι να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, δεν διασφαλίζει την απασχόλησή τους και ανοίγει τον δρόμο στη μονιμοποίηση των εργολάβων.

Απαίτησαν να βρεθεί άμεσα λύση, ενώ τόνισαν ότι διεκδικούν μόνιμη σταθερή δουλειά και για τις 26 καθαρίστριες που σήμερα απασχολούνται σε εργολάβο. Την πλήρη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Σωματείο αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης και των δήμων μειώθηκαν οι ώρες εργασίας σε 83 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης από 6,5 ώρες πέρυσι σε 5,5 ώρες φέτος. Ακόμα, ανέφεραν ότι η δημοτική αρχή Βόλου δεν έδωσε λύση για 7 καθαρίστριες που εργάζονται για 2 ώρες στα σχολεία, ενώ έπρεπε να είναι πλήρους απασχόλησης από το 2017, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την αμοιβή τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απόλυτη πλειοψηφία για τη ΔΑΣ

Αλλαγή σελίδας σηματοδοτούν για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο, με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να αναδεικνύονται απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 101 αντιπροσώπων από 38 πρωτοβάθμια σωματεία ψήφισαν 93. Η ΔΑΣ έλαβε το 60,2% (56 ψήφους), εκλέγοντας 5 από τα 9 μέλη του ΔΣ. Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» έλαβε 39,7% (37 ψήφους) και εξέλεξε 4 μέλη στο ΔΣ. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ τονίζει ότι «η νέα διοίκηση θα συμβάλει ώστε η αλλαγή σελίδας στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας να γίνει εμφανής σε κάθε εργαζόμενο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ